Briefing de presă susținut de ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, Virgil Popescu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Oros, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern

21 Mai

Galerie foto

- Check against delivery -

Ionel Dancă: Bună seara. În şedinţa de guvern care tocmai s-a încheiat, au fost adoptate mai multe acte normative în domeniul sanitar, un domeniu prioritar în continuare în această perioadă, precum şi în domeniul economic şi financiar şi al fondurilor europene. Miniştrii invitaţi să prezinte detaliile legate de actele normative adoptate în şedinţa de guvern din această seară sunt: ministrul sănătăţii, domnul Nelu Tătaru, ministrul economiei, energiei şi mediului de afaceri, domnul Virgil Popescu, ministrul agriculturii, Adrian Oros, şi ministrul fondurilor europene, domnul Marcel Boloş. O să dau cuvântul pentru început domnului ministru al sănătăţii, domnului Nelu Tătaru, pentru a vă prezenta un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important în ceea ce priveşte asigurarea cu măşti a populaţiei vulnerabile în perioada de stare de alertă, când obligativitatea purtării măştilor este valabilă pentru toată populaţia în spaţiile închise. Mai multe detalii privind această măsură şi modul în care va fi operaţionalizată vă va prezenta domnul ministru Nelu Tătaru. Vă rog, domnule ministru.
Nelu Tătaru: Bună seara. După cum ştiţi, în urma modificării în Parlament a Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, am adoptat astăzi, în şedinţa de guvern, o ordonanţă de urgenţă privind acordarea de către Ministerul Sănătăţii, prin direcțiile de sănătate publică, autorităţilor locale, necesarul de măşti de protecţie pentru familiile şi persoanele defavorizate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale. În acest sens, s-au aprobat măşti de protecţie pentru 2.300.000 de persoane din categoriile defavorizate. Menţionez, pentru a fi foarte clar, care sunt şi aceste categorii: persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele din familiile beneficiare de alocaţii pentru susţinerea familiei, acordate în baza Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei republicată, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale, prevăzute de art. 42 şi art. 58 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Menţionez că se acordă un număr de 50 de măşti de protecţie pentru fiecare persoană din categoriile precizate, aferente unei perioade de două luni.
Tot prin această ordonanţă de urgenţă s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 230 de milioane de lei pentru achiziţionarea de măşti de protecţie prevăzute pentru cele patru categorii. Menţionez că acest lucru trebuie să se întâmple foarte repede, în trei zile de la aprobarea acestei ordonanţe, autorităţile locale trebuie să trimită către direcţiile de sănătate publică lista cu aceste persoane, iar odată achiziţionate, în trei zile, DSP vor trebui să vireze către autorităţile locale aceste măşti. Trebuie să avem în vedere că masca este un element important în această perioadă, menţionând că ele sunt obligatorii în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun şi la locurile de muncă. Dincolo de orice apartenenţă politică, aceste măşti trebuie să ajungă la persoanele defavorizate. Vă mulţumesc.
Ionel Dancă: Mulţumesc, domnule ministru. Invit să ia cuvântul pe ministrul economiei, domnul Virgil Popescu, care a susţinut în şedinţa de guvern din această seară un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea unor companii afectate în această perioadă. Vă rog, domnule ministru.
Virgil Popescu: Bună seara. Da. Astăzi am aprobat o ordonanţă de urgenţă cu privire la susţinerea marilor consumatori de energie. Este vorba de modificarea Ordonanţei 81, aprobată anul trecut în decembrie, o ordonanţă care permitea susţinerea a 15 ramuri din industrie, repet, deci, producătorii români care au angajaţi direct şi indirect peste 100.000 de salariaţi, unde exista un risc foarte mare de relocare. Vă reamintesc, şi nu vreau să se uite acest lucru, că prin Ordonanţa 114 guvernul PSD, practic, a aruncat în aer piaţa de energie electrică şi gaze naturale, iar preţul energiei electrice a crescut foarte mult, scăzând puternic competitivitatea industriei româneşti. Practic, companii mari, precum SIDEX Galaţi, ALRO Slatina şi mulţi alţii, s-au trezit puși în imposibilitatea de a mai face faţă presiunii preţului energiei electrice. Prin această ordonanţă, în urma aprobării schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, deci schema de stat pe care am propus-o în decembrie 2019 a fost aprobată de Comisia Europeană, schema de stat a fost transpusă din nou în ordonanţă de urgenţă, în legislaţie, urmând ca să publicăm caietul de sarcini şi ghidul solicitantului prin ordin al ministrului în termen de două zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei şi demararea procedurii de oferire a acestui ajutor de stat. Practic, putem spune că am adus din nou competitivitate în industria românească, am salvat câteva sute de mii de locuri de muncă, am salvat industria românească de o guvernnare care nu a făcut decât să mărească preţul energiei electrice. Mulţumesc.
Ionel Dancă: Mulţumesc, domnule ministru. În domeniul agricol, o măsură aşteptată de fermierii români. Îl invit pe domnul ministru al agriculturii, Adrian Oros, să vă prezinte acest act normativ pentru sprijinirea fermierilor români afectaţi, la rândul lor, de perioada de criză provocată de epidemia cu coronavirus. Mai multe detalii, vă rog, domnule ministru.
Adrian Oros: Bună seara. Guvernul a adoptat în această seară o ordonanţă de urgenţă, prin care se prelungeşte termenul de depunere a cererilor unice de plată până la 15 iunie 2020. Asta pentru a veni în sprijinul fermierilor afectaţi de restricţiile de circulaţie şi de respectarea normelor de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID. De asemenea, am simplificat foarte mult procedurile de depunere a acestor cereri. Ele se fac online, iar adeverinţele de la primării se obţin direct de către centrele noastre APIA.
O altă măsură este aceea că din 15 mai, prin APIA eliberăm adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activităţi curente. Am negociat prin APIA cu instituţiile bancare acest lucru, iar fermierii pot să obţină o valoare a creditului de până la 85% din valoarea subvenţiilor pe care noi le acordăm anul acesta, dobânda fiind ROBOR +max.2%. Convenţiile cu instituţiile bancare se află pe site-ul APIA, pentru cei interesati.
Ionel Dancă: Mulţumesc, domnule ministru. Trebuie să facem precizarea că de această măsură, privind prelungirea termenului pentru depunerea cererilor de plată la hectar, pot beneficia peste 850.000 de beneficiari pentru o suprafaţă de peste 9 milioane de hectare - este o măsură, așadar, care vizează un număr mare de beneficiari la nivelul agriculturii româneşti. Îl invit acum pe ministrul fondurilor europene, care a promovat în şedinţa de guvern de astăzi mai multe acte normative. Vă rog, domnule ministru, aveţi cuvântul.
Marcel Boloș: Bună seara. Guvernul României a adoptat trei măsuri importante în domeniul fondurilor europene în această ședință de guvern. Prima măsură, care este așteptată de către cei care sunt beneficiarii pachetelor alimentare și pachetelor de igienă corporală în număr de peste 1,2 milioane de beneficiari. Aici discutăm de o primă tranșă de pachete de igienă corporală pentru care va începe distribuirea începând cu data de 4 iunie și, apoi, două tranșe de pachete alimentare, adică peste 2.400.000 de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu data de 15 iunie. Este o măsură așteptată pe de o parte de beneficiarii pachetelor alimentare care se găsesc astăzi în situație de risc de sărăcie, care au venitul sub venitul minim garantat pentru acordarea ajutorului social, dar este o măsură așteptată în egală măsură de industria de panificație, dar și de industria alimentară, pentru că vizează atât produse de panificație - vă dau câteva exemple, de la făina albă de grâu, 35 de mii de tone, cantitate care este inclusă în aceste pachete alimentare, până la conserve de carne de vită, peste 10 mii de tone, conserve de carne de porc, peste 6 mii de tone, este o cantitate importantă de produse care în această perioadă sunt extrem de utile pentru industria de panificație şi industria alimentară. Valoarea fondurilor europene alocate este de 225 de milioane de euro, sumă extrem de importantă și Guvernul României contribuie la această sumă cu partea de cofinanțare, astfel încât în perioada aceasta, în care ne confruntăm cu criza de sănătate publică, să avem grijă și de categoriile de persoane vulnerabile care au nevoie de această susținere din partea Guvernului României și a Comisiei Europene.
Marcel Boloş: A doua măsură importantă este cea referitoare la asistenţii sociali. După cum se știe, Guvernul României a avut o măsură similară pentru partea de personal medical implicat în criza coronavirusului. De această dată, Guvernul României a aprobat pentru o altă categorie importantă de personal care s-a implicat în sprijinul persoanelor vârstnice, este vorba de 38.000 de asistenți sociali care vor beneficia de acest stimulent de risc social, cu o valoare de 1.150 de lei, un efort de 45 de milioane de lei, sprijinul acesta referitor la stimulentul social se acordă o singură dată, în sumă fixă, și este o formă de recompensare pentru cei care în această perioadă au avut grijă de cei care se află în centrele rezidențiale, persoanele vârstnice, dar și persoanele cu dizabilități. Şi, în sfârșit, a treia măsură, care se referă de această dată la autoritățile locale, este pentru prima dată în istoria perioadelor de programare ale României pentru utilizarea de fonduri europene, este primul guvern care alocă înainte cu opt luni de perioada de programare 2021-2027 un fond de 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte de infrastructură destinat autorităților locale și pregătirea separată a proiectelor mari de infrastructură ale României, proiectele acestea fiind importante pentru dezvoltarea României pe termen lung. Aceste resurse urmează să fie alocate, cum spuneam, pentru pregătirea portofoliu de proiecte de infrastructură destinat autorităților locale, în domeniul regenerării urbane, pentru refacerea spațiilor publice de locuit dintre blocuri, centre istorice, parcuri urbane, deci toată zona aceasta de proiecte care se adresează în mod direct calității vieții oamenilor, pentru partea de mobilitate urbană, dar și pentru partea de infrastructură rutieră la nivel județean, aceasta fiind o preocupare a Guvernului României pentru ca următoarea perioadă de programare să o începem cu implementarea de proiecte și să putem folosi aceşti bani europeni în interesul dezvoltării României și cu folos pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Acestea sunt cele trei categorii de măsuri importante. Vă mulțumesc
Ionel Dancă: Mulțumesc, domnule ministru, pentru această prezentare. Aş insista și eu asupra ultimului aspect menționat de dumneavoastră, legat de pregătirea următorului exercițiu financiar. Așa cum aţi spus, este pentru prima dată în istoria României când un guvern pregătește cu aproape un an înainte de începerea exercițiului financiar portofoliul de proiecte care urmează să fie finanțat în perioada 2021-2027, a ocând o sumă importantă pentru pregătirea acestor proiecte de peste 100 de milioane de euro. În aceeași linie, legat de oportunitățile pe care trebuie să le fructifice România în perioada următoare, așa cum bine știți, dincolo de prioritatea gestionării cât mai adecvate a situaţiei epidemiologice legate de coronavirus, Guvernul condus de premierul Ludovic Orban este în aceeaşi măsură concentrat asupra eforturilor de accesare şi de pregătire a măsurilor de sprijin în domeniul economic. Din acest punct de vedere, după ce ieri domnul prim-ministru Ludovic Orban a anunţat adoptarea Programului SURE la nivel european, un program destinat statelor membre pentru finanţarea unor măsuri de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de criza provocată de coronavirus, astăzi ministrul Finanţelor Publice a propus în şedinţa de guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă în vederea pregătirii României pentru participarea la acest program european. Este vorba despre modificarea cadrului legal privind datoria publică, pentru a permite Guvernului României să participe ca stat membru la mecanismele de garantare și finanțare ale Uniunii Europene, care urmează să fie ratificate de celelalte state membre ale Uniunii Europene. Operaţionalizarea acestui instrument se doreşte a fi realizată, la nivelul UE, până la 1 iunie, prin urmare, este o urgenţă, reprezintă o urgenţă modificarea cadrului legal privind datoria publică pentru a participa la acest mecanism de garantare şi finanţare. Iar Ministerul Finanţelor Publice a propus deja astăzi în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă în acest sens, care a şi fost adoptată.Tot în domeniul economic, astăzi a fost dezbătut în primă lectură un memorandum privind schema de sprijin de garantare a creditelor pentru companiile mari, după modelul IMM INVEST. Este vorba despre o schemă de garantare care urmează să fie derulată prin EximBank, cu un plafon de 8 miliarde de lei, pentru companii cu cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro și care pot beneficia de garanții de stat pentru credite de investiții și capital de lucru de până la 80% și dobândă subvenționată de până la 50%. Această schemă de stat de garantare pentru companiile mari, de garantare a creditelor pentru companiile mari, urmează să fie adoptată prin ordonanță de urgență în ședința de guvern următoare.
Alte proiecte de acte normative adoptate în ședința de guvern de astăzi, punctuale, dar importante la nivelul comunităților locale, vizate de acest cadru de reglementare, au fost mai multe hotărâri de guvern pentru deblocarea sau pentru accelerarea unor proiecte de investiții de interes local. Astfel, a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind realizarea exproprierilor pentru autostrada, Centura București, sectorul nord, un buget de 29 de milioane de lei. Astfel, acest proiect de infrastructură, foarte important pentru Centura Bucureștiului, la nivel de autostradă, practic, face un progres din punct de vedere al pregătirii situației juridice pentru terenurile pe care urmează să se deruleze construcția acestei autostrăzi. De asemenea, la nivelul județului Dâmbovița, a fost adoptată hotărârea de guvern inițiată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Locale pentru construcția a 146 de locuințe ANL pentru tineri, cu un buget de 30 de milioane lei pentru această investiție. Hotărârea de guvern actualizează practic indicatorii tehnico-economici pentru derularea acestei investiții la nivelul municipiului Târgoviște, din județul Dâmbovița.
Un alt proiect de act normativ, o hotărâre de guvern cu o valoare simbolică aparte, pentru că reprezintă aprobarea unei donații făcute de moștenitorii familiei Sturza, este vorba de un conac, cu un teren aferent de aproximativ 150.000 de metri pătrați, în comuna Liteni, județul Suceava, donație făcută către Ministerul Culturii, unde Ministerul Culturii urmează să dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali. Este o donație importantă în domeniul cultural, pe care Guvernul a adoptat-o prin acest act normativ în ședința de guvern de astăzi. De asemenea, au fost adoptate mai multe hotărâri de guvern pentru eliberări și numiri de prefecţi sau subprefecţi. Dintre acestea, menționez hotărârea de guvern pentru numirea prefectului Municipiului București, în persoana domnului Cojanu Gheorghe. De asemenea, au fost numiți mai mulți subprefecți la nivelul județelor Călărași, Ialomița, Iași, Ilfov și Olt. Vom pune la dispoziția opiniei publice hotărârile de guvern respective. Acestea au fost principalele acte normative adoptate în ședința de guvern de astăzi. Vă mulțumesc pentru atenție.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe