Briefing de presă susținut de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Ionel Dancă, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, la finalul ședinței de guvern

14 Octombrie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ionel Dancă: Bună ziua! În ședința de guvern de astăzi au fost adoptate actele normative pentru implementarea unor măsuri foarte importante cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, măsuri care fac parte din pachetul Guvernului pentru sprijinirea celor afectați de pandemia COVID, atât din punct de vedere social, cât și economic, măsuri incluse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică al Guvernului Orban. Domnul ministru Marcel Boloș vă va prezenta detaliile cu privire la aceste măsuri.

Marcel Boloş: Mulțumesc. Bună ziua vă spun și eu. Guvernul României a adoptat un număr de cinci măsuri importante pentru tot ceea ce înseamnă categoriile de beneficiari din fondurile externe nerambursabile. O primă măsură se referă la majorarea plafonului alocat pentru achiziția de echipamente medicale. Ordonanța 43 din 2020 permitea unităților sanitare și autorităților publice locale în parteneriat cu unitățile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziția de echipamente medicale, însemnând sisteme de monitorizare sau ventilatoare sau toată aparatura specifică secțiilor de terapie intensivă. Acest plafon a fost majorat de la 350 de milioane de euro la 1,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că aproape tot ceea ce s-a solicitat prin cererile de finanțare depuse în număr de 291 de cereri de finanțare, în valoare de 1,271 miliarde de euro, se va și finanța. În perioada următoare urmează să încheiem contractele de finanțare pentru cele 291 de cereri care au fost depuse. Până în prezent, am încheiat 51 de contracte de finanțare, cu valoare de 156 de milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis până pe data de 30 septembrie 2020. Este o măsură care vine în sprijinul crizei pe care o parcurgem în această perioadă generată de coronavirus, o criză pandemică cu greutăți pentru sistemul sanitar românesc, iar Guvernul Orban a venit în sprijinul unităților sanitare, astfel încât partea de echipamente medicale necesare pentru tratamentul bolnavilor să fie asigurate.

O a doua măsură este cea referitoare la tabletele școlare. După cum se cunoaște, într-o primă lectură s-a discutat despre suplimentarea bugetului cu 50 de milioane de euro pentru studenții beneficiari de burse sociale din cadrul universităților de stat. Astăzi, Guvernul României a aprobat această măsură de suplimentare a bugetului pentru tablete școlare cu 50 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul a aprobat ca valoarea eligibilă a tabletelor școlare, care era de 200 de euro, să crească la 250 de euro per tabletă. Tot în contextul educației online și al protecției studenților, în instituțiile de învățământ superior de stat a fost aprobat un buget de 10 milioane de euro pentru partea de echipamente de protecție și de dispozitive medicale necesare activităților de curs din cadrul universităților, pentru ca acestea să se poată desfășura în bune condiții acolo unde încă partea de cursuri, laboratoare sau seminarii se mai desfășoară prin participarea fizică a studenților. Aceasta este cea de-a doua măsură cu privire la tabletele școlare. După publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, apelul de proiecte urmează a fi deschis pe data de 19 octombrie, adică lunea viitoare, și depunerea aplicațiilor de finanțare se va face începând cu data de 25 octombrie, astfel încât procesul educaţional în mediul online pentru sistemul de învăţământ preuniversitar şi mai apoi pentru învăţământul universitar să se poată desfăşura în bune condiţii.

A treia măsură aprobată de Guvernul Orban a fost cu privire la beneficiarii de vouchere pentru o masă caldă, respectiv pentru persoanele vârstnice cu vârsta de peste 75 de ani. După cum se cunoaște, valoarea unui astfel de tichet este de 180 de lei pe lună. Aceste tichete se vor repartiza în prima săptămână din luna decembrie a acestui an și se vor da retroactiv cu data la care a fost aprobată măsura, respectiv pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, astfel încât toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, aproximativ 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau carduri în prima săptămână a lunii decembrie 2020.

Cea de-a patra măsură care a fost adoptată de către Guvernul Orban este cea referitoare la voucherele pentru educație în regim after school. Acestea, după cum știți, au fost inițiate și aprobate sub formă de lege și au, în prezent, după aprobarea măsurii de astăzi, o valoare de 200 de lei/lună. Beneficiarii sunt elevii din clasele I - IV, aproximativ 300.000 de copii ar urma să intre în acest program pilot pe care îl vom desfășura în perioada următoare, după lansarea apelului. Sunt incluse în proiectul pilot 150 de școli. Şcolile sunt stabilite prin ordin al Ministerului Educației și Cercetării, iar tipurile de activități urmează a fi definite prin Ghidul Solicitantului, odată cu lansarea acestuia în dezbatere publică.

Şi, în sfârșit, cea de-a cincea măsură adoptată de Guvernul Orban este cea referitoare la sistemele alternative pentru rețeaua de canalizare - este o măsură așteptată mai ales de către autoritățile publice locale din mediul rural pentru locuitorii satelor, pentru că s-au adoptat măsurile necesare astfel încât localitățile cu un număr de sub 2.000 de locuitori să poată să aibă aceste sisteme alternative pentru rețelele de canalizare, respectiv o soluție pe care am propus-o pentru ca să poată să beneficieze comunitățile rurale de serviciul public de racordare la rețeaua de canalizare. Bugetul aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiției eligibilă este de 2.500 de euro pe gospodărie și urmează să beneficieze aproximativ 200.000 de gospodării din mediul rural pentru ceea ce înseamnă racordul la rețeaua de canalizare, fiind unul din demersurile pe care Guvernul Orban le-a făcut pentru infrastructura de apă și canalizare astfel încât un număr cât mai mare de locuitori să beneficieze de serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare, fiind o cerință impusă inclusiv prin directivele Uniunii Europene. Acestea sunt cele cinci măsuri importante pe care Guvernul României le-a adoptat. Vă stau la dispoziție cu întrebări.

Ionel Dancă: Dacă sunt întrebări pentru domnul ministru?

Reporter: Spuneaţi că acele vouchere pentru masa caldă vor fi plătite în prima săptămână din luna decembrie, este o săptămână înainte de data alegerilor. Cum explicați această situație?

Marcel Boloş: În momentul de față procedura de achiziție publică este în curs de finalizare. Contractul de achiziție publică urmează să fie semnat în săptămâna care vine. Sunt 300.000 de beneficiari. Emitenții de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, ca să emită aceste carduri. Aceste carduri se distribuie, mai apoi, către prefecturi, de la prefecturi ajung la autoritățile publice locale și de la Autoritatea Publică Locală ajunge la beneficiarul final. Este calculat pe zile - pentru noi e important ca programul operațional de sprijin a persoanelor dezavantajate să nu decomită banii, banii să ajungă la beneficiari. Și totuși e vorba de persoane care au o anumită vârstă și așteaptă acest ajutor de la noi. Cum să vă spun, calculele acestea le-am făcut împreună cu colegii. Regimul acesta, pentru 300.000 de beneficiari, de emitere a cardurilor și distribuirea lor nu este unul foarte simplu.

Ionel Dancă: Aş avea aici o completare faţă de domnul ministru la această întrebare. După cum bine știți, suntem în ultimul an al exercițiului financiar 2014 - 2020 și tocmai pentru că facem toate eforturile posibile pentru a nu pierde banii europeni, pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene, încercăm ca toate aceste angajamente de plată să fie cuprinse cât mai devreme, astfel încât să fie evitat un astfel de risc. Este un efort pe care-l facem pentru a putea plăti, noi sperăm la începutul lunii decembrie, poate, dacă se va reuși, chiar mai devreme, dar este un efort de a devansa aceste plăți tocmai pentru a intra în cadrul anului financiar din cadrul exercițiului 2014-2020.

Marcel Boloş: Dacă nu am repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde bugetul alocat și e păcat.

Ionel Dancă: Mai sunt alte întrebări pentru domnul ministru? Dacă nu, vă mulţumesc, domnule ministru. Îl invit pe domnul secretar de stat Raed Arafat pentru a vă prezenta forma finală a hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă. Domnule ministru, vă rog!

Raed Arafat: Bună ziua. Astăzi, în cadrul ședinței de guvern, au fost dezbătute propunerile CNSU, pe care le-am anunţat ieri, de fapt. Rămân următoarele măsuri confirmate: referitor la purtarea măștii, până la 3 la mie incidență, deci de la 0 până la 3 la mie incidenţă, masca este purtată obligatoriu în spațiile aglomerate și la 50 metri de la intrarea în școli; de la 3 la mie în sus, masca este obligatorie în toate spațiile deschise. Al doilea aspect: au rămas valabile prevederile care au stabilit că de la 0 la 1,5 la mie incidență, restaurantele, cafenelele, cinematografele, toate aceste entități vor funcționa cu 50% capacitate; între 1,5 la mie și 3 la mie, cu 30% capacitate, iar mai mare de 3 la mie, vor fi, din păcate, închise. Şi a rămas și obligativitatea testării personalului care lucrează în centrele rezidențiale, o dată pe săptămână, prin grija direcțiilor de sănătate publică; acest lucru este foarte important pentru protejarea persoanelor în vârstă sau persoanelor care sunt în centrele rezidențiale. Acest lucru este necesar după ce personalul nu mai face rotație la 14 zile și vine în ture normale și atunci, la 7 zile, evaluarea lor va duce la prevenirea transmiterii virusului sau la reducerea riscului de transmitere a virusului către rezidenții centrelor respective. Deci, acestea sunt principalele prevederi care au fost stabilite și prin hotărârea de guvern de astăzi. Dacă aveți întrebări, vă rog.

Reporter: O clarificare dacă se poate, domnule Arafat. Astăzi am văzut ce sa întâmplat la pelerinajul de la Sfânta Parascheva, în condițiile în care știm că în hotărârea de guvern și în propunerea CNSU s-a discutat chiar și despre această bucată cu pelerinajele, că au fost interzise. O situație similară vom avea și în București, la sfârșitul acestei luni. În momentul de față, în ciuda a ceea ce este scris în această recomandare a CNSU şi, iată, prinsă în hotărârea de guvern, nu știm cine de la Ministrul de Interne a dat acordul ca pelerinii care nu sunt din Iași să fie primiți la raclă momentul de față.

Raed Arafat: Deci aici nu pot să vă răspund, pentru că nici eu nu ştiu dacă s-a dat sau cine a dat acest lucru, dar vreau să subliniez un aspect, pentru că aceasta este o discuție pe care o avem deja de foarte mult timp, pe măsurile care se iau, de ce se iau, care e motivul. Toată lumea observă că avem o creştere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent important. Noi, când punem aceste măsuri, încercăm prin ele să reducem expunerea, să reducem transmiterea. Apelul nostru către populație este să înțeleagă situația și să fie parteneri cu noi în respectarea acestor reguli și a acestor prevederi care sunt emise prin hotărâri ale CNSU sau prin hotărâri de guvern. Este extrem de important acest lucru, pentru că sunt foarte mulți în domeniul, să zicem online, chiar și unii care declară acest lucru în alte spații publice, care îndeamnă populația la nerespectarea regulilor;  acest lucru nu va duce decât la agravarea situației. Îndemnarea populației la nerespectarea regulilor nu înseamnă decât pacienți în plus și, probabil, persoane decedate în plus. Deci, este un apel pe care îl fac încă o dată, așa cum a făcut și domnul ministrul Tătaru: respectarea regulilor în aceste zile este extrem de importantă și noi nu putem lucra fără parteneriatul cu populația, cu autoritățile locale, cu toate instituțiile. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele și atunci, încă o dată, prin dumneavoastră, transmit populației să se gândească la sănătatea lor și a celor apropiați lor și să respecte regulile care sunt recomandate sau care sunt obligatorii.

Reporter: Dar nu este o lipsă de coordonare în același timp la nivelul Ministerului de Interne? Pentru că decizia a fost deja ...

Raed Arafat: Încă o dată vă spun, nu știu despre ce este vorba, nu ştiu dacă a fost dat ordin sau ceva. Aici trebuie discutat, mai ales pe partea de ordine publică, dar la acest moment, eu sunt aici de la ora 10:00 şi chiar nu ştiu aceste teme.

Reporter: Şi o clarificare în ceea ce spuneaţi, prevederile care au rămas, evenimentele private. Nu s-a modificat nimic în ceea ce privește recomandarea /../?

Raed Arafat: Evenimentele private, dacă am omis să vorbesc despre ele, da, rămân, evenimentele private restricționate, adică interzise în spațiile închise și publice pe plan național. Acest lucru este confirmat și prin hotărârea de guvern. Vă rog!

Reporter: Domnule Arafat, în momentul de față, în București, avem o rată de infectare de 2,82. Aș vrea să vă întreb dacă de mâine, având în vedere că va intra în vigoare noua hotărâre de guvern, această rată se va /…/ având în vedere că nu vor mai intra focarele în acest calcul?

Raed Arafat: Da,  mai e un aspect pe care vreau să îl subliniez și pe care îl prevede hotărârea de guvern, și mulțumesc pentru întrebare, este aspectul că referința va fi la cifrele din Evidența Populației. De-acum, toate referințele pe incidenţe vor fi făcute în baza cifrelor de la Evidență a Populației, cifre care se actualizează săptămânal. Asta înseamnă că centrele judeţene de conducere şi coordonare a intervenţiei, centrul naţional, în fiecare zi, vor calcula incidenţa pe ultima cifră pe care o au de la Evidenţa Populaţiei. Dacă cifra trece de 3 la mie, hotărârea de guvern şi hotărârea CNSU prevăd că, în maxim 48 de ore, Prefectura sau Comitetul Judeţean sau Comitetul Municipiului Bucureşti constată cifra respectivă şi intră toate măsurile automat; toate măsurile care sunt luate prin hotărârea CNSU sau hotărârea de guvern devin aplicabile. Adică, aici nu mai avem, şi asta s-a încercat, să se evite să existe diferite măsuri luate în diferite zone. Deci, sunt măsurile stabilite în momentul în care s-a intrat prin cifra respectivă, în 48 de ore, Comitetul Municipial sau Judeţean constată şi absolut toate măsurile care sunt prevăzute, intră în vigoare.

Reporter: Dar această rată de infectare va scădea, începând de mâine, având în vedere că... va fi alt calcul?

Raed Arafat: Noi am făcut un calcul şi nu este niciun secret, comparativ, între cifra, de exemplu, de 2,82 şi dacă ne-am fi referit la cifra de astăzi a Evidenţei Populaţiei, diferenţa este de 0,05, adică ar fi fost nesemnificativă.

Reporter: Chiar dacă se scad focarele?

Raed Arafat: Aici sunt scăzute focarele, da. Deci... Da...

Reporter: Deci, la cifra de astăzi sunt excluse focarele.

Raed Arafat: Din ce ştiu, da. Deci, de regulă, noi focarele le excludem. Dacă nu au fost excluse până acuma, de acuma vor fi excluse 100%. Dar din ce ştiu,  în ultima perioadă, focarele mari, focarele în gen spitale  nu prea au intrat, nu au intrat, de fapt, în calculele noastre. Dar cert este că de când se publică hotărârea, referinţele vor deveni clar pe partea de Evidenţa Populaţiei, ea va fi singura referinţă, şi focarele, cert, dacă cineva nu le-a exclus, o să înceapă să le excludă obligatoriu, şi aici vorbim de centrele rezidenţiale, spitale în mod deosebit, să nu intre în calculul general al ratei.

Reporter: Bună seara, vroiam să vă întreb dacă la capitolul reguli pentru campanie s-a schimbat ceva, sau totul a rămas la fel cum a fost?

Raed Arafat: La ce reguli, vă rog?

Reporter: La reguli pentru campania electorală, numărul de participanţi dacă a rămas...

Raed Arafat: Numărul de participanţi a rămas cum am anunţat ieri: în interior 20 de persoane, în exterior 50 de persoane. Nu s-a schimbat.

Reporter: Şi vorbea premierul astăzi de asimptomaticii care ar putea să nu mai meargă la spital, să fie trataţi acasă. Este inclusă cumva această prevedere...

Raed Arafat: Nu în această hotărâre. Este un proiect de ordonanţă de urgenţă, pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii, astăzi a fost în primă prezentare. Acolo se vor face anumite modificări legislative pentru că aici este prevăzut prin Legea 136, astfel încât persoanele asimptomatice să fie abordate altfel, așa cum recomandă grupul medical care se ocupă de acest lucru.

Reporter: Mai vorbea premierul,  dacă îmi permiteți, despre o posibilitate de a crește capacitatea DSP tocmai pentru a debloca situațiile din acest moment în care există o aglomerare, practic oamenii solicită să facă aceste teste. Problema este că, în continuare, personalul este insufficient.

 Raed Arafat: Ieri, ce am făcut noi, mai ales la nivelul Bucureștiului, ieri, după-masă de fapt, am dat o dispoziție prin care am detașat și mijloace de transport de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, inclusiv am pus la dispoziție mașini pentru personalul pe care l-a asigurat Direcția de Sănătate Publică ca să suplimenteze forțele pentru recoltare și pentru transport, pentru transportul celor ușor simptomatici sau asimptomatice. Am văzut niște discuții pe tema asta și vreau să clarific. Dacă un microbuz este folosit ca să transporte patru pozitivi împreună, acest lucru nu reprezintă o problemă pentru că toți patru sunt pozitivi. Ce nu putem pune în aceeași mașină sunt suspecții, pentru că nu știm dacă sunt sigur pozitivi și acolo trebuie asigurată o ambulanță separată pentru fiecare suspect, dar când știm că sunt pozitivi și se duc la evaluare, este foarte posibil să punem mai multe persoane în mijlocul de transport, pentru că este clar că aceste persoane nu pot circula cu mijloacele de transport public în comun sau cu alte mijloace și trebuie să fie într-un mediu controlat. De aici noi am venit la concluzia că trebuie să suplimentăm resursele, de ieri, mai ales, când ne-a semnalat inclusiv Serviciul de Ambulanță București, când am văzut că crește destul de mult numărul solicitărilor. Dar apelul către populație este următorul lucru: să nu apeleze la 112 pur și simplu pentru a fi testaţi, să nu apeleze la 112 și să spună că au lipsă de gust, lipsă de miros numai ca să vină cineva să îi testeze. Asta încarcă foarte mult sistemul de urgență. Apelurile la 112 trebuie să fie apeluri de urgență. Persoanele care au rămas acasă pozitive, dacă se agravează situația lor, da, apelează la 112, dar cineva care dorește să meargă doar pentru evaluare, există celelalte numere de telefon și call center-ul de la DSP. Deci, 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe și asta e rugămintea noastră către toată populația, pentru că se simte presiunea că oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt situații critice. Iar în această fază nu mai putem satisface situațiile respective și vor avea timp îndelungat de așteptare până se ajunge la ei, dacă nu sunt, bineînțeles, critici. Şi, în același timp, este posibil să ia o ambulanță de la un caz critic pentru un caz în care poate cineva a exagerat simptomele la telefon, că să ajungă ambulanță la ei.

Reporter: Vă întrebam pentru că am primit şi noi foarte multe apeluri de la oameni care se plâng inclusiv de faptul...deci, dacă este contact şi nu are simptome, rămâne în izolare...

Raed Arafat: Dacă este contact şi nu are simptome, rămâne acasă 14 zile. Dacă este contact și nu are simptome, nu este obligatorie testarea, dar este obligatorie carantinarea la domiciliu 14 zile. Deci asta este regulă, iar a da telefon pentru a solicita testare pentru că doresc testare, asta încarcă foarte mult sistemul și ne redirecționează către cazuri mai simple în loc să ne ocupăm de cazurile care sunt mai complexe.

Reporter: Problema este că oamenii sunt nemulțumiți inclusiv pentru faptul că nu li se răspunde la telefon, măcar să îi lămurească.

Raed Arafat: Eu știu, şi aici premierul a subliniat acest lucru, să fie cooptate și alte resurse pentru răspuns la telefon și pentru asigurarea call-center-lui. Deci știu că există plan de creștere a acestor capacități la nivelul DSP București prin colaborare și cu alte entități.

Reporter: Dar nu există un orizont de timp...

Raed Arafat: Cel mai scurt timp, deci, știu că a fost discutată treaba. Deci ar trebui să fie implementate cât mai rapid, pentru că nevoia este acum, nu putem aștepta foarte mult.

Reporter: Şi o clarificare, dacă se mai poate, tocmai pentru a reduce presiunea asupra sistemului de ambulanţe. Cei care au rezultat pozitiv, se pot deplasa singuri, cu maşina, pentru a face evaluarea?

Raed Arafat: Deci, aici, din nou, venim la următorul aspect. Dacă situaţia este uşoară, situaţia este cu simptome uşoare sau asimptomatic, trebuie să fie programat şi trebuie să discute, totuşi, cu Direcția Sanitară, pentru că riscăm să se prezinte 100 de persoane cu mașinile și să decidă toți să meargă la Matei Balș și atunci am blocat Matei Balș. Deci, recomandabil, totuși, este, dacă e urgență, dacă e cineva căruia chiar îi e rău, sună la 112, dacă nu este urgent, să se planifice împreună cu DSP.

Reporter: Aş mai vrea o clarificare. Spuneaţi mai devreme, legat de Sfânta Parascheva, că nu știți de vreun ordin care să fi permis credincioșilor să intre. Totuși, cum vă explicați faptul că au intrat cei care nu erau rezidenţi ai Iaşiului?

Raed Arafat: Încă o dată vă spun, vă rog să mă înțelegeți, nu pot să răspund în locul colegilor de la ordine publică. Aici trebuie discutat și văzut ce s-a întâmplat exact, care a fost situația exactă, decât să vă comentez aici și să vă dau informații care nu sunt corecte.

Ionel Dancă: Mulțumesc! Dacă nu mai sunt alte întrebări pentru domnul secretar de stat, vă mulţumesc, domnul Arafat. Alte întrebări, dacă sunt. Dacă nu, mulţumesc, vă doresc o zi bună.

Reporter: Având în vedere motivarea care a venit astăzi de la Curtea Constituţională în ceea ce priveşte organizarea alegerilor. Practic, în momentul de faţă hotărârea de guvern a devenit caducă, hotărârea de guvern prin care se stabilește data de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare în acest an.

Ionel Dancă: Hotărârea de guvern este în vigoare în momentul de faţă şi tot calendarul aferent organizării alegerilor pentru data de 6 decembrie. Am văzut și noi motivația, așa cum a fost publicată, urmează să facem o analiză asupra acestui conținut și să decidem care sunt căile de urmat. Dacă nu sunt alte întrebări, vă mulțumesc! O zi bună!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe