[Check against delivery]
Florin Cîţu: Bună ziua. În ședința de guvern de astăzi a fost aprobat actul normativ prin care se stabilește salariul minim pentru 2021, știați deja, la 2.300 de lei. Ştiu că au fost discuţii în spațiul public, dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci este destul timp și astfel salariul minim va crește, în 2021, cu 3%, așa cum v-am anunțat, peste rata inflației în 2020, deci și peste estimarea de rată de inflație în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor. A mai fost un proiect de lege în prima lectură în ceea ce privește consumatorul vulnerabil. Acest proiect de lege merge acum la ministere pentru avizare și după aceea va merge în Parlament. Este o transpunere de directivă. Acestea au fost de fapt elementele principale ale ședinței de guvern de astăzi. După discuțiile pe care le-am avut în ședința de guvern astăzi, am hotărât ca vineri să mai avem o ședință de guvern, încă nu știm ora exactă, în funcție de cum vin avizele. Dar avem câteva lucruri care trebuie clarificate în această săptămână: hotărârea de guvern cu personal esențial care trebuie vaccinat și trebuie să vină până vineri, în etapa a doua; ordonanța de urgență a guvernului privind unele măsuri de recrutare sau plata personalului implicat în procesul de vaccinare este în proces de avizare și sper ca avizele să fie gata până vineri și, bineînțeles, aprobarea limitelor pentru ministere pentru a începe bugetarea pentru 2021 - sunt şi acestea în curs de avizare vineri. Sunt principalele lucruri pe care vreau să le aprobăm vineri. Va fi o ședință de guvern cred că online, vineri. Cam acestea sunt lucrurile pe care le-am decis astăzi în ședința de guvern. Dacă sunt întrebări. Ştiu că sunt foarte multe dezbateri în spațiul public și poate pot să mai clarific și eu dintre ele.
Reporter: Vă rugăm să ne precizați ce se întâmplă cu ordonanța de urgență privind finanțarea centrelor de vaccinare și funcționarea lor? De ce această ordonanţă totuși nu a fost dată astăzi și ce se va întâmpla dacă totuși nu au fost alocați astăzi acești bani?
Florin Cîţu: Este o ordonanță care este în procedură de avizare, v-am spus, și sper să fie gata până vineri. Trebuie clarificat clar mecanismul de plată. Cred că mergem într-o direcție, așa cum am folosit și până acum, prin Ministerul Sănătății, cu decontare de la bugetul de stat. Aici vreau să fiu foarte atent la criterii, pentru că au fost situații în trecut când nota de plată a fost supraevaluată, să spunem așa, în unele situații, și atunci, vreau să mă asigur că avem criterii clare, prin care se definesc aceste cheltuieli, care pot fi decontate prin Ministerul Sănătății, de la bugetul de stat. Este adevărat, ne uităm la soluția de a deconta aceste cheltuieli și din fonduri europene, se pare că mergem și în direcția asta, să putem să găsim și acolo spațiu, dar în acest moment folosim ceea ce știm și ce am folosit în 2020, decontare prin Ministerul Sănătății, mecanismul și apoi de la bugetul de stat.
Reporter: Însă, având în vedere că pe 15 ianuarie ar începe campania, a doua parte a campaniei de vaccinare, practic, nu este târziu aprobarea acestei ordonanțe de urgență? Pentru că primarii spuneau că doresc să știe deja câți bani au și de unde provin acești bani.
Florin Cîțu: Nu este târziu, le luăm pe rând. În al doilea rând, săptămâna viitoare o să am o discuție cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, cu Asociația Municipiilor, Asociația Orașelor, Asociația Comunelor și vom discuta despre bugetul pentru 2021. Nu este aceasta cea mai mare cheltuială pentru bugetul 2021, sunt alte cheltuieli, şi acolo vom avea discuții despre şi gradul de colectare și modul în care sunt folosiți banii de către autoritățile locale și sumele de reechilibrare care vin de la buget. Aș vrea să facem o corelare și cu gradul de colectare și cu numărul de personal angajat în ultima perioadă, cheltuieli de personal și așa mai departe. Reforma pe care am anunțat-o în companiile de stat nu se oprește la companiile de stat. Hemoragia banului public ineficientă nu se oprește la companiile de stat, vom merge cu reforma peste tot. Şi atunci, banii care vin de la buget, în acest an și în viitor, trebuie să meargă în locurile unde pot fi folosiți cel mai bine și am observat anul trecut, a fost un an diferit, dar voi avea o discuție transparentă, dar onestă cu consiliile județene și cu Asociația Municipiilor și Asociația Orașelor. Am văzut dezbateri în spațiul public și cred că toate sunt dezbateri înainte de buget. Nu avem bugetul pentru 2021. Când vom avea bugetul, toată lumea va ști exact sumele și cum vor fi alocate, dar principiul de bază este același ca de fiecare dată: sută la sută din veniturile pe care le au autoritățile locale, vor merge înapoi la autoritățile locale și ce este suplimentar, vom vedea cum o fi alocați.
Reporter: Bună ziua! Pe lângă sumele pe care le veți deconta pentru a plăti personalul care se va ocupa de vaccinare, ce alți bani vor fi decontați, pentru că spuneați că vreți să vedeți o cheltuială sau o listă clară? Care vor fi aceste cheltuieli pe care le va suporta Executivul, prin Ministerul Sănătății?
Florin Cîțu: Aici, aștept de la Ministerul Sănătății aceste criterii clare. De ce este nevoie atunci când pregătim un centru de vaccinare? Care sunt cheltuielile standard? Voi merge, ca și până acum, pe costurile standard şi pe cheltuielile standard, nimic în plus!
Reporter: Deci veți acoperi de la bugetul de stat și cheltuieli pentru dotarea acestor centre de vaccinare și din ce surse vor veni banii, adică din Fondul de rezervă al Guvernului, având în vedere că nu avem bugetul aprobat?
Florin Cîţu: Știţi foarte bine că, dacă nu ai buget aprobat, se merge pe /.../ din bugetul de anul trecut. Resurse sunt, nu asta este problema. Trebuie doar să punem la punct mecanismul prin care se face această plată.
Reporter: Deci vor fi acoperite şi cheltuielile cu dotarea acestor centre?
Florin Cîţu: Nu aş spune acest lucru, în acest moment. Vreau să am o discuţie cu Ministerul Sănătății. Ei știu foarte bine de ce ai nevoie atunci când aranjezi un centru de vaccinare. Acum, această discuție despre centre de vaccinare mi se pare că ia o altă turnură. Vaccinarea se face peste tot în lume foarte simplu, nu trebuie să fie ceva foarte sofisticat, nu avem nevoie de ceva foarte sofisticat. Nu aș vrea să ducem discuția în această direcție, eu sper să fie cât mai repede făcute aceste centre de vaccinare. Ieri, m-am asigurat că vom mai lua încă 8 milioane de vaccinuri. În septembrie, obiectivul meu este de a avea 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă aproape 70% din ceea ce ne-am dorit și să putem să scăpăm de pandemie. Pentru mine, vaccinarea este o prioritate, merge bine până acum, va merge și mai bine, veți vedea, deci nu am nicio problemă aici. Partea de cheltuieli și cine suportă se va rezolva, se vor avea discuții cu municipiile - și anul trecut au fost aceste discuții, la carantinare, şi au rămas bani, banii au venit înapoi. Am alocat resurse și pentru carantină şi banii au venit înapoi la buget. Așa se va întâmpla şi acum. Vă spun că nu banii au fost o problemă.
Reporter: Domnule prim-ministru, dacă îmi mai permiteţi, tot pe acest subiect: aţi stat de vorbă cu ministrul sănătății, cu domnul Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare, sunt suficiente cadre medicale pentru a putea să facă această campanie de vaccinare? Ştim că acum vor fi mai multe centre.
Florin Cîţu: Da. Şi, aici, să știți că primesc și de la spitale private, și de la companii private, tot felul de oferte pentru a pune la dispoziție gratuit centre de vaccinare sau personal. Deci, nu este o problemă. Din ce am văzut eu și văd și interesul pentru etapa a doua, în România, în acest moment, lumea vrea să se vaccineze, ceea ce e un lucru foarte bun și de aceea am și făcut acest efort. Vom face un efort bugetar, nu mi se pare deloc mare, pentru a lua cele 8 milioane de doze în plus, să ne asigurăm că în septembrie vom avea 10,4 milioane de oameni vaccinați.
Reporter: Astăzi, Curtea Constituțională a respins sesizarea guvernului privind Legea rectificării bugetare, cu acea majorare a pensiilor de 40%. Își permite România, în momentul ăsta, să majoreze pensiile cu 40%?
Florin Cîţu: România nu şi-a permis anul trecut, nu îşi permite nici în 2021 acest lucru. Dar, în acest moment, legea merge la promulgare către domnul președinte, care are două variante: să trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta. Eu vă spun că noi avem deja... Guvernul precedent şi coaliția şi-au asumat un calendar de creștere a pensiilor, vom crește pensiile, dar pe calendarul pe care noi ni l-am asumat. Aceasta este varianta pe care mergem noi.
Reporter: Care este calendarul? În luna septembrie 8% ar fi suficient pentru majorarea punctului de pensie?
Florin Cîţu: Este o creștere a punctului de pensie în condițiile economice actuale. Eu vreau să vă aduc aminte că anul trecut nu au fost multe țări care au crescut pensiile, noi le-am crescut cu 14%, acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei, deci creșterea de anul trecut înseamnă în plus 9 miliarde anul acesta, adică două miliarde de euro. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar și am fost cel care a spus să nu se întâmple nimic cu salariile în sectorul bugetar anul trecut, cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost sub 3% sau în jur de 3%, 2,9. Deci eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari și se văd şi anul acesta. Creșterile de anul trecut se susţin și anul acesta. Deci nu este nicio problemă. Mai ales având în vedere că inflația a scăzut din momentul care a fost preluată guvernarea în 2019, a scăzut constant, ați văzut și scăderea dobânzilor, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a crescut. Chiar și în noiembrie avem o creștere, în noiembrie anul trecut, au venit datele statistice astăzi, avem o creștere a venitului net față de 2019, asta în condiții de pandemie.
Reporter: Avem o ordonanță de urgență semnată inclusiv de dumneavoastră dată la mijlocul anului trecut prin care angajații prefecturilor primesc un sport de COVID de 30%. Aș vrea să vă întreb dacă în primul rând ați verificat ce fel de angajați primesc, pentru că înțelegem că există oameni care nu sunt neapărat implicați în lupta contra COVID-19 și primesc acest spor, și care este diferența dintre un angajat al prefecturii și un polițist, spre exemplu, care, la fel, este în prima linie și nu primește acest spor de 30%?
Florin Cîţu: Suntem în acest moment în procedura de construire a bugetului pentru 2021. Toate actele legislative au fost aprobate, şi anul trecut sau care sunt în vigoare, vor fi analizate prin perspectiva spațiului fiscal-bugetar de anul acesta, veți vedea la buget care vor fi.
Reporter: Nu mi-aţi răspuns la întrebare. Care este diferența dintre un angajat al prefecturii care se luptă, este în lupta contra COVID-19 și un polițist care se luptă la fel şi de ce nu există un spor și pentru aceștia?
Florin Cîţu: Deci anul trecut eu am spus că nu vom face reformă în administrația publică pentru că avem nevoie de toți angajații din administrația publică, pentru că sunt în linia întâi și se luptă cu pandemia.
Anul acesta, la fel, toți, nu doar Prefectură, nu doar Ministerul Afacerilor Interne, Sănătate, Educație, toată lumea este tratată la fel. Referitor la sporuri, salarii ș.a.m.d. acestea sunt discuții pentru buget și le veți vedea la momentul când vom discuta despre buget.
Reporter: Domnule premier, aţi semnat această ordonanță de urgență prin care angajații prefecturilor primesc un sport de 30%. Care a fost raționamentul pentru care aceștia primesc un sport de 30% pentru lupta împotriva COVID-19?
Florin Cîțu: Pot să revin cu răspunsul de fiecare dată și dvs. să veniţi cu întrebarea. Anul acesta vom analiza toate actele în vigoare pentru a vedea spațiul fiscal. Mulțumesc.
Reporter: Deci, există posibilitatea să nu mai existe acest spor anul acesta?
Florin Cîțu: N-am spus aşa ceva. Eu am spus doar că toate actele, nu doar acesta - sunt foarte multe acte normative care trebuie analizate în contextul acestui spațiu fiscal din 2020-2021 și al strategiei fiscal-bugetare până în 2024, când noi ne propune ca deficitul bugetar să fie sub 3% în 2024. Mulțumesc.
Reporter: Aş mai avea o întrebare pe un alt subiect. Am văzut că ați eliberat mai mulți consilieri de stat din funcții. Sunt, de principiu, oameni apropiați de președintele PNL, de Ludovic Orban. Aș vrea să vă întreb dacă există în acest moment tensiuni între dumneavoastră și președintele de partid, fostul premier Ludovic Orban, și dacă aceștia urmează să fie înlocuiți cu oameni apropiați de dumneavoastră?
Florin Cîțu: Nu, dar sunt oameni care au fost și sunt apropiaţi şi de mine. Sunt oameni cu care am lucrat. Nu este nicio problemă între mine şi domnul președinte Ludovic Orban. Noi am discutat. Este un cabinet Cîțu și va fi un cabinet. Poate dintre ei se vor regăsi în alte poziții în cabinetul Cîţu, deci nu este nicio problemă între noi.
Marga Niţu, Aleph News: Domnule premier, aş vrea să insist vă rog frumos. Aţi spus că sunt fonduri necesare, totuși de unde veți lua banii pentru acoperirea centrelor organizării și funcționării centrelor de vaccinare, având în vedere că nu avem și un cost estimativ. Pe bucățele, Emil Boc a spus, a vehiculat suma de 3,9 milioane de euro doar pentru 6 luni, alți primari din localități mai mici vehiculează sume de 200.000 de lei, totuși există la guvern în acest moment o estimare referitoare la costul tuturor centrelor, şi de unde acoperiți aceşti bani? Vă rog.
Florin Cîțu: Banii se vor acoperi din buget. Se construiește un buget un deficit maxim și de acolo se acoperă banii pentru toate cheltuielile pe care le angajăm. În momentul când noi aprobăm o ordonanță de urgență și sursa de finanțare, aprobăm și bugetul aferent. şi atunci /.../ decontarea este mecanismul, prin Ministerul Sănătăţii, de la buget. Este simplu, nu este complicat.
Reporter: Aveţi un orizont de timp pentru acești primari, având în vedere că nu avem, deocamdată, proiectul de buget; urmează după aprobare alte 45 de zile pentru rostogolire până la autoritățile locale, un orizont de timp pentru ei, vă rog?
Florin Cîțu: Bugetul, am spus deja, a fost prezentat public, calendarul pentru aprobarea bugetului va intra în parlament în 4 sau 5 februarie.
Reporter: Deci cumva prin martie-aprilie ar trebui să se aștepte la niște...
Florin Cîțu: Bugetul va intra în vigoare, legea bugetului intră în vigoare la trei zile după aprobare, promulgare, nu ar trebui să fie până în martie. A, că își aprobă ei bugetele mai târziu, asta este altceva.
Reporter: Şi o ultimă întrebare, cu permisiunea dvs., vă rog. Comunicare nu se face corect pe toate categoriile de cetățeni. Există o categorie de cetățenie uitată complet, și anume aceea a surdo-muților. Există o problemă adevărată și reală, comunicare a limbajului, comunicare obstrucționată de măști, se plâng aceste persoane că nu înțeleg sfaturile, nu înțeleg vaccinarea. Mulțumesc.
Florin Cîțu: Da, aveți dreptate. Vom corecta aceste probleme și la Guvernul României.
Reporter: Domnule premier, în bugetul pe anul viitor ați prevăzut indexarea pensiilor cu rata inflației? Dacă ați făcut acest lucru, la ce majorare s-ar putea aștepta pensionarii?
Florin Cîțu: Nici nu putem să facem acest lucru. Pentru anul viitor există ordonanță în vigoare cu cât să crească pensiile. Bugetul se construiește acum, dar știți foarte bine că nu aceasta este rata. Nu este aceasta doar cu rata inflației indexarea pentru pensii. Veți vedea exact la momentul în care apare legea bugetului care sunt sumele alocate pentru pensii. Repet: pensiile au crescut și anul trecut cu 14%, ceea ce înseamnă 9 miliarde de lei în plus anul acesta la buget. Vor crește și în 2021.
Reporter: Dacă se indexează cu rata inflației, așa cum spunea și ministrul muncii, că cel puțin cu rata inflației, atunci creșterea ar fi de 40 de lei. Practic, în buzunarele pensionarilor ar ajunge doar 40 de lei. Este posibil acest scenariu în septembrie?
Florin Cîțu: Eu zic să vorbim despre ce se întâmplă cu punctul de pensie atunci când vom avea legea bugetului. În acest moment, totul este în mișcare. Încă se discută cum va arăta bugetul pentru 2021. Este o provocare pentru acest guvern să vii cu un buget de la un deficit de 9% la 7% pentru anul viitor. Avem estimări de creșteri de venituri. Acoperă o parte din această diferență. Vor trebui să fie luate și alte măsuri.
Reporter: O singură întrebare. Sindicaliștii au anunțat că vor protesta pe o perioadă nedeterminată și își cer drepturile salariale prevăzute de lege. Care este poziția dumneavoastră?
Florin Cîțu: O să am o discuție și am avut discuții cu sindicatele tot anul trecut și am explicat situația din România. Voi face acest lucru și anul acesta. Am avut înțelegere din partea dumnealor anul trecut, cu siguranță vom avea și anul acesta. Repet: în România anul trecut salariile au crescut, deși a fost o perioadă de recesiune, de scădere a economiei, nu de recesiune, pentru că am evitat recesiunea tehnică. A fost o perioadă dificilă, o perioadă de criză economică, cea mai mare criză economică din ultima sută de ani și totuși salariile din România au crescut cu aproape 8%. În timp ce în restul Europei, țări dezvoltate, țări cu putere economică mai mare au crescut doar cu aproape 3%.
Reporter: Bună ziua. Cât la sută va reprezenta din PIB campania de vaccinare?
Florin Cîţu: Încă nu s-a terminat. Campania de vaccinare implică mai multe lucruri. Eu aş fi inclus la campania de vaccinare și această ordonanță cu centrele de vaccinare. Dvs poate vă referiți doar la o campanie de vaccinare în media.
Reporter: Da.
Florin Cîţu: Sunt lucruri total diferite. Campania în media vom vedea care va fi bugetul alocat pentru ordonanță. Încă în acest moment nu este aprobată.
Reporter: Şi ținând cont că în a doua etapă aveți posibilitatea să vă vaccinați. Când vă veți vaccina dvs?
Florin Cîţu: Sâmbătă mă vaccinez și va fi public.
Reporter: Sunt studenți care studiază în străinătate și români care muncesc în străinătate. Studenții vor începe în februarie, fizic, facultățile, și sunt români care au plecat sau vor pleca. Întrebarea este: aceste două categorii ce vor face în momentul în care sunt în străinătate și li se va cere să fie vaccinați, pentru că ei nu fac parte din etapa a doua?
Florin Cîţu: Repet, etapa a doua sau persoanele care intră în etapa a doua... acea listă crește în fiecare zi, pentru că sunt mai multe priorități pe care le vedem. S-ar putea să fie și aceasta o categorie pe care o vom include selectiv pentru persoanele care vor intra în etapa a doua, încă nu este luată o decizie. Recomand celor care sunt în această situație să vorbească cu Ministerul Sănătății. Ei sunt cei care fac acest HG și, așa cum am spus, am primit de la mai multe părți din societate și din economie cerințe de a fi în etapa a doua, sunt sectoare esențiale. Cred că o discuție cu Ministerul Sănătății ar rezolva și această problemă, dacă se califică pentru această etapă.
Reporter: Dar până acum s-a luat în calcul? S-a vorbit despre aceste două categorii?
Florin Cîţu: Această discuție trebuie să o aveți cu Ministerul Sănătății.
Reporter: După Brexit, Marea Britanie a decis - dacă îmi permiți încă o întrebare - să returneze în țările de origine cetățenii care erau în penitenciare și nu aveau cetățenie britanică, inclusiv români care se întorc în țară, dar, pentru că au fost eliberați condiționat, nu vor merge în penitenciare, ci vor intra în carantină acasă.
Florin Cîţu: 14 zile.
Reporter: Înțeleg că Polonia nu a fost de acord cu o astfel de măsură, pentru că reprezintă un risc, un pericol de a răspândi COVID-19, dacă au așa ceva. Ce părere aveți?
Florin Cîţu: Știți foarte bine că toate persoanele care vin din Marea Britanie intră în carantină 14 zile, chiar dacă au și un test negativ. Există câteva excepții: navigatorii, personalul de zbor ș.a.m.d. Dar, în rest, toate persoanele intră în carantină 14 zile, nu există nicio excepție aici.
Reporter: Dar, dar fiind persoane care nu respectă în mod normal legea, pentru că au fost închiși, s-ar putea să nu respecte nici regulile de carantină.
Florin Cîţu: Bineînțeles că acest risc există cu toate persoanele, nu doar aici. Acest risc există de fiecare dată și avem - bineînțeles, am avut și în trecut, și anul trecut, în 2020, situații şi acolo s-a acționat, bineînțeles, conform legii. Mulțumesc.
![]() |
Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile... |
Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria
Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.
Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.
Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.
Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.
Copyright © Guvernul României 2023
RSS