Briefing de presă susținut de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă, după ședința de guvern

07 Decembrie

[Check against delivery]

***


Astăzi, în cadrul ședinței de guvern au fost prezentate și dezbătute în primă lectură două proiecte de lege pentru care guvernul urmează să-și angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiției și proiectul de lege privind abrogarea Ordonanței 51 în ceea ce privește măsurile care au incidență asupra transportului rutier intrajudețean. De asemenea, au fost făcute informări cu privire la proiectul de lege privind plafoanele bugetare care urmează să fie prezentate în următoarea ședință de guvern și adoptat de asemenea în vederea angajării răspunderii Guvernului. 
În ceea ce privește măsurile de amânare a aplicării unor prevederi în domeniul justiției este binecunoscut faptul că, la 1 ianuarie 2020, urmează să intre în vigoare pensionarea anticipată a magistraților, lucru care ar afecta în mod grav funcționarea instanțelor de judecată. Coroborat cu această măsură avem, de asemenea, necesitatea aplicării dispozițiilor legale privind formarea completurilor de judecată în instanțele de apel, respectiv de la completuri de doi judecători la trei judecători și această dispoziție, de asemenea, în momentul de față are un impact major la nivelul funcționării instanțelor de judecată, reducând practic termenele de judecată și de soluționare a unor litigii aflate pe rolul instanțelor și, nu în ultimul rând, avem prevederea legată de modul de organizare și de desfășurare a examenelor de admitere în Institutul Național de Magistratură care, de asemenea, întârzie intrarea în magistratură; dacă ar fi păstrate în vigoare, ar întârzia intrarea în magistratură a noilor judecători. 
Având în vedere aceste dispoziții care ar afecta în mod grav accesul la justiție al cetățenilor, Guvernul a dezbătut astăzi în primă lectură și urmează să fie adoptat în ședința de guvern următoare proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene, după cum urmează: pensionarea anticipată a magistraților se amână de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021; prevederile legate de formarea completelor de judecată pentru instanțele de apel cu trei judecători se amână, de asemenea, de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2021 și, în aceleași termene, se prorogă prevederile legate de organizarea și desfășurarea examenului de admitere la Institutul Național de Magistratură. 
Al doilea proiect de lege pentru care guvernul urmează să își angajeze răspunderea este cel legat de modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, respectiv abrogarea prevederilor Ordonanței 51 care, în acest moment, a aruncat în aer transportul rutier de persoane, transportul interjudețean, acesta fiind scos din zona serviciilor publice și considerat serviciu comercial în zonele unde rata de rentabilitate a acestui serviciu nu este asigurată, evident aceste zone au rămas fără un serviciu social important, mai ales pentru transportul școlar, și avem situații întâlnite în multe zone din țară în care, în acest moment, transportul şcolar al elevilor nu poate fi organizat. Având în vedere numeroasele incidente survenite ca urmare a acestor prevederi și în condițiile în care elevii în acest moment, care trebuie să efectueze deplasări interjudeţene pentru a merge la școală, expunându-se unor riscuri sociale crescute - și nu aș vrea să fac referire la tragedii recente survenite ca urmare a acestui fapt - se impune adoptarea acestui proiect de lege în regim de urgență prin angajarea răspunderii guvernului, tocmai pentru a da posibilitatea Consiliilor Județene, autorităților locale ca până la 31 decembrie 2020 să organizeze licitațiile pentru transportul şcolar al elevilor, acesta fiind din nou considerat un serviciu public al autorităţilor locale, din această categorie de servicii prestate de către autorităţile locale. 
Alte proiecte de acte normative dezbătute și adoptate în ședința de guvern din această seară: Avem două proiecte de hotărâre de guvern de la Ministerul Agriculturii pentru sprijinirea unor programe de dezvoltare agricolă, respectiv Programul Tomata în spații protejate, care beneficiază de o alocare suplimentară de 12 milioane de euro și, de asemenea, un proiect de hotărâre pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin în sectorul zootehnic, acesta beneficiind, de asemenea, de o alocare de 109 milioane euro, sunt bani  deja incluși în bugetul Ministerului Agriculturii care vor fi plătiți fermierilor și agricultorilor care participă la aceste programe. 
Un alt proiect de hotărâre de guvern a vizat suplimentarea bugetului pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale în vederea asigurării sumelor necesare pentru plata unor ajutoare sociale și a ajutoarelor de încălzire; bugetul a fost suplimentat cu 112 milioane de lei, din care avem 67 milioane de lei pentru asistență socială și, de asemenea, pentru ajutoare de încălzire 26 de milioane de lei. 
Este absolut regretabil, că guvernarea precedentă, deși există o lege extrem de clară în această privință, în privința ajutorului pentru încălzire, această alocare bugetară nu a fost cuprinsă nici în legea bugetului de stat de la începutul anului 2019, nici la rectificarea din vară și în acest moment practic un număr de aproximativ 123.000 de beneficiari riscă să rămână fără ajutor de încălzire în plină iarnă. Prin urmare, această suplimentare a fondurilor necesare pentru Ministerul Muncii va fi făcută din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. 
Capitolul eliberări și numiri în funcții - sunt patru județe care începând de mâine vor avea un nou prefect, vorbim de Caraș-Severin, unde avem un nou prefect în persoana doamnei Albu Florența, la județul Ilfov este numit prefect domnul Zamfir Daniel, în cazul județului Mehedinți domnul Pavel Cristinel, iar la Suceava domnul Moldovan Gheorghe Alexandru, care urmează să fie instalați în funcție în zilele următoare. 
Cam acestea sunt informările legate de actele normative mai importante adoptate astăzi în ședința de guvern. Sigur, ordinea de zi a ședinței de guvern și actele normative vor fi publicate pe site-ul Guvernului. Dacă sunt întrebări... La microfon, domnul Vulpe, este târziu, ştiu, suntem cu toții obosiți.
Reporter: Înţeleg că astăzi s-a studiat să spunem și documentul elaborat de Ministerul Justiției pe Secția Specială. Care sunt, știu care sunt recomandările domnului Predoiu, dacă s-a luat o decizie în cadrul ședinței de guvern astăzi legat de acest document, care va fi calea de urmat legat de Secția Specială?
Ionel Dancă: Au fost prezentate opțiunile legate de situația Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor Magistraților a fost de fapt un memorandum care a prezentat cadrul în care îşi desfășoară activitatea această instituție. Sigur că nu s-a luat nicio decizie în acest moment, urmează ca Guvernul să decidă calea de urmat. Dar aici aș vrea să reamintesc poziția exprimată de prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, în calitatea sa și de președinte al Partidului Național Liberal, o poziție clară, consistentă, coerentă, aceea de a relua dezbaterea pe legile justiției, pe modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, de a relua dezbaterea în cadrul parlamentar cu o consultare amplă a tuturor actorilor și asociațiilor profesionale interesate, ținând cont de recomandările organismelor internaționale - Comisia de la Veneția, Grupul Statelor Anticorupție GRECO și recomandările Comisiei Europene.
Reporter:O precizare, vă rog: de ce spuneți că nu s-a luat nicio decizie? Era un memorandum în care Ministerul Justiției cerea clar - să se spună  care va fi poziția pe care Guvernul o va adopta atât față de partenerii externi, cât și față de cei naționali. Cum nu s-a luat? Nu s-a discutat, nu s-a votat?
Ionel Dancă: S-a discutat, dar nu s-a materializat într-un act normativ. S-a discutat acest memorandum.
Reporter: Şi asta înseamnă... Se cerea în memorandum și întocmirea unor proiecte care să meargă în Parlament. Când vom putea...? 
Ionel Dancă: Urmează să stabilim calendarul reluării acestor dezbateri pe proiectul respectiv 
Reporter: Deci nu aveți un proiect, nu aveți un calendar, în acest moment?
Ionel Dancă: Nu s-a materializat într-un act normativ. A fost un memorandum care a avut scopul de a prezenta opțiunile pe care Guvernul le are la îndemână. Acest memorandum a fost prezentat, s-a luat act de el și urmează să venim cu soluțiile pentru... dar repet, nu e nicio surpriză în această materie, în ceea ce privește poziția actualului Guvern. Ne dorim reluarea tuturor dezbaterilor, așa cum am spus, pe tot cadrul legislativ, în ceea ce privește modificările aduse la legile justiției, Codurile Penale, în raport cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisia Europeană.
Reporter: Comitetul miniștrilor, am văzut că a publicat astăzi o declarație în care a criticat abrogarea recursului compensatoriu. A existat un comunicat şi de la Ministerul Justiției. Ştim că ministrul a mers acolo și a explicat. Ce semnale ați mai primit, ce mesaje? Şi care este poziția Guvernului, pentru că v-au atras atenția că nu a fost totuşi inspirată această decizie, de abrogare a recursului compensatoriu.
Ionel Dancă: A fost un angajament luat de actualul Guvern, înainte de învestire, un angajament luat prin programul de guvernare, votat în Parlament pentru învestirea Guvernului și ne menținem acest angajament. În acest moment, sunt discuții la nivelul Ministerului Justiției, cu oficialii CEDO, pentru a găsi și a identifica o abordare în ceea ce privește riscurile de amendare, de sancțiune a României, din partea CEDO, astfel încât acestea să fie diminuate. Noi considerăm că, în acest moment, viața și siguranța cetățenilor români a impus abrogarea în regim de urgență a acestei măsuri şi viața și siguranța cetățenilor este mai presus de orice alte considerente. Trebuie - și în acest moment facem demersuri împreună cu oficialii CEDO, pentru a evita aplicarea unor sancțiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condițiile de detenție pentru infractorii condamnați penal. Este un proces care se desfășoară și care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menținerea recursului compensatoriu în vigoare.
Reporter: Promitea Ministerul Justiției în acele dezbateri, potrivit comunicatului transmis că a dat asigurări că va fi făcută o nouă lege privind... nu știu, ceva ce va înlocui recursul compensatoriu. Aveți în proiect așa ceva? Ne-aţi putea preciza ce conține?
Ionel Dancă: Nu, nu a ajuns la guvern un astfel de proiect de lege. Cu siguranță, colegii noștri de la Ministerul Justiției au în vedere toate instrumentele la îndemână pentru a rezolva și problema cealaltă, a supraaglomerării din închisori. Dar tot în programul de guvernare al acestui guvern, noi ne-am asumat că vom face toate demersurile pentru întărirea Sistemului de probaţiune şi pentru o eliberare condiţionată a infractorilor care au comis fapte cu violență, astfel încât să nu fie pusă în pericol siguranța și viața cetățeanului.
Reporter: Ne-am putea aştepta la o nouă lege a recursului comensatoriu, cu alte prevederi, cu mai puţine zile?
Ionel Dancă: Deci nu aş putea să vă răspund la această întrebare, în acest moment.
Reporter: Bună seara. Începând cu data de 15 decembrie ROMATSA este în pericol să nu mai poată să plătească salariile controlorilor de trafic aerian. Voiam să vă întreb dacă la nivelul Guvernului s-a discutat această chestiune, dacă s-a gândit cineva la măsuri, dacă cineva a sesizat această situație?
Ionel Dancă: Da, am fost informați cu privire la situația ROMATSA. Este o situație cunoscută, este o cauză cunoscută, aceea care a adus la această situație total nedorită, respectiv titlurile executorii puse de companiile și de frații Micula, este o situație care vine din trecut și căutăm o soluție la această problemă.
Reporter: Dar până la acest moment ați discutat acest lucru?
Ionel Dancă: Când vom avea o soluție o să vă prezentăm public.
Reporter: Şi mai am o întrebare, dacă îmi permiteţi?  Referitor la ceea ce a anunţat liderul deputaţilor UDMR, referitor la o posibilă moțiune de cenzură pe care ar vrea să o susțină dacă executivul se gândește fie la asumarea răspunderii, pe alegerile anticipate, pe alegerile în două tururi, alegerea primarilor în două tururi sau dacă Guvernul ia în considerare să dea Ordonanță de Urgență pe tema asta. Care ar fi posibilitățile și care fi poziția referitor la anunțul liderului deputaților UDMR?
Ionel Dancă: Un răspuns la afirmațiile făcute de domnul parlamentar al UDMR, vom avea în situația în care vom fi în acea poziție de a avansa cu angajarea răspunderii sau o ordonanță de urgență pentru chestiunile ridicate. În momentul de față Guvernul a anunțat că își va asuma, că își va angaja răspunderea pentru problemele legate de actul de Justiție, prorogarea unor termene, pentru transportul școlar, pentru Legea plafoanelor și de asemenea pentru abrogarea prevederilor nocive din Ordonanța 114. Acestea sunt deciziile luate în ceea ce privește calendarul legat de angajarea răspunderii Guvernului. În momentul în care acest calendar se va modifica și va cuprinde și alte acte normative vom comunica atunci.
Reporter: Dar excludeţi varianta adopării prin ordonanţă de urgenţă?
Ionel Dancă: Eu nu am mandat să exclud nimic.
Reporter: Mulţumesc.
Reporter: Încă o precizare legată de acest subiect. Totuși sunt informații potrivit cărora liberalii vor să facă acest lucru, să își angajeze răspunderea pentru alegerile anticipate și UDMR vă acuză că profitați de acest lucru pentru a declanșa alegerile anticipate. Cum răspundeți?
Ionel Dancă: Suntem în situații ipotetice și aș prefera să răspund cu afirmații clare legat de situații de fapt discutate, astăzi, în ședința de guvern
Reporter: Păi partenerii dumneavoastră sunt îngrijioraţi, cu privire la acest subiect. 
Ionel Dancă: Doamna Manoiu, despre discuții politice legate de modul în care ar urma să acționeze guvernul, o să vă rog să îmi permite să vă răspund cu altă ocazie, în urma unor deliberări politice în interiorul Partidului Național Liberal, care să îmi permită să vă ofer răspunsurile la întrebarea noastră.
Reporter: Dacă îmi permiteţi? Înţeleg că la Ministerul Muncii s-a finalizat elaborarea unui posibil proiect de lege, prin care să se interzică pe viitor cumulul pensiei cu salariul, înțeleg că mai urmează o mică dezbatere internă, la nivelul de ministere. Dacă îmi puteți spune, sub ce formă va fi adoptat acest proiect? Va fi proiect de lege elaborat de Guvern şi trimis la Parlament sau vom avea o nouă angajare a răspunderii și pe această temă?
Ionel Dancă: Nu cunosc acest proiect și nu pot să vă răspund despre modalitatea de adoptare a unui proiect pe care nu îl cunosc.
Reporter: Nu a fost deloc prezentat de către ministrul de Resort, ca informare?
Ionel Dancă: Nu cunosc, nu cunosc acest proiect, domnule Vulpe, v-am răspuns. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc mult pentru răbdare și o seară bună în continuare!

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe