Briefing de presă susținut la finalul ședinței de guvern de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

02 Nov 2022

Galerie foto

 

[CHECK AGAINST DELIVERY]

 

Dan Cărbunaru: Bună ziua, bine v-am regăsit la briefingul de presă al Guvernului României, la finalul ședinței de guvern. Am venit în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta principalele decizii pe care astăzi executivul le-a adoptat, dar și pentru a vă răspunde la eventualele întrebări pe care le aveți. M-aș referi, pentru început, la proiectul de lege aprobat astăzi în guvern privind organizarea și funcționarea sistemului informatic național de semnalări și participarea României la sistemul de informații Schengen, precum și modificarea și completarea ordonanței de urgență a guvernului 194 din 2002 privind regimul străinilor din România. Sunt o serie de reglementări care țin de mersul normal pe care orice stat membru Schengen, chiar și non-Schengen, îl adoptă pentru a-și așeza reglementările în linie cu standardele în domeniu. După cum bine știți, România a continuat să se poarte ca un stat membru Schengen de facto, respectând toate normele și adoptând toate practicile specifice acestor standarde. Este și cazul acestui proiect de lege care ține pasul cu evoluțiile la nivel european. În al doilea rând, aș vrea să vă semnalez o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri. E vorba de memorandumul cu tema „Măsuri privind consolidarea parteneriatului cu regiunile de dezvoltare pentru implementarea programelor regionale 2021-2027” prin semnarea unei declarații comune între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și agențiile de dezvoltare regională pentru lansarea programelor regionale 2021-2027. MIPE, prin acest memorandum, va avea rolul de coordonator național în gestionarea fondurilor europene, fiind mandatat de guvern pentru a semna declarațiile comune între minister și agențiile de dezvoltare regională. Practic, se instituie un parteneriat, o colaborare proactivă, pentru a valorifica întregul potențial al fondurilor europene pentru țara noastră, în scopul realizării unei creșteri inteligente, durabile și favorabile incluziunii la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare. Dintre cele 16 programe operaționale pe care România le are pentru perioada 2021-2027, opt sunt la nivel național și opt la nivel regional. În privința indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Clădire laboratoare de cercetare în inteligență artificială la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca”, astăzi a fost aprobată hotărârea de guvern prin care se deschid oportunitățile de finanțare. E vorba de o investiție de 126 de milioane de lei, din care construcții montaj de 94 de milioane de lei pentru doi ani, 24 de luni. Este o clădire care va fi construită în incinta campusului Universității Tehnice din Cluj-Napoca și care va avea o suprafață construită de peste 2.000 de metri pătrați. Prin aceste lucrări va crește nivelul de pregătire pentru studenții universității, dar se creează și premisele asigurării facilităților necesare pentru a crește economia într-un mod sustenabil.

În privința sănătății, guvernul a aprobat hotărârea prin care modifică și completează anexa la hotărârea de guvern 720/2008 privind aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală în sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar și denumirile comune internaționale care corespund medicamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate. Este vorba de extinderea cu încă 21 de molecule a listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază persoanele cu afecțiuni de sănătate. Noile medicamente introduse sunt recomandate pentru tratarea unor afecțiuni oncologice sau pentru insuficiență cardiacă, Parkinson, boli endocrine și metabolice, afecțiuni pulmonare cronice și alte tipuri de afecțiuni. Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv opt, sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice. Totodată, prin acest act normativ sunt incluse modificări care au ca scop creșterea accesului pacienților la tratamente inovative. Această listă actualizată a medicamentelor compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022, iar colegii de la Ministerul Sănătății vor fi pregătiți să vă ofere detalii, dacă veți dori, în mod specific pe această zonă. Acestea ar fi principalele elemente pe care am vrut să vi le prezint. La finalul briefingului de presă, colegii de la direcția de comunicare vor prezenta detalii legate de toate actele normative pe care guvernul astăzi le-a aprobat. Vă stau la dispoziție dacă aveți cumva întrebări, vă rog.

Reporter: Bună ziua! Am văzut că în ședința comisiei pentru administrație din Camera Deputaților a fost depus un amendament pentru creșterea salariilor angajaților din Cancelaria prim-ministrului cu 15%. Cum s-a luat această decizie de majorare a salariilor pentru angajații de aici din Guvern?

Dan Cărbunaru: La momentul în care Cancelaria prim-ministrului s-a desprins din cadrul Secretariatului General al Guvernului, lucru pe care l-am comunicat public, funcționarii din cadrul Cancelariei, prin plecarea lor din cadrul Secretariatului General, au avut de suferit, în sensul în care acel spor de 15% pe care îl aveau pentru veniturile lor n-a mai avut suportul legal. Ca atare, l-au pierdut. Este vorba doar de o armonizare a nivelului de venituri de care beneficiază angajații din Aparatul de lucru al Guvernului. Deci nu vorbim de bani în plus, ci de recuperarea unei pierderi a veniturilor pe care au înregistrat-o angajații care s-au mutat de la Secretariatul General la Cancelaria Premierului.

Reporter: Un deputat USR acuză că această majorare cu 15% s-a propus în contextul în care era vorba despre creșterea salariilor celor din Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, adică a fost introdus într-un mod netransparent.

Dan Cărbunaru: N-aş vrea să comentez declarațiile unui om politic şi nici ceea ce se întâmplă în cadrul legislativului. Am vrut doar însă să explic foarte clar faptul că nu vorbim despre o majorare salarială, ci de recuperarea unei pierderi pe care mutarea unor oameni dintr-o structură din aparatul de lucru al guvernului într-o altă structură au suferit-o.

Reporter: Ne puteți spune de câte persoane este vorba, de câți angajați?

Dan Cărbunaru: Putem face o verificare în acest sens. Ceea ce ştiu este că la nivelul Cancelariei sunt 103 persoane, dacă nu mă înşel. Nu ştiu dacă este cazul tuturor, dar în orice caz cei care au ieșit din cadrul SGG intrând în această structură a Cancelariei au pierdut cei 15% pe care îi aveau ca funcționari în Aparatul de lucru al Guvernului.

Reporter: Şi aş mai vrea să vă întreb de o altă temă. Astăzi, ministrul apărării nu a participat la un eveniment la care a fost prezent şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaților. Dacă ne puteţi spune cine a făcut invitaţiile, care a fost procedura de invitare şi dacă a fost omis ministrul apărării sau efectiv nu a existat această invitaţie?

Dan Cărbunaru: Ministrul apărării nu a fost omis din invitaţie. Dar în momentul în care s-au derulat pregătirile pentru efectuarea acestei vizite - şi sigur implicând doi demnitari de înalt nivel, procedura de pregătire este una mai laborioasă, nu se face de pe o zi pe alta - a corespuns această etapă de pregătire a vizitei cu momentul în care premierul în exerciţiu, domnul Nicolae Ciucă, era şi ministru interimar al apărării. Ca atare, şi pe fondul tranziţiei recent efectuate cu preluarea mandatului de ministru al apărării de către domnul Angel Tîlvăr, de altminteri şi prezent astăzi în cadrul şedinţei de guvern, putem considera în egală măsură că, deşi, astăzi, a lipsit de la întâlnire, ministrul apărării fusese invitat. Doar că momentul în care mandatul de ministru al apărării a coincis cu interimatul asigurat de către premierul Nicolae Ciucă, această situaţie a generat tehnic -pentru că înţeleg că acesta era rostul întrebării dumneavoastră - ceea ce s-a întâmplat astăzi.

Reporter: Suntem într-o perioadă în care, de la nivel european, ni se recomandă să restrângem cât de mult putem consumul. În ceea ce privește această clădire, a Palatului Victoria, ne puteți da detalii despre cât s-a consumat în ultimele luni și ce măsuri ați luat pentru a restrânge consumul?

Dan Cărbunaru: Da, mulțumesc pentru întrebare. Premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel și către angajații guvernului, cei care își derulează activitatea în Palatul Victoria, dar și către ministerele din cadrul guvernului, să facă economie. Au fost o serie întreagă de exemple, știți și dumneavoastră, am prezentat și noi ce se întâmplă aici, la Palatul Victoria, dar și ministerele, la rândul lor, au întocmit propriile planuri de economisire. În privința Palatului Victoria, locul unde ne desfășurăm activitatea, pot să vă spun că au fost reduceri semnificative, cel puțin potrivit facturilor care au venit până acum aici și mă refer la cele care acoperă inclusiv luna august. Există economii pentru aceste opt luni ale anului pentru care există facturi emise și care au ajuns la sediul guvernului de aproximativ 200.000 de kWh. Asta înseamnă că, în medie, au existat între 7.000 și chiar aproape 50.000 de kW mai puțini față de lunile corespondente ale anului trecut dar, per total, ca să simplific un pic discuția, sunt aproximativ 200.000 de kWh pe care i-am economisit în acest an, la nivelul Palatului Victoria. În privința facturilor, acestea au un cuantum apropiat, uneori, dacă doriți, pot să vă dau și exemple în acest sens, de nivelurile anilor anteriori. Astfel, dacă în 2021, în ianuarie, existau facturi de 96.000 de lei, în ianuarie anul acesta au fost de 127.000. În februarie, 87.000, anul acesta, 114.000. Ultima factură pentru luna august 154.376 de lei față de cei 128.000 din august 2021, iar colegii de la comunicare, dacă doriți, vă pot prezenta elementele detaliate. Aș vrea, însă, să insist asupra faptului că ceea ce premierul a cerut s-a întâmplat, în sensul în care economisirea de energie la nivelul guvernului este o realitate și care poate fi confirmată cu date concrete.

Reporter: Încă o întrebare. Știm că România trebuie să ia o decizie în privința pensiilor speciale până la finalul anului, ne obligă Planul Național de Redresare și Reziliență. Dacă ne puteți spune, care este stadiul discuțiilor în acest moment în privința acestui jalon din PNRR?

Dan Cărbunaru: Bun. Există un grup de lucru constituit, există analize pe care specialiștii de la Ministerul Muncii le fac, există și acea contribuție importantă a Băncii Mondiale. Există, pe de altă parte, și premierul Nicolae Ciucă a subliniat astăzi, inclusiv la vizita pe care a făcut-o la fabrica de camioane Iveco de la Petrești, faptul că pensiile militare, și a accentuat acest lucru, nu sunt pensii speciale, ele sunt pensii care sunt recunoscute ca atare în orice stat civilizat, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Iar potrivit asigurărilor date de către Ministerul Justiției, în privința magistraților, pentru că și acolo au fost anumite discuții, atât deciziile Curții Constituționale, cât și statutul recunoscut la nivel european sunt garanții care trebuie furnizate acestui corp. În privința, însă, a modului final în care România va asambla acest pachet, la finalul activității pe care o derulează colegii de la Ministerul Muncii împreună cu cei de la cei de la celelalte ministere vom avea un pachet final pe care o să-l prezentăm public.

Reporter: Care e deadline-ul?

Dan Cărbunaru: Așteptăm cât mai curând. Există, după cum ați văzut, mai multe elemente. Dincolo de deciziile politice care s-au luat la nivelul coaliției, dincolo de poziția Guvernului, există și această inserție tehnică de la Banca Mondială, deci se vor asambla toate aceste elemente ținând cont de criteriile pe care vi le-am prezentat și sperăm ca în cel mai scurt timp să avem și o formă agregată pe care să v-o prezentăm.

Reporter: Bună ziua! V-aș întreba despre actualul ministru al apărării. Mai exact, în 2020 a fost deschis un dosar la Tribunalul Vrancea, printr-o sesizare a DNA Vrancea sau Galaţi, nu mai știu exact, în care era și numele actualului ministru al apărării. Pe scurt, acesta era acuzat că a folosit angajați de la Muzeul Vrancea pentru a-și tehnoredacta lucrarea de doctorat. Întrebarea este dacă guvernul are informații despre acest dosar, dacă dosarul a fost închis sau nu și dacă s-a ținut cont în momentul în care l-a propus pentru numire la Palatul Cotroceni?

Dan Cărbunaru: N-am comentat niciodată de la acest pupitru decizii ale instanțelor și, din această perspectivă, o să mă abțin și acum. Dar ce pot să vă garantez este că de fiecare dată, atunci când este vorba de membri ai guvernului, toate procedurile legale care includ atât zona de verificare, cât și de evaluarea standardelor pe care fiecare membru al guvernului trebuie să le atingă sunt lucruri pe care le respectăm. Deci, în privința lucrurilor pe care dumneavoastră le-ați sesizat, dacă ar fi existat impedimente, acest lucru s-ar fi reflectat în decizie.

Reporter: Mulțumesc!

Dan Cărbunaru: Mulțumesc!

Reporter: O precizare, vă rog! Spuneți-ne, în luna octombrie, la jumătatea lunii octombrie, Secretariatul General preciza că nu a mai fost primită o factură de electricitate aici, la Palatul Victoria, din luna aprilie. S-a reluat emiterea facturilor? Ați ajuns cu facturile la zi?

Dan Cărbunaru: Facturile, fiind în luna noiembrie deja, v-am spus că vizează luna august. Deci, există încă un decalaj. Există, de asemenea, acumulate, nu doar în cazul Palatului Victoria, ci și în multe alte cazuri, chiar și în cazul unor gospodării, întârzieri în privința eliberării unor facturi. În mod transparent, de fiecare dată însă, când am fost solicitaţi sau chiar și din proprie inițiativă, am revenit cu informații proaspete. Acesta este și motivul pentru care am venit astăzi pregătit în acest briefing pentru a prezenta aceste informații. De altminteri, și colegilor dumneavoastră care au făcut de-a lungul timpului astfel de solicitări, le-am prezentat aceste date, raportate la informațiile pe care le dețineam. Ca atare, ceea ce pot să vă spun, cele mai recente informații pe care le dețin în privința consumului de energie electrică la Palatul Victoria sunt cele pe care vi le-am prezentat și vizează luna august.

Reporter: Ne puteți spune, vă rog, și cât are guvernul de plătit pe ultima factură?

Dan Cărbunaru: Ultima factură a guvernului, raportată la luna august, este de 154.376,86 lei.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Vă rog!

Reporter: O completare mai întâi, vă rog, în legătură cu pensiile speciale. Spuneați mai devreme că e deja constituit un grup de lucru. Există deja în spațiul public vehiculate niște informații și întrebarea este dacă sunt vizate practic toate pensiile, așa numite speciale, deci toate pensiile de serviciu, toate pensiile de serviciu și dacă e vorba de respectarea jalonului 215 din PNRR?

Dan Cărbunaru: Modalitatea pe care guvernul o va prezenta în raport cu această situație, în momentul în care este definitivată, va fi prezentată public. Știu, există foarte multe informații care circulă în spațiul public. Nu aș vrea să le cataloghez cel puțin pe toate ca fiind forme separate de realitate, deși, în bună parte, unele dintre ele sunt. Dar din respect față de opinia publică și mai ales față de cei care, ocazional, devin chiar ținta unor dezinformări, pot să vă asigur că guvernul tratează cu maximă responsabilitate această sarcină pe care și-a asumat-o, și care este până la urmă obligație la nivelul țării noastre, de a clarifica această situație, cu anumite mențiuni: respectiv că pensiile militare nu sunt pensii speciale și că statutul magistraților, așa cum se reflectă el la nivel național, dar și în context european, la care se adaugă și deciziile Curții Constituționale generează un anumit specific. Deci, având în vedere toate aceste elemente, o să vă rog din nou să avem încredere în specialiștii care lucrează la elaborarea acestui nou cadru, având o miză importantă nu doar din perspectivă financiară, dar și din perspectiva obligațiilor pe care România și le-a asumat. 

Reporter: Dar una din informațiile vehiculate se referă la ridicarea vârstei de pensionare. Faptul că nu s-ar mai face la nivelul din prezent și ar urma să se facă la o altă etapă. 

Dan Cărbunaru: N-aș vrea să fac speculații nici în legătură cu acest lucru și nici în legătură cu alte elemente care circulă în spațiul public. În privința vârstei de pensionare, ca și în cazul altor potențiale schimbări, vor fi luate măsuri etapizat, nu vor fi schimbări bruște în sistem care să genereze dezechilibre. Și este apelul la rațiune pe care l-au făcut mai mulți membri ai Guvernului în ultima perioadă și pe bună dreptate, pentru că funcționarea sistemului trebuie asigurată și asta implică și o anumită continuitate, deci inclusiv din perspectiva vârstei de pensionare, din datele pe care le am, nu vor fi elemente de schimbare bruscă care să genereze dezechilibre de sistem.

Reporter: Și o informație, vă rog, legată de situația din Ucraina. În momentul de față, din informațiile care sunt vehiculate, este evacuată populația din Herson și pe lângă populația din Herson sunt evacuate de către ruși și bunuri ce aparțin muzeului din Herson. Printre bunurile din muzeul din Herson sunt și pisanii ce au aparținut Cetății Albe. A ținut de România, apoi de Moldova. În momentul de față e în Ucraina. Întrebarea este dacă sunt făcute demersuri de către Ministerul Culturii sau Ministerul Afacerilor Externe sau alte structuri guvernamentale, dacă sunt făcute demersuri în această direcție, de a ști ce se întâmplă cu bunurile, cu pisaniile respective din muzeul din Herson.

Dan Cărbunaru: România se află la granița cu Ucraina și prin prisma acestei proximități și prin prisma solidarității pe care, alături de aliații europeni și partenerii europeni România a arătat-o, există o responsabilitate asumată de țara noastră și prin prisma comunicării și prin prisma sprijinului pe care în toată această perioadă de la invazia rusă în Ucraina, România a manifestat-o. Din perspectiva concretă a situației acestor pisanii valoroase la care faceți referire, Ministerul de Externe, Ministerul Culturii cred că o să vă poată oferi detalii. De altminteri, există o colaborare, există un dialog permanent între guvernele celor două țări și cu siguranță că putem să vă oferim informații prin ministerele de resort în legătură cu soarta acestor bunuri. 

Reporter: Bună ziua! Aș reveni puțin la ședința de guvern de astăzi. Am văzut pe ordinea de zi trei memorandumuri prin care se scot la concurs mai multe posturi, destul de multe noi angajări. La un moment dat vedem un memorandum privind ocuparea prin concurs a 477 de posturi în Ministerul Agriculturii. Dacă ne puteți spune dacă au fost adoptate aceste memorandumuri și de ce era nevoie de toate aceste angajări, în contextul în care știm că angajările ar fi trebuit să fie înghețate?

Dan Cărbunaru: Există o decizie pe care Guvernul a luat-o și o implementăm. Este deja cu efecte produse în privința reducerii cheltuielilor. E vorba de acel procent de 10% în care toate ministerele s-au încadrat. În privința concursurilor organizate în diverse instituții publice, din perspectiva justificării pe care o cereți, de cele mai multe ori, a fost vorba de rațiuni care țin de absorbția banilor europeni. După cum știți, România are la dispoziție până în 2029 aproximativ 90 de miliarde de euro. N-o să intru în toate detaliile, dar o bună parte din acești bani nu mai țin de exercițiul financiar care e aproape de încheiere, în 2023 decembrie, ci de PNRR, cele 30 de miliarde de euro la care se adaugă alte multe zeci de miliarde de euro care vin prin programele operaționale aferente cadrului financiar multianual pe care deja l-am început. Datele pe care le-am arată că, defalcat pentru cele, ca să mă refer exact la situația de la Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale are 150 de posturi vacante de execuție, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - 249 de posturi vacante și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare - 78 de posturi vacante sau temporar vacante, toate de execuție. Absorbția banilor europeni, prin intermediul APIA și AFIR, dar și nevoia de a ocupa locurile rămase vacante la ANIF, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, sunt legate de atingerea unor obiective importante și am văzut cu toții în această vară cât de important, spre exemplu, a fost să avem de-a face cu un sistem de irigații funcțional. Așadar, este nevoie de repunerea în funcțiune a stațiilor de pompare ca urmare a lucrărilor de reparații și întreținere din cadrul programului național de reabilitare a infrastructurii pentru rețeaua principală de irigații din România și alte obiective care au o finanțare importantă, asigurată din banii europeni, această finanțare având nevoie de oameni care să o poată gestiona.

Reporter: Dar nu din PNRR, pentru că Ministerul Agriculturii, până la urmă nu are proiecte în PNRR.

Dan Cărbunaru: Am făcut, pentru că întrebarea dumneavoastră viza și alte instituții și au mai existat situații în care a fost nevoie de angajarea unor specialiști, chiar și în condițiile în care, după cum știm că a fost blocată practic această procedură de angajări. Dar punem în balanță, pe de o parte, interesul public de a aduce bani europeni în România, 90 de miliarde de euro, comparativ cu sumele pe care România le-a avut până acum de gestionat, pentru că se suprapun cele trei tipuri de finanțări, cadrul financiar în curs, PNRR și cadrul financiar care urmează să fie implementat. Toate aceste lucruri au generat o nevoie suplimentară în sistem pentru a absorbi acești bani, deci, în cea mai mare parte ne aflăm în fața unor astfel de situații și de aceea și vedeți punctual anumite memorandumuri în care diverse instituții solicită angajări pentru a putea gestiona situațiile cu care se confruntă.

Reporter: Și au fost adoptate cele trei memorandumuri care privesc noi angajări.

Dan Cărbunaru: Toată agenda de pe ordinea de zi, cu excepția acelei analize care a fost anunțată și care viza situația fondurilor private de pensii, a fost aprobată.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Mulțumesc.

Reporter. Bună ziua! Pe agenda guvernului a fost și o analiză referitoare la proiectul de ordonanță de urgență privind tăierea comisioanelor în Pilonul II de pensii. Ce s-a întâmplat cu acest act în ședința de guvern de astăzi?

Dan Cărbunaru: A rămas în analiză. Urmează ca specialiștii implicați în elaborarea acestui document să continue discuțiile pentru a găsi o formulă optimă. La acest moment nu avem o decizie, ca atare a fost amânată această formulă de reglementare.

Reporter: Este a doua oară când figurează pe agendă această ordonanță de urgență, care a fost deja pusă în dezbatere publică timp de două luni. De ce atâta nebuloasă în jurul...?

Dan Cărbunaru: Din dorința de a avea cea mai bună soluție, ceea ce la acest moment specialiștii implicați în elaborarea acestei soluții nu au reușit să se pună de acord.

Reporter: Mulțumesc!

Reporter: Bună ziua! Aș vrea să vă întreb despre rectificarea bugetară, când am putea avea informații despre aceasta?

Dan Cărbunaru: Cred că în următoarea perioadă, în următoarele zile, săptămâni vom avea aceste informații, mai ales că, după cum știți, există angajamentul anunțat public ca, până la sfârșitul anului, chiar în luna noiembrie să avem deja un buget pentru anul viitor. Ca atare, în următoarele zile, săptămâni vom prezenta aceste date legate de rectificare.

Reporter: Și tot în următoarele zile, săptămâni urmează și bugetul pe 2023?

Dan Cărbunaru: Desigur.

Reporter: Mulțumesc.

Dan Cărbunaru: Desigur. Mulțumesc foarte mult. Vă doresc o după-amiază agreabilă tuturor!

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe