Declarații de presă susţinute de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de guvern

01 Iulie

[Check against delivery]

Ionel Dancă: Bună ziua! În şedinţa de guvern de astăzi au fost adoptate mai multe acte normative pentru deblocarea şi accelerarea proiectelor de investiţii, acestea fiind o prioritate a guvernării actuale. Astfel, a fost adoptată o hotărâre de guvern pentru exproprierea unor terenuri pentru deblocarea lucrărilor la linia de cale ferată Brașov - Simeria. De asemenea, o altă hotărâre de guvern privește actele necesare privind exproprierile pentru Autostrada Sibiu - Pitești, secțiunea 4, și o ordonanță de urgență pentru schimbarea titularului imobilului în suprafață de 1925 de metri pătrați pentru drumul expres Craiova - Pitești. Sunt chestiuni de ordin juridic, care trebuiau reglementate, rezolvate, pentru a asigura frontul de lucru necesar pentru derularea acestor proiecte, așa cum am făcut deja în primele șase luni ale acestui an. Ritmul lucrărilor de investiții în proiectele majore de infrastructură a fost accelerat ca urmare a adoptării acestor acte normative și ca urmare a modului de gestionare a acestor proiecte de investiții. În continuare, guvernul condus de premierul Ludovic Orban își asumă, ca prioritate absolută a mandatului, derularea și finalizarea proiectelor de investiții de infrastructură aflate în implementare, precum și proiectarea noilor tronsoane de autostradă sau de cale ferată. 

Tot la capitolul hotărâri de guvern, pentru deblocarea unor proiecte din domeniul investițiilor în infrastructura rutieră este și hotărârea de guvern privind transmiterea unui imobil de la Ministerul Apărării Naționale către Compania Națională de Autostrăzi - este vorba de Pasajul Domnești. Astfel se rezolvă situația legată de cadrul juridic al acestui imobil pentru a putea demara lucrările la acest obiectiv de investiții.

O altă ordonanță de urgență care a fost citită în prima lectură și urmează a fi adoptată are legătură cu programul de relansare economică al Guvernului. Așa cum bine știm, multe dintre măsuri au fost adoptate ca reacție rapidă la criza sanitară și economică provocată de epidemia cu coronavirus și în această ședință de guvern, a fost discutată ordonanța de urgență privind reglementarea Programului de garantare a leasingului pentru IMM-uri - vorbim despre un program de garantare care asigură până la 80% din valoarea finanțării pentru achiziția de echipamente IT şi 60% pentru achiziția de alte echipamente și utilaje, cu un plafon maxim, pentru un beneficiar, de 5 milioane de lei.

Un alt proiect de act normativ, de această dată în domeniul achizițiilor publice, cu obiectivul de simplificare a procedurilor de derulare a achizițiilor publice, în mod special al celor din domeniul fondurilor europene, vizează modificarea cadrului legal privind derularea achiziţiilor publice. Este vorba de ordonanță de urgență care a fost contestată la Curtea Constituțională pentru că impunea sancțiuni judecătorilor în situațiile în care aceștia întârziau deliberarea unor situații reclamate privind achizițiile publice. Această mențiune a fost declarată neconstituțională, prin urmare, în această ședință de guvern a fost adoptată o nouă ordonanță de urgență, care elimină această prevedere, pentru a o pune în acord cu decizia Curții Constituționale și pentru a institui proceduri simplificate de achiziții publice, în special în domeniul fondurilor europene. 

De asemenea, în domeniul muncii a fot adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor, pentru anumite categorii de angajaţi, care, deşi îndeplineau până în prezent toate condiţiile pentru a fi încadraţi în condiţii speciale de muncă, grupa I şi grupa II, nu beneficiau de acest regim. Este vorba de angajaţii din industria de apărare, aproximativ 1.500 de pensionari pentru care urmează a fi recalculat dreptul lor la pensie potrivit noilor condiții de încadrare, respectiv, grupa 1 și 2 de muncă.

În fine, de asemenea a fost propusă și adoptată o hotărâre de guvern pentru modificarea hotărârii de guvern privind starea de alertă. Astfel, au fost introduse noi măsuri în ceea ce privește respectarea regulilor de distanțare fizică și protecție sanitară. Astfel, a fost mărit numărul de persoane care pot practica sportul în aer liber în grupuri de la 6 la 10 persoane; este permisă activitatea și desfășurarea activităților de training şi workshop-uri cu un un număr de participanți de maxim 20 de persoane. De asemenea, sunt reglementate activitățile pentru personalul din cadrul domeniilor de ordine publică și apărare cu participarea a maxim 200 de persoane și pentru desfășurarea evenimentelor organizate de Corpul Diplomatic se impune păstrarea regulilor de distanțare fizică, cu asigurarea unui spațiu de 4 metri pentru fiecare participant.

Acestea au fost principalele acte normative adoptate în ședința de guvern de astăzi. Vă mulțumesc pentru atenție! Ne vedem mai târziu, la lansarea Planului Național de Investiții și Relansare Economică, elaborat de Guvernul României pentru perioada următoare. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe