Declaraţii ale premierului Ludovic Orban, la începutul şedinţei de guvern

18 Martie

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Suntem la prima şedinţă de guvern care se desfăşoară în format de videoconferinţă. Mărturisesc că trebuie să ne adaptăm la condiţiile provocate de epidemia de coronavirus, dar este important ca guvernul să îşi desfăşoare activitatea normal, este important ca toate atribuţiile guvernului, toate atribuţiile ministerelor şi ale celorlalte organisme ale administraţiei centrale să fie derulate în cele mai bune condiţii.

Trebuie să vă informez, pentru început, privitor la emiterea primei ordonanţe militare semnate de domnul ministru Vela şi de subsemnatul. Sigur că am luat măsuri care pot părea măsuri severe. După cum bine ştiţi, am suspendat, pentru 14 zile, zborurile spre Spania şi dinspre Spania. Am văzut foarte clar cazul unui zbor din Spania, în care un pasager era depistat pozitiv. Este clar că extinderea epidemiei în Spania a generat această măsură care, din punctul nostru de vedere, a fost o măsură absolut necesară pe care am luat-o, exact cum am luat-o, privitoare la zborurile dinspre Italia şi înspre Italia.

De asemenea, am luat măsuri severe privitoare la închiderea restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor, suspendarea spectacolelor, activităţilor culturale, suspendarea inclusiv a competiţiilor sportive. Practic, am redus la maximum, prin măsurile restrictive pe care le-am adoptat, ocaziile în care oamenii sunt apropiaţi, se întrunesc şi există posibilitatea de a se răspândi coronavirusul. Toate măsurile pe care le luăm au un singur obiectiv: să limiteze la maxim posibil răspândirea acestui virus, să păzim populaţia României, să păzim fiecare cetăţean de riscul de îmbolnăvire cu această boală, care este, practic, o ameninţare nu numai pentru România, este o ameninţare, la ora actuală, la nivel global, şi foarte multe ţări europene sunt afectate de epidemia de coronavirus.

Urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei, urmărim cu mare atenţie evoluţia cazurilor. Vom continua să luăm măsuri la fel de energice pentru a reuşi să diminuăm ritmul de răspândire a virsului, de asemenea, măsuri pentru a întâri capacitatea tuturor instituţiilor care se află în prima linie a bătăliei contra coronavirus.

Din păcate, am avut situaţii în care a trebuit să intervenim la nivel diplomatic, atât la nivel de ministere - îi mulţumesc domnului ministru Aurescu pentru munca neobosită, domnului ministru Nicoale Ciucă, pentru intervenţiile sale extrem de benefice, domnului ministru Lucian Bode şi celorlalţi miniştri care au fost alături de preşedinte şi de mine în toate demersurile pe care le-am făcut, în diferitele situaţii care au apărut. Pot să vă spun astăzi că, în urma unei discuţii personale cu premierul Ungariei, Viktor Orbán, am fost informat oficial de faptul că se va reglementa situaţia cu tranzitul în Ungaria. În ceea ce priveşte tranzitul, transportul de marfă, nu vor mai exista restricţii, iar în ceea ce privește transportul de persoane, se va permite, în fiecare zi, derularea acestui transport de persoane în convoi, între orele 21:00 și 5:00 dimineața, ora Ungariei, pentru cetățenii care vor să tranziteze Ungaria dinspre Europa de Vest.

Ştim foarte bine că au existat probleme în Slovenia, că au existat probleme pe care le-am avut inclusiv cu transportul de marfă în Serbia. Pot să vă informez că, la ora actuală, din toate informațiile oficiale pe care le avem, practic, putem spune că fluența transportului de marfă este asigurată și că transportatorii români, care sunt esențiali în asigurarea legăturilor economice cu celelalte țări Europene, își vor putea desfășura activitatea în condiții normale.

Tot pentru acest obiectiv, împreună cu domnul ministru Bode, am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de tiruri, care, odată reveniți în țară, din transporturi, dacă respectă condițiile de protejare, să poată să reia activitatea fără să aibă obligația de a sta 14 zile în carantină, sigur, cu condiția respectării normelor de protecție, cu condiția inexistenței vreunui simptom de contaminare cu coronavirus.

În ceea ce privește impactul economic, urmărim cu mare atenție ce se întâmplă. Sunt efecte negative în economie din ce în ce mai clare, pe care trebuie să le luăm foarte serios în considerare. Sunt domenii de activitate care au fost aproape paralizate. Transportul rutier de persoane, în special transportul internațional de persoane, toată industria HoReCa, hoteluri, restaurante, cafenele sunt într-o situație critică. De asemenea, am văzut că inclusiv în domenii economice în care ne așteptam mai puțin există decizii care au fost luate care generează un impact economic negativ.

Astăzi, vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor afectate și al angajaților din aceste companii, dar va trebui să urmărim în continuare, cu foarte mare atenție, tot ceea ce se întâmplă în economie, nu numai în economia românească, și trebuie să urmărim cu mare atenție evoluțiile economiilor de la nivel european și evoluția economiilor din celelalte țări cu care România are schimburi comerciale importante, pentru a căuta să găsim soluții pentru a reduce impactul negativ.

Sigur că, deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt, pe de o parte, măsuri de a susţine financiar, de la buget, efortul de plată a ceea ce se numeşte somajul tehnic. Am ales această formulă dintr-un motiv foarte important. Foarte multe companii, care sunt afectate, sunt companii care funcţionau foarte bine, care îşi desfăşurau activitatea în bune condiții, cu profitabilitate, cu plata la timp a taxelor şi impozitelor, iar aceste companii  sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii, foarte multe dintre ele, odată ce trece vârful epidemiei și lucrurile încep să revină la normal, vor avea capacitatea de a relua activitatea în bune condiții și vor avea nevoie de angajații pe care i-au format în timp și care, practic, au făcut parte din echipa fiecărei companii. A nu-i susține pe această perioadă care, repet, este o perioadă care va fi limitată în timp, înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați, pentru că, odată ce se rup, practic, contractele de muncă, odată ce angajații sunt trecuți în șomaj, posibilitatea de refacere a structurii de angajați în fiecare campanie afectată va fi foarte mică. Deci, capacitatea acestor companii de a reveni într-o activitate cât mai aproape de normal, pe măsură ce se normalizează situația și se reduc consecințele epidemiei, depinde în mare măsură de capacitatea de a ține aceşti angajați într-o formă de susținere, în care statul să fie implicat prin plata acestei forme, să-i spunem, de șomaj tehnic.

De asemenea, vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Aceste măsuri vizează nu neapărat companiile care sunt afectate, ci vizează toate companiile, pentru că noi trebuie să fim cu atenția, în egală măsură, asupra activităților economice care pot să continue în condiții normale și să asigurăm capitalul de lucru, să asigurăm resursele financiare necesare pentru a putea să susținem aceste companii.

În mod clar, va trebui să injectăm bani în economie, va trebui să creștem investițiile, să creștem alocările financiare pentru a susține un program amplu de investiții. Va trebui să luăm măsuri care să permită dezvoltarea companiilor în domenii în care există oportunități de dezvoltare pentru a putea să creeze, practic, răspuns potrivit la diversele cereri care există pe piața actuală. Ştiți că domnul ministru al economiei deja este implicat într-o comunicare foarte apropiată cu companii care să poată să dezvolte capacitatea de a produce materiale, substanțe, echipamente, care sunt necesare în criza actuală și este păcat să nu folosim cererea de astăzi pentru a putea permite ca anumite companii românești să aibă capacitatea să producă cele necesare bunei funcționări a sistemului de luptă împotriva coronavirus.

Trebuie să vă mai spun că este absolut necesar ca, în perioada următoare, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și toate celelalte ministere care sunt implicate în efort, să fie pregătite pentru o creștere a numărului de cetățeni români care revin în țară. Ați văzut  cât este de mare numărul cetățenilor români care revin în țară. Numai astăzi, în cursul dimineții, au intrat în România peste 3.500 de cetățeni români, care au revenit din diferite țări ale Europei. Aici va trebui să fiți foarte fermi în impunerea măsurilor pe care le-am decis. Oricine vine dintr-o zonă carantinată, cum este Italia sau diferite zone din alte țări europene, va trebui să intre în carantină, iar cine vine din ţările în care există peste 500 de cetățeni care au fost diagnosticați cu COVID-19 vor trebui să intre în izolare la domiciliu.

I-am cerut ministrului de interne să pregătească o reglementare, fie sub formă de ordonanță militară, fie sub formă de hotărâre de guvern, care să prevadă rolul clar, pe lângă rolul Poliției naționale, Jandarmeriei, Poliției locale, care trece în subordinea Poliției naționale, să reglementeze clar obligația de implicare a primăriilor din fiecare localitate în impunerea reglementărilor privitoare la izolarea la domiciliu.

De modul în care reușim să convingem românii care se află în izolare la domiciliu să respecte regulile de izolare la domiciliu și să nu transmită, în eventualitatea în care sunt purtători ai virusului, să nu transmită acest virus în comunitate, va depinde ținerea sub control a numărului de persoane care sunt contaminate, reducerea la maxim a acestui număr de persoane. Va trebui să prevedem atribuții clare.

De asemenea, cred că sistemul de sănătate trebuie să facă apel - sigur, cu susținerea echivalentă - și la medicii de familie. Medicii de familie cunosc foarte bine comunitățile locale, știu bine oamenii pe care îi au în grijă și trebuie susținuți în primul rând să aibă tot ceea ce este necesar, echipamente de protecție și alte lucruri necesare și, în același timp, trebuie susținuți pentru a se implica în activitatea de asigurare a serviciilor de sănătate și pentru persoanele care se află în izolare la domiciliu.

Mă opresc aici. Mulțumim mass-media pentru faptul că reflectă activitatea noastră și informează cetățenii. Le transmit, din nou, mesajul de a rămâne așa cum s-au comportat marea majoritate a mass-media, să rămână într-o reflecatre obiectivă, care să se bazeze pe informații oficiale și să transmită cât mai multe informații utile către cetățeni, în această perioadă.

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe