Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai Executivului la începutul ședinței de guvern

26 Martie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: În cursul dimineții, colegul nostru, domnul ministru Victor Costache, și-a înaintat demisia, din motive de natură personală, profesională. Am luat act de demisie. I-am mulțumit pentru colaborare. În aproape cinci luni a făcut parte din echipa guvernamentală și a contribuit la activitatea Guvernului în domeniul sănătății și, ca atare, i-am mulțumit pentru efortul depus în toată această perioadă. Propunerea formulată către președintele României pentru poziția de ministru al sănătății este în persoana domnului Nelu Tătaru, prezent la masă, care a venit dintr-un punct foarte fierbinte, din Suceava, unde a trebuit să fie prezent la fața locului, cu echipa de la Iași, pentru a lua un set de măsuri pentru a readuce situația în Suceava și în Spitalul Județean în niște coordonate de reorganizare și de punere în funcțiune a tuturor mecanismelor necesare pentru stoparea răspândirii și pentru asigurarea funcționalității Spitalului Județean din Suceava. Domnul ministru o să trebuiască să se ducă să depună jurământul. O să vă rog, domnule ministru Tătaru, dacă vreţi să ne spuneți câteva cuvinte.

Nelu Tătaru: Mulțumesc de încredere. Este un moment greu, în care contez pe ajutorul dumneavoastră al tuturor. Mulțumesc și domnului ministru Costache, am fost în echipa lui şi am putut participa la toate acțiunile pe care le-a îndeplinit. Este un moment și o provocare a momentului pentru tot ce înseamnă România în acest moment. Mă întorc de la Constanța, în care am putut să văd un pic cam altceva decât vedeam în toată țara. /.../ Mă întorc de la Arad, unde sunt semne, la fel, că avem o situație care trebuie controlată. Dar, din toate acestea, Suceava rămâne deosebită. Pentru a limita ce este acolo și pentru a nu avea o altă Suceavă, contez pe ajutorul dumneavoastră. Vă mulțumesc foarte mult și mulțumesc încă odată de încredere.

Ludovic Orban: Mâine dimineață voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătății și solicitarea mea este să convocați un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua și, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua, în funcție de evoluțiile care au apărut și care continuă să apară.

Nelu Tătaru: Sigur. Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru al Finanțelor, sunteţi pregătit cu proiectul de ordonanță de urgență privind, să spunem, ratele la bănci?

Florin Cîţu: /.../ Da, domnule premier, suntem pregătiți cu ordonanța pentru credite acordate de instituţiile de credit și instituții financiare nebancare, anumitor categorii de debitori. Voi face o prezentare în timpul ședinței. Dar este, așa cum am prezentat în spațiul public...

Ludovic Orban: Practic, e conform discuțiilor pe care le-am avut cu domnul președinte.

Florin Cîţu: Corect.

Ludovic Orban: Vizează persoane fizice, persoane juridice.

Florin Cîţu: Corect.

Ludovic Orban: Persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, deci, practic cuprindem o gamă largă de beneficiari.

Florin Cîţu: Şi, exact cum am discutat şi cu domnul preşedinte, se suspendă perioada pentru care se propune...

Ludovic Orban: Perioada e de 9 luni.

Florin Cîţu: De până la 9 luni, da.

Ludovic Orban: Până la 9 luni. Insist să fie expres prevăzute și verificați dacă sunt prevăzute contractele de leasing, pentru că știm foarte clar că unul dintre sectoarele foarte afectate este sectorul Transporturilor și foarte multe companii care temporar întâmpină dificultăți, dar care își vor relua activitatea, pe măsură ce se normalizează traficul de marfă și ulterior traficul de persoane, au nevoie de această facilitate pentru a putea să opereze în continuare.

Florin Cîţu: Da, am inclus clienţii instituţiilor financiare bancare în ceea ce înseamnă leasing pentru clienţii mari, persoane juridice şi instituţii financiare nebancare. Dar o să explic.

Ludovic Orban: Ok, îl vom dezbate şi să fiţi pregătit...

Florin Cîţu: O să strig la lista suplimentară şi /.../.

Ludovic Orban: Să fiți pregătiți să-l prezentați. Pe lângă obiectivul fundamental pe care îl avem, de a diminua la maxim posibil răspândirea virusului, să nu uităm că guvernul are ca misiune de bază să sigure funcţionarea economiei, funcţionarea tuturor sectoarelor în care economia poate să tureze motoarele. Sigur că trebuie să avem grijă de cei care sunt afectaţi direct, prin restricţii emise prin ordonanţă militară, de asemenea trebuie să avem grijă de cei care sunt afectaţi indirect, datorită restrângerilor care au apărut în consumul cetăţenilor sau altor motive, dar, în mod evident, trebuie să avem grijă să funcţioneze toate sectoarele economice, şi aici aş transmite un mesaj foarte clar către ministrul transporturilor, trebuie să susţinem toate investiţiile, trebuie, chiar mai mult decât atât, să demarăm noi investiţii importante, astfel încât să asigurăm funcţionarea unui motor al economiei, prin susţinerea investiţiilor publice majore. Domnul ministru Bode, care este situaţia la momentul de faţă?

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, stimaţi colegi, în cursul zilei de astăzi, am avut o videoconferinţă cu antreprenorii principalelor obiective de infrastructură rutieră şi feroviară din România, sigur, alături de colegii mei din companiile CFR Infrastructură, Compania de Drumuri, respectiv, METROREX. Obiectivul principal al acestei videoconferinnţe, al acestui dialog pe care l-am avut astăzi a fost acela de a menţine termenele asumate prin contracte, în ciuda contextului actual determinat de criza generată de noul coronavirus. Vreau să vă informez, domnule prim-ministru, asupra faptului că absolut toţi constructorii prezenţi în această videoconferinţă au prezentat principalele măsuri pe care le-au adoptat pentru asigurarea siguranţei angajaţilor la locul de muncă, precum şi cele prin care au realizat aprovizionarea cu materiale de construcţii necesare desfăşurării activităţii. Le-am spus, domnule prim-ministru şi stimaţi colegi, faptul că suntem conştienţi cu toţii că s-au dezvoltat în România, şi-au dezvoltat afacerile aici, în România, şi astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de ei să continue lucrul pe şantiere, dar, cu siguranţă, să asigure condiţiile de siguranţă pentru sănătatea angajaţilor.

Domnle prim-ministru, domeniile vitale ale economiei trebuie să funcţioneze: sistemul energetic, sistemul financiar-bancar şi sistemul de transporturi sunt extrem de importante pentru a funcţiona economia. Infrastructura şi construcţiile sunt domenii complementare pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei noastre, care trebuie să aibă o continuitate în această perioadă extrem de dificilă. Le-am spus, domnule prim-ministru şi stimaţi colegi, faptul că noi avem bani alocaţi pentru aceste proiecte, prin bugetul pentru anul 2020, că nu avem nicio datorie către niciun antreprenor, noi, statul român, noi, beneficiarii, şi le-am atras atenţia că, la rândul lor, şi ei să-şi plătească subcontractorii, furnizorii sau prestatorii de servicii. De asemenea, în urma acestei discuţii, vreau să vă informez că absolut toţi şi-au asumat, prin termenele asumate prin contract - rămân nemodificate. Toţi au reconfirmat faptul că, şi în actualele condiţii, termenele pentru finalizarea lucrărilor de investiţii în infrastructura de transport rămân nemodificate şi mă bucur să anunţ, spre exemplu, faptul că lucrările la magistrala de metrou M5 Drumul Taberei rămân în grafic, iar termenul nemodificat, asumat pentru finalizare, rămâne luna iunie 2020.

Ludovic Orban: Domnule ministru, mă interesează, pe lângă respectarea termenelor contractuale şi mobilizarea tuturor constructorilor, mă interesează accelerarea procedurilor pentru finalizarea licitaţiilor pentru alte tronsoane importante, ştiţi foarte bine, de pe Sibiu - Piteşti, cele două tronsoane de pe Craiova - Piteşti. De asemenea, sunt o serie de alte tronsoane care sunt în curs de licitaţie şi aici vă solicit derularea procedurilor cu viteza maximă legală admisă.

Lucian Bode: Da, domnule prim-ministru, vă informez că, în ultimele două săptămâni, spre exemplu, am semnat ordinele de începere pentru trei obiective de infrastructură rutieră foarte importante: varianta ocolitoare Timişoara Sud - termen de execuţie 24 de luni; Sibiu – Piteşti, tronsonul I Sibiu - Boiţa - termen de execuţie 36 de luni şi DN 2 - A2...

Ludovic Orban: Aţi semnat ordinul de începere a lucrărilor. La tronsoanele IV şi V în ce stadiu sunt, procedurile de adjudecare?

Lucian Bode: Pentru tronsonul V am comunicat rezultatul procedurii, fiind stabilit câştigătorul. Suntem în intervalul celor 10 zile în care se poate contesta rezultatul procedurii de atribuire, după care intrăm în procedură de semnare a contractului. Pentru tronsonul IV au fost 10 oferte, suntem în etapa de evaluare a acestor oferte şi, sigur, imediat ce finalizăm evaluarea, noi vom anunţa câştigătorul licitaţiei pe acest tronson.

Ludovic Orban: De asemenea, trebuie găsită o formulă potrivită pentru implementarea Master Planului de dezvoltare a aeroportului, care, chiar dacă acum e o restrângere a traficului aerian, care cu siguranţă afectează şi veniturile aeroportului, trebuie continuată pregătirea introducerii în implementare a fazei de dezvoltare a aeroportului.

Lucian Bode: Da, domnule prim-ministru, la CNAB - Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti - avem în implementare cele două proiecte: reabilitare cale de rulare Delta la pista 1, respectiv reabilitare integrală pista 2, aproximativ 30 de milioane de euro, şi pregătim implementarea proiectului pentru noul terminal, aproximativ un miliard de euro, avem bani alocaţi în bugetul pentru anul 2020 pentru exproprieri - 358 de milioane de lei; suntem în procedură de expropriere de plată pentru cei care urmează să fie expropriaţi.

Daţi-mi voie, vă rog, să închei în legătură cu discuţia pe care am avut-o astăzi. Mai devreme sau mai târziu, sperăm noi cât mai repede cu putinţă, această criză se va termina. Noi credem că prin accelerarea marilor proiecte de infrastructură vom avea şansa să recuperăm rapid decalajele acumulate. Ţinta noastră, a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiei, ţinta guvernului este să finalizăm, cât mai repede, obiectivele aflate în diverse stadii de execuţie, dar, aşa cum aţi spus, şi să dăm drumul şi să lansăm proiecte noi, proiecte majore de dezvoltare a infrastructurii.

Ludovic Orban: Vă mulţumesc, domnule ministru. Ministrul Economiei, cum stăm cu intrarea în fabricaţie a unor produse pentru care există penurie în momentul de faţă, mai ales în zona medicală?

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, chiar înainte de a intra în şedinţa de guvern, am vorbit cu, probabil, prima companie mare privată care va începe producţia de măşti. Vreau să vă zic că produce în momentul de faţă combinezoane, e adevărat, într-o producţie relativ nu mare, 1.000 de bucăţi de combinezoane zilnic. De săptămâna viitoare, odată ce va fi instalată la sfârşitul acestei săptămâni prima linie de producţie automată a măştilor, va produce 150.000 de măşti pe zi, adică va ajunge la în jur de 4 milioane de măşti lunar şi din 15 aprilie va produce 500.000 de măşti pe zi FFP2 şi 100.000 de măşti FFP3, practic, vom ajunge să producem 16 - 17 milioane de măşti pe lună. Vorbim de măşti acreditate CE, măşti care sunt definite ca dispozitive medicale, conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului. De asemenea, ei sunt în evaluare...

Ludovic Orban: /.../ să contractăm producţia...

Virgil Popescu: Le-am comunicat deja că vrem să contractăm absolut integral toată producţia...

Ludovic Orban: Sigur, exceptând ce obligaţii au ei cu privire la export.

Virgil Popescu: Nu cred că au spus că nu mai fac. Au întrerupt absolut tot exportul și de țesături. Ei sunt producători și de material nețesut, de țesătura aceasta albastră care este la început, mai puțin țesătura din spate, care este elementul filtrant. Acolo, pentru elementul filtrant, pentru că dorim să producem în România integral această țesătură, împreună cu dommnul ministru Cîțu de la Finanțe, sunt deja în discuții cu EximBank pentru a fi finanțați pentru un echipament de câteva milioane de euro pentru a produce complet această țesătură, în așa fel încât să integrăm în România. Eu sper ca săptămâna viitoare să avem primele 150.000 de măști pe zi produse în România. Evident că, în paralel, sunt multe firme private care produc deja măști. Nu toate măștile sunt acreditate.

Ludovic Orban: Aici, domnule ministru, va trebui să găsim o soluție să trecem peste impasul generat de birocratismul sau lipsa de capacitate de a certifica conformitatea pe care o au diferite entități și trebuie să găsim o soluție, fie prin ordonanță militară, fie prin ordonanță de urgență, să putem să dăm această capacitate pentru entități care sunt capabile să certifice conformitatea.

Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru. Cred că cel mai rapid ar fi printr-o ordonanță militară, să scurtăm și termenele de avizare, în așa fel încât să nu mai necesite avizarea o perioadă...

Ludovic Orban: Păi, atunci pregătiți propunerea de text.

Virgil Popescu: Eu lucrez deja la acest text. Am discutat și cu domnul ministru Ciucă și dânsul a pus la dispoziție cele patru unități de cercetare ale Ministerului Apărării, care pot, și astăzi am discutat, pot certifica atât materialele cât și biocidele și atunci am rezolvat această problemă. Lucrez la text și chiar astăzi am discutat și cu Agenția Națională a Medicamentului, tocmai pentru a rezolva odată...

Ludovic Orban: Am vorbit cu Agenția Medicamentul personal pentru certificarea dezinfectanților produși de Oltchim, hipoclorit, pentru aprobarea intrării în fabricație, la Farmec, de asemenea, a dezinfectanților și nu avem nici până astăzi avizul. Aici trebuie să găsim altă soluție.

Virgil Popescu: Soluția cred că va fi scurtarea termenelor și avizarea de către cele patru institute...

Ludovic Orban: Mi se pare o soluție includerea în ordonanța militară.

Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru.

Ludovic Orban: De asemenea, toate companiile trebuie să își deruleze obiectivele de investiții, indiferent că sunt companiile din subordinea Ministerului Economiei. De asemenea, și companiile, Transgazul, am vorbit cu Transgazul să susțină financiar derularea tuturor investițiilor. De asemenea, Transelectrica. Deci, practic, toate companiile trebuie să își pună în practică planurile de investiții pentru a genera mișcare în economie. Chiar dacă, probabil, parțial le sunt afectate, să spun, veniturile.

Virgil Popescu: Nu am oprit absolut deloc nicio investiție, toate companiile din energie își continuă și programul investițional, mai mult, și ROMARM-ul își va continua programul investițional și, în plus, astăzi în CA de la ROMARM s-a aprobat trecerea pe lista de investiții a unor echipamente tocmai pentru a produce materiale esenţiale, măşti, să rămână în rezerva strategică a ţării, să nu mai întâmpinăm aceste probleme.

Ludovic Orban: Mulțumesc, domnule ministru. Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Dezvoltării și Admistrației.

Ion Ştefan: Domnule prim-ministru, vă informez că într-adevăr Ministerul Lucrărilor Publice nu a oprit niciun șantier. Vreau să vă informez că în această săptămână Ministerul Lucrărilor Publice a achitat 508 cereri de plată venite din teritoriu, în valoare de 212 milioane de lei. Compania Națională de Investiţii își continuă lucrările, ANL își continuă lucrările, nu vom opri niciun șantier. Nu avem probleme de lichidități, vom achita toate lucrările executate de constructori.

Ludovic Orban: Mulțumită Ministerului Finanțelor.

Ion Ştefan: Inclusiv Ministerului de Finanţe şi dumneavoastră.

Ludovic Orban: Care sunt convins că va alimenta bugetul cu sumele necesare pentru susţinerea acestor eforturi investiţionale. Chiar, domnule ministru, trebuie pregătită rectificarea de buget, trebuie să transmitem tuturor ordonatorilor principali de credite.

Florin Cîţu: Am transmis deja.

Ludovic Orban: Astfel încât să putem să redirecţionăm sumele către priorităţi şi de asemenea, să luăm oarecum în calcul şi efectele asupra veniturilor şi, mai ales, soluţii de finanţare, în condiţiile în care va apărea în mod evident o reducere a veniturilor.

Florin Cîţu: Am transmis, domnule premier. Şi în Ordonanţa 29 deja am şi dat, am schimbat legislaţia, ca să putem să facem rectificarea bugetară înainte de terminarea semestrului I.

Ludovic Orban: Oricum avem primul temei constituţional în decretul prezidenţial.

Florin Cîţu: Corect.

Ludovic Orban: Şi, acum, hotârâm, practic, astăzi...

Florin Cîţu: Am făcut-o deja, Ordonanţa 29, săptămâna trecută. Deja am făcut această derogare. Doar aşteptăm acum de la Comisia Naţională de Prognoză estimările, pentru că ele vor trebui să fie incluse în rectificarea bugetară, să vedem cum va fi estimat deficitul la sârşitul anului. Sper să vină în câteva zile de la Comisia Naţională...

Ludovic Orban: Deci, domnule ministru...

Florin Cîţu: Am început procedura de rectificare bugetară.

Ludovic Orban: ... s-a văzut clar că la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Comisiei Europene va exista o relaxare în ceea ce priveşte implementarea regulilor de deficit. Toate ţările au fost afectate, economiile le sunt afectate şi noi nu trebuie să facem mai puţin decât fac alte ţări. Sigur că situaţia noastră este o situaţie diferită, că am moştenit deja un deficit bugetar şi dezechilibre economice, dar eu cred că trebuie să ne mobilizăm să obţinem orice resursă disponibilă, astfel încât să putem să finanțăm prioritățile și, mai ales, să putem să finanțăm economia.

Florin Cîţu: Corect. Eu vreau să vă anunţ că şi astăzi am reuşit să ne finanţăm pe pieţele interne. În această săptămână am atras aproape 2 miliarde de lei, deci, în continuare, avem încrede în sistemul financiar şi ne putem finanţa. Vedem pe perioada următoare. A fost o perioadă săptămâna trecută, dar ne-am revenit.

Ludovic Orban: E domnul secretar de stat Baciu de la Ministerul Sănătății. Am fost personal să verific și să pipăi cele 2.000 de kituri de testare care vor asigura, conform specificațiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real-Time PCR 200.000 de cetățeni români. Marfa a ajuns în București. Mulțumim susținerii domnului ministru al Economiei, Virgil Popescu, intervenției energice. Deci, se pot testa, pe specificațiile tehnice, 200.000 de cetățeni. Asta este important. Sigur că kiturile de testare nu pot să opereze chiar pe toate tipurile de PCR, dar aici echipa tehnică pe care o coordonează domnul secretar de stat Baciu are toate detaliile tehnice și știe cu precizie. Aici, domnul secretar de stat, exact ce v-am spus în discuția telefonică: nu așteptăm să se facă contracte cu o sută de contractori; Ministerul Sănătății trebuie să contracteze întreaga cantitate și Ministerul Sănătății, în funcție de informațiile din fiecare județ, în funcție de rețeaua de PCR-uri pe care ați pus-o în funcțiune și de cele care urmează să le puneți în funcțiune, am înțeles că aveți 20 de PCR-uri care urmează să fie distribuite, noi, și să intre 20 de PCR-uri noi, care urmează să fie distribuite, să fie puse în funcțiune săptămâna viitoare.

Andrei Baciu: Într-adevăr aşa este. Sunt 10 PCR-uri noi, donaţie de la Crucea Roşie. În cursul ultimelor două zile au mai fost evaluate un număr mare de centre care deţin PCR. Numai astăzi au fost trimise spre o aprobare unui grup tehnic de experţi un număr de opt. Ieri a fost aprobat un număr de opt centre, au un aviz tehnic de biosecuritate și juridic, urmează a fi incluse în listă la sfârșitul zilei de astăzi, cel târziu mâine.

Ludovic Orban: De-aia vă spun că este absolut necesar ca întreaga activitate de distribuire a kiturilor de testare să o facă Ministerul Sănătății, în urma achiziţionării tuturor kiturilor de testare. De asemenea, vă rog să aveţi grijă şi privitor la recoltoare, că degeaba avem PCR-uri, kituri de testare, dacă nu avem recoltoare. Deci, şi aici trebuie să asigurați tot necesarul, astfel încât să putem să creștem capacitatea de testare. Sigur că aici doresc să vă informez și pe dumneavoastră: oricine vă întreabă, am văzut că circulă o mulțime de poveşti pe piață, la ora actuală în România există o procedură de testare, în care sunt stabilite prioritățile de testare, ordinea de priorități în care se face testarea. Testarea la ora actuală nu se poate face decât cu aceste aparate de tip Real Time PCR, pentru că doar acest mod de testare asigură o precizie de sută la sută. Alte tipuri de testare nu asigură precizia de sută la sută și există riscul ca, din persoane care sunt declarate negativ, de fapt, o parte să fie pozitiv și asta ar însemna, dacă utilizăm, ca să nu spun că sunt extrem de greu de găsit și sunt și la niște costuri destul de mari, deci noi respectăm cu strictețe procedura adoptată de INSP, care este de fapt și o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor forului științific de suport al Comisiei Europene, și anume, pacienții simptomatici cu istoric de călătorie internațională, contacții care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creșterea capacității, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experiența de la Suceava. Evident, persoanele instituționalizate simptomatice, adică există o ordine a priorităților în testare care nu poate fi încălcată și pe care noi o vom aplica cu strictețe. Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase și aș vrea să accentuez acest lucru. Deci, noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la bază argumentații tehnice și științifice de testare şi cu siguranță obiectivul nostru este de a crește sistematic capacitatea de testare, astfel încât orice persoană care se încadrează în ordinea de priorități să poată să fie testată. Dacă aveți propuneri de introducere pe ordinea de zi a unor proiecte de acte normative.

Florin Cîţu: Da, domnule premier. O ordonanță de urgență privind acordarea de facilități pentru credite acordate de instituții de credit și instituții financiare bancare anumitor categorii de debitori.

Ludovic Orban: Mult așteptata ordonanță.

Florin Cîţu: Corect. Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscale - și să știți că și aici sunt două lucruri foarte importante în această ordonanță, inclusiv scutirea de TVA pentru importul de medicamente ș.a.m.d..

Ludovic Orban: Deci, strict pentru echipamente, medicamete, pe perioada stării de urgență pentru coronavirus.

Florin Cîţu: Exact. Şi mai avem o hotărâre a guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului Nr. 9 din 2007 privind constituirea, componența şi funcționarea Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, CAIL.

Ludovic Orban: Aici, domnule ministru, în rectificarea bugetară vă solicit să reflectați la soluțiii pentru a putea crește plafonul de îndatorare pentru autoritățile locale și plafonul de trageri.

Florin Cîţu: Da. Vom discuta asta.

Ludovic Orban: Pentru că, dacă în ceea ce privește plafonul de îndatorare - încă mai există spațiu, dar oricum trebuie mărit spațiul - în ceea ce priveşte plafonul de trageri, adică degeaba ai un credit dacă nu poți să tragi, iar comisia care avizează tragerile respective, practic, în momentul de față, sunt autorități locale care au proiecte de investiții importante, parcuri industriale sau alte investiții de dezvoltare a infrastructurii, șosea de centură și care, deși au credite, nu li se permite să facă trageri din credite și asta le blochează investițiile. Aici trebuie făcută o analiză împreună cu autoritățile locale. De asemenea, tot în ordonanța de rectificare va fi foarte important pentru autoritățile locale să le permitem o flexibilizare a cheltuielilor și, mai ales, o suținere mai ales pentru cheltuielile sociale pe care le-au făcut pentru a susține persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu.

Florin Cîțu: Sunt de acord, domnule premier, dar în acelaşi timp vreau să ne uităm foarte atent și la cheltuieli. Să nu existe altfel de cheltuieli…

Ludovic Orban: Nu vorbesc de alte cheltuieli că pun panseluțe, că fac tot felul de cheltuieli, că se pregătesc cu ouă de Paști, cu iepurașul ș.a.m.d.

Florin Cîțu: Aceste cheltuieli trebuie oprite.

Ludovic Orban: Aici e vorba de cheltuieli demonstrabile, dovedibile, care au fost făcute pentru susținerea persoanelor şi familiilor vulnerabile, pe perioada cât au stat în izolare la domiciliu.

Florin Cîțu: Corect. Și pentru asta am și eu o informare ONAC, poate ne uităm şi pe ea.

Ludovic Orban: Aș vrea să văd raportul Corpului de Control, să mi-l transmiteți imediat ce vine raportul Corpului de Control. Proicte normative de introdus pe ordinea de zi, domnule ministru Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, este vorba de o Ordonanță de Urgență a Guvernului privind modalitatea de emitere și prelungire a valabilității voucherelor de vacanță în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Ludovic Orban: Bun. Acum, ca să fim înţeleşi, deci, noi dăm acest semnal către angajați și către industria turistică, prelungind valabilitatea voucherelor, în speranța că vom reveni la normal și că sezonul estival va putea să permită repornirea turismului, da?

Virgil Popescu: Perioda de valabilitate a lor expira în mai şi mi s-a părut normal să venim cu o prelungire până în mai 2021, ca să poată fi reluată această activitate de turism.

Ludovic Orban: E în regulă. Până în mai 2021?

Virgil Popescu: 2021 - 12 luni.

Ludovic Orban: Bine. Mai discutăm.

Virgil Popescu: Hotărârea Guvernului privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A., pentru anul 2020, este dată în baza acelei ordonanțe prin care am prelungit cu încă doi ani...

Ludovic Orban: Da, cunosc.

Virgil Popescu: ... și Hotărârea Guvernului privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexului Energetic Hunedoara S.A. (în insolvență), pentru anul 2020. Sunt cele două mine de la Închideri Mine și două mine care sunt în acea ordonanță de urgență.

Ludovic Orban: Da, da, da. În ceea ce privește hotărârea de guvern pentru expropierile pentru asigurarea frontului de lucru pentru Complexul Energetic Oltenia, în ce stadiu stăm?

Virgil Popescu: Suntem în continuare în discuții cu Ministerul Mediului și cu Ministerul Justiției. Sper ca săptămâna cealaltă să...

Ludovic Orban: Aici vă solicit să deblocăm discuțiile, astel încât să putem adopta săptămâna viitoare. Chiar și așa, compania e într-o situație dificilă, dar dacă îi lipsim de front de lucru, adică de combustibil, îi creăm dificultăți și mai mari. Alte propuneri? Domnul ministru Bode.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord, în primul rând, să scoatem de pe ordinea de zi proiectele înscrise la punctul 16, respectiv 19. Este vorba de...

Ludovic Orban: Asta se întâmplă mai rar.

Lucian Bode: Se întâmplă.

Ludovic Orban: 16 - cu Aeroportul Tuzla...

Lucian Bode: Da, proiect de hotărâre de guvern...

Ludovic Orban: ... și bugetul CNCFR SA.

Lucian Bode: Da.

Ludovic Orban: Aici urmează să ajungeți la un punct comun cu Ministerul Finanțelor.

Lucian Bode: Da, nu avem avizul și...

Ludovic Orban: Am înțeles, nu aveți avizul, nu le discutăm.

Lucian Bode: La următoarea ședință o vom discuta, le vom discuta sau vom discuta bugetul CFR SA, iar celălalt, unul dintre inițiatori și-a retras susținerea și vă propun să fiți de acord să o scoatem de pe ordinea de zi. De asemenea, domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord să introduceți pe lista suplimentară câteva proiecte de hotărâre de guvern și un memo. Le dau citire, am avizele pentru fiecare dintre ele.

Ludovic Orban: Vă ascult!

Lucian Bode: Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Companiei Naționale ”Administrația Canalelor Navigabile” S.A., proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați, proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2020 al Societății Naționale ”Aeroportul Internațional Timișoara - Traian Vuia” S.A., proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2020 al Companiei Naționale ”Administrația Porturilor Dunării Maritime” S.A. Galați; și ultimul, proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome ”Registrul Auto Român”.

De asemenea, vă rog să aprobaţi introducerea pe lista suplimentară a unui proiect de Memorandum cu tema: "Valorificarea prin vânzare, de către ”Compania naţională de transporturi aeriane române – TAROM” S.A., a aeronavelor ATR 42-500 și ATR 72-500". Mulţumesc.

Ludovic Orban: De acord cu toate punctele. Apropo de bugetul Companiei Naționale ”Administraţia Canalelor Navigabile”, vă cer să vă asiguraţi că se reiau lucrările de consolidare a malurilor pe raza localităţii Cumpăna. Știţi că am alocat din Fondul de rezervă o sumă şi aş vrea banii ăştia să fie utili.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă informez că am făcut demersurile prin Direcţia Economică a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru deschiderile necesare. Compania are obligaţia să folosească aceşti bani, 25 de milioane, strict pentru ce au fost alocaţi prin hotărârea de guvern.

Ludovic Orban: Bine, mulţumesc. Alte propuneri? Domnul secretar de stat Baciu.

Andrei Baciu: Stimate domnule prim-ministru, cu privire la punctul I.1 de pe agenda de lucru, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind acordarea sporului privind condiţiile de muncă deosebit de periculoase, pentru personalul din autorităţile şi instituţiile implicate în prevenirea...

Ludovic Orban: Amânăm pe şedinţa viitoare de guvern, da?

Andrei Baciu: Propunem amânarea, nu avem toate avizele.

Ludovic Orban: Sigur că îl aşteptăm şi pe domnul ministru să verifice proiectul de act normativ.

Andrei Baciu: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru Oros, am uitat să vă întreb de măsurile pe care le luaţi. Acum, agricultura reprezintă clar un domeniu unde avem un potenţial de dezvoltare - aici vă solicit să faceţi o analiză foarte serioasă a situaţiei să vedem ce oportunităţi avem şi cum fructificăm aceste oportunităţi. Ştim foarte bine că, din păcate, noi nu acoperim nici consumul intern pe foarte multe categorii de produse, şi aici cred că trebuie gândite pârghii de stimulare economică a companiilor, a fermierilor, a procesatorilor, astfel încât să creştem producţia şi implicit să asigurăm şi un motor de creştere economică din zona agriculturii.

Adrian Oros: Da. Noi acţionăm, să zic aşa, pe două linii: zilnic monitorizăm preţurile la raft, prin toţi oamenii noştri pe care îi avem în judeţe, pe de-o parte, pe de cealaltă parte, ţinem legătura cu tot ce înseamnă mediu asociativ: producător, procesator şi comercianţi şi, mai ales, relaţiile între ei, pentru că în această perioadă este foarte înţelept să înţeleagă şi ei că toţi trebuie să treacă împreună peste această criză şi că nimeni nu trebuie să piardă. Am văzut în ultima perioadă apeluri făcute de unii, să se plafoneze preţul la raft. Acest lucru este, din punct de vedere economic, o prostie mare. Pentru că dacă plafonăm doar preţul la raft, în primul rând îl distrugem pe producător, pe producătorul mic, care, de regulă, este român, pe de-o parte. Pe de altă parte, încurajăm specula. Ceea ce încercăm să facem noi de două săptămâni, este să stăm cu fiecare reprezentant de produs la masă, producător-procesator-comerciant, şi încercăm să îi şi determinăm ca marja de adaos, marja de profit dintre fiecare verigă a acestui lanţ să fie discutată şi să o stabilim de comun acord, până trece această criză. După ce trece criza pot să îşi înceapă iarăşi războiul comercial între ei, dar până atunci încercăm să ne asigurăm că nu se întâmplă acest lucru. Sunt, sigur, produse deficitare, exact cum spuneaţi dumneavoastră, domnule prim-ministru, cel puţin la carnea de porc, unde noi producem doar 30% din consum - asta din cauza, în primul rând, a evoluţiei de doi ani de zile a pestei porcine africane, care a decimat fermele mari, fermierii mari, şi, mai ales, partea de reproducţie, şi mai puţin avem probleme la alte produse. Sigur că noi gândim în paralel şi atunci când va fi nevoie. Deocamdată agricultura şi industria alimentară funcţionează, atunci când va fi nevoie o să intervenim prin măsuri de sprijin, prin scheme de ajutor de stat, să încurajăm exact aceleaşi sectoare care sunt deficitare şi care, exact cum spuneaţi, ne-ar putea oferi un avantaj în această perioadă, să relansăm acele sectoare.

Ludovic Orban: Mesajul pe care trebuie să îl transmiteți este de creștere a producției, este foarte important, va fi luat pe piață. Este clar că aici avem un potențial de dezvoltare pe care va trebui să îl valorificăm, pentru că este important pentru economia de ansamblu, probabil alte domenii își vor reveni un pic mai greu. Iar aici, în domeniul agriculturii, dimpotrivă, se poate crește, se poate fructifica potențialul, aici trebuie să gândim simplificări, trebuie să gândim mecanisme de finanțare, trebuie să gândim proceduri de valorificare, mai simplificate, chiar un echilibru între, să spun, participarea la câștig pe lanțul de producție a producătorului, procesatorului. De asemenea, stimularea procesării și a zootehniei, care sunt în mod evident extrem de importante, pentru că aici și stăm prost, 30% pe carne de porc, 55% pe pasăre, adică avem potențial de creștere, care este conferit chiar și numai de piața internă. În privința plafonării vă spun foarte clar că e greu de instituit un mecanism de plafonare, dacă nu aproape imposibil. Pentru că întotdeauna când se creează un decalaj între cerere și ofertă, acum a crescut exploziv cererea, la ofertă oarecum redusă, pentru că, hai să fim cinstiți, toate restricțiile de transport de marfă, toate problemele care au apărut în lanțul de producție și în general au generat discontinuități în aprovizionare și care au redus un pic oferta. Or, în condițiile astea, și din cauza unei panici istituite artificial, de multe ori prin anunțuri și prin fake news-uri, s-a generat o creștere a consumului și a cumpărărilor, s-a creat această oportunitate. Aici soluția cea mai bună este soluția de a crește producția, de a avea permanent în vedere asigurarea unei oferte crescute, care să fie cât mai aproape de nivelul cererii. Eu vă spun limpede, sunt produse la care dacă se aplică mecanismul pe care l-am văzut prin tot felul de năzdrăvănii de proiecte legislative se va crea penurie. Produsele respective vor dispărea de pe piață. Abia atunci vor apărea cu adevărat probleme, în momentul în care se fixează un preț administrativ care nu are nicio legătură cu realitatea economică de piață și care nu ține cont de faptul că foarte multe produse sunt importate și că de multe ori există posibilitatea de a evita orice restricție administrativă. Adică, e foarte simplu să fixezi un intermediar în import, cum fac mulţi șmecheri, din Belize sau din știu eu din ce paradis fiscal, care îți înghite, prin adaosul pe care și-l bagă și, practic, îți aduce prețul la import la un preț foarte mare. Or, practic, nu ai făcut nimic dacă institui o plafonare la preț, pentru că nu ai niciun fel de, inclusiv în ceea ce privește iarăși teoriile de plafonare a adaosului comercial.

Adrian Oros: Ceea ce am observat noi în această monitorizare făcută în patru zile de la începutul crizei, că dacă în prima zi au crescut brusc toate prețurile, astăzi asistăm la revenire, unele sub nivelul iniţial.

Ludovic Orban: Aici, am vorbit cu domnul președinte al Consiliului Concurenței și l-am rugat să facă o evaluare a evoluției prețurilor, pe diferite categorii de produse. Domnul președinte, sigur, nu e încă o analiză care să fie finalizată, dacă aveți câteva elemente să ne spuneți.

Bogdan Chiriţoiu: Domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor, încerc să rezum în câteva cuvinte. Noi avem o bază de date foarte bună a prețurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Prețurilor, în care avem toate prețurile la toate alimentele, din toate magazinele de lanțuri din toată țara, deci o bază de date imensă, cea mai amplă din țară. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din piețe și de la magazinele mici, și asta am demarat împreună cu ANPC, dar și cu Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă și în zona comerțului tradițional, comerţul tradiţional este undeva la 40% din piață, 60% sunt lanțuri de magazine din lanțurile de comercializare a alimentelor. Evident că lucrurile nu merg atât de bine, deci preţurile nu sunt atât de mici precum erau acum câteva luni, deci sunt disfuncționalităţi în piață, dar nu o disfuncţionalitate generalizată. Deci, vedem produse la care prețurile au scăzut, vedem unele care rămân cumva constante și câteva la care avem creșteri de preț. Situația o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigație în curs, pot să fie și altele, dar, repet, în momentul de față datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii piețe. Deci, aș susține ceea ce a spus domnul ministru înainte și cred că într-adevăr este important să ne asigurăm că lanțul logistic funcționează bine, atât cel pe plan intern, cât și extern. Faptul că unele produse ne vin în perioada asta a anului, multe fructe și legume vin din Turcia, de exemplu, deci, cred că asta este foarte important, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar, altfel, repet, piața pare să funcționeze bine în momentul de față pe partea de produse alimentare.

Ludovic Orban: Mulțumesc, domnule președinte! Alte proiecte? Spuneți domnule ministru Oros.

Adrian Oros: Da. Am și eu un proiect pe lista suplimentară, pentru că am primit avizul Consiliului Legislativ doar acum înainte de a veni, în rest avem toate avizele. Este vorba de un proiect de hotărâre privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomata în spații protejate. Sigur, este prins în buget pe anul 2020 și v-aș ruga să-l...

Ludovic Orban: De acord, domnule ministru.

Adrian Oros: Și, înainte de a închide, pentru că după aceea nu mai vreau să iau cuvântul, vreau să vă spun că este foarte important ca, cât se poate, piețele agroalimentare să rămână deschise, pentru că în opinia mea și a multora sunt mai puțin periculoase dacă sunt respectate niște proceduri.

Ludovic Orban: Sunt de acord. Dar şi ei trebuie să respecte exact ce s-a înscris în mod expres în ordonanță, și anume, să delimiteze spațiile, astfel încât să se asigure că se respectă distanța și că se reduce riscul de contaminare sau la cozi. De asemenea, să se asigure practic protecția, cu mănuși, adică să respecte regulile. Nimeni nu vrea să închidă piețele, dimpotrivă piețele sunt.., este adevărat că unele sunt închise, altele în aer liber, piețele în aer liber chiar prezintă un risc și mai mic, dar trebuie respectate regulile.

Adrian Oros: Bineînțeles. Este singura modalitate unde cei mici și mulți, producătorii locali pot să își vândă mărfurile.

Ludovic Orban: Mulțumesc. Domnule ministru Vela.

Marcel Vela: Dacă îmi permiteți, în ordonanța militară chiar este stipulat faptul că producătorii agricoli au acces indiferent de oră spre a-și comercializa produsele agroalimentare. Domnule prim-ministru, stimați colegi, aș dori să fiți de acord să introducem încă două proiecte de hotărâri ale guvernului pe ordinea de zi, având ca obiect exercitarea cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de subprefect în două județe: Botoșani și Brăila.

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Vela: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Dacă nu mai aveţi ale propuneri, solicit echipei Secretariatului General să multiplice proiectele de acte normative introduse pe ordinea de zi suplimentară. Mulţumim mass media.

 

 

 

 

 

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe