Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban și de membri ai Cabinetului, la începutul ședinței de guvern din 12 noiembrie

12 Nov
Fișiere atașate

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Domnule ministru Cîţu, înainte de rectificare, ne puteţi prezenta câteva date legate de evoluţia economică, de indicatori macroeconomici şi de încasările la buget?

Florin Cîţu: Bineînţeles, domnule premier. În această săptămână, au fost prezentate mai multe informaţii la nivel macro, care confirmă scenariu nostru de bază, cu o revenire a economiei începând cu trimestrul III al acestui an. Deja am prezentat, venitul mediu net în România a crescut, faţă de anul trecut, după nouă luni de zile, cu 7,8%, asta într-o perioadă de criză...

Ludovic Orban: Vă referiţi la venitul mediu net pe luna septembrie 2020, raportat la septembrie 2019.

Florin Cîţu: Exact, în august era 7,6 creşterea...

Ludovic Orban: Deci e un trend de creştere care se menţine şi pe una septembrie.

Florin Cîţu: Rata inflaţiei a continuat să scadă şi a scăzut aproape în fiecare lună în acest an şi am ajuns la un nivel al inflaţiei care este cel mai mic din septembrie 2017 şi până acum; deci, anul acesta, preţurile au continuat să scadă, dacă punem în comparaţie cu venitul net, creşterea cu 7,8% vedem o creştere a puterii de cumpărare medie cu 5 puncte procentuale anul acesta.

Ludovic Orban: Inflaţia cât e?

Florin Cîţu: 2,1% inflaţia.

Ludovic Orban: Anualizată?

Florin Cîţu: Anualizată, da. Şi astăzi au venit cifrele pentru producţia industrială şi aici avem a 5-a lună consecutivă de creştere a producţiei industriale. Trebuie spus că producţia industrială intrase deja în recesiune în 2019, acum avem 5 luni de creştere şi, în trimestrul III, estimez că vom readuce tot sectorul pe plus; acum, ca dinamică, faţă de anul trecut, este încă negativ, dar avem 5 luni de creştere a producţiei industriale şi se văd toate aceste date pozitive din economie, se văd şi-n venituri. Octombrie, vom prezenta, dar acum avem estimări, datele finale le vom prezenta pe 25 noiembrie pentru luna octombrie, dar până acum ştim că veniturile bugetului general consolidat după 10 luni de zile sunt mai mari decât veniturile bugetului general consolidat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ludovic Orban: Adică dumneavoastră spuneţi că am încasat mai mulţi bani în 2020, în plină criză economică, pe primele 10 luni, decât s-a încasat în 2019.

Florin Cîţu: Este corect şi acest lucru s-a întâmplat chiar dacă pentru octombrie, ştiţi foarte bine că am prelungit...

Ludovic Orban: Facilităţile.

Florin Cîţu: Facilităţile. Deci cei 16,5 miliarde de lei pe care trebuia să îi încasăm, care sunt datorii acumulate de companii în perioada de la începutul stării de urgenţă până acum, au rămas în continuare la companii şi au până pe 15 decembrie să se decidă dacă eşalonează sau le plătesc pe 25 decembrie. Mâine vom avea, sper eu, confirmarea că economia a avut o creştere economică în trimestrul 3.

Ludovic Orban: Apar datele pe trimestrul 3, da?

Florin Cîţu: Mâine apar datele pentru trimestrul 3 şi sper să avem confirmarea că în trimestrul 3 a crescut economia;  de aici pornim, bineînţeles, fundamentarea pentru rectificarea bugetară pentru săptămâna viitoare.

Ludovic Orban: Bine, vă mulţumesc, domnule ministru. Sunt semne bune, sigur, nu trebuie să fim excesiv de optimişti, dar e clar că avem un trend de revenire şi acesta trebuie susţinut prin investiţii, prin absorbţie de fonduri europene, prin susţinerea companiilor, prin atragerea de investiţii private.

Florin Cîţu: Acesta a fost obiectivul nostru din primul moment, ca acele măsuri pe care le-am luat în aprilie, să avem această revenire a economiei în trimestrul 3, de aici să pornim, de fapt, să fundamentăm creşterea economică din 2021.

Ludovic Orban: Doamna ministru Alexandru, am înţeles că şi pe numărul de angajaţi suntem în creştere faţă de momentul de debut al crizei pandemice şi a crizei economice aferente.

Violeta Alexandru: Aşa este, domnule premier, stimaţi colegi. Conform ultimelor informaţii puse la dispoziţie de Inspecţia Muncii, în baza interogării informaţiilor din REVISAL, avem cu 15.150 de angajaţi activi în plus în luna octombrie faţă de ianuarie a acestui an; acestea sunt, într-adevăr, semne încurajatoare şi le mulţumim tuturor celor care muncesc, că au muncit în această perioadă şi, iată, că revin în activitate şi numărul este încurajator, mulţumesc.

Ludovic Orban: Îmbunătăţirea schemei de muncă flexibilă şi clarificările legate de şomaj tehnic versus kurzerbeit sunt în dezbatere, am înţeles...

Violeta Alexandru: Am terminat dezbaterile, am avut câteva dezbateri importante cu mediul economic, cu sindicatele; proiectul este în acest moment în analiza ministerelor avizatoare, urmând să îl supun analizei dumneavoastră şi al colegilor din guvern. În toată această perioadă, au fost consultări, în mod evident, nu aveam cum să anticipăm toate evoluţiile în relaţiile angajaţilor cu angajatorii şi nevoile acestora, dar am ţinut cont de ele, am avut mai multe discuţii, am finalizat o primă variantă şi se află, cum spuneam, în consultare şi în analiza colegilor miniştri. Vin în continuare...

Ludovic Orban: De asemenea, trebuie să...

Violeta Alexandru: Vin în continuare sugestiile.

Ludovic Orban: ...să începem discuţiile pe salariul minim şi aici trebuie convocat Consiliul...

Violeta Alexandru: Consiliul Naţional Tripartit.

Violeta Alexandru: Noi am avut la nivelul ministerului deja trei runde de consultări cu sindicatele şi patronatele. Parte dintre dânşii au fost prezenţi în sala de şedinţă a Ministerului, partea online, am deschis dezbaterile inclusiv pentru cei din afara Bucureştiului. Sunt păreri pe de-o parte în favoarea unei îngheţări, dacă vreţi, sau păstrării cuantumului salariului minim actual, dar, repet, nicio decizie nu e luată. Am dat posibilitatea acestor discuţii pe baza datelor puse la dispoziţie de Comisia Naţională de Prognoză şi a INS, ambele instituţii au fost foarte cooperante. Pe de altă parte, sindicatele, în mod evident, susţin un punct de vedere înspre creşterea salariului minim şi suntem acum în discuţii cu privire la aplicarea formulelor propuse de noi.

Ludovic Orban: Ca şi anul trecut, doamna ministru, eu vreau să ţinem cont de date obiective.

Violeta Alexandru: În mod evident.

Ludovic Orban: Inflaţie, că trebuie să compensăm erodarea puterii de cumpărare prin inflaţie...

Violeta Alexandru: Indicele de productivitate.

Ludovic Orban: Indicele de productivitate.

Violeta Alexandru: Aşa este, prognoza economică.

Ludovic Orban: Creşterea economică, deci corecţia aplicată prin coeficientul K, ştiți, cum se zice în inginerie, aşa se zice, coeficientul K; mă rog, trebuie evaluată cu prudenţă, adică să ne bazăm pe date clare privitor la salariul minim şi să ţinem cont şi de, cum să spun, posibilele consecinţe economice şi sociale privitoare la decizia luată cu salariul minim.

Violeta Alexandru: Să ştiţi că le mulţumesc şi sindicatelor şi patronatelor, discuţiile noastre sunt cât se poate de serioase, cu toate argumentele pe masă, cred că sunt convingătoare spunându-le cât ne dorim să luăm aceste decizii pe bază de criterii de obiectivitate şi discutăm împreună, suntem la a treia rundă de discuţii şi într-adevăr trebuie să pregătim Consiliul Naţional Tripartit, când agenda dumneavoastră vă permite.

Violeta Alexandru: Mulţumesc. Domnule ministru Boloş, ne-am angajat că identificăm resurse financiare suplimentare pentru a putea face faţă cererii foarte mari pe programul de granturi pentru capital de lucru; am înţeles că sunt peste 22.000 de solicitări şi că suma alocată iniţial, de 350 de milioane, e insuficientă. Și aici stabilisem că pregătim o soluţie.

Marcel Boloş: Da, proiectul de ordonanţă de urgenţă vi-l propun pentru introducerea pe ordinea de zi. Sunt, într-adevăr, 22.226 de solicitări care au venit din partea IMM-urilor. În urma reanalizării lor şi a relocărilor de fonduri, am găsit soluţia necesară pentru ca să putem onora toate aceste solicitări şi la momentul potrivit o să vă solicit introducerea pe ordinea de zi a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Ludovic Orban: Da. Mulţumesc. Ministerul Economiei, doamnă secretar de stat Nicolescu şi aici voiam...

Daniela Nicolescu: Domnule premier, Ministerul Economiei are două veşti bune în seara asta. Una legată de modificarea OUG 60 şi vă mulţumim că ne-aţi sprijinit cu COS Târgovişte, de aceea am ajuns în forma asta, această modificare va deschide calea recuperării creanţelor bugetare care, în condiţiile actuale, erau aproape imposibil de recuperat, şi reinserţia în circuitul economic a activelor funcţionale importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. De fapt se sting...

Ludovic Orban: Adică obiectivul nostru este să luăm activele viabile, să construim o companie care să aibă capacitatea să...

Daniela Nicolescu: Exact, şi salvăm şi locurile de muncă, deci, este şi un impact social.

Ludovic Orban: Acolo am înţeles că sunt 1.200 de angajaţi.

Daniela Nicolescu: 1.200 de angajaţi. Dacă pornim, vor mai trebui angajaţi, pentru că vrem să dezvoltăm...

Ludovic Orban: Păi, asta nu pot să înţeleg. Deci ai nevoie de fier-beton, e o cerere crescută de...

Daniela Nicolescu: Deci deja s-a luat legătura, e nevoie de fier vechi, de fapt, şi avem furnizori, avem tot. A doua - este schema de ajutor pentru granturile din HoReCa şi industria ospitalităţii. Acestora li se vor oferi granturi care să acopere diferenţa între cifra de afaceri 2019-2020 în cutantum de 20% din cifra de afaceri. Cu asta spunem, credem că punem pe picioare turismul şi o să fie o revigorare şi...

Ludovic Orban: Deci asta se va aplica pentru tot sectorul HoReCa.

Daniela Nicolescu: HoReCa şi ospitalitate, toţi, şi agenţiile de turism.

Ludovic Orban: Şi agenţiile de turism. Aici trebuie făcută o evaluare a impactului. Sunteţi pregătiţi cu proiectul de...

Daniela Nicolescu: Da, avem memorandum, după care vom discuta cu Ministerul de Finanţe.

Ludovic Orban: După adoptarea memorandumului, trebuie notificată Comisia ca să obţinem acordul Comisiei pe schema asta de ajutor de stat şi, evident, ordonanţa trebuie pregătită astfel încât, imediat ce primim acordul Comisiei, să putem s-o adoptăm, să devină operaţională cât mai repede.

Daniela Nicolescu: Da, domnule premier.

Ludovic Orban: Bine. Mulţumesc. Domnule secretar de stat Arafat, CNSU şi-a exercitat...

Raed Arafat: Domnule prim-ministru, s-a terminat votul, este adoptată hotărârea CNSU. Se propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, și nu se prevăd măsuri noi faţă de cele care sunt în vigoare.

Ludovic Orban: Deci, practic menţinem setul de măsuri anterior, inclusiv setul de măsuri cu aplicabilitate locală în funcţie de indicele de răspândire şi, de asemenea, setul de măsuri naţional.

Raed Arafat: Ca să putem atinge cele 30 de zile care s-au considerat necesare pentru a vedea un impact real al măsurilor care au fost luate.

Ludovic Orban: În privinţa reglementărilor pentru ziua votului?

Raed Arafat: Sunt în hotărârea de guvern.

Ludovic Orban: Sunt cuprinse în hotărârea de guvern. Dacă mai sunt modificări necesare, putem să îmbunătăţim. Bine, mulţumesc. Mulţumesc, mass-media. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe