Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern

14 Mai

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Astăzi se încheie starea de urgenţă, instituită prin decretul preşedintelui României. Făcând o evaluare retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni, trebuie să vă spun, din capul locului, că decizia de instituire a stării de urgenţă luată de către preşedintele României a fost o decizie extrem de benefică pentru România, ne-a oferit cadrul ca să putem să luptăm cu toate armele împotriva acestei epidemii și ne-a permis să menținem, la un nivel cât se poate de bun, răspândirea acestui virus. Ca atare, nu am avut nicio problemă în ceea ce privește sistemul de sănătate publică, nu a existat depășirea capacității de tratare a persoanelor care au fost infectate, numărul de persoane infectate la suta de mii de locuitori, mai ales ținând cont de condițiile specifice din România, și anume faptul că au intrat în țară, din data de 23 februarie până în data de 1 mai, 1.270.000 de români, dintre care marea majoritate au venit din țări care erau încadrate în zona roșie. Cred că în toată această perioadă de 60 de zile, în care președintele ne-a oferit, prin decretul de instituire a stării de urgență, toate instrumentele necesare, am putut să facem față acestei provocări neașteptate și care ne-a pus la grea încercare. 
Astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va declara starea de alertă, în cadrul situației de urgență provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Național pentru Situații de Urgență va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza Ordonanței 21, care reglementează situațiile de urgență, răspunsul autorităților la situațiile de urgență și care stabilește starea de alertă. 
Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare, pentru a putea să facem față, în continuare, provocării generate de această epidemie. Toate măsurile necesare vor fi adoptate de Comitetul Național de Situații de Urgență și, de asemenea, vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică și, de asemenea, cu colaborarea Consiliului de suport tehnico-științific, care fundamentează deciziile Comitetului Național pentru Situații de Urgență, toate ordinele privind normele de sănătate, de securitate a muncii, care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru activitățile pentru care nu au existat restricții până acum și unde este necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport public, este vorba de regulile privind funcționarea spațiilor comerciale, regulile privind funcționarea hotelurilor, regulile privind funcționarea frizeriilor, coaforurilor și tuturor categoriilor de activități pentru care se ridică restricțiile și unde sunt necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetățenilor români. 
De asemenea, vreau să vă anunț că, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, am luat decizia, pentru a întări autoritatea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, să modificăm Ordonanța 21 și să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sigur, secondat de trei vicepreședinți, de domnul ministru al afacerilor interne, Marcel Vela, de domnul ministru al lucrărilor publice, dezvoltării și administrației și, de asemenea, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă. În calitate de miniștri, va trebui să girați, cu maximă responsabilitate, implicarea în punerea în practică a tuturor măsurilor. 
Către cetățenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiți responsabili, ca și până acum, respectați toate măsurile care sunt instituite de autorități, pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, de a vă apăra viața, de a vă feri de pericolul infectării cu COVID-19. 
De asemenea, astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, ordonanța de urgență prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetățenilor, facilități pe care le-am acordat în perioada stării de urgență și pe care le vom prelungi și dincolo de starea de urgență. Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătății, de asemenea, în domeniul educației, astfel încât să putem face față provocărilor, care, categoric, vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce privește organizarea examenelor și în ceea ce privește organizarea activității pe toată perioada stării de alertă. Aici, doamna viceprim-ministru Turcan, suntem pregătiți cu proiectul de ordonanță de urgență?
Raluca Turcan: Da, chiar doream să vă propun pe lista suplimentară a ședinței de astăzi să introducem acest proiect de ordonanță de urgență de prelungire a unor măsuri de sprijin pentru persoane și companii din perioada stării de urgență, care să meargă până la începutul lunii iunie și, apoi, pe unele domenii restricționate, în paralel cu măsurile de relansare economică.
Ludovic Orban: Mulţumesc. De acord cu introducerea pe ordinea de zi. Domnule ministru Vela, suntem pregătiți cu ordonanța de modificare a Ordonanței 21?
Marcel Vela: Da, suntem pregătiți și vă solicit aprobarea introducerii pe lista suplimentară pentru această ședință.
Ludovic Orban: Trebuie să ținem cont în modificare de decizia Curții Constituționale: modificarea nu poate să afecteze drepturi și libertăți,  pentru că drepturile și libertățile pot fi afectate, temporar, doar prin lege și parlamentul a adoptat legea, care va intra în vigoare luni. 
Marcel Vela: Exact.
Ludovic Orban: Alt proiect de act normativ mai aveți?
Marcel Vela: Da, mai avem un proiect, la rubrica confidențială. E un proiect de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018...
Ludovic Orban: Ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Marcel Vela: Exact.
Ludovic Orban: De acord.
Marcel Vela: Mulțumesc.
Ludovic Orban: Alte proiecte de acte normative? Domnule ministru Popescu.
Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.
Ludovic Orban: De acord. Domnule ministru Tătaru.
Nelu Tătaru: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu introducerea, pe lista suplimentară, a proiectului de hotărâre de guvern pentru modificarea HG-ului 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății. 
Ludovic Orban: Privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății; practic, îmbunătățiți structura și organizarea Ministerului Sănătății. De acord. Înainte de a vă da cuvântul, domnule ministru Alexe, vreau să vă întreb când inițiați procedura de adoptare a hotărârii de guvern pentru operaționalizarea SUMAL-ului, Sistemului de Urmărire a Masei Lemnoase?
Costel Alexe: Domnule prim-ministru, stimați colegi, dați-mi voie să vă spun că am bucuria să vă informez că astăzi facem un pas important pentru operaționalizarea celui mai important instrument pe care îl vom avea la îndemână în lupta noastră cu tăierile ilegale din pădurile României. Aș vrea să vă spun că astăzi vom ridica în consultare publică proiectul de hotărâre a guvernului pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare a noului SUMAL. După cum bine știți, domnule prim-ministru, stimați colegi, au simțit-o și românii pe propria piele, acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL era doar un plan pe hârtie pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat...
Ludovic Orban: Domnule ministru, păstrați-vă aceste considerații și explicații pentru momentul în care puneți pe masa guvernului. Când intră în dezbatere publică?
Costel Alexe: Astăzi intră în consultare publică și avem speranța, așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, la finalul lunii iunie el va fi operaționalizat și, astfel, vom reuși să limităm și să stopăm tăierile ilegale de păduri din România. 
Ludovic Orban: Mulțumesc. Ce acte normative vreți să introduceți pe ordinea de zi?
Costel Alexe: Am rugămintea să introducem pe lista suplimentară memorandumul privind semnarea declarației privind utilizarea Pactului Ecologic European ca element-cheie în planul de redresare a Uniunii Europene după pandemia cu COVID-19.
Ludovic Orban: De acord.
Costel Alexe: Mulțumesc.
Ludovic Orban: Colegii în sistem de videoconferință? Domnule ministru Bode. 
Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobați introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de ordonanță de urgență privind desemnarea serviciului de telecomunicații speciale ca integrator de servicii de comunicații critice destinate autorităților publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență. Avem toate avizele.
Ludovic Orban: De acord.
Lucian Bode: Inclusiv avizul CSAT și am integrat observațiile Ministerului Afacerilor Interne. 
Ludovic Orban: De acord.
Lucian Bode: Mulţumesc.
Ludovic Orban: Alte propuneri? Da, spuneți domnule ministru Oros.
Adrian Oros: Domnule prim-ministru, stimați colegi, aș dori și eu să introducem, într-o primă citire, o Ordonanță de Urgență privind normele metodologice de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 42/2004, privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări pe Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare. Avem avizele de la toate ministerele, avem câteva observații de la Ministerul Justiției, pe care o să le preluăm, și de aceea aș vrea ca într-o primă lectură să introducem.
Ludovic Orban: De acord.
Adrian Oros: Mulțumesc.
Ludovic Orban: Dacă nu mai aveți... Doamna ministru, hotărârea de guvern?
Violeta Alexandru: Hotărârea de guvern pentru achiziția de măști pentru grupurile beneficiare, pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat, este gata, în primul rând, și urmează să fie adusă în ședința de guvern, ca urmare a reglementării...
Ludovic Orban: O introducem pe ordinea de zi...
Violeta Alexandru: Ne trebuie mai întâi actul normativ care să asigure o obligativitatea purtării măștilor și, ca atare, în secvența următoare, adică la ședința următoare...
Ludovic Orban: Putem adopta hotărârea de guvern și înainte de intrarea în vigoare a legii.
Violeta Alexandru: Nu.
Ludovic Orban: Ba da. Putem să o adoptăm. O introduceți pe ordinea de zi, într-o primă lectură, hotărârea de guvern.
Violeta Alexandru: De acord cu dumneavoastră. Documentul este pregătit, când îmi veți da cuvântul, o voi prezenta colegilor mei, de altminteri este pe circuitul de avizare și în consultare publică, dar într-o primă lectură desigur, aștept să o prezentăm.
Ludovic Orban: Trebuie să punem în mișcare cât mai rapid procedura de achiziționare și de distribuire a măștilor către persoanele vulnerabile și, din acest motiv, cred că este necesară adoptarea cât mai rapidă a actului normativ. Da? Îl introducem pe ordinea de zi. Cu punctele introduse pe ordinea de zi, vă propun să începem. Mulțumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe