Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și alți membri ai Executivului la începutul şedinţei de guvern

27 Mai

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Am convocat ședința de urgență, ca să spun așa, pentru că avem de pregătit mai multe acte normative. În primul rând, îmbunătățirea reglementării pentru programul IMM Invest. Domnul ministru Cîţu, suntem pregătiți să dezbatem?
Florin Cîţu: Bineînțeles, domnule premier. Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi în urma discuțiilor cu sistemul financiar bancar de vineri. Una dintre ele: se propune renunţarea la cerința de instituire a ipotecii legale asupra universalității de bunuri mobile și imobile, aparținând debitorului.
Ludovic Orban: Corect.
Florin Cîţu: Acesta este un lucru pe care şi dumneavoastră l-aţi menționat în...
Ludovic Orban: Păi nu, dar noi garantăm în proporţie de 80% sau 90%. Nu are sens să soliciţi întreprinderii, companiei, să-i soliciți garanții, ipotecarea bunurilor mobile şi imobile, prezente și viitoare, adică e o garanţie nenecesară, pentru că garantează statul.
Florin Cîţu: Şi a fost un punct pe care l-am dezbătut cu sistemul financiar bancar şi am ajuns la această concluzie. A doua ne-a fost sesizată... era un element de ambiguitate în ceea ce privește modul de a aproba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID. Şi atunci am eliminat această cerință de a fi probat de la caz la caz şi să ignorăm aceste...
Ludovic Orban: Adică, ideea este că programul nu este destinat numai companiilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de epidemie, ci către toate companiile.
Florin Cîţu: Corect. Deci este un program care susține economia în această perioadă. Este legat de COVID, este adevărat, dar nu trebuia să fi fost ca situația unde am oferit ajutoare de stat cu certificate.
Ludovic Orban: Să le transmiteți celor de la fond să mențină o legătură permanentă cu responsabilii din cadrul băncilor de derulare a proiectelor, să aibă o comunicare permanentă, astfel încât să fluidizeze toate procedurile și să grăbească viteza de aprobare a creditelor, că acesta este de fapt obiectivul nostru.
Florin Cîţu: Corect. Prin această eliminare de bariere, astăzi facem un pas înainte şi, bineînțeles, că ținem legătura și cu clienții, dar și cu sistemul bancar să vedem dacă mai sunt măsuri pe care să le implementăm în perioada următoare, o vom face. Am notificat și Comisia în legătură cu alte măsuri și le vom prezenta săptămâna viitoare.
Ludovic Orban: Bine, mulțumesc. Ministerul Muncii. Suntem pregătiţi cu proiectul de ordonanță de urgență care clarifică măsurile după data de 1 iunie?
Tudor Polak: Domnule prim-ministru, avem proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri active în perioada de după 1 iunie. Rugămintea noastră este ca acest proiect să intre în primă lectură, deoarece ieri am primit foarte multe propuneri de la partenerii sociali.
Ludovic Orban: Asta era întrebarea dacă ați consultat partenerii sociali, patronatele, sindicatele?
Tudor Polak: Am primit foarte multe propuneri. El este în avizare. Își va produce efectele…
Ludovic Orban: În regulă. Îl introducem în primă lectură și mai facem o... Atenție! El trebuie să intre în vigoare până la data de 1 iunie, pentru că practic reglementează chestiunea măsurilor active, menținerii șomajului tehnic, noilor măsuri active după data de 1 iunie și trebuie să intre în vigoare până în 1 iunie. Deci îl introducem în prima lectură și mai facem o ședință, mâine sau poimâine.
Tudor Polak: Vă mulțumesc!
Ludovic Orban: Da. În regulă. Doamna viceprim-ministru? E ok, da?
Raluca Turcan: Sunt de acord cu dezbaterea în primă lectură, astăzi.
Ludovic Orban: Da. Aici am solicitare către toți miniștrii să depuneți rapoartele solicitate de doamna vicepremier Turcan. Deci, noi trebuie să pregătim raportul către Parlament privind modul în care a acționat Guvernul în cele două luni de zile în care am fost în situațiile de urgență, în stare de urgență și, ca atare, miniștrii care mai au de trimis completări, solicitarea mea e să o facă cât se poate de repede, astfel încât până la sfârșitul săptămânii, doamnă vicepremier, ne-am fixat ca obiectiv să finalizăm raportul. Domnule cancelar, cum stăm cu programul de informare publică cu sprijinul mass media?
Ionel Dancă: Domnule prim-ministru, la termenul de finalizare a perioadei de înregistrare, a fost înregistrat un număr de aproximativ 900 de cereri pentru diverse canale media de participare la această campanie de informare, însă ca urmare a modalității de completare a cererilor de participare și a documentațiilor necesare, se impune prelungirea termenului pentru clarificarea documentelor depuse. Asta înseamnă pregătirea...
Ludovic Orban: Dar, practic documentațiile depuse în aceste clarificări, spuneți dumneavoastră?
Ionel Dancă: Exact. Cei care îndeplinesc condițiile vor putea semna contractele pentru a participa la campanie, iar cei care au documentația incompletă sau nu au depus documentele justificative cerute de textul ordonanței de urgență vor avea un termen, dacă sunteți de acord să propunem o modificare a Ordonanței de urgență 63, un termen de 10 zile pentru clarificarea documentației depuse.
Ludovic Orban: Sunt de acord, cu o singură condiție, ca în acest termen de 10 zile, pentru că noi trebuie să semnăm contractele să începem campania, gândiți- vă că avem o mulțime de informații publice de transmis către cetățeni și întârzierea foarte mult a procedurii de semnare a contractelor întârzie începerea campaniei. Aici trebuie să avem garanția faptului că au capacitatea să prezinte toate documentele în conformitate cu prevederile Ordonanței.
Ionel Dancă: Multe dintre situațiile constatate sunt de fapt chestiuni procedurale minore, care pot fi rezolvate într-un timp foarte scurt, chestiuni legate de certificatul de înregistrare de la Registrul Comerțului, care lipsește în mare parte la solicitanți, o chestiune care poate fi rezolvată rapid.
Ludovic Orban: Bine. Domnule ministru Bode. Ce se întâmplă pe Lugoj - Deva?
Lucian Bode: Bună dimineața, domnule prim-ministru, stimați colegi, astăzi situația Autostrăzii Lugoj - Deva, parte componentă a coridorului european principal Constanța - București - Pitești - Sibiu - Nădlac, cu cei 100 de km de autostradă, se prezintă în felul următor: avem 66 de km de autostradă pe care se circulă fără restricții, avem 21 de km în lotul 3, unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj, avem 4 km din Lotul 2, muzeu în aer liber, sunt finalizați în proporție de 75% dar nerecepționați și avem 9 km din Lotul 2, celebra secțiune a urșilor, secțiunea E, nerealizați. Obiectivul nostru este să finalizăm lucrările la această autostradă astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță și fără restricții. Așadar domnule prim-ministru vă informez că începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica temporar restricțiile de tonaj, pe Tronsonul 3, cei 21 de km dintre Holdea și Ilia. Vă reamintesc că am preluat în noiembrie 2019, 21 de km de muzeu în aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest Tronson de autostradă, cu restricții de viteză și de tonaj, în baza expertizelor realizate la comanda Companiei de Drumuri și în urma finalizării intervenției la podul peste Mureș. Între timp, domnule prim-ministru, am finalizat și expertiza pentru calea de rulare pentru drum, am realizat măsurătorile de capacitate portantă a corpului drumului...
Ludovic Orban: Deci, practic, ridicăm restricțiile de viteză și de tonaj, nu?
Lucian Bode: Ridicăm restricțiile de tonaj pe tronsonul Lugoj-Deva, lotul 3, cei 21 km, începând de mâine. În continuare realizăm expertiza pentru terasamente, pentru structură și terasamente, contractăm toate lucrările și pentru drum, și pentru terasamente, plata se va face din suma reținută, din garanția reținută constructorului și, așa cum aţi spus, ne dorim să ridicăm și restricțiile de viteză și de tonaj și să circulăm în siguranță pe acest tronson de autostradă cât mai repede cu putință.
Ludovic Orban: Şi tronsonul 2 - când reluăm licitaţia?
Lucian Bode: Tronsonul 2, secțiunea E, cu cei 9 km neexecutați, vă informez, domnule prim-ministru, că în acest moment noi suntem într-un calendar din care ne propunem să executăm acest tronson de autostradă, să executăm lucrările pe acest tronson de autostradă. Mai întâi am răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni de zile după reluarea procesului de achiziție din august, din aprilie-mai anul trecut. Termenul pentru depunerea ofertelor este stabilit pentru septembrie 2020. Până la sfârșitul anului finalizăm evaluarea ofertelor și ne propunem să semnăm contractul pentru proiectare și execuție: proiectare - 12 luni, execuție - 30 de luni. Sigur, în condițiile în care nu vom avea contestații, pe de o parte, și, pe de altă parte, vă informez că noi am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții internaționale de arbitraj de la Paris, prin care știți că în urmă cu câteva săptămâni statul român, din păcate, a fost obligat la plata unor despăgubiri și repunerea în contract, contractul semnat în 2013 cu antreprenorul. Acestea sunt cele două elemente de care trebuie să ținem cont în implementarea…
Ludovic Orban: Bun și pentru măgăriile pe care le-au făcut aceștia pe lotul 3 nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare.
Lucian Bode: Categoric, suntem în instanță pe lotul 3, vă referiți la cei 21 km cu constructorul spaniol…
Ludovic Orban: Da.
Lucian Bode: Bineînțeles! și demersul acesta de ridicare ...
Ludovic Orban: Acolo a fost, cu siguranță, un aranjament între managementul companiei și constructor, ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai pentru ca să creeze posibilitatea companiei să câștige, pentru că acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare...
Lucian Bode: Toţi cei responsabili trebuie să plătească.
Ludovic Orban: Lipsa de apărare, astea toate trebuie sancționate, adică trebuie trimis către Parchet, după părerea mea. Ce s-a întâmplat acolo e de Parchet /.../ să încercăm să câștigăm… dar acolo, după cum arată lucrurile, vă spun clar că totul e cusut cu aţă albă.
Lucian Bode: Pe lotul 3, domnule prim-ministru, cu cei 21 de kilometri este inadmisibil să ai cinci, șase recepții parțiale perfecte și când ajungi la 98% stadiu progres fizic, realizare lucrurile să nu mai fie în regulă și să reziliezi contractul. Noi am consultat avocatul în momentul în care am decis împreună cu cei din companie, cu experții din compania de drumuri să ridicăm aceste restricții de tonaj. Pe 2, domnule  prim-ministru, după ce - cred că anul 2013 este anul în care ar trebui să ne uităm cu atenție ce s-a întâmplat, și nu numai noi, și instituțiile statului, ce s-a întâmplat cu acest lot. După ce s-a semnat contractul în octombrie, cu toate că Agenţia de Mediu i-a informat pe cei din compania de drumuri să nu semneze contractul pentru că este în derulare-evaluare, reevaluarea acordului de mediu și emiterea unui nou acord de mediu revizuit față de cel inițial din 2010, la o lună, în noiembrie, s-a dat ordinul de începere; pe 21 decembrie s-a permis accesul în șantier și în 24 decembrie, la trei zile, s-a publicat avizul, acordul de mediu revizuit. Diferența între valoarea inițială a contractului este de 560 de milioane de lei, valoare inițială a contractului, iar suplimentările solicitate au fost de aproximativ 800 de milioane de lei, adică cu 140-150%. Am câștigat la Comisia de adjudecare a disputelor în 2017, pentru că lucrurile sunt foarte clare: nu poți să suplimentezi valoarea unei lucrări cu 140-150%. Însă la Paris, la Curtea de Arbitraj de la Paris, am pierdut pentru că statul român, prin instituțiile responsabile, în special Compania de Drumuri, nu și-a apărat corect șansele. Este inadmisibil să nu mergi și să nu accesezi proba cu martori. Statul român nu a apelat la proba cu martori, în vreme ce reclamantul a depus sute de documente și, în final, am aflat acum, pentru că anul trecut, în august, au rămas în pronunțare cei de la Curtea de Arbitraj și s-au pronunțat acum, s-a publicat hotărârea în aprilie 2020. Mi-a spus, textual, avocatul companiei că...
Ludovic Orban: Da, dle ministru. Deci aici pe mine mă interesează să efectuaţi un control și toate rezultatele controlului privind toate ilegalitățile şi toate, cum să spun, deciziile în defavoarea statului român să fie cuprinse acolo, să fie trimise la Parchet, pentru că nu putem accepta să pierdem bani din cauza ticăloșiei unora care au alte interese decât să construiască autostrăzi. Mulţumesc.
Lucian Bode: Şi pentru lotul 3 şi pentru lotul 2.
Ludovic Orban: Pentru lotul 2, asta este. Trebuie reluată licitația cu cât e suma suplimentară. Am înțeles că Comisia Europeană acceptă să ne deconteze și atunci trebuie reluată rapid procedura să finalizăm.
Lucian Bode: Să semnăm contractul în acest an, contract de proiectare și execuție. Acesta este obiectivul nostru.
Ludovic Orban: Bine. Mulțumesc. Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătății, aveți grijă că aveți obligația de a finaliza procedurile de licitație și de a și distribui măștile. Ministerul Educației, cel târziu până în data de 1 iunie trebuie să ajungă la școli, iar Ministerul Sănătății, în momentul în care aveți solicitările, datele de la administrațiile locale - şi aici trebuie să miște rapid Direcțiile de Sănătate Publică - trebuie să lansați imediat procedura de licitație, astfel încât să putem să distribuim măștile către cele 2.300.000 de persoane aflate în stare de vulnerabilitate. Dl ministru Tătaru.
Nelu Tătaru: Bună dimineața. Mai așteptăm astăzi de la Ministerul Muncii și dăm drumul.
Ludovic Orban: Vedeți că datele trebuie să fie transmise și de administrațiile locale, pentru că ei au evidența persoanelor. Evident, le confruntați cu datele de la Ministerul Muncii privind persoanele cu dizabilități, privind persoanele care sunt beneficiare ale pensiei sociale, indemnizației sociale și trebuie să faceți estimarea cantității totale de măști și trebuie lansată procedura că va fi o cantitate mare. Gândiți-vă, dacă distribuim 50 de măști către 2.200.000-2.300.000 de cetățeni români, va fi o cantitate mare și după aceea vom avea inclusiv probleme logistice de distribuție în teritoriu, astfel încât noi trebuie să ne mișcăm cât mai repede. Da?
Nelu Tătaru: Astăzi.
Ludovic Orban: Bine. Şi Ministerul Educației, de asemenea nu uitați! Doamna ministru Anisie?
Monica Anisie: Da, domnule premier. Suntem în plină desfășurare a procedurii de achiziție pentru măști, în așa fel încât pe data de 2, atunci când elevii revin la școală pentru cursurile de pregătire, să aibă măștile necesare în fiecare unitate de învățământ.
Ludovic Orban. Bine. Mulţumesc.
Monica Anisie: Şi eu vă mulţumesc, domnule premier.
Ludovic Orban: Mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe