Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai Executivului la începutul ședinței de guvern din 30 decembrie

30 Decembrie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Suntem în formulă completă cu garnitura de miniștri, așa vreau să fie ședințele de guvern. Doamnă viceprim-ministru, voiam să ne informați privitor la derularea procedurii de asumare a răspunderii pe Legea bugetului de stat, pe Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și pe Legea de corectare a Ordonanței 114.

Raluca Turcan: Domnule prim-ministru, Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, asupra cărora guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului, au fost depuse la Secretariatul General, pentru exercitarea dreptului de sesizare la Curtea Constituțională. Două zile este termenul de sesizare la CCR, anunțul a fost făcut și calendarul ar putea fi, pentru intrarea în vigoare după promulgare, dacă nu face nimeni sesizare la CCR, calendarul ar fi următorul: termen de sesizare 30-31; dacă nu sunt atacate, pot să plece la promulgare în 6 ianuarie. Așadar, bugetul ar putea intra în vigoare, cel mai devreme, în 6 ianuarie.

Ludovic Orban: Ar fi foarte bine. Aici, practic, parlamentul și-a îndeplinit obligația de a încheia procedura și a anunța termenul de atac, care este 48 de ore.

Raluca Turcan: Da, două zile lucrătoare.

Ludovic Orban: E din cauza calendarului legat de Anul Nou. Și pe 6 ianuarie merge la promulgare.

Raluca Turcan: Bineînțeles, dacă nu sunt sesizate la Curtea Constituțională.

Ludovic Orban: Păi, aici, ei au apelat la o formulă de a se adresa Curții Constituționale, nu? Au invocat un conflict juridic de natură constituțională.

Raluca Turcan: Și, de asemenea, am înțeles că Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare, cel puțin asta au anunțat în spațiul public, va fi contestată pe formă la CCR, ceea ce va conduce la întârzierea intrării în vigoare.

Ludovic Orban: Da, dar cele mai importante sunt Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale de stat. Asta e o veste bună. Domnule ministru Ștefan, am avut un angajament. Ni l-am onorat? Legat de spitalul regional.

Ion Ştefan: Domnule prim-ministru, vă informăm că Ministerul Lucrărilor Publice a semnat contractul de finanțare a Spitalului Regional Iași, primul spital regional din zona Moldovei, cu o valoare de investiție de aproximativ 500 de milioane de euro, și noi credem că, în cel mai scurt timp, vom putea spune că Spitalul Regional Iaşi a intrat în linie...

Ludovic Orban: Deci, practic, va intra în procedurile de licitaţie.

Ion Ştefan: De licitaţie.

Ludovic Orban: Celelalte două spitale, Craiova şi Cluj?

Ion Ştefan: Craiova şi Cluj sunt în lucru și, în prima parte a anului, vom fi în situaţia de a semna contractele şi pentru cele două spitale.

Ludovic Orban: Mulțumesc. Domnule ministru Bode, cum v-aţi descurcat cu zăpada? N-am văzut ştiri despre blocaje.

Lucian Bode: Da, a fost o singură ştire, domnule prim-ministru, despre un drum blocat şi, sigur, informaţia era greşită. Era vorba despre un drum judeţean, nu un drum naţional. Vreau să vă informez că am convocat pentru astăzi, la ora 9:00, la sediul ministerului, Comandamentul Central de Iarnă. Coordonatorii compartimentelor operaționale au prezentat situația la zi în ceea ce priveşte stocurile de materiale, în ceea ce priveşte utilajele, resursele umane disponibile. Ne pregătim să acţionăm pentru asigurarea desfăşurării traficului în condiţii de iarnă, în cazul în care condițiile meteo devin nefavorabile circulației. De asemenea, vreau să vă informez că, din datele pe care le-au pus la dispoziţie în această dimineață, rezultă că suntem pregătiți să acționăm. Am discutat pe fiecare mod de transport. În ceea ce privește transportul naval, aici, sigur, problemele pot apărea doar atunci când Dunărea îngheaţă. Suntem pregătiţi şi pentru o astfel de situaţie.

Ludovic Orban: I-aţi ambalat bine, dacă până şi domnul Dascălu a fost pe teren în toate zonele fierbinţi...

Lucian Bode: Da, şi şi-au făcut selfie lângă fiecare indicator. Azi-noapte. Ştim, că vin pe acelaşi drum şi eu, pe DN 1. În ceea ce privește transportul aerian, nu sunt probleme deosebite. Sigur, operarea pe aeroporturile din România se desfășoară în condiții de iarnă. Avem, în acest moment ceață, probleme cu întârzieri; dacă sunt întârzieri, sunt cauzate de ceață, de degivrare, de curățarea pistelor - acestea sunt principalele probleme, se operează în condiții de iarnă. În ce privește transportul feroviar, aici, sigur, când apare fenomenul de viscol și atunci când circulația se desfășoară cu dificultate, să putem să intervenim. Avem dislocaţi 285 de salariați pentru curățarea macazelor. Nu au fost trenuri anulate în această perioadă, am avut doar întârzieri. În ceea ce privește circulația rutieră...

Ludovic Orban: Formula asta - "am avut doar întârzieri" - sper ca, peste vreo trei-patru ani de zile, să nu mai apară.

Lucian Bode: Da. Îmi doresc și eu acest lucru. În ceea ce priveşte transportul rutier - vorbim aici, precizez încă o dată, despre drumuri naționale și autostrăzi - nu am avut drumuri naţionale sau autostrăzi blocate. Am acţionat, ieri, spre exemplu, cu 3.421 de utilaje, 18.663 tone material antiderapant, 10.000 de tone clorură de calciu; avem un stoc de sare de 277.000 de tone, pentru a asigura necesarul pentru următoarele trei luni, motorină - 28.000 de tone. Suntem pregătiţi cu maeriale, cu utilaje, respectiv cu resurse umane pentru a interveni.

Ludovic Orban: Sarea e achiziționată de la Salrom?

Lucian Bode: Da. Sarea este asigurată de la Salrom și chiar am avut curiozitatea, împreună cu domnul ministru...

Ludovic Orban: Au mai fost unii care cumpărau sare de pe te miri unde.

Lucian Bode: Da, sarea este achiziţionată de la Salrom şi am avut curiozitatea, cu domnul ministru Popescu, să vedem dacă întreaga cantitate de sare care a plecat de la Salrom a ajuns în depozite, nu se plimbă între depozite. Și, spre surprinderea noastră plăcută, coincide cantitatea de sare care a plecat din Salrom cu cea aflată în depozite. Închei, domnule prim-ministru, spunând că le-am transmis colegilor implicaţi în aceste activităţi că, pentru noi, cei care suntem în slujba cetățenilor în aceste zile, aceste zile sunt zile de muncă şi trebuie să înțeleagă acest lucru. Le-am solicitat celor implicați să dea dovadă de maximă responsabilitate în luarea deciziilor, iar aceasta să aibă ca principal scop asigurarea siguranței și vieții românilor. Am spus și repet - am mai spus şi cu altă ocazie, aici: trebuie să se gândească și să ne gândim cu toții, când luăm o decizie, că poate afecta acea decizie un membru al familiei noastre. Aşa să se gândească, când acţionează în aceste zile. Suntem aici pentru a ne asigura că, în ciuda înrăutăţirii vremii, nimeni nu va avea de suferit. Aceste asigurări le-am primit şi vi le transmit astăzi.

Ludovic Orban: Mulţumesc, domnule ministru!

Lucian Bode: Mulţumesc şi eu!

Ludovic Orban: La preluarea guvernării, exista un risc de pierdere de fonduri europene de 600 de milioane de euro şi, cum bine ştiţi, ne-am angajat că nu vom pierde nici un euro. Domnule ministru Boloş, vă rog să informaţi colegii şi opinia publică despre situaţia de fapt în domeniul absorbţiei fondurilor europene.

Ioan Marcel Boloș: Avem veşti foarte bune. Aş spune trei cifre care sunt relevante pentru închiderea anului financiar 2019: zero decomitere la nivelul tuturor programelor operaţionale; un miliard de euro, a doua cifră, un miliard de euro suma transmisă la Comisie pentru decontare şi care va urma să intre în trezorerie şi în conturile noastre de la Banca Naţională....

Ludovic Orban: Deci, practic, am depus spre decontare...

Ioan Marcel Boloş: ...un miliard de euro.

Ludovic Orban: ... solicitări de finanţare în valoare de un miliard de euro. Ăştia

urmează să fie venituri în bugetul anului viitor, nu?

Ioan Marcel Boloş: Da. Și, faţă de ceea ce aveam ca risc de pierdere a banilor, risc de decomitere de 557 de milioane de euro - cei 600, cum aţi precizat dumneavoastră - am realizat în avans suma de 466 de milioane de euro, adică aproape o jumătate de miliard de euro realizați în avans. Asta înseamnă în contul anului 2020.

Ludovic Orban: Domnule ministru, una din marile probleme pe care le-am întâlnit mergând în țară este legată de faza a doua a POS 1 de Mediu, care e finanțată pe POIM, cu extinderile de rețele de apă și canalizare. Aici, cum...

Ioan Marcel Boloş: Proiectele pe care le-am avut pe infrastructura de apă și canalizare, am avut două acte normative pe care le-am adoptat până în prezent, e vorba de o hotărâre de guvern și o ordonanță de urgență prin care am rezolvat partea de cofinanțare a acestor proiecte de infrastructură. Ele vizau un număr de peste 617 localități și un număr de 4,4 milioane de locuitori...

Ludovic Orban: Care urmau să beneficieze de racordare la rețeaua de apă.

Ioan Marcel Boloş: ... locuitori preponderent din zona rurală, care au urmau să beneficieze de aceste servicii de alimentare cu apă. Valoarea celor 23 de proiecte care erau oarecum întârziate era de 4,2 miliarde de euro. Din acestea, am semnat până în prezent un număr de patru contracte - e vorba de Satu Mare, Olt, Buzău - pentru care am semnat contracte în valoare de 1 miliard de euro.

Ludovic Orban: Şi dintre societățile beneficiare, adică județele beneficiare, practic, ce județe sunt cele mai rămase în urmă?

Ioan Marcel Boloş: În momentul de față, cele care sunt cu probleme care țin de aplicațiile de finanțare sunt de la județele care sunt în Regiunea de Nord Vest, dar și cele din Regiunea de Sud, sunt proiecte care pentru anul 2020 sunt avute în plan pentru a fi transmise la Comisie, pe care le-am anunțat în conferința de presă precedentă.

Ludovic Orban: Da, mulțumesc, domnule ministru. Deci, considerăm că în privinţa absorbţiei fondurilor europene, lucrurile sunt deblocate şi viteza de absorbţie a crescut semnificativ. Ce miniştri sau, mă rog, în ce ministere s-a reuşit accelerarea absorbţiei? Acum să nu se supere miniştrii pe care nu îi menţionaţi, Vă pun într-o situaţie dificilă.

Ioan Marcel Boloş: Aş spune, după valoarea declarațiilor de cheltuieli, deconturilor pe care le-am trimis la Comisie, este Programul Operațional Regional, cu suma de 389 de milioane de euro. Al doilea minister care a contribuit, de asemenea, pentru realizarea țintei de decomitere și a realizat și în avans este Programul Operațional Infrastructură Mare, componenta de transport, Ministerul Transporturilor, în speță, cu suma de 258 de milioane de euro. Sunt ministere cărora vreau să le mulțumesc în mod public pentru efortul pe care l-au depus și grija pe care au avut-o pentru implementarea proiectelor, astfel încât România să nu piardă resursele financiare importante care îi sunt alocate.

Ludovic Orban: Domnule ministru al transporturilor, înainte de a vă invita să spuneți câteva cuvinte, vreau să vă fac o sugestie: faceți niște vizite inopinate, inclusiv pe șantierele pe care se lucrează, pe tronsoane de autostradă, și mai mult decât atât, încercați să obțineți informații privind adevăratele motive ale blocajelor din cât mai multe surse. Eu pot să vă dau exemplu, să vă duceți așa, într-o primă fază, pe trei tronsoane. Chețan - Câmpia Turzii -  interesant de aflat cum de nu s-a obținut acordul de mediu, cum de nu s-a făcut descărcarea arheologică la aproape doi ani de zile de la semnarea contractelor. Vă recomand să vă duceți pe cele două tronsoane în curs de lucru, pe Sebeș-Turda, tronsonul 1 și tronsonul 2. Vă spun încă de acum, antreprenorii generali tratează lucrările într-un mod inacceptabil. Este vorba de firmele Pizzarotti și Aktor. Pun pe umeri subcontractorilor efectuarea marii majorități a lucrărilor, nivelul lor de mobilizare este la pământ, cel puțin pe tronsonul unde este Aktor, cred că acolo nu au un şef de șantier care să aibă experiență, probabil conduce din birou, nu conduce de pe teren. O asemenea vraiște și dezorganizare în materie de antreprenor general nu cred că există pe vreun contract. Faceți fel de deplasări, pentru că ăștia să nu își imagineze că dacă au semnat niște contracte, care și așa sunt întârziate, aveau termen de finalizare 2017, pot să își permită să trateze cu bătaie de joc că statul român și guvernul, în condițiile în care toate plățile pe care le-au solicitat în baza situațiilor de lucrări avizate, sunt la zi. Şi aici vă mai sugerez încă o chestiune: domnule, condiţionaţi-le plata de plata făcută de antreprenorul general către furnizori şi către subcontractori, pentru că se întâmplă uneori situaţia în care se face plata către antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plăteşte subcontractorilor, creând, de fapt, situaţii extrem de dificile subcontractorilor, care, de fapt, duc greul lucrării. Deci chestiunea asta trebuie tratată cu maximă exigenţă. Acel ”dolce far niente” care a existat până acum şi tratarea subiectivă a contractelor trebuie să înceteze, iar aici va trebui inclusiv să luaţi măsuri de schimbare a managementului. Vă ascult, domnule ministru.

Lucian Bode: Mulţumesc, domnule prim-ministru! În legătură cu ceea ce domnul ministru Boloş a expus aici, ca să lămurim cum am ajuns la acest nivel, la sfârşitul anului. La nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurilor şi Comunicaţiilor, am încheiat contracte în anul 2019 de 2,5 miliarde de euro. În noiembrie şi decembrie...

Ludovic Orban: Care sumă?

Lucian Bode: 2,5 miliarde de euro.

Ludovic Orban: 2,5 miliarde de euro.

Lucian Bode: În noiembrie şi decembrie, am semnat contracte de 1,6 miliarde de euro - 60%.  Deci se poate. Am vrut să precizez acest aspect, pentru a nu se împăuna cineva cu acest grad de absorbţie. Este meritul OI-ului (Organismului Intermediar), dar în fiecare zi OI-ul nostru a discutat cu beneficiarii, beneficiarii cu antreprenorii pentru a grăbi situaţiile de lucrări şi pentru a ajunge în această situaţie. În ceea ce priveşte solicitarea dumneavoastră, da, domnule prim-ministru, este clar că unul din motivele, poate unul dintre cele mai importante motive pentru care avem aceste întârzieri este acela că antreprenorii nu plătesc subcontractorii aşa cum ar trebui să se întâmple. Și poate ne gândim, am văzut în Polonia, de exemplu, acolo unde...

Ludovic Orban: Da, în Polonia, în Ungaria.

Lucian Bode: ... ai un contract tu, antreprenor, cu subcontractor, dacă nu plăteşti în termenul stabilit prin contract, subcontractorul vine la decont cu factura către beneficiar, beneficiarul îi plăteşte direct subcontractorului, urmând să debiteze din suma pe care trebuie să o primească antreprenorul general. Poate ne gândim să implementăm acest mod de lucru, pentru că este inadmisibil să ai toate plăţile la zi. Am convocat în luna decembrie toţi antreprenorii, marii antreprenori, şi pe feroviar şi pe rutier, la minister. Unul nu s-a plâns că n-ar avea plăţile la zi.

Ludovic Orban: Domnule ministru, când îi chemaţi pe toţi, de faţă cu responsabili din minister, cu directorul general al companiei, ştiţi foarte bine că există ”n” tertipuri de a pedepsi o firmă care îndrăzneşte să spună adevărul. Dumneavoastră trebuie să aflaţi adevărul pe fiercare contract şi sunt convins că îl aflaţi.

Lucian Bode: Categoric.

Ludovic Orban: Pentru că, de cele mai multe ori, sunt chestiuni care sunt ținute ascunse. Asta este adevărul. De multe ori va trebui să faceți o supervizare inclusiv de la nivelul ministerului, inclusiv echipa de control a ministrului trebuie să ducă pe anumite proiecte care bat pasul pe loc și în care progresele sunt în pas de melc. Deci, oamenii trebuie să înțeleagă foarte clar, antreprenorii, mai ales ăștia care se consideră mari beneficiari de contracte și consideră că nu li se poate întâmpla nimic, că dacă nu își îndeplinesc obligațiile contractuale pleacă acasă și nu mai pupă nicio lucrare în România. Deci lucrul ăsta trebuie să fie clar, limpede, pentru că nu putem să ne permitem. Se va deschide un front de lucru uriaș în România, cu toate licitațiile care le veți face anul viitor. Or, aici, trebuie dat semnalul ăsta foarte clar: respectarea contractului este obligatorie și în același timp, evident, și compania, și toți factorii care sunt implicați în pregătirea contractelor, nu semnează un contract și nu dau un ordin de începere a lucrărilor dacă nu au predat amplasamentul, dacă nu au făcut descărcarea arheologică, dacă nu au acord de mediu, dacă nu permit într-adevăr realizarea unui front de lucru care să justifice alocările de sume, inclusiv locurile de sume din avans.

Lucian Bode: Aşa este. Şi pasul doi, normal că nu discutăm cu toți. Au fost 40-50 de companii. Discutăm cu fiecare separat, ne informăm din toate sursele pentru a afla adevărul și o să venim cu hotărârea de guvern de organizare și funcționare a ministerului și o să avem o direcție specializată în gestionarea proiectelor, în managementul proiectelor. Am în intenție să propun să revenim la acea formulă, cred eu, de succes, cu acei manageri de proiect, să avem un responsabil care să coordoneze un obiectiv de la un capăt la altul.

Ludovic Orban: Ar trebui să vă pună pe masă săptămânal care sunt obstacolele, că nu primeşte aviz de la Agenţia de Mediu, că nu ţi s-a predat amplasamentul, că nu vrea un primar să dea o autorizaţie de demolare, că nu s-au finalizat conform contractului procedurile de expropriere şi procedurile de scoatere din  fondul forestier şi toate procedurile astea, pentru că, de cele mai multe ori - eu vă spun din experienţa personală - blocajele sunt generate în proproţie de 75% - 80% de faptul că instituţii publice nu-şi îndeplinesc obligaţiile şi de faptul că managerii de proiect care coordonează proiectele respective lasă lucrurile să curgă de la sine şi aşteaptă să se rezolve toate în ritm de melc. Or, lucrurile astea trebuie schimbate, iar aici trebuie să aveţi pe masă un raport în care ştiţi foarte clar: ăla nu şi-a făcut treaba, ăla nu mi-a dat avizul, Romgaz nu mi-a dat avizul pe tronsonul I Craiova - drumul expres şi aşa mai depate. Nu vă spun întâmplător de lucrul ăsta, pentru că ştiţi foarte bine că am avut o discuţie pe tema asta, da?

Lucian Bode: Da. Deci, manageri de proiect, vorbim de 15-20 de proiecte majore pe care trebuie să le mişcăm înainte şi le vom avea. O supriză plăcută este A8, Autostrada Unirii; consilierul personal pe care l-am luat, onorific, desemnat de către asociaţii...

Ludovic Orban: Să ştiţi că, de multe ori, căuzaşii ăştia, care nu au un interes personal, ci pur şi simplu susţin o cauză, pot fi mult mai eficienţi, inclusiv în managementul proiectului. Pentru ca ei sunt interesaţi strict de realizarea proiectului, asta le furnizează lor satisfacție și mulțumire.

Lucian Bode: Săptămânal am un raport din partea domnului consilier.

Ludovic Orban: Acolo trebuie trimisă cererea de finanțare pe SF, pentru a obține finanțare pentru realizarea SF-ului pe Ditrău-Târgu Mureș, trebuie procedura de contractare a firmei pentru realizarea SF-ului pe restul tronsonului.

Lucian Bode: Da, dar să luăm o decizie în guvern cu privire la PPP.

Ludovic Orban: Da.

Lucian Bode: Mai întâi.

Ludovic Orban: E, evident că trebuie luate toate deciziile.

Lucian Bode: În ianuarie. Mulţumesc frumos.

Ludovic Orban: Mulțumesc, domnule ministru. Domnul ministru al sănătății, am o întrebare legată de demersurile pe care le-ați făcut în urmă dramaticului caz de la Spitalul Floreasca, nu înainte de a adresa condoleanțe familiei victimei.

Victor Costache: Din păcate, după cum știți, pacienta a decedat ieri seară și vrem să transmitem condoleanțele noastre familiei îndurerate. Deja avem un raport preliminar al Corpului de Control care denotă o cascadă de nereguli deosebit de grave și vreau să vă asigur că vom face totul ca acest gen de eveniment revoltător să nu se mai întâmple într-un spital din România și să vă asigur că echipele noastre lucrează pentru aflarea adevărului, iar că...

Ludovic Orban: Aţi trimis Corpul de Control?

Victor Costache: Absolut. Am trimis Corpul de Control din primul moment în care am aflat, Inspecția Sanitară de Stat, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor București s-a autosesizat şi a demarat ancheta. Vom avea un raport final la începutul săptămânii viitoare și vreau să vă asigur că...

Ludovic Orban: Deci, ce vă solicit? Un raport foarte amănunţit, care să surprindă toate amănuntele încă din momentul primei operații.

Victor Costache: Absolut!

Ludovic Orban: Da?

Victor Costache: Absolut! Da.

Ludovic Orban: Că pleacă de la prima operație și după aceea, ulterior, care au fost toate amănuntele, sunt foarte importante, și cum a apărut actul adițional la protocol, cum... De ce s-a decis utilizarea... pentru că se știe că acel dezinfectat este utilizat pentru dezinfectarea mâinilor.

Victor Costache: Şi numai pentru dezinfectarea mâinilor...

Ludovic Orban: Şi numai pentru dezinfectarea mâinilor şi alte lucruri. Sunt extrem de multe amănunte acolo care trebuie edificate astfel încât să se știe adevărul, pentru ca probabil va fi şi o anchetă realizată de Parchet și acolo noi trebuie să punem la dispoziția Parchetului toate informațiile care sunt rezultate dintr-un control efectuat cât se poate de exigent și în cele mai mici amănunte.

Victor Costache: Şi vreau să vă asigur că responsabilii vor fi sancționați conform legii.

Ludovic Orban: Păi asta e cel mai important. Vă mulțumesc! Mai aveți chestiuni de ridicat? Domnule ministru al culturii, știți că a fost adoptată Legea privind Muzeul "Brătianu" și va trebui să... Sunt finalizate demersurile de preluare a Casei de la Florica, Vilei de la Florica?

Bogdan Gheorghiu: Sunt finalizate. Deocamdată am asigurat paza obiectivului, pentru că acolo a fost efectiv o golire de patrimoniu a celor care au părăsit incinta în urma încetării contractului de administrare. Noi, acum, aproape am finalizat un necesar de fonduri pentru a pune în funcțiune viitorul muzeu și vi-l vom prezenta. 

Ludovic Orban: Pe 24 mai, anul viitor, sărbătorim 145 de ani. Aș fi foarte fericit ca până în 24 mai să punem cu adevărat în funcțiune....

Bogdan Gheorghiu: Eu zic că dacă vom avea resursele financiare necesare, vom reuși. Deocamdată, la capitolul cultură...

Ludovic Orban: Să nu aveți nicio emoție în această privință. Deci, pregătiți, practic, toată fundamentarea și vă aștept.

Bogdan Gheorghiu: Mulțumesc!

Ludovic Orban: Deci față de proiectul ordinii de zi, aștept propuneri pentru ordinea de zi suplimentară. Domnul ministru Cîţu.

Florin Cîţu: Domnul premier, hotărârea guvernului pentru modificarea şi completarea HG nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice - și mai avem un memorandum la 'confidențiale'.

Ludovic Orban: Mulțumesc! După cum ştiţi, la ședința trecută v-am solicitat să veniți cu proiectele de hotărâre de guvern de organizare și funcționare a fiecărui minister, sigur, cu două excepții - Ministerul Apărării și Ministerul de Interne - unde este necesar avizul CSAT-ului, aici va trebui să avem o discuție separată. Sigur, este o primă discuție, nu adoptăm decât acele hotărâri de guvern unde am clarificat toate aspectele legate de optimizarea, de eficientizarea activității fiecărui minister. Vom discuta hotărârile de guvern și după ce luăm toate deciziile le vom adopta cel mai probabil până în 15 ianuarie - e termenul pe care vi-l dau. Deci, aprob introducerea pe ordinea de zi, hotărârea de guvern de reorganizare, practic, nu, sau cum se numește...

Florin Cîţu : Organizarea și funcționarea...

Ludovic Orban: ... organizarea și funcționarea, da, HG de organizare și funcționare a Ministerului Finanțelor şi memorandum.

Ludovic Orban: Doamna ministru?

Violeta Alexandru: Domnule prim-ministru, vă rog şă fiţi de acord ca pe ordinea de zi suplimentară să figureze şi proiectul de hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. Avem 11 din cele 12 avize, în acest moment. Echipa Ministerului Justiției ultimul avizator parcurge textul propunerii.

Ludovic Orban: Da, aceasta este o realitate, pentru că este vorba de unirea a două entități.

Violeta Alexandru: Este vorba despre comasarea fostelor autorități.

Ludovic Orban: Aprob.

Violeta Alexandru: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind aprobarea participării domnului secretar de stat Claudiu Daniel Catană.

Ludovic Orban: Da. Ştiu despre ce este vorba. Aprob. Şi mai era vorba de un memorandum?

Virgil Popescu: Mai este vorba de un memorandum.

Ludovic Orban: Aici trebuie să vă înţelegeţi cu  domnul ministru al finanţelor. Dacă aveţi o înţelegere, pot să-l introduc.

Virgil Popescu: Cu domnul ministru al finanţelor am vorbit. E un aviz cu observaţii. Zic să-l amânăm pentru data de 6.

Ludovic Orban: Îl introducem pe ordinea de zi pentru o primă citire.

Virgil Popescu: Pentru o primă citire, da. Memorandum privind CEO.

Ludovic Orban: Memorandumul privind Compania Energetică Oltenia. Aici va trebui să luăm decizii, pentru că riscăm dacă nu luăm deciziile care se impun să punem inclusiv sub semnul întrebării funcţionarea în continuare a companiei. Da? Domnul ministru Vela?

Marcel Vela: Domnule prim-ministru, aş solicita amânarea punctului 6, proiecte de hotârâri privind eliberări, numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi pentru următoarea şedinţă.

Ludovic Orban: Ştiu că aici era vorba de prefectul de Mureș și subprefectul de Covasna. Au venit din concedii medicale prefecții ...

Marcel Vela: De la Călărasi şi Timiş, în această săptămână.

Ludovic Orban: Şi de asemenea trebuie să pregătim decizia și pentru Sibiu și Argeș, din câte țin minte, da? Bun. Amânăm.

Marcel Vela: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Dar voiesc ca pe 6 ianuarie să putem să numim perfecții şi subprefecții. Alte propuneri?  Domnul ministru Aurescu?

Bogdan Aurescu: Domnule prim-ministru, vreau să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a proiectului de hotărâre a guvernului pentru modificarea și completarea HG nr. 16/ 2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afaceri Externe, precum și pentru modificarea și completarea altor hotărâri de guvern care sunt conexe cu activitatea Ministerului Afacerilor Externe.

Ludovic Orban: Aprob. Domnul secretar general?

Antonel Tănase:  Domnule prim-ministru, va rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a unui proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din decembrie 1989.

Ludovic Orban: Institutul condus de ...

Antonel Tănase: Condus de da, primul preşedinte. Da, condus de Ion Iliescu.

Ludovic Orban: Aprob.

Antonel Tănase: Mulţumesc şi un proiect de hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea SGG.

Ludovic Orban: HG privind organizarea și funcționarea Secretariatul General al Guvernului. Aprob.

Antonel Tănase: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru Bode?

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord să introduceți pe ordinea de zi suplimentară două hotărâri de guvern, o ordonanță de urgență și un memo.

Ludovic Orban: Vă ascult. Cu OUG-urile, mai uşor, sper că e bine fundamentat.

Lucian Bode: Da, aşa este. O să vă argumentez solicitarea. Hotărârile de guvern sunt luarea de semnături, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2019 la două companii - Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi şi respectiv Metrorex.

Ludovic Orban: Aprobat.

Lucian Bode: Ordonanţa de urgenţă pe care v-o propun vine de la fostul MCSI și este necesară pentru prorogarea unor termene prevăzute la articolul 51, alineatul 1, articol 4 din Ordonanţa 111 pentru comunicaţii electronice. Este vorba despre prorogarea termenului până la care operatorii de telefonie mobilă sunt obligați, în situaţia în care comercializează cartele preplătite, să solicite, în baza Ordonanței 62/2019, date de la utilizatori, date cu caracter personal. Şi o să prezint de ce nu poate intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020. O să solicit să fiți de acord ca, în textul ordonanței, să prorogăm termenul până la 31 martie 2020. Dacă doriţi, pot argumenta.

Ludovic Orban: Deci trei luni.

Lucian Bode: Trei luni. Pentru că această ordonanță, Ordonanța 62, adoptată în septembrie 2019, a fost, după cum bine știți, atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului. Curtea Constituţională, din păcate, nu s-a pronunțat. Este adevărat că nici operatorii nu au mai făcut nimic.

Ludovic Orban: Aplicăm aceeaşi procedură ca în cazul indemnizațiilor speciale, pensiilor speciale pentru aleșii locali, atacată la Curte.

Lucian Bode: Până în 31 martie cred că este un termen rezonabil.

Ludovic Orban: Când e stabilit termenul la Curtea Constituţională?

Lucian Bode: Ianuarie.

Ludovic Orban: În ianuarie, am înţeles.

Lucian Bode: Şi, ultima propunere - un proiect de memorandum pentru acordarea compensației de serviciu public necesară furnizării de servicii de transport public cu metroul în municipiul București, în condiții normale de siguranță și de confort, servicii de interes economic general, în conformitate cu obligaţiile de serviciu public apărute în contractele de servicii publice.

Ludovic Orban: Aprob.

Lucian Bode: Mulțumesc frumos.

Ludovic Orban: Alte propuneri de acte normative. Domnule secretar general?

Antonel Tănase: Domnule prim ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de Ordonanță de urgență privind Autoritatea de Digitalizare a României.

Ludovic Orban: De ce e necesară ordonanță de urgență?

Antonel Tănase: Este necesară ordonanță de urgență pentru că, în momentul constituirii noului guvern, o parte din structurile care fi ar trebuit să facă parte din Autoritatea de Digitalizare, prin comasarea Ministerului Comunicațiilor și Ministerului Transporturilor au trecut la Transporturi.

Ludovic Orban: A, au rămas la Ministerul Infrastructurii, Transporturilor şi Comunicaţiilor.

Antonel Tănase: Exact. Şi acum ar trebui să le trecem la Autoritate, ca să poată să își elaboreze hotărârea de guvern de funcționare.

Ludovic Orban: E vorba de organismul intermediar...

Antonel Tănase: OIPSI, da, Organismul Intermediar pentru Programele din Societatea Informațională și Programul de Asistență Tehnică - POAR,  prescurtat - și, de asemenea...

Ludovic Orban: Aţi discutat cu domnul ministru Bode?

Antonel Tănase: Da, am discutat, doar CERT-ul mai rămâne o perioadă la Ministerul Transporturilor.

Ludovic Orban: Aprobat.

Antonel Tănase: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru Ştefan.

Ion Ştefan: Domnule prim-ministru, vă rugăm să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre a guvernului privind organizarea și funcționarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Ludovic Orban: Aprob.

Ion Ştefan: Și aș dori să acceptați, în continuare, introducerea unui proiect de hotărâre de guvern cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Extindere și etajare corp C1, conversie funcțională în Academia de Muzică"...

Ludovic Orban: De la Cluj.

Ion Ştefan: Cluj.

Ludovic Orban: Da, ei sunt în pericol de a rămâne fără locaţie în care să îşi desfăşoare activitatea /.../. Deci, are avizul de la finanţe, că l-am întrebat pe domnul secretar de stat.

Ion Ştefan: Avem avizul de la finanţe, avem avizul de la ministerul educației...

Ludovic Orban: Aprob, mi-aţi dat o veste bună.

Ion Ştefan: La sfârşit de an, domnule prim-ministru.

Ludovic Orban: Doamna ministru Anisie.

Monica Anisie: Vă rog ca, pe lista suplimentară, să fie introdus și proiectul de hotărâre de guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației și Cercetării, ca o primă lectură.

Ludovic Orban: Aprob.

Monica Anisie: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru Boloş?

Ioan Marcel Boloş: Vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre de guvern pentru organizarea și funcționarea Ministerului Fondurilor Europene, în primă lectură.

Ludovic Orban: Exact, asta așteptam. Memorandumul e introdus - nu? -  pe ordinea de zi normală.

Ioan Marcel Boloş: Da, este pe ordinea de zi.

Ludovic Orban: Doamnă ministru Alexandru.

Violeta Alexandru: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Cu precizarea că, în ceea ce ne privește, mai sunt câteva zile din perioada de consultare publică la care ținem foarte mult.

Ludovic Orban: Discutăm într-o primă lectură.

Violeta Alexandru: Vă rog să fiți de acord să discutați și propunerea de HG pentru Ministerul Muncii și Protecției Sociale, noua schemă de organizare, într-o primă lectură. Mulțumesc.

Ludovic Orban: Sigur că da. Aprobat. Ministerul Mediului, în ce stadiu sunteţi? - pentru că acolo e vorba și de o comasare a două ministere, chiar e nevoie, pe 6 ianuarie va trebui să aprobăm hotărârea de guvern.

Costel Alexe: În ședința trecută, am adoptat o modificare la Ordonanța 32. În momentul de față, suntem pregătiți, dacă este cazul, într-o primă lectură. În schimb, am vrea să avem și avizul de la ANFP și de la Ministerul Justiției, urmând ca, apoi, să venim cu el în ședință de guvern.

Ludovic Orban: Adică trebuie să țineți cont de ordonanță. Păi, normal că trebuie să țineți cont, ordonanţa are valoare de lege. Dar nu mai aveți privilegiul de a discuta într-o primă lectură. Asta înseamnă că, pe 3 ianuarie, vă aștept la mine cu proiectul de HG, să-l discutăm.

Costel Alexe: Sigur.

Ludovic Orban: Bine. Dacă mai aveți propuneri? Domnul ministru Costache.

Victor Costache: Pentru Ministerul Sănătății, pentru organizare, într-o primă lectură.

Ludovic Orban: Aprobat.

Victor Costache: Avem deja avizul de la Agenția Funcţionarilor Publici.

Ludovic Orban: Dacă nu mai sunt alte propuneri de introducere pe ordinea de zi, închidem şi aprobăm ordinea de zi, care, în afară de proiectele suplimentare, cuprinde: proiect de hotărâre pentru aprobarea listei cuprinzând categoriile de informații clasificate secrete de stat, pe niveluri de secretizare, elaborate sau deținute de Consiliul Legislativ, precum și termenele de clasificare aferente acestora; proiect de hotărâre pentru aprobarea listelor cuprinzând categoriile de informaţii clasificate secrete de stat pe niveluri de secretizare, elaborate sau deţinute de Ministerul Justiţiei, precum şi de unităţile aflate în subordinea ori în coordonarea acestuia şi termenele de clasificare aferente acestora; proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019 pentru Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului-S.A; proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Lucrări de infrastructură în cazarma 3417 Constanţa"; proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Lucrări de modernizare infrastructură în cazarma 462 Târgu Mureş". Am scos de pe ordinea de zi proiectele de hotărâre cu numiri, eliberări prefecţi, respectiv subprefecți. De asemenea, memorandumul privind aprobarea participării domnului secretar de stat Mircea Fechet, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în comitetul interministerial de finanțări, garanții și asigurări al EximBank - ca reprezentant al ministerului, da? Memorandum cu tema "Programele Operaționale naționale și arhitectura instituțională de gestionare a Fondurilor Europene aferente Politicii de coeziune pe 2021 - 2027". Aici o să vă solicit atenția, o să o discutăm într-o primă lectură, după care aștept observații din partea fiecărui ministru. Este vorba de toată structura instituțională - de autorități de management și toate celelalte categorii, organisme intermediare, privitor la exercițiul financiar multianual 2021-2027. Şi de asemenea, o notă de informare pe care am discutat-o și pe care o vom discuta, privitor la anul 2020 - nu, domnule ministru? - riscul de decomitere care există pe anul 2020 și măsurile care sunt necesare pentru a împiedica pierderea de fonduri europene. Mulțumesc mass-media că a fost alături de noi! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe