Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai executivului la începutul ședinței de guvern

20 Ianuarie

Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Domnilor miniştri, domnilor secretari de stat, consilieri de stat, secretari generali, directori, directori generali, vă rog să luaţi loc. Vă invit să formulați propuneri de introducere pe ordinea de zi a ședinței de guvern. Domnule ministru Boloș, știți că trebuia să pregătim actul normativ pentru înființarea completelor specializate în achiziții publice la nivelul curților de apel, pentru a simplifica procedura. În ce stadiu sunteţi?

Marcel Boloş: Draftul de ordonanță de urgență, draftul de act normativ este în curs de finalizare. Așa cum ați menționat, el are atât partea de complet de judecată specializat pentru procedurile de achiziție publică, însoțit de un pachet de măsuri pentru respectarea termenelor procedurale care sunt cuprinse acum în legislație, și o componentă pe partea de procedură care privește Agenția Națională de Achiziții Publice, unde controlul ex-ante, cel specific pentru aceste tipuri de proceduri, dorim să îl disciplinăm, de asemenea.

Ludovic Orban: Adică să fixăm termene limită pentru avizarea documentațiilor de licitație la ANAP.

Marcel Boloş: Exact, inclusiv cu un sistem de sancțiuni pentru personalul care este implicat în acest proces de exercitare a controlului ex-ante.

Ludovic Orban: Deci, practic, pe procedură, ai avizul acordat ANAP pe documentaţii de licitație, ai adjudecarea care este făcută de beneficiar, cel care derulează licitaţia, şi după aceea trebuie să avem doar două nivele - CNSC, Consiliul Național pentru Soluţionarea Contestațiilor, iar dacă cineva e nemulțumit de soluția CNSC să nu se poată duce decât la completele specializate la nivelul curţilor de apel. Așa era gândit mecanismul.

Marcel Boloş: Întreg procesul pe care l-aţi menționat face obiectul acestei reglementări și, așa cum ați precizat, inclusiv cu sistemul de sancțiuni pentru nerespectarea de termene, încât întârzierile pe care le avem acum în procedurile de achiziție publică să nu mai fie impediment în implementarea proiectelor și să putem asigura, într-un termen rezonabil, derularea procedurilor de achiziție publică.

Ludovic Orban: Aţi văzut ce am păţit, pe proceduri, cu cele două tronsoane de cale ferată, Braşov-Apaţa, Caţa-Sighișoara, unde, practic, în loc să se valideze şi decizia CNSC, şi decizia instanţei de fond, Curtea de apel a inventat o altă soluție şi continuă să judece o speţă care, în mod normal, ar fi trebuit rezolvată imediat. Din cauza asta pierdem fonduri europene, efectiv.

Marcel Boloş: Aceste tipuri de proiecte sunt, într-adevăr, proiecte care aduc un argument în plus pentru a impune o anumită disciplină în procesul de achiziție publică și întârzierile acestea sunt cu impact asupra pierderii de fonduri /.../. Ludovic Orban: A doua temă: simplificările în cursul procedurilor de achiziție, care şi acestea trebuie pregătite.

Marcel Boloş: Draftul de ordonanță este, de asemenea, în curs de finalizare. Urmărim ca, la nivelul beneficiarilor, să instituim acest sistem de responsabilizare, până la urmă, a celor care derulează proiectele cu fondurile europene.

Ludovic Orban: Deci, am văzut autorităţi de management care solicită, de exemplu, acord de mediu sau aviz de mediu şi, când se duce solicitantul, Agenţia de Mediu spune că nu e necesar acordul de mediu sau avizul de mediu, dar  (solicitantul) stă 90 de zile până primeşte răspunsul ăsta. Adică au inventat ăştia de dinainte o hiperbirocrație care și asta împiedică absorbţia de fonduri europene.

Marcel Boloş: Da, sunt aceste proceduri, unele dintre ele pot să fie simplificate, pentru că o simplă solicitare de reavizare nu trebuie considerată ca și un aviz inițial. Deci procedura nu ar trebui să fie parcursă încă o dată de către agențiile de mediu. Dar toți avizatorii care sunt implicați în acest proces... Din acest punct de vedere, e o sarcină pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, aceea de a asigura debirocratizarea și simplificarea procedurală pentru proiectele...

Ludovic Orban: De asemenea, o să am solicitarea să faceţi consultarea cu societatea civilă, pe structura instituțională, dar mai ales pe destinația fondurilor europene pe viitorul exercițiu bugetar, 2021-2027, astfel încât cel târziu săptămâna viitoare să putem adopta memorandumul care e baza negocierilor și a actelor normative aferente.

Marcel Boloş: În cursul zilei de miercuri, de la ora 13:00, avem acest proces de consultare cu mediul de afaceri, dorim să le prezentăm atât posibilitățile de finanțare pentru perioada de programare 2021-2027, dar și ceea ce înseamnă finanțarea tehnologiilor de vârf, unde Uniunea Europeană a acordat o importanță deosebită acestor tehnologii și ceea ce ei trebuie să pregătească din perspectiva obținerii de finanțare, astfel încât să putem să ne asigurăm absorbția fondurilor pe primul obiectiv de politică europeană, acela de specializare inteligentă, unde preponderentă este cercetarea împreună cu partea de transfer tehnologic și producție inteligentă, așa cum se cunoaște.

Ludovic Orban: Bine. Mulţumesc!

Marcel Boloş: Şi eu vă mulţumesc!

Ludovic Orban: Aştept propunerea. Domnul ministru al finanţelor.

Florin Cîţu: Pentru colegii de la Consiliul Concurenţei, nu sunt la masă, dar avem o ordonanță de urgență, în primă lectură astăzi, pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr 77 din 2014, privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr 21din 1996.

Ludovic Orban: Da, am discutat cu domnul preşedinte Chiriţoiu şi accept. Da, domnul ministru.

Nicolae Ciucă: Domnule prim-ministru, pentru lista suplimentară, un proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturilor cu familia, recreerii și transport ale personalului militar și civil participant la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.

Ludovic Orban: De acord. Domnule ministru Ştefan.

Ion Ştefan: Domnule prim-ministru, avem două solicitări, una de retragere de pe ordinea de zi a primului proiect cu privire la aprobarea...

Ludovic Orban: ...Aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Ion Ştefan: Da. Şi a doua solicitare este să acceptaţi introducerea unei informări cu privire la derularea programului de investiții PNDL I şi PNDL II.

Ludovic Orban: E o informare privitoare la controalele efectuate de Corpul de control și Inspecția de Stat?

Ion Ştefan: Da, într-adevăr, în perioada 07 ianuarie-18 ianuarie, Ministerul Lucrărilor Publice a continuat controalele în teritoriu. Au fost vizate 1554 de solicitări, în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei. În urma controlului efectuat de Corpul de control, au fost verificate 139 de UAT-uri de opt judeţe; valoarea decontărilor solicitate de acestea au fost de 320 de milioane de lei. În urma controalelor, au fost găsite în neregulă 19 solicitări neconforme, cu o valoare de zece milioane de lei. Tot în aceeași perioadă, au fost verificate de inspectorii ISC în întreaga țară 1497 de solicitări de plată, în urma cărora au rezultat următoarele probleme: pe PNDL I, au fost verificate 215 solicitări, găsindu-se în neregulă şase, neconforme, şase lucrări au fost neconforme, cu o valoare de 2.162.000 de lei, iar şase cereri au fost retrase de către deponenţi.

Ludovic Orban: De bunăvoie și nesiliţi de nimeni.

Ion Ştefan: De bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, în valoare de 2,4 milioane. Pentru PNDL II /.../. Da,  am avut în vedere un control al 1282 de solicitări. Au fost 43 găsite neconforme, cu o valoare de 27 de milioane de lei, iar 18 au fost retrase în mod voluntar, cu o valoare de 10  milioane de lei. În total, în aceste două săptămâni de control, au fost găsite în neregulă lucrări în valoare de 53 de milioane de lei. Lucrările au fost retrase de la plată, urmând ca în această săptămână şi în săptămânile următoare să efectuăm plăţile pentru lucrările găsite conforme în teritoriu.

Ludovic Orban: În regulă. Doamna ministru Alexandru?

Violeta Alexandru: Domnule prim-ministru, vă informez că suntem la finalul unui amplu proces de consultare, care a inclus opinia sindicatelor şi a patronatelor cu privire la organizarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Săptămâna viitoare vă propun să aveți în vedere includerea în guvern, cu rugămintea ca ministerele avizatoare dă mă sprijine cu puncte de vedere. Vă mulțumesc.

Ludovic Orban: De acord.

Violeta Alexandru: Suntem în proces de organizare și la nivelul instituțiilor din coordonare. În foarte scurtă vreme veţi avea o primă informare cu privire la rezultatele acestei evaluări. Vă mulțumesc.

Ludovic Orban: Poate nu-l mai văd pe şeful ITM pe acolo. Da, domnule ministru.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobaţi introducerea pe ordinea de zi suplimentară a unui proiect de hotărâre de guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții construire centru de instruire sintetică P plus 3, clădire simulatoare de zbor și spații conexe echipate cu un simulator de zbor FF6  Boeing 737.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode : Mulțumesc.

Ludovic Orban: Mulţumim mass-media.

Marcel Vela: Mai am eu...

Ludovic Orban: Da, da, spuneţi, vă rog.

Marcel Vela: Domnule prim-ministru, aş dori să suplimentăm ordinea de zi cu un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului numărul 83/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple și serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Intervenim pentru ...

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Vela: Mulțumesc.

Ludovic Orban: Aici, că tot aţi deschis subiectul ăsta,  poate găsiţi o soluţie, cu ministrul transporturilor, să îi ajutăm pe oameni, ca, atunci când se duc să-şi înregistreze la RAR,  să poată să li se elibereze şi toate celelalte documente care se eliberează. Aici trebuie găsită o soluţie. Nu poţi să-i pui pe drumuri, să se ducă să stea la cozi şi la RAR, şi la Interne, ca să primească plăcuţe de înmatriculare şi alte chestiuni. Trebuie simplificată procedura, unificată, oamenii se ducă într-un singur punct şi să li se rezolve problema. De acord. Spuneţi, domnule ministru!

Bogdan Gheorghiu: Eu aş vrea doar să fac o informare. Aşa cum mi-aţi solicitat în şedinţa precedentă, am elaborat notificările către cele trei ministere de al căror aviz avem nevoie legat de introducerea Roșiei Montane în Patrimoniul UNESCO și mâine dimineață pleacă notificările către cele trei ministere. În funcție de rapiditatea cu care vom primi răspunsul, vor ști până la data de 1 februarie cum acţionăm.

Ludovic Orban: Da. Mulţumesc. Alte intervenţii? Mulţumesc mass-media.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe