Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai executivului la începutul ședinței de guvern

28 Ianuarie 2020

Galerie foto

[Check against delivery]

***

 

Ludovic Orban: Bună seara! Începem şedința de guvern. După cum ați urmărit dezbaterile de la nivelul Parlamentului, Parlamentul României a adoptat proiectul de lege inițiat de parlamentarii PNL prin care se desființează pensiile speciale, mai puține pensiile de serviciu ale cadrelor militare. Doamna ministru al Muncii, trebuie să vă spun că, din păcate, în proiectul de lege au fost introduse niște amendamente, la propunerea președintelui Comisiei de muncă, din partea PSD, prin care s-a aprobat, în raport la comisie și implicit în plen, desființarea rentelor viagere pentru sportivii cu performanțe deosebite la competiții internaționale, olimpiade, campionate mondiale, cei care au luat medalii de aur; de asemenea este vorba de indemnizații de merit care sunt acordate către oameni de cultură, către academicieni. Deci aș vrea să corectăm această introducere împotriva voinței noastre și aici ar trebui să pregătiți un proiect de act normativ ca după adoptarea, după intrarea în vigoare a proiectului de lege, să putem corecta imediat aceste prevederi. Spuneţi, doamna ministru!

Violeta Alexandru: Vă mulțumesc. Din ultimele informații rezultă că au fost retrase...

Ludovic Orban: Au fost retrase?

Violeta Alexandru: ...de către iniţiator. Noi eram pregătiți cu un act normativ care să corecteze acest lucru...

Ludovic Orban: A, deci şi-au retras în plen. Atunci e în regulă....

Violeta Alexandru:... dar şi-au dat seama cât de absurde erau propunerile pe care le susţineau şi le-au retras. Vă mulţumesc!

Ludovic Orban: Foarte bine, foarte bine! Deci înseamnă că, practic, nu mai avem... Aici, cumva ar trebui, doamna ministru şi domnule ministru de interne, domnule ministru al apărării, să ne uitam un pic și la vârsta de pensionare și, de asemenea, să vedem cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimțite, cele care au fost făcute prin umflarea, pe ultima sută de metri, a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum, şi anume salariul brut. Deci aici trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă, inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi, pentru că șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15 mii, 20 de mii, care sunt chiar o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață și care la finalul unei cariere de 35 - 40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă.

Violeta Alexandru: Domnule prim-ministru, Ministerul Muncii este pregătit să avanseze câteva idei pe masă. Voi discuta cu ceilalţi colegi.

Ludovic Orban: Ele trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine....

Violeta Alexandru: Sigur, sigur.

Ludovic Orban: Trebuie studiat foarte bine baza legală și constituțională și nu uitați de analiză comparativă a sistemelor publice de pensii din țările europene pe care le-am convenit.

Astăzi vom aproba forma finală a proiectului de lege pentru care am declanșat angajarea răspunderii și anume proiectul de lege pentru alegerea primarilor cu 50% plus unu, alegerea primarilor în două tururi. Mâine, după cum bine știți, tot Guvernul trebuie să fie prezent în Parlament pentru a prezenta proiectul de lege. Doamna viceprim-ministru, am înțeles că sunt formulate o serie de amendamente.

Raluca Turcan: Da. Au fost formulate peste 40 de amendamente și o să vă propunem susținerea câtorva amendamente, care aduc un plus în cadrul legislativ pe care îl propunem pentru desfăşurarea alegerilor.

Ludovic Orban: Cu siguranţă. Orice propunere care e în sensul adâncirii democrației trebuie preluată. Alte propuneri le vom respinge. Deci avem inclus pe ordinea de zi dezbaterea și aprobarea sau respingerea amendamentelor formulate de parlamentari sau de grupurile parlamentare.

Domnul ministru Ștefan, am văzut că ați lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență. Aici vreau să vă spun foarte limpede: recurgerea la ordonanță de urgență pentru a readuce sistemul de alegere a președinților de consilii județene la forma la care a fost aprobată de plenul Parlamentului, atunci când a existat dezbaterea pe Codul Electoral, că ştiţi foarte clar, în 2015 a fost, după solicitarea președintelui care a chemat partidele parlamentare la consultare, a existat un acord politic pentru modificarea legislației electorale, în urma modificării legislației electorale a rezultat sistemul de alegere a președinților de consilii județene dintre consilierii județeni, votat de către consilierii județeni, iar fostul guvern a aprobat prin ordonanță de urgență modificarea acestui sistem de alegere a președinților de consilii județene. Aici o spun foarte limpede că vreau să fie ultima modalitate de adoptare. Vom încerca, la nivelul Parlamentului, să scoatem din Comisia de Cod Electoral proiectul de lege, pentru că în privința acestui proiect de lege toate partidele politice, mai puțin PSD, susțin acest proiect de lege și în măsura în care avem capacitatea de a scoate raportul, proiectul de lege din... practic, proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de Urgență 40 o scoatem şi o putem aduce în dezbaterea Camerei Deputaților, e preferabilă această variantă. Dacă vor apela la tertipuri procedurale și la alte șmecherii cei de la PSD, atunci vom recurge la soluția ordonanței de urgență.

Domnule cancelar, suntem pregătiți cu proiectul de ordonanță de mutare a marilor proiecte către ministerele competente?

Ionel Dancă: Da, domnule prim-ministru, suntem pregătiți cu proiectul de ordonanță de urgență pentru deblocarea proiectelor de infrastructură de interes național, precum autostrada București - Ploiești sau autostrada Târgu Neamț - Iași, care au fost îngropate de fosta guvernare sub formula unor povești de tip parteneriat public-privat, în cuprinsul unor proceduri care nu aveau nicio șansă de realizare. Suntem pregătiți pentru deblocarea acestor proiecte, astfel încât competența pentru realizarea acestor proiecte majore de infrastructură să revină la ministerele de resort.

Ludovic Orban: Da. Deci introducem pe ordinea de zi proiectul de ordonanță de urgență prin care readucem proiectele importante pentru România în cadrul ministerelor care au competența și capacitatea de a le pune în practică. Aici o să am o solicitare către toate ministerele ca, în decurs de maxim 10 zile după adoptarea ordonanței de urgență, să prezinte în ședința de guvern un plan de derulare a acestor proiecte. Adică trebuie câteva decizii foarte clare: cum le finanțăm, care sunt termenele pentru fiecare etapă - SF, revizuirea SF, realizarea proiectării, realizarea licitațiilor aferente fiecărei faze a proiectului, de asemenea, cât durează faza de execuție și repet încă o dată: important este cum finanțăm aceste proiecte, pentru că va fi extrem de important ca aceste proiecte de importanță uriașă pentru dezvoltarea economică a României să poate să fie finalizate în cel mai scurt termen posibil. Aștept propuneri de introducere pe ordinea de zi. Deci primul punct: Ordonanța de Urgență - citiți-i titlul, domnule cancelar.

Ionel Dancă: Da. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţe nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat şi pentru stabilirea unor măsuri privind investiţiile publice.

Ludovic Orban: Aprobat.

Bogdan Gheorghiu: Domnule premier...

Ludovic Orban: Domnule ministru al culturii... O luăm aşa...

Bogdan Gheorghiu: Propun suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de ordonanţă...

Ludovic Orban: ...în sensul invers, în sens trigonometric.

Bogdan Gheorghiu: Propun suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de ordonanţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 311 din 2003, o lege a muzeelor şi a colecţiilor publice.

Ludovic Orban: Este pentru reglementarea situaţiei de la Peleş, Brukenthal, este în abilitarea, în Legea de abilitare...

Bogdan Gheorghiu: Şi pentru a fi în pas cu vremurile şi pentru situaţii care cu siguranţă vor apărare în viitor, situaţii similare.

Ludovic Orban: Aprobat.

Bogdan Gheorghiu: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru al transporturilor...

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord să introducem pe ordinea de zi suplimentară două proiecte de hotărâre de guvern. Primul: Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii platformă multimodală Galaţi, înlăturarea blocajelor majore prin modernizarea infrastructurii existente şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rin - Dunăre - Alpi.

Ludovic Orban: Da, aprobat.

Lucian Bode: Mulţumesc. Şi cel de-al doilea: Proiect de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Ludovic Orban: Aprobat.

Lucian Bode: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnul ministru al economiei...

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, într-o primă lectură aş vrea să introducem pe ordinea de zi două ordonanţe de urgenţă. Prima: Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobate cu modificări şi completări prin Legea nr 354/2003...

Ludovic Orban: Este proiectul despre care am vorbit privitor la offset, reglementarea offset-ului.

Virgil Popescu: Privitor la offset, este iniţiat de către Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi Ministerul Apărării. Suntem co-iniţiatori. Şi al doilea..

Ludovic Orban: Aprobat.

Virgil Popescu: Şi al doilea proiect de ordonanţă: Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificări şi completări ulterioare, o transpunere a unor articole din Directiva Europeană care a fost uitată.

Ludovic Orban: Aprobat. Domnul ministru Aurescu...

Bogdan Aurescu: Mulţumesc, domnule prim-ministru. Propun includerea pe agenda şedinţei a proiectului de ordonanţă privind aprobarea cotizaţiei anuale a României la bugetul Centrului European de Excelenţă pentru Combaterea Ameninţărilor Hibride, de la Helsinki, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.

Ludovic Orban: Aprobat.

Bogdan Aurescu: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnule ministru Cîţu...

Florin Cîţu: Domnule prim-ministru, pe ordinea suplimentară propun Ordonanţa Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. Al doilea proiect: Ordonanţa Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207 din 2005...

Ludovic Orban: Este în cadrul Legii de abilitare a Guvernului de emiterea ordonanţe...

Florin Cîţu: Da, da. Este vorba de transpunerea a trei directive UE care trebuiau transpuse până la sfârşitul anului trecut, dar nu au fost transpuse şi cu prelungire termene.

Ludovic Orban: Da, aprobat.

Florin Cîţu: Al doilea proiect: Ordonanţa Guverului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 prin Codul de Proceduă Fiscală. La fel, câteva măsuri urgente...

Ludovic Orban: Ce conţine?

Florin Cîţu: Aici avem simplificarea procedurii de administrare a creanţelor fiscale, propuneri la reglementarea instituirii ridicării popririlor în mediul electronic, astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede. Deci este un sistem...

Ludovic Orban: Adică nu ţii continurile blocate şi după ce te-ai îndestulat...

Florin Cîţu: Corect.

Ludovic Orban:...şi ţi-ai tras suma care era restanţă de plată la bugetul de stat. Aprobat.

Florin Cîţu: Şi prima parte era transpunerea Directivei UE cu modificarea Directivei 2011 în ceea ce priveşte schimb automat obligatorii de informaţii în domeniul fiscal. Deci, tot aici...

Ludovic Orban: Însă, am rugămintrea să comunicaţi public aceste modificări.

Florin Cîţu: Bineînţeles. Punctul 3 propus este - Hotărârea Guvernului privind aprobarea limitelor anuale aferente anilor 2020, 2021, 2022 pentru finanţările rambursabile, care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile subdiviziuni administrativ-teritoriale. Punctul 4, Hotărârea Guvernului pentru aprobarea plăţii...

Ludovic Orban: Aprobat.

Florin Cîţu: Mulţumesc. Punctul 4: Hotărârea Guvernului pentru aprobarea plăţii contribuţiei financiare voluntare necesare funcționării Secretariatului organismului de coordonare a Acordului multilateral al autorităților competente privind schimbul de rapoarte pentru fiecare țară în parte și, pentru colegii de la Consiliul Concurenței, îmi revine mie sarcina din nou să adaug la lista suplimentară - a fost în prima lectură data trecută - proiectul de ordonanță pentru modificarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr. 21/1996.

Ludovic Orban: Aprobat, intră şi această ordonanţă.

Florin Cîţu: Este o ordonaţă de urgenţă.

Ludovic Orban: Am discutat-o în primă lectură la ultima şedinţă de guvern. Ordonanţă de urgenţă, da, deci nu e ordonanţă simplă în baza legii de abilitare, ci ordonanţă de urgenţă. Am înţeles.

Florin Cîţu: Corect! Şi mai am la Confidenţiale un memorandum.

Ludovic Orban: Da, ok. Ministerul Apărării, Ministrul de Interne, domnul Oros.

Adrian Oros: Domnule prim-ministru, astăzi o să avem pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru asigurarea continuării aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2020 pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Suma prevăzută asigură plățile aferente restanțelor pe perioada aprilie-decembrie 2019.

Ludovic Orban: Aveţi avizul Ministerului Finanțelor?

Adrian Oros: Da.

Ludovic Orban: Dacă aveți avizul Ministerului Finanțelor, ne bucurăm să ajutăm producătorii agricoli plătindu-le suma. Asta e într-o schemă de ajutor de stat, care este aprobată la nivel european...

Adrian Oros: Care se acordă sub formă de rambursare...

Ludovic Orban: Asta este, zic eu, o veste bună. Asta, apropo de veşti bune, îi mai sfătuiesc o dată pe pesediști se mai uite la prețul la pompă. De exemplu, pentru benzină standard, chiar ieri m-am uitat, /.../ adică a scăzut cu 32 de bani. Adică prețul la pompă e așa cum aţi spus, ca urmare a eliminării supraaccizei, prețul la pompă a scăzut, ceea ce în mod evident permite oamenilor să își facă plinul la un preț mai mic și, de asemenea, ajută foarte mult transportatorii și reduc costurile cu transporturilor pentru toate companiile. Altceva mai aveți? Aprobat.

Adrian Oros: Atât. Mulţumesc.

Ludovic Orban: Doamna ministru Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru: Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord să suplimentăm ordinea de zi cu proiectul de hotărâre privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Este un proiect de HG la capătul unei ample etape de consultare...

Ludovic Orban: Aveţi toate avizele?

Violeta Alexandru: Avem toate avizele. Este un proiect care face din Ministerul Muncii o instituție suplă, centrată pe personalul de execuție şi nu pe personalul de conducere. Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: De acord. Domnul ministru al mediului.

Costel Alexe: Domnule prim-ministru, cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să fac o informare privind managementul defectuos al deșeurilor medicale din România și, evident, aș vrea să mă axez pe cazul de care am discutat și acum două săptămâni în ședința de guvern. Dacă îmi permiteți, aș vrea să vă spun că încă de la preluarea mandatului de ministru...

Ludovic Orban: Vă referiți la faptul că nu se respectă legea și că deșeurile medicale de fapt nu sunt incinerate, ci pe şestache sunt duse la diferite gropi de gunoi. La astă vă referiţi, nu?

Costel Alexe: Exact! Încă de la preluarea mandatului de ministru al mediului, apelor și pădurilor am primit sute de mesaje, sesizări, petiții sau plângeri de la oameni nemulțumiți că drepturile fundamentale le sunt încălcate. Un astfel de caz, așa cum ați menționat și dvs., este cel al incineratorului de deșeuri periculoase din localitatea Brazi, județul Prahova. Rezultatele controalelor efectuate acolo ne-au arătat că operatorul a încălcat în mod evident legislația de mediu, mai ales în ceea ce privește depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale. Pe scurt, acest agent economic primea deșeuri medicale, multe dintre ele periculoase, în cantități mult mai mari decât capacitatea proprie de incinerare. Deși capacitatea instalației este de doar 16 tone/zi, pe amplasament, reţineţi, se aflau, la sfârșitul lunii decembrie, aproape 2.700 de tone de deșeuri, asta în condițiile în care, pentru unele categorii de deșeuri medicale periculoase legea nu îți permite o stocare temporară pentru o perioadă mai mare de 24 de ore. Pe scurt, dintr-un calcul simplu reiese clar că termenele impuse de lege nu puteau fi respectate nici pe departe. Evident că în urma controlului au fost sancționați cu amenzile cele mai mari care ne permite astăzi legislația și au până pe 15 februarie un plan cu 15-20 de măsuri, altfel riscă ridicarea autorizației de funcţionare.

Ludovic Orban: Aici, domnule ministru, cred că şi împreună cu Ministerul Sănătăţii, e de evaluat foarte serios contractele și făcute verificări sistematice, pentru că au mai apărut astfel de situații în care companii care aveau contracte de preluare a deșeurilor medicale s-a descoperit că nu respectă legea, că au aruncat deșeurile medicale pe terenuri virane, le-au aruncat în gropi de gunoi...

Costel Alexe: ... canalizări.

Ludovic Orban: ... unde nu aveau voie sau, Dumnezeu știe, prin ce alte locuri. Aici va trebui să facem o verificare foarte serioasă, să aplicăm cele mai aspre sancţiuni.

Costel Alexe: Dacă îmi permiteţi, să ştiţi că am solicitat acum o săptămână Gărzii Naționale de Mediu un control tematic la toate aceste instalații de incinerare, inclusiv asupra componente de trasabilitate a deșeurilor. Imediat ce vom avea rezultate, vom analiza ceea ce trebuie să facem în continuare. De asemenea, să știți că am vorbit cu domnul Victor Costache, vom lucra împreună cu colegii din Ministerul Sănătății, autoritatea care reglementează acest flux special de deșeuri și le vom oferi întregul nostru suport în elaborarea strategiei naționale de gestionare a deșeurilor din surse medicale și planul aferent acestei strategii. De asemenea, aş vrea să vă informez, domnule prim-ministru că în acest sector, unde sunt ministru și este vorba despre sănătatea populației, vom acționa fără jumătăți de măsură și fără compromisuri. Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: Mulțumesc! Domnul ministru al sănătății, am văzut că e o întreagă dezbatere pe tema proiectului de ordonanță de urgență şi aş vrea să îmi lămuriţi câteva chestiuni. Acum, eu ştiu că programele naţionale de sănătate au ca destinar pacientul, nu anumite tipuri de spitale şi că de programele naţionale de sănătate trebuie să beneficieze pacienţii, iar pacienţii trebuie să aibă dreptul să îşi aleagă cine este furnizorul serviciilor medicale, indiferent că e vorba de tratamente, proceduri, analize de tot felul. Dar am o întrebare simplă. Am văzut că se speculează că de fapt se urmărește instituirea unei discriminări între spitalele publice şi spitalele private, în sensul că în spitalele private pacientul care beneficiază după urma programelor de sănătate va fi obligat să achite o plată. Este adevărată această speculație?

Victor Costache: Evident că nu. De fapt, știți foarte bine că se funcționează după principiul: "hoțul strigă hoţii". Coplata a fost legiferată de către guvernul PSD precedent...

Ludovic Orban: Prin Ordonanţa de Urgenţă 24/2019.

Victor Costache: Absolut. Iar, tot guvernul PSD, de data asta guvernul Ponta, în 2014, a introdus spitalele private în programele de sănătate. Ordonanța de față are ca scop modificarea mai multor prevederi vechi din Legea 95, care produc discriminări în rândul accesului pacientului la serviciile medicale. Programele...

Ludovic Orban: Aţi renunţat la gândul rău care le-a fost indus celor care au elaborat să reacredităm cabinetele medicilor de familie...

Victor Costache: Absolut.

Ludovic Orban: ... că aceea chiar mi se pare o procedură extrem de...

Victor Costache: Acolo este... Este stipulat clar în ordonanță: cabinetele medicilor de familie, cabinetele stomatologice, ambulatoriile nu sunt acreditate de către ANMCS.

Ludovic Orban: De altfel, oricum avem instrumentul contractului-cadru..

Victor Costache: Absolut.

Ludovic Orban: ... în care în mod clar... Deci practic nu va fi necesară coplata pentru...

Victor Costache: În cadrul programelor naţionale.

Ludovic Orban: În cadrul programelor naţionale de sănătate.

Victor Costache: Dimpotrivă, se introduce un nou concept de servicii medicale integrate în care toate serviciile sunt prinse în cadru.

Ludovic Orban: Eu pot să vă spun că sunt situații și cazuri pe care le cunosc individual în care, din cauza concentrării programelor doar în anumite categorii de spitale, se creează un timp de așteptare un numai pentru efectuarea analizelor, de luni de zile, pe sistemul actual, în care pe anumite categorii de boli în lunile alea poate să ţi se agraveze boala sau poţi să îţi aducă obştescul sfârşit. Adică sunt nişte chestiuni care trebuie explicate bine public. Aici chiar vă rog să faceți o consultare publică cu reprezentanții corpului profesional al diferitelor categorii de spitale, astfel încât să nu existe niciun dubiu, că vedeți că ne confruntăm cu minciuni gogonate care sunt spuse apropo de orice fel de proiect de lege, care nu e suficient de bine explicat. Că aici noi trebuie să spunem foarte clar: programele de sănătate trebuie să ajungă la pacienţi, iar pacienţii au tot dreptul să-şi aleagă cine este furnizorul serviciilor de care beneficiază, finanţate din programele naţionale de sănătate.

Victor Costache: Absolut.

Realizator: Bine. Domnul secretar general, v-am văzut că sunteți cu mâna pe sus.

Antonel Tănase: Da. Domnule premier, am să vă rog dacă sunteți de acord, să suplimentăm ordinea de zi de astăzi cu două proiecte de hotărâre. Primul proiect de hotărâre pe care vi-l propun - proiect de hotărâre privind stabilirea destinației patrimoniului fostului Institut al Revoluției Române din Decembrie 1989.

Ludovic Orban: De acord și așteptam de mult această hotărâre.

Antonel Tănase: Da, am avut o corespondență pe subiect. Facem un protocol de predare-primire și va prelua Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc...

Ludovic Orban: Mi se pare o decizie foarte bună.

Antonel Tănase: ... patrimoniul și arhiva. Mulțumesc. Următorul proiect pe care vi-l supun atenției pentru a fi introdus pe ordinea de zi: Hotărâre privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Autorității pentru Digitalizarea României.

Ludovic Orban: Nu uitaţi că așteptăm și hotărârea de guvern privind organizarea și funcționarea Secretariatul General al Guvernului.

Antonel Tănsase: Este pe ordinea de zi curentă.

Ludovic Orban: Este pe ordinea de zi curentă, da?

Antonel Tănase: Da. Avem toate avizele, inclusiv de la Consiliul Legislativ.

Ludovic Orban: Aprob...

Antonel Tănase: Vă mulţumesc.

Ludovic Orban: ..introducerea pe ordinea de zi a ambelor hotărâri de guvern. Dacă mai aveți propuneri. Dacă nu, o să rog multiplicarea proiectelor de acte normative de pe ordinea de zi suplimentară. Mulțumim mass mediei pentru sprijinul constant pe care ni-l acordă și pentru corecta informare a cetățenilor. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe