Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de membri ai Cabinetului la începutul ședinței de guvern din 4 decembrie

04 Decembrie 2020

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Este ultima ședință de guvern înainte de alegeri. Ca atare, să fim foarte riguroși și atenți. Avem mai multe puncte importante pe ordinea de zi, o să încep cu modificarea Hotărârii de guvern privind starea de alertă, în baza propunerilor formulate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Domnule secretar de stat Arafat, vă rog să ne prezentați pe scurt modificările.
Raed Arafat: Domnule prim-ministru, hotărârea CNSU a trecut și în cadrul ei sunt două măsuri principale: una, în privința piețelor închise, care vor fi redeschise, deci cu accesul publicului, cu condiția emiterii unui ordin comun al ministrului sănătății, ANSVSA și Ministerul Lucrărilor Publice, în privința măsurilor de sănătate publică ce vor fi aplicate în interiorul piețelor, iar a doua măsură este pentru ziua votului, unde avem două situații. Pentru toți cetățenii cu drept de vot există libertate de mișcare între orele 5.00 dimineața, în data de 6 decembrie, și orele 1.00 dimineața, în data de 7 decembrie.
Ludovic Orban: Pentru faptul că este reglementat în lege că pot să voteze până la ora 23.59 dacă sunt la coadă la ora 21.00. Și atunci să le permitem întoarcerea acasă.
Raed Arafat: Exact! Până la ora 1.00 dimineața, iar membrii BEC, alegători, observatori și personalul tehnic care participă la procesul de vot vor avea dreptul să circule pe bază de document doveditor între orele 23.00 din data de 6 sau, mai bine zis, între orele 1.00 dimineața din data de 7 și orele 5.00 dimineața din data de 7.
Ludovic Orban: Adică, practic, nu vor fi sub restricțiile care sunt puse între 23.00-5.00 dimineața. Pentru că ei, într-adevăr, desfășoară activități de numărare a voturilor. Deci, membrii birourilor electorale, ai secțiilor de votare și de circumscripție, observatorii acreditați, candidații care au dreptul să asiste și personalul tehnic și auxiliar.
Raed Arafat: Iar pentru zonele carantinate, care sunt sub carantină, se va emite un ordin al /.../.
Ludovic Orban: O reglementare similară.
Raed Arafat: Exact, o reglementare care prevede aceste excepții pentru toate ordinele de carantină.
Ludovic Orban: Pe care le emiteți dumneavoastră, în calitate de comandant al acțiunii, în baza Legii 136.
Raed Arafat: Exact! Și aici va trebui să mai subliniem un lucru: cei care sunt aflați în izolare sau în carantină la domiciliu pentru că au fost contacți, deci indivizii care sunt carantinați la domiciliu sau izolați solicită urna mobilă, bineînțeles. Deci, ei trebuie să solicite urna mobilă.
Ludovic Orban: Da, da. Ei au dreptul de vot, se duce urna mobilă special la domiciliu sau în locația în care sunt izolați sau carantinați, da. Mulțumesc, domnule secretar de stat! Domnul ministru Tătaru, suntem pregătiți cu ordinul?
Nelu Tătaru: Da, îl avem în pregătire și o să-l avem și în Monitorul Oficial.
Ludovic Orban: Deci, aici trebuie imediat ce se publică hotărârea de guvern în Monitorul Oficial, imediat trebuie transmis ordinul spre publicare în Monitorul Oficial.
Nelu Tătaru: Da, îl avem în pregătire.
Ludovic Orban: Bine, mulțumesc! Avem un angajament, și anume acela de a adopta ordonanța de urgență privind schema de ajutor de stat privind industria ospitalității - HoReCa. Doamnă secretar de stat Nicolescu?
Daniela Nicolescu: Da, domnule premier, voiam să o cer pe lista suplimentară pe ordinea de zi. Se referă la HoReCa și la agențiile de turism. Le vom da printr-o schemă de ajutor 20% din pierderea pe care au avut-o, diferența între cifra de afaceri 2020-2019 vor primi 20%.
Ludovic Orban: Păi, nu ştiu, că am avut-o într-o primă lectură şi a rămas să fie adoptată azi.
Daniela Nicolescu: Am avut-o într-o primă lectură. Acum am avizele, deci acum...
Ludovic Orban: În regulă.
Daniela Nicolescu: Mai am şi altă... Pot să mai spun pe lista suplimentară sau nu?
Ludovic Orban: Da, spuneți.
Daniela Nicolescu: Am și memorandumul privind acordarea tot a unui ajutor de stat din fonduri naționale pentru întreprinderi a căror activitate a fost suspendată temporar.
Ludovic Orban: Da, da, da, e vorba de firmele comerciale, în special acelea care au fost în mall-uri şi care au fost sub restricție.
Daniela Nicolescu: Aşa-zisele chirii din mall-uri?
Ludovic Orban: De acord.
Daniela Nicolescu: Da?
Ludovic Orban: Memorandum, da?
Daniela Nicolescu: Şi memorandum şi ordonanțe, domnule premier.
Ludovic Orban: În regulă, dar aici trebuie să vă asigurați că e o formă de ajutor de stat și să avem toate aprobările necesare.
Daniela Nicolescu: Deci, a fost prenotificată comisia şi acum, după ce dacă se aprobă memorandumul, o să notificăm.
Ludovic Orban: În regulă.
Daniela Nicolescu: Și mai am o hotărâre pentru aprobarea atestării unor localități ca stațiuni turistice de interes local pentru /.../.
Ludovic Orban: De acord.
Daniela Nicolescu: Vă mulțumesc!
Ludovic Orban: Domnul ministru Ștefan, suntem pregătiți cu hotărârea de guvern pentru echilibrarea bugetelor locale ca să se poată plăti indemnizațiile persoanelor cu dizabilități și salariile asistenților personali?
Ion Ștefan: Da, domnul premier, suntem pregătiți cu hotărârea de guvern. Suma ce urmează a fi alocată unităților administrativ-teritoriale pentru a achita aceste obligații este de 743 de milioane de lei.
Ludovic Orban: Care se alocă din fondul de rezervă al guvernului, da?
Daniela Nicolescu: Așa este. Aveți dreptate.
Ludovic Orban: Şi este defalcată pe baza solicitărilor transmise de prefecturi pe baza necesarului localităților. Acum domnul ministru al finanțelor și doamna ministru Alexandru, aici, va trebui să gândim un mecanism, pentru că nu cred că putem accepta ca de fiecare dată, pe final de an, guvernul să trebuiască să dea sume din echilibrare în condițiile în care există o obligație legală de cuprindere în bugetele locale a sumelor necesare pentru plata indemnizațiilor. Acum, sigur, sunt persoane vulnerabile, persoane care se află într-o situație foarte dificilă şi nu putem să ne permitem să-i lăsăm fără venituri pentru că ar fi profund nefiresc şi inuman să-i lăsăm fără venituri, dar, pe de altă parte, trebuie să existe o responsabilitate din partea primarilor în ceea ce privește alcătuirea bugetelor locale, astfel încât să asigure resursele financiare pentru aceste plăți, iar noi, evident, trebuie să asigurăm cota parte de cofinanțare de 60%, care a fost decisă prin Legea bugetului de stat. Aici nu știu dacă nu ar fi bine să schimbăm un pic sistemul, dar nu e momentul unei discuții. Deci, am alocat aproape 750 de milioane către localități pentru a le permite plata indemnizațiilor. Deci indemnizațiile persoanelor cu dizabilități, salarii ale asistenților personali. Mulțumesc, domnul ministru! Doamna ministru Alexandru, mai avem avizul Consiliului Legislativ pentru prelungirea măsurilor active.
Violeta Alexandru: Da. Avem două acte normative, o ordonanță de urgență şi o hotărâre de guvern pentru prelungirea șomajului tehnic până la jumătatea anului viitor, respectiv pentru prelungirea măsurii privind programul flexibil de lucru, adică Kurzarbeit. Între timp au continuat consultările cu partenerii sociali, dar avem avizele și aștept la momentul la care voi interveni.
Ludovic Orban:  Sigur, când dezbatem actul normativ vom stabili.
Violeta Alexandru: La momentul la care voi interveni, da, voi puncta câteva aspecte, dar în ceea ce privește avizele le avem, domnul premier. Mulțumesc!
Ludovic Orban: Domnul secretar de stat Simion, avem, să-i spunem, restanță sau, mă rog, obligația de a adopta hotărârea...
Aurel Simion: Nu, suntem în termen, domnul premier.
Ludovic Orban: Da.
Aurel Simion: E vorba de schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pe trimestrul II, adică 1 aprilie 2020 la 30 iunie 2020. E vorba de 17.540 de beneficiari cu un efort financiar de 176.743 mii lei. Banii îi avem, din economii și din Ordonanța 201/2020, 80.000 de lei.  
Ludovic Orban: Mulțumesc! Deci, solicitați introducerea pe ordinea de zi a hotărârii de guvern, da?
Aurel Simion: Da. Şi mai avem o hotărâre de prelungire a acestei scheme de ajutor până în anul 2023, conform regulamentului.
Ludovic Orban: Tot legat de subiectul acesta, împreună cu Ministerul Finanțelor finalizați forma actului normativ pentru AgroInvest.
Aurel Simion: Avem grup de lucru pentru marți.
Ludovic Orban: ...schema de garantare a creditelor pentru capital de lucru și investiții pentru zona ”agricultură”.
Aurel Simion: Da. Am convenit cu Ministerul de Finanțe, am format un grup de lucru pentru marți, 8.
Ludovic Orban: Deci aș vrea, până la sfârșitul anului să fie adoptată această schemă.
Aurel Simion: Da, discutăm și "AgroInvestul", discutăm și avizul pentru schema cu ajutorul pe motorină, accizei pe motorină.
Ludovic Orban: Domnul ministru Aurescu, cum sunt pregătirile pentru organizarea votului în diaspora? V-aș ruga să informați colegii.
Bogdan Aurescu: Domnule prim-ministru, după cum cunoașteți, de mâine începem votul în diasporă. De altfel votul efectiv începe la ora 20:00 în cursul zilei de astăzi, cu deschiderea secțiilor de votare din Noua Zeelandă. Avem organizate 748 de secții de votare, așa cum am mai informat.
Ludovic Orban: Câte au fost la alegerile parlamentare trecute?
Bogdan Aurescu: Față de alegerile parlamentare din 2016, când au fost organizate 417 secții, avem cu 331 de secții în plus. Numărul de secții a rămas același, de la momentul la care l-am anunțat, chiar dacă, din diverse motive obiective, în cazul a 25 de secții de votare s-a schimbat adresa sau au fost relocate, în majoritate în aceleași localități unde fuseseră înființate inițial, important este faptul că am reușit să păstrăm numărul de 748 de secții. De asemenea, începând de ieri, se poate consulta pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe o hartă interactivă a secțiilor de votare din străinătate. De asemenea, tot de ieri, am activat un call- center special, non-stop, dedicat cetățenilor români din străinătate pentru a obține informații relevante, utile, privind organizarea și desfășurarea alegerilor. Toate materialele electorale au fost expediate către misiunile diplomatice și consulare ale României, cu două excepții, Turkmenistan și Iran, unde nu au putut ajunge, dar vor fi confecționate pe plan local, conform legislației în vigoare. Am achiziționat toate materialele de protecție și sanitare. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu materiale de protecție. Împreună cu AEP și cu STS am organizat sesiuni de instruire pentru peste 6500 de persoane care au fost desemnate sau pot veni în completarea birourilor secțiilor de votare, ca președinți, locțiitori și membri. Pentru a sprijini anumite secții de votare am trimis din centrala...
Ludovic Orban: Aici mai fac și eu un apel la formațiunile politice să-și trimită delegații din birourile electorale ale secțiilor de votare, astfel încât să putem asigura derularea procedurii de vot în cele mai bune condiții.
Bogdan Aurescu: Să nu existe sincope. De altfel am trimis 42 de persoane din centrala ministerului, pentru a sprijini diversele secții de votare. În ceea ce privește restricțiile de circulație care sunt în vigoare în anumite state, am făcut demersuri prin misiunile noastre diplomatice și consulare pentru a obține exceptări pentru cetățenii români care participă la procesul de vot. În acest sens au fost făcute demersuri și s-au obținut derogări pe lângă autoritățile din statele respective, au fost pregătite modele de declarații pe care cetățenii români le pot avea asupra lor în statele în care sunt în vigoare restricții de circulație după o anumită oră și dovezi specifice care să ateste faptul că ei se deplasează pentru participarea la procesul electoral. De exemplu, în Italia există o declarație pe proprie răspundere care poate fi utilizată pentru a motiva deplasarea la procesul electoral, în Franța, de asemenea, ambasada a realizat un model de adeverință pentru cetățenii români care se deplasează la secțiile de vot, care include și o declarație pe proprie răspundere cu privire la scopul deplasării, în Spania, de asemenea, un model similar de declarație care poate fi prezentat împreună cu document de identitate românesc, în Marea Britanie, iarăși, nu sunt probleme de circulație în condițiile actuale, iarăși ambasada a distribuit o scrisoare de tip "laissez-passer" pentru cetățenii români, iar în Germania nu sunt în vigoare în prezent măsurile restrictive. Am instruit, de asemenea, misiunile diplomatice și consulare pentru a asigura un flux rapid al votanților, să asigure un mecanism de monitorizare și fluidizare a fluxurilor de votanți în cazul în care...
Ludovic Orban: Deci procesul electoral se desfășoară și sâmbătă și duminică.
Bogdan Aurescu: Și este foarte important ca cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate să folosească ambele zile pentru a-şi exercita dreptul constituțional de vot, în vederea prevenirii eventualelor aglomerări la secțiile de votare. În cazul în care vor exista, să spunem, fluxuri mai importante, am prevăzut un mecanism de fluidizare, în sensul de a semnala care sunt secțiile de votare din apropiere care au mai puțini votanți și pentru a evita astfel aglomerarea care, în condițiile de pandemie, prezintă riscuri pentru sănătatea cetățenilor.
Ludovic Orban: Vă mulțumesc, domnul ministru! Doamna ministru Anisie, suntem pregătiți cu hotărârea de guvern?
Monica Anisie: Da, domnule prim-ministru, suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020-2021.
Ludovic Orban: Care e cuantumul minim stabilit? Că aţi văzut că în localități sunt... fiecare după consideră primarul.
Monica Anisie: Exact. Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea burselor acest cuantum.
Ludovic Orban: Da, e importantă decizia. Vă mulțumesc, doamna ministru!
Monica Anisie: Și eu vă mulțumesc, domnule prim-ministru! Putem introduce pe ordinea de zi.
Ludovic Orban: Sigur! De acord cu introducerea pe ordinea de zi. Chiar era o măsură așteptată, am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și ei au susținut adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei, astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală, de la localitate la localitate. Mulțumesc, doamna ministru! Mulțumesc, mass-media! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe