Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban și de membri ai Cabinetului, la începutul şedinţei de Guvern

31 Iulie

Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Începem ședința de Guvern astăzi, pentru a dedica ședința de Guvern adoptării actelor normative necesare pentru implementarea Planului de relansare economică „Reclădim România”. Practic, astăzi, trebuie să adoptăm actele normative care vizează mai multe domenii de activitate, ordonanţa de urgenţă pentru programul de extindere a reţelelor de gaze. Domnul ministru Boloş, suntem pregătiţi?
Marcel Boloş: Proiectul de ordonanţă de urgenţă este pe ordinea de zi, are toate avizele necesare şi vi-l supunem în dezbatere pentru a fi adoptat.
Ludovic Orban: Trebuie să adoptăm ordonanţa de urgenţă privitoare la miliardul de euro, disponibilizat ca urmare a creşterii flexibilităţii în cadrul programelor finanţate din fonduri europene, 550 de milioane de euro granturi pentru investiţii, 350 de milioane de euro granturi pentru repornirea activităţii şi microgranturile de două mii de euro către microîntreprinderi, Ministerul Economei, doamna secretar de stat, suntem pregătiţi cu toate avizele?
-: /.../
Ludovic Orban: În regulă. Avem ordonanţa de urgenţă privind finanţarea măsurilor active în cadrul programului de muncă flexibilă, Kurzarbeit, care pot fi decontate din fondurile europene puse la dispoziţie din programul SURE. Doamna ministru Alexandru?
Violeta Alexandru: Bună ziua, domnule prim-ministru, bună ziua stimaţi colegi! Ordonanţa de urgenţă care vine cu noi măsuri de sprijin pentru angajaţi şi angajatori în contextul situaţiei epidemiologice vizează sprijinirea salariaţilor care vor avea un program flexibil de lucru. Având în vedere situaţia economică încă dificilă prin care trec unele companii, creăm această posibilitate, în paralel având în derulare o serie de alte măsuri care încurajează revenirea la muncă, ordonanţa de urgenţă include un pachet de măsuri care se referă la activitatea sezonierilor şi ne propunem să-i susţinem şi pe aceştia...
Ludovic Orban: Adică măsuri active pentru sezonieri.
Violeta Alexandru: Pentru cei care desfăşoară activităţi pe contracte de muncă cu durată determinată. Avem prevederi foarte bune pentru cei care desfăşorară activităţi de tip zilier, venim şi aici cu măsuri de sprijin pentru aceştia, prin intermediul angajatorilor lor şi vă reamintesc, domnule premier, că am lansat săptămâna trecută, aşa cum aţi dispus, o platfomă, o aplicaţie care permite în acest moment angajatorilor să-i înregistreze electronic pe toţi cei care desfăşoară activităţi de tip zilier. Şi, nu în ultimul rând, ordonanța de urgență conține prevederi care apreciază munca desfășurată în regim de telemuncă. Este vorba despre cei care au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență și pentru care venim, având în vedere eficiența activității lor, cu o serie de măsuri care să le permită, dacă fișa postului le permite, să continue aceste activități în regim de telemuncă, să şi-o desfășoare pentru a fi eficienți. Ordonanța este gata, are avizele necesare, așteptăm avizul Consiliului legislativ și vă rog să o aveți în vedere pentru ordinea suplimentară de zi. Vă mulțumesc!
Ludovic Orban: Da, o introducem şi o adoptăm. Programul de granturi din cadrul Programului Operațional Regional, măsura 2.1, 2.2. E vorba de granturile de investiții pentru microîntreprinderi, o supracontractare de 247 de milioane de euro, granturi între 50.000 și 200.000 de euro. Granturile de investiții pentru IMM-uri cu valoare între 200.000 de euro și un milion de euro, cu o supracontractare de 450 de milioane de euro și granturile pentru investiții mari, între un milion jumătate și 6 milioane, cu o finanțare de 550 de milioane de euro. Domnul secretar de stat, suntem pregătiți cu actul normativ în formula finală?
-: Da, vă mulţumesc, domnule premier. Suntem pregătiţi cu memorandumul privind asigurarea finanțării necesare contractării proiectelor depuse în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 2, îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, pentru cererile de finanțare a căror valoare nerambursabila totală depășește valoarea lucrării financiare. Avem aviz favorabil de la Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Fondurilor Europene, cu observaţii. Vă mulţumesc!
Ludovic Orban: În regulă. Granturile pentru digitalizarea IMM-urilor, program valoare de 150 de milioane de euro. Domnul ministru Boloş?
Marcel Boloş: Proiectul de hotărâre de guvern este pe ordinea de zi. E vorba despre partea de digitalizare a IMM-urilor cu cele două forme de grant pe care vi l-am propus, granturi cu valori cuprinse între 30.000 și 100.000 de euro pentru diverse achiziții ce țin de digitalizarea activității membrilor, precum și granturi de valoare mare, între un milion și 6 milioane de euro și poate fi prezentat pentru o dezbatere în cadrul ședinței.
Ludovic Orban: Vă mulțumesc. Programul de granturi pentru antreprenoriat în mediul rural, cu o finanțare de 200 de milioane de euro, suntem pregătiți, hotărârea de guvern?
-: Domnule prim-ministru suntem pregătiți. Împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, am lansat deja /.../ fișa măsurii, ghidul. Luni, începutul săptămânii viitoare, avem o ultimă întâlnire pentru a stabili inclusiv și definirea administratorilor de schemă pentru aceste întreprinderi sociale în mediul rural. Cred că până la sfârșitul lunii august vom avea inclusiv forma finală și vom putea da drumul la apel.
Ludovic Orban: Forma finală a apelului, dar...
-: A apelului.
Ludovic Orban: ... hotărârea de guvern trebuie adoptată astăzi.
-: Da.
Ludovic Orban: Şi lansăm apelul cel târziu până la 1 septembrie, da?
-: Cel mai târziu la 1, da.
Ludovic Orban: Bine. Mai aveaţi programul de instalare a tinerilor fermieri, cu un buget de 42 de milioane de euro. Domnul secretar de stat? S-a emis ordinul, din câte am înţeles.
-: S-a emis ordinul, este o măsură deschisă, aşteptăm beneficiarii. E deschisă măsura.
Ludovic Orban: Ministerul Economiei, v-aţi lămurit cu Comisia Europeană pe schema de ajutor de stat pentru plata chiriilor pentru comercianţi din mall-uri?
-: Da. Încă nu ne-am lămurit, suntem în discuţii.
Ludovic Orban: Schema de ajutor de stat pentru dezvoltarea regională, în valoare de până în 450 de milioane, hotărârea de guvern, domnul ministru? Cele două scheme de ajutor de stat pentru investiţii greenfield...
Florin Cîţu: Sunt gata, sunt pe ordinea de zi astăzi.
Ludovic Orban: ... în valoare de 1,5 miliarde, schema de ajutor de stat...
Florin Cîţu: 807 şi /.../, sunt amândouă...
Ludovic Orban: Deci, suntem pregătiţi, da?
Florin Cîţu: Da, da, da.
Ludovic Orban: În regulă. Majorarea plafonului pentru IMM Invest, avem aprobare?
Florin Cîţu: A fost notificat la comisie deja. Până la 20 de miliarde...
Ludovic Orban: Am notat ca sarcină.
Ludovic Orban: Schema de garantare a creditului comercial, a asigurării creditului comercial.
Florin Cîţu: Memorandumul este gata, doar puteţi să băgaţi în primă lectură, dar prefer să mai am discuţii cu domnul ministru Virgil Popescu înainte.
Ludovic Orban: Păi nu, dar îl introduceţi în...
Florin Cîţu: Este...
Ludovic Orban: E pregătit pentru a fi introdus pe ordinea de zi, da? Pe schema de ajutor de stat, de garantare a creditelor pentru companiile mari?
Florin Cîţu: Astăzi avem avizul CL, avem câteva lucruri de introdus /.../ şi trebuie doar aprobate în şedinţă.
Ludovic Orban: Deci trebuie reaprobat în şedinţă, în urma avizului Consiliului Legislativ. În regulă. Sigur, mai sunt alte câteva măsuri, dar am trecut în revistă cele mai importante măsuri. Domnul cancelar..
Ionel Dancă: Domnule prim-ministru...
Ludovic Orban: În planificare mai era...
Ionel Dancă: Schemele de garantare pentru factoring şi scontare au fost aprobate şi urmează să fie adoptată ordonanţa de urgenţă pentru implementare şi notificare la Comisia Europeană, Programul de garantare a leasingului de echipamente şi utilaje. De asemenea, a fost aprobat şi în momentul de faţă suntem în pregătire cu finalizarea normelor de aplicare pe care o să le supunem spre aprobare săptămâna viitoare.
Ludovic Orban: Vă mulţumesc. Domnule ministru Cîţu, schema de ajutor de stat pentru susţinerea companiilor aviatice e pregătită?
Florin Cîţu: Este pregătită. Este ordonanţa, este pe ordinea de zi astăzi, iniţiator - Ministerul Transporturilor, şi tot pe ordinea de zi, în prima lectură, vom avea şi...
Ludovic Orban: V-am întrebat pe dumneavoastră, că trebuia să vă puneţi de comun acord.
Florin Cîţu: Ne-am pus de acord, ne-am pus de acord. Şi tot pe ordinea de zi în prima lectură ordonanţa de urgenţă pentru instituirea unor măsuri de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii.
Ludovic Orban: Da.
Florin Cîţu: Este tot în planul de lansare economică şi o punem astăzi /.../
Ludovic Orban: Şi acolo mai avem de clarificat Fondul de investiţii...
Florin Cîţu: Fondul de investiţii...
Ludovic Orban: Adică mergem pe transformarea în fond de investiţii a Fondului de contragarantare sau mergem pe înfiinţarea unui fond de investiţii nou. Avem... Eu am văzut ambele...
Florin Cîţu: Ambele variante ...
Ludovic Orban: ... ambele variante, dar aici dumneavoastră trebuie să hotărâţi, domnule ministru.
Florin Cîţu: Vom veni cu o variantă... Din punctul nostru de vedere, transformarea Fondului de contragarantare este o variantă mai bună, pentru că deja este un fond capitalizat şi...
Ludovic Orban: E un fond capitalizat, are expertiză deja şi oricum, în momentul de faţă, nu derulează, practic, programe...
Florin Cîţu: Foarte multe operaţiuni. Şi tot astăzi o să avem la ''Confidenţiale'' o notă de informare despre Banca Naţională de Dezvoltare.
Ludovic Orban: Bun. Deci avem şi memorandumul pe Banca Naţională de Dezvoltare aici. Trebuie să ne coordonăm şi cu Banca Naţională pe acest subiect şi chiar vă propun să avem o întâlnire specială pe tema asta.
Florin Cîţu: /.../
Ludovic Orban: Da, da. Bun. Alte propuneri de introducere de acte normative pe ordinea de zi suplimentară? Domnule ministru Ciucă.
Nicolae Ciucă: Domnule prim-ministru, vă rugăm să aprobaţi acceptarea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă numărul 66 din 2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi producerii de mijloace imuno-profilactice, terapeutice şi antidoturi în vederea  asigurării protecţiei intereselor esenţiale  ale siguranței stării de sănătate a populaţiei.
Ludovic Orban: Vă referiţi la modificări la Institutul Cantacuzino?
Nicolae Ciucă: Mă refer... Da, domnule prim-ministru, este vorba de organizarea ... este vorba de modificarea Ordonanţei de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Institutului Cantacuzino, prin care intenţionăm, să introducem şi Centrul de cercetări ştiinţifice medico-militare...
Ludovic Orban: În cadrul institutului.
Nicolae Ciucă: În cadrul institutului, astfel încât să avem un singur pol de cercetare ştiinţifică medical.
Ludovic Orban: De acord, domnule ministru.
Nicoilae Ciucă: Şi a doua propunere este rediscutarea proiectului Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea HG nr.1470 din 2005 pentru aprobarea regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, subiect pe care l-am discutat şi cu Ministerul Economiei şi avem nevoie de o modificare.
Ludovic Orban: În regulă.
Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc.
Ludovic Orban: Domnule ministru Vela.
Marcel Vela: Domnule prim-ministru, vă solicit includerea pe agenda de lucru a şedinţei Guvernului României de astăzi trei proiecte de hotărâre de guvern cu privire la exercitarea funcţiilor de subprefect.
Ludovic Orban: De acord.
Marcel Vela: Mulţumesc.
Ludovic Orban: Domnul secretar de stat.
-: Domnule prim-ministru, cum cereaţi mai devreme, suntem pregătiţi într-o primă lectură pentru un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unor ajutoare de stat societăţii comerciale Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM, respectiv societăţii comerciale BlueAir pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19. Vă rugăm să le introduceți /.../
Ludovic Orban: Aici trebuie prenotificare şi ne trebuie acordul, fiind vorba de scheme de ajutor de stat, de ajutoare de stat...
-: Prenotificarea pleacă astăzi la Comisia Europeană şi ...
Ludovic Orban: Aţi transmis astăzi prenotificarea. da. Bine. De acord.
-: Mulţumesc.
Ludovic Orban: Mai aveţi...
Florin Cîţu: Da, voiam să anunţ Ordonanţă de Urgenţă pentru instituirea unor măsuri de stimulare pentru creşterea capitalurilor proprii.
Ludovic Orban: De acord.
Florin Cîţu: ... pe lista suplimentară şi la ''Confidenţiale'' o notă de informare privind instituirea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României.
Ludovic Orban: De acord. Mulţumesc. Să trecem la ordinea de zi. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe