Declaraţii susținute de premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de guvern

20 Iulie 2017

Declaraţii susţinute de premierul Mihai Tudose la începutul şedinţei de guvern

[Check against delivery]

Mihai Tudose: Bună ziua. În primul rând, „La mulţi ani” celor care poartă numele de Ilie, astăzi fiind Sfântul Ilie. Doi: „La mulţi ani, Aviaţiei!” Este Ziua Aviaţiei. Anunţ colegii noştri din guvern că avem de astăzi concurență, grupul de internship este aici, este prima lor şedinţă de guvern şi le urez succes în continuare. Intrăm cumva în ordinea de zi. Vă anunţ că la ora 14:00 o să facem o pauză de câteva minute, având o convorbire programată la ora 14:00 cu liderii europeni, atât pentru sau în vederea stabilirii unor amănunte pentru vizita de mâine în Moldova, cât şi în ceea ce privește fondurile europene şi modificările legislative în justiţie, domnul ministru Toader, în principiu, săptămâna viitoare fiind la Bruxelles, având deja discuții în acest sens - dacă ştiu eu bine, domnule ministru.

Tudorel Toader: Da. Domnule prim-ministru, săptămâna viitoare am stabilit o întrevedere cu domnul vicepreședinte Timmermans, în care vom discuta în principal liniile directoare, principiile privind pachetul de legi referitoare la justiţie, privind restructurarea sistemului judiciar pe cele două paliere despre care s-a mai vorbit, ca apoi să finalizăm pachetul de legi, să-l punem în procedura de avizare, iar la 1 septembrie să-l putem adopta în guvern şi să-l trimitem la parlament spre dezbatere şi adoptare. Vă mulţumesc.

Mihai Tudose: Vă mulţumesc, domnule ministru. Tot astăzi vom lua în dezbatere un act normativ foarte disputat în ultimul timp care implementează plata CAS şi CASS de către angajator la nivelul salariului minim pe economie pentru angajații cu part-time. În fapt, devenise o practică şi este astăzi o practică, angajatul să fie ţinut ca part-time, cu patru ore, cu cinci ore, cu două ore şi plătită diferenţa până la salariul minim din mână, la negru sau găsiți altă formulă care să aibă același sens, eludând statul. Excepția de la regula instituită astăzi va consta în faptul că studenții, elevii, pensionarii vor fi excepțiile de la această regulă. Ei vor putea în continuare să fie angajați part-time fără ca angajatorul să plătească norma întreagă.

Tot astăzi vom stabili mecanismul de coordonare pentru Centenar şi tot astăzi vom stabili - aşa înţeleg, domnule Romaşcanu, în domeniul sănătăţii două comitete interministeriale, unul pentru spitale regionale şi unul pentru Institutul Cantacuzino.  Nu daţi din cap, domnule secretar de stat, atât de amplu, aşa, că nu sunt foarte de acord cu ce aţi scris acolo şi pe urmă s-ar putea să plecaţi acasă înapoi. Mă bucur că aţi înţeles.Doamna Păstîrnac, înţeleg că aveţi o veste bună.

Andreea Păstîrnac: Domnule prim-ministru, la 11 ani după adoptarea Legii 321 privind regimul acordării finanțărilor nerambursabile pentru diaspora, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni propune un noi proiect legislativ mai modern şi mai adaptat legislaţiei europene. Noutatea majoră a proiectului este dată de posibilitatea de a oferi granturi de finanțare. În acest mod, fondurile alocate vor putea fi justificate mai puţin birocratic pe baza atingerii obiectivelor strategice. De asemenea, un alt element de noutate îl reprezintă posibilitatea stabilirii de priorități geografice şi tematice multianuale pentru acordarea finanţării şi sperăm că astfel, comunitățile românești care fac eforturi uriașe pentru păstrarea şi consolidarea elementelor identitare vor putea deveni un receptacol prioritar al strategiei şi al finanţării guvernului român. Mulţumesc.

Mihai Tudose: Mulţumesc. Succes! Şi ultimele două teme care au suscitat foarte mult interes şi cel puţin una dintre ele foarte multe efecte negative: în primul rând, astăzi vom lua în discuţie şi spre aprobare acel celebru act referitor la măsurile privind administraţia centrală. Nu dăm pe nimeni afară. Pur şi simplu se blochează angajările şi încercăm şi vom reuşi să eficientizăm actul administrativ. (...) A devenit aparatul birocratic din ce în ce mai mare şi se angajează în fiecare zi. Sunt cereri de sute şi sute, mii de oameni: purtători de ştampilă, de semnătură, de program pe uşă ş.a.m.d. Deci, repet: nu dăm pe nimeni afară, dar va fi un inventar foarte clar al celor care lucrează astăzi pentru şi la stat, care ar trebui să lucreze şi la stat, dar şi pentru stat, şi pentru cetățean, şi vom eficientiza actul lor administrativ şi, practic, (…) a structurilor pe care le reprezintă.

Doi: Un subiect din ultimele săptămâni, ultima lună: celebrele pensii militare, care au cauzat nişte hemoragii extraordinare în sistemele militare. Toată lumea vrea să iasă la pensie acum, să nu se modifice legea, ca să nu cumva să n-o mai prindă pe aia bună. Şi pleacă mii de oameni din sistem, la vârste la care abia acum trebuiau să aducă plus valoarea în sistemele din care fac parte. Nu se va întâmpla aşa ceva. Domnule Ţuţuianu, vă rog frumos! A găsit domnul ministru în schimb o formulă prin care acest sistem al pensiilor militare să rămână în vigoare, indiferent de ceea ce se întâmplă cu legea pensiilor.

Adrian Țuțuianu: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru! Intervenția dumneavoastră este utilă, în condițiile în care, aşa cum aţi precizat, asistăm la o plecare masivă din sistem a unor oameni care sunt la nivelul maxim de competență profesională şi care pot să aducă un plus organismului militar. Vreau să vă rog să fim de acord cu câteva principii astăzi şi, sigur, să continuăm discuţiile apoi cu Ministerul Muncii şi celelalte instituții implicate. În primul rând, fac afirmația că pensiile militare sunt plătite din bugetul MApN şi nu din bugetul asigurărilor sociale. Este o situație similară în toate ţările membre NATO şi UE. În al doilea rând, în situația modificării actualei legi a pensiilor militare, noi suntem de părere că trebuie păstrat același algoritm de calcul al pensiei. În al treilea rând, valoarea pensiei nu va depăși 100% din baza de calcul şi nu vor fi afectate pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală. Am simțit nevoia să facem aceste precizări pentru a lămuri pe cei din sistemul militar că nu avem intenția să creăm probleme suplimentare, care să genereze plecări din sistem. Mulţumesc!

Mihai Tudose: Mulţumesc, domnule ministru! Mulțumim presei!  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe