Declarații susținute de premierul Sorin Grindeanu la începutul ședinței de guvern

25 Mai 2017

 

​[Check against delivery]

Sorin Grindeanu: Bună ziua! Câteva lucruri pe care vreau să le anunţ la începutul şedinţei noastre de astăzi. Azi de dimineaţă am fost la Ministerul Transporturilor, tocmai pentru a impulsiona ceea ce se întâmplă în acest sector, un sector important, un sector care trebuie să se dezvolte, să se miște cu totul altcumva şi cu un ritm mai accelerat şi, totodată, să-i şi felicit pentru ceea ce au făcut, în comparație, cel puţin cu anul trecut, şi ca să dau un exemplu: anul trecut, pe tot parcursul anului 2016 au fost lansate spre licitație şi ridicate proiecte în valoare de 800 de milioane. În 2017, doar în câteva luni s-au început procedurile, s-au lansat spre licitație proiecte de 3,6 miliarde în câteva luni şi urmează în perioada imediat următoare, în iunie, Piteşti - Craiova, extrem de important, urmează lotul 1 şi lotul 5 de pe Piteşti - Sibiu, de asemenea în iulie un alt lot, lotul 4 de pe Piteşti - Sibiu şi tot la fel de important, tot în perioada imediat următoare, Centura Sud Bucureşti, un proiect, de asemenea, extrem de important. Acesta este un pas sau aceștia sunt primi paşi pentru a ajunge acolo unde ne dorim cu toţii din punctul de vedere al infrastructurii, dar merită a fi menționate aceste lucruri şi ceea ce s-a întâmplat acolo.

De asemenea, ca semnal, astăzi, împreună cu doamna vicepremier Sevil Shhaideh, cu doamna ministru Plumb şi cu domnul ministru Jianu, s-au semnat primele contracte pe POC, Axa 2, Tehnologia Informației şi Comunicații, TIC. Poate nu e aşa de importantă suma, cât semnalul pe care am vrut să-l transmitem, că după un an şi şase luni mai încep să se întâmple şi lucruri, după un an şi şase luni de blocaje. Sunt lucruri importante, sunt lucruri care, ca şi semnal, trebuie a fi urmate şi de altele de același tip. O singură cifră vreau s-o anunţ astăzi, spre dezamăgirea probabil a celor care ne tot anunţă că lucrurile merg în direcții greşite, ş.a.m.d., ştiţi cu toţii: în lunile februarie şi martie 2017 au fost înființate cu 8%, deci aproape 10% mai multe SRL-uri decât în aceeași perioadă a anului trecut. De ce v-am dat aceste referințe, februarie şi martie, şi cele două luni? Pentru că din februarie, aşa cum știți, a intrat în vigoare eliminarea celor 102 taxe făcute prin parlament. Iarăși, un semnal, zic eu, extrem de important. Am s-o rog pe doamna ministru Olguţa Vasilescu să vă spună câteva cuvinte legate de normele metodologice ale programului "Prima chirie". Se află astăzi pe ordinea de zi. Vă rog, doamna ministru.

Olguţa Vasilescu: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru. În programul de guvernare, la capitolul Politici publice în domeniul muncii şi justiţiei sociale, am avut introducerea Programului „Prima chirie”, prin care se prevedea că persoanele care lucrează la peste 50 km de localitatea de domiciliu pot beneficia de sume de bani 75% aproximativ pentru plata cheltuielilor de chirie şi întreținere, dar nu mai mult de 900 de lei. Această ordonanţă a fost aprobată în luna ianuarie, astăzi venim cu normele metodologice şi vestea bună este că şi cei care s-au angajat după apariția ordonanței pot să beneficieze de aceste sume de bani, deci şi până la apariția acestor norme metodologice. Practic, de acum se pot depune dosarele şi pentru perioada de acum încolo, dar şi între aceste luni, ianuarie şi luna în curs, dacă s-au angajat şi vor ca aceste sume de bani să le fie subvenționate de către statul român. Mulţumesc.

Sorin Grindeanu: Vă mulţumesc. Mulţumesc reprezentanților presei. Intrăm în ordinea de zi. Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului şi în categoria de folosință conform destinației prin Inspecția tehnică periodică. Vă rog, domnule ministru.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe