Declarații susținute de premierul Victor Ponta, la începutul ședinței de Guvern

11 Decembrie 2013

 

Victor Ponta: Bună ziua, stimați colegi, stimate colege! Vă rog să începem ședința de Guvern, o ședință care va dura mai mult decât de obicei pentru că vreau “să facem curățenia” înainte de Crăciun și toate documentele care erau pe circuit să le dezbatem și să le adoptăm astăzi, sunt peste 200 de acte normative pe ordinea de zi. 

Vreau să asigur cât este şi presa aici de faţă că nici nu ne propunem şi nici nu avem vreo şansă să atingem numărul de ordonanţe de urgenţe emise de guvernele anterioare; în 2010-2011 au fost 133 - 126, noi avem 105 astăzi dacă adoptăm încă 2-3, oricum sunt multe, dar la anul, dacă nu mai avem blocajul din partea preşedintelui, putem să scădem chiar mult sub acest număr de ordonaţe, oricum repet suntem sub numărul guvernelor anterioare şi aceasta este o îmbunătăţire absolut necesară şi importantă. 
Vreau să adoptăm astăzi cât mai multe acte cu caracter normativ, dar să ştiţi şi dvs. şi presa, avem încă două şedinţe de Guvern până la sfârşitul anului, pe 18 şi pe 23 decembrie. Astăzi, dacă e gata Hotărârea de Guvern de la doamna ministru Câmpeanu, cu zilele libere, respective  27 și 31 decembrie şi 3 ianuarie, trei zile libere care se recuperează, să ne spuneţi când se recuperează - înainte, după, mă rog, le aveţi în hotărâre, da?  Întreba toată lumea când sunt zilele libere, e vorba de trei zile de vineri cred - 27 este vineri, 3 e vineri şi 31 e ziua de pregătire a Revelionului, aşa încât oamenii trebuie să ştie cum îşi fac programul de sărbători. 
În rest vreau doar să spun încă o dată că mă bucur de ultimele cifre venite de la INS.  
Preţul pâinii a scăzut cu 12%, se poate şi mai mult domnule ministru, dar oricum e îmbucurător. Să aveţi grijă când merge chiar şi preşedintele la cumpărături să îi spuneţi cât era preţul şi cât e acum, că dânsul are probleme cu preţurile. Deci, INS ne-a confirmat acest lucru. Înseamnă că reducerea TVA şi-a atins unul din scopuri dacă - şi asta domnul ministru Chiţoiu să ne spună dacă îşi atinge şi celălalt scop, şi anume combaterea evaziunii fiscale şi a comercializării fără documente, înseamnă că putem anul viitor să ne gândim la extinderea acestui sistem, care până la urmă se dovedeşte foarte corect. 
În rest, două-trei lucruri pe care aş vrea să vi le mai spun. În primul rând, îmi pare rău să văd, dar nu o să avem de la 1 ianuarie Legea descentralizării. Curtea Constituţională nu lucrează de sărbători şi au amânat-o înţeleg pe 10 - sau, când e? - pe 10. Sunt un pic îngrijorat pentru că era vorba şi de Legea privind cooperarea în domeniul afacerilor europene, care, de asemenea, este contestată de preşedinte de multe luni şi s-au depăşit toate termenele legale. Curtea Constituţională nu ne-a zis şi nu ştim ce facem de la 1 ianuarie, care sunt atribuţiile Guvernului, care sunt atribuţiile Parlamentului. Poate reuşim să mărim bugetul la Curtea Constituţională, să muncească şi dânşii un pic mai eficient, că dacă durează 3-4-7 luni o hotărâre, e destul de dificil. 
În rest, o să vă rog pe toţi să vedeţi ce decizii importante mai avem de adoptat, de trimis către Parlament, de publicat şi, evident, până la sfârşitul anului, două priorităţi - sper să avem buget până la sfârşitul anului - două priorităţi, mai mult la Interne şi la Administraţie, dar şi cu sprijinul de la Armată şi celelalte ministere, să fim tot timpul pregătiţi pentru problemele puse de vreme. Deocamdată am fost şi bine organizaţi, am avut şi noroc. La un moment dat tot o să vină ninsoarea şi vreau să fim pregătiţi cum am fost şi anul trecut şi, de asemenea, pentru orice situaţii care privesc încălcarea gravă a legii - o să vă rog dle ministru să comunicaţi din partea mea şi jandarmilor şi poliţiei că au susţinerea mea pentru aplicarea legii şi că nimeni care distruge proprietăţi publice sau private - am auzit această prostie pe care credeam că nu o mai aud în secolul XXI - că noi nu trebuie să apărăm proprietatea privată; deci dacă intră şi dărâmă gardul de la ziarul care a zis chestia asta nu ne băgăm. Trebuie să ne băgăm! Jandarmii şi poliţia trebuie să impună aplicarea legii şi în România.
Radu Stroe: Am şi comunicat, dle prim-ministru.
Victor Ponta: Şi le daţi şi vestea bună că astăzi dăm 75 de milioane, ultimele datorii de pe vremea dlui Boc, nu? Bine. Unde e domnul ministru Pricopie? Nu e domnul ministru Pricopie, azi e doar domnul ministru Costoiu. Să daţi vestea că astăzi mai alocăm 40 de milioane pentru învăţământul preuniversitar şi universitar şi, de asemenea, doamna  - sigur, nu e treaba directă a dnei ministru Câmpeanu, e mai mult la dl Dragnea - dar reuşim, din tot ce aţi mai dat dvs. înapoi de la ministere, să dăm toţi banii pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, 87 de milioane de lei. Trebuie să ştie toţi primarii şi toţi preşedinţii de consilii judeţene că astăzi primesc toţi banii. Unii, probabil, trebuiau să îi pună ei, ca să fim cinstiţi, dar dacă nu îi au, nu trebuie să se răsfrângă asupra acelora care au cea mai mare nevoie de bani în această perioadă. Astăzi alocăm absolut toţi banii, în aşa fel încât fiecare însoţitor al persoanelor cu dizabilităţi să primească, până de sărbători, tot ceea ce li se cuvine, conform legii. 
Mulţumesc celor de la presă; nu ştiu să vă spun când se va termina şedinţa, depinde de cât de repede adoptăm actele normative. La final, vă anunţăm deciziile adoptate. Dacă dl Palada, care, ca şi mine, în ultimele două nopţi a dormit în avion, e în formă, vi le comunică dânsul, dacă nu, o să rog un ministru mai odihnit şi care are ceva important de comunicat, să meargă la conferinţa de presă. Mulţumesc celor de la presă. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe