Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern

02 Iulie

 

Victor Ponta: Stimați colegi, bună ziua! Să începem repede ședința de guvern pentru că, la ora 16, cei care suntem membri ai CSAT mergem acolo. Îmi cer scuze pentru întârziere, dar avem o justificare mai mult decât întemeiată. Am fost, cei care suntem membrii ai Camerei Deputaţilor, în Parlament şi am votat, în primul rând, Acordul de asociere - domnul ministru de externe este foarte fericit, că suntem primii; sau, nu? Sau a fost Estonia, înainte? Cine?

Titus Corlățean: Nu, mâine va fi un alt stat în paralel cu noi, dar cred că la Senat vom avea votul final…

Victor Ponta: Deocamdată, nu.

Victor Ponta: O.K. Cel mai bun semnal posibil, suntem primii care ratificăm Acordul de Asociere cu Moldova, Ucraina şi Georgia, dar şi mai bine, ca să ştiţi toţi colegii, mai bună chiar vestea, pentru că asta nu era o surpriză, faptul că s-a votat în Parlamentul de la Chişinău şi a fost o majoritate destul de confortabilă - 59. Acolo erau probleme. La noi nu era nici o problemă în mod special.

Strict pe zona economică - să ştiţi toţi miniştrii şi cât este şi presa aici - este un început de lună foarte bun, INS-ul ne-a spus că a greşit, nu-i 3,8 creşterea economică, este chiar 3,9, dacă nu mă înşel. Avem o creştere a consumului, ceea ce înseamnă că oamenii încep să aibă din nou încredere şi toate măsurile pe care le avem de la 1 iulie şi pe parte economică, dar şi pe parte socială, sunt foarte bine recepţionate. O spun încă odată, măsurile foştilor noştri colegi liberali, dar măsuri corecte, cu reducerea contribuţiilor de asigurări sociale - azi s-a dat votul final şi în Camera Deputaţilor, cu scutirea de impozit a profitului reinvestit, plus ce am făcut noi şi bine am făcut, creşterea salariului minim, şcolile, spitalele pe care le-am redeschis, salariile, pensiile, toate lucrurile acestea se simt, în sfârşit, nu doar în statistici.

Felicitări celor care ne-au ajutat să reducem preţul la energie electrică. Și acesta este un lucru important. O să vă rog, domnule ministru Nicolescu, să explicaţi – ştiţi, când s-a redus preţul la energia electrică n-a avut Guvernul niciun merit, în schimb am văzut titlul că Guvernul măreşte preţul la gaze. Noi n-am mărit niciun preţ la gaze, pur şi simplu, se importă mai multe gaze din Rusia; deci soluţia este să avem noi mai multe gaze în România, apropo de cei care se împotrivesc. Deci, când este de bine, este meritul tuturor, când este de rău, este din cauza Guvernului. Să explicaţi că chestia cu gazele nu are legătură cu noi, şi cu cât o să avem mai repede gaze ale noastre, să nu mai cumpărăm din Rusia, cu atât mai bine.

Încă două lucruri, cât este toată lumea prezentă. În primul rând, felicitări în mod special domnul ministru Bănicioiu şi doamna ministru Petrescu - pentru modul în care aţi reuşit să aveţi un dialog cu sindicatele din sănătate. Lucrurile la care v-aţi angajat sunt corecte şi vreau să le facem aşa cum am făcut şi pentru educaţie, ceea ce am promis. Vă rog, în continuare, să aveţi grijă să avem dialog, oamenii au dreptate în mare parte, însă sunt lucruri pe care le putem face, alte lucruri pe care nu le putem face acum, dar esenţial este dialogul şi deschiderea pentru orice fel de măsură posibilă pentru sănătate în perioada următoare. Mi-aţi zis că aţi emis ordinul cu noile molecule - nu?

Nicolae Bănicioiu: Da. Este emis şi ordinul cu noile molecule şi protocoalele de elaborare ale celor 17 molecule; este chiar în Monitorul Oficial de ieri.

Victor Ponta: Pe înţelesul tuturor, moleculele pentru ce?

Nicolae Bănicioiu: Sunt cele 17 medicamente noi, folosite în boli oncologice, boli neurologice, deci leucemii şi boli rare. Sunt pacienţi care nu aveau altă alternativă terapeutică. Dar, profitând de ocazie, vă anunţ şi că ieri am lansat un program pentru profilaxia morţii subite, cardiace, foarte important, pentru că era una din cauzele principale de mortalitate în spitalele din România.

Victor Ponta: Vă rog, după ce se termină şedinţa de guvern, trei săptămâni de acum încolo, staţi minut de minut lângă domnul Voinea, la rectificare, să mai punem bani la Sănătate, da?

Nicolae Bănicioiu: Cu sprijinul dumneavoastră…

Victor Ponta: Pot să fie şi alţi colegi, dar dumneavoastră să fiţi primul, cel mai bine înfipt acolo.

Nicolae Bănicioiu: Mulţumesc.

Victor Ponta: Bun. Şi ultimul lucru, eu sunt mulţumit de modul în care Ministerul Educaţiei, profesorii, toată lumea au gestionat şi evaluarea naţională, acum bacalaureatul. Sigur că nu se poate să nu fie şi cineva care să ne facă de râs. La Arad însă aţi acţionat foarte bine şi organele de cercetare penală, dumneavoastră aţi acţionat administrativ, învăţătură de minte, dacă mai este cineva dacă mai crede în 2014 că poată să vândă subiecte sau să facă altceva; însă de la o singură excepţie, care evident că era mediatizată, nu vreau însă să uităm că 99,9% din profesori, din toţi cei care au fost implicaţi, şi-au făcut treaba foarte bine. La final, îmi spuneţi domnule ministru, dacă mai sunt lucruri de îndreptat, însă, repet, eu cred că a fost un efort foarte mare şi vă rog să o duceţi la bun sfârşit. Mulţumesc celor de la presă, ne grăbim, la ora 16:00, CSAT, aşa că intrăm direct. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe