Declaraţii susținute de premierul Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern

12 Martie 2014

Bună ziua, stimați colegi, la ședința de guvern după ce Curtea Constituțională a declarat că suntem constituționali, e în regulă, după ce parlamentul, evident, ne-a reconfirmat prin vot și după ce domnilor de la PDL care au zis că suntem neconstituționali, li s-a respins solicitarea. După aceea, au zis că de ce nu venim cu un program; am venit cu un program, acum vor să facă moţiune pentru programul care a venit. Important e următorul lucru: aveţi toţi deja o săptămână - vorbesc de cei noi, ceilalţi, mai mult timp de lucru. În această formulă vreau să ne desfăşurăm activitatea pe tot parcursul anului 2014 şi toată lumea să îşi îndeplinească foarte clar toate sarcinile, şi cele din programul de guvernare, şi cele din programul pe care ne-am angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Câteva mesaje pentru astăzi. În primul rând, înţeleg că, pentru luna februarie, România a primit rambursări de peste 1,2 miliarde de euro. Au reintrat banii, d-le ministru Voinea, în Trezorerie, deci puteţi să îi daţi în continuare pentru continuarea programelor. Şi vreau să ştiţi că anul acesta, Transporturi, Mediu, POSDRU, toate celelalte - cât avem, d-le ministru, de cheltuit? Ca să nu dezangajăm nimic.
Eugen Teodorovici: Aproximativ 2,8 miliarde de euro.
Victor Ponta: 2,8. Anul trecut cât am primit de la Comisie?
Eugen Teodorovici: Factura a fost 3,5 miliarde şi au intrat în ţară 2,88.
Victor Ponta: Bun, deci măcar cât a fost în 2013 trebuie anul acesta, ca să nu avem dezangajări. Nu? Pentru că regula M+3, din fericire, ne ajută şi dacă anul trecut am recuperat anii pierduţi cu programele suspendate, anul ăsta nu mai există nici o problemă de acest gen. Vreau să vă rog pe toţi cei responsabili, mai ales că e vorba de noi miniştri, de fapt, dl Korovi la Mediu, dl. Şova la Transporturi, POSDRU şi POS-CCE au trecut la dumneavoastră, d-le Teodorovici, deci, să nu există nici o sincopă în activitatea autorităţilor de management, pentru că e bine când ne vin banii pe toate programele. În acelaşi timp, vreau să salut ideea de implementare a listei de investiţii publice prioritare. Ştiţi foarte bine că e un angajament pe care ni l-am luat, de a spune foarte clar care sunt aceste investiţii şi cum le desfăşurăm şi dl. Voinea trebuie să vină în cel mai scurt timp cu criteriile foarte clare.
Liviu Voinea: Săptămâna viitoare /.../
Victor Ponta: Bine, dar vreau să le discutaţi înainte, să nu discutăm pe ele în timpul şedinţei de guvern. La Educaţie, vreau să mulţumesc şi în şedinţa de guvern doamnei ministru Plumb şi fostei ministru, d-na Mănescu, pentru că, realocând de la Mediu şi de la Transporturi sume pe care, altfel, le dezangajam, am putut să avem 200 de milioane de euro pentru 500 de şcoli. Ştiu că dl. vicepremier Dragnea şi cu ministrul educaţiei, dl. Pricopie s-au ocupat şi de această problemă, şi de cea a microbuzelor şi mă bucur foarte tare atunci când putem să investim bani în infrastructura şcolară. E un lucru extrem de important. Vreau să salut faptul că se continuă lupta împotriva evaziunii fiscale şi a ilegalităţilor în domeniul alimentar. Am făcut acest lucru atunci când DNA a destructurat acea reţea de fraudare a TVA la carnea de pui. Ieri, DIICOT-ul  împreună cu Direcţia Antifraudă, în zona, de asemenea, de carne - nu ştiu dacă e stricată sau nu carnea - dar sigur înţeleg că era vorba de documente false. Deci, orice ar fi, e foarte bine că s-a intervenit în forţă şi combaterea evaziunii în acest domeniu alimentar, trebuie să meargă în două direcţii - reducerea TVA sau combaterea celor care fraudează. Altfel, facem TVA-ul mai mic şi frauda e aceeaşi și nu am realizat absolut nimic. Să nu ziceţi că nu e de spus la şedinţa de guvern, dar dacă, Doamne fereşte, se interzicea micul românesc, era de vină guvernul. Înţeleg că la Comisia Europeană câştiga bătălia micului - avem voie, da, d-le secretar de stat?
-: Avem voie.
Victor Ponta: Bine, câştigaţi-le pe toate, că asta, cu micul, chiar e mai importantă decât credem noi, dar, slavă Domnului, la Comisia pentru siguranţa alimentară s-a avizat favorabil lista cu aditivii alimentari. Vreau să susţin poziţia României, coordonată cu cea a ţărilor din UE şi din NATO referitor la criza din Ucraina. Dl. ministru Corlăţean, de altfel, ieri a fost la Kiev şi a exprimat o poziţie foarte clară, iar dl. ministru Dușa, sub coordonarea, bineînţeles, a preşedintelui, trebuie să fie tot timpul pregătit pentru ceea ce ţine de colaborarea noastră şi cooperarea în cadrul NATO, cu partenerii noştri strategici. Mai sunt două lucruri pe care vreau să le spun şi pe care le voi prezenta sau detalia, dacă este cazul, după şedinţa de guvern, la conferinţa de presă. În primul rând, vreau să prezint o situaţie foarte clară, legată de cel mai mare pericol prin care trece România în 2014, şi anume, pericolul exploziei preţurilor la energie electrică. Preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi şi preţurile la energie electrică rămâneau constante. O să prezint la şedinţa de guvern care este implicaţia. Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială, şi vreau să îmi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, de la Sidex, de la celelalte companii care sunt afectate, dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50%. Împreună cu dl. Niţă o să prezentăm toate documentele şi soluţiile. Soluţiile sunt să trecem peste preşedinte, să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă, dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii. Mulţumesc, de asemenea, Ministerului de Interne, dar şi reprezentanţilor UDMR, care au avut o poziţie foarte clară: tot ceea ce este democratic şi european se poate afirma în România; acolo unde sunt acte extremiste, indiferent că vin din partea unui cetăţean maghiar sau unui cetăţean român, acestea trebuie sancţionate. Nu poate fi, şi cred că ştie toată lumea, interzisă intrarea în România a unor cetăţeni europeni care aparţin unui partid, pentru simplul motiv că nu putem să le cerem carnetul de partid la intrarea în ţară. Dar putem să interzicem prezenţa pe teritoriul României a unei persoane şi am transmis către preşedintele României materialul întocmit de Ministerul de Externe legat de activitatea preşedintelui Jobbik, dl. Vona Gábor şi preşedintele, dacă acum nu mai este susţinător al d-lui Tökés şi al d-lui Vona Gábor, dacă i-a reevaluat şi îi consideră un pericol pentru România, sunt convins că va acţiona în baza sesizării guvernului. Mai multe detalii despre problema preţului la energie electrică o să vă prezint personal la conferinţa de presă. Mulţumesc celor de la mass media. Haideţi să trecem repede la ce avem pe ordinea de zi. 

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe