Declaraţii susţinute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

07 Decembrie 2018

Galerie foto

Declaraţii susţinute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

[Check against delivery]

Viorica Dăncilă: Bună ziua. Vreau să încep prin a-i felicita pe toţi miniștrii, dar şi pe toţi cei implicați în pregătirea primului mandat al României la Președinția Consiliului UE. După întâlnirea cu Conferinţa președinților de la Bucureşti, săptămâna aceasta, am avut întâlnire cu Colegiul Comisarilor. Am vorbit despre prioritățile noastre, pe timpul președinției rotative, dar şi despre modul în care vom coopera cu instituțiile europene. Mulți dintre miniştri au avut întâlniri cu comisari europeni, cu președinții comisiilor din Parlamentul European, dar şi cu raportori. Vreau să-i felicit pe miniștrii care au preluat clopoțelul, pentru a coordona activitățile în cadrul Consiliului UE. Aşa cum a menționat şi președintele Comisiei Europene, România este pregătită să facă faţă responsabilităților care îi revin, iar recunoașterea acestui fapt nu a putut decât să ne bucure, având în vedere unele critici apărute în spaţiul public, în ultima perioadă. Partenerii europeni au remarcat după aceste discuții că fiecare ministru în parte stăpânește dosarele pe care le are pe masa de lucru, că este o implicare totală din partea fiecărui minister, iar discuţiile pe care le-am avut în cadrul Colegiului Comisarilor, pe provocările existente la nivel european, au arătat că stăpânim aceste probleme, că avem o abordare ambițioasă, o abordare realistă şi că în același timp ne dorim ca Președinția României la Consiliul UE să se bucure de succes. Singura situație incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul președinte Klaus Iohannis, prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante - mă refer la Dezvoltare Regională şi Administrație Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României. Ne dorim să exercităm cu succes președinția rotativă în toate domeniile de activitate, iar acest lucru se poate face, doar conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet. Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite prioritățile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat Curtea Constituțională a României pentru a soluționa acest blocaj creat de domnul președinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu îmi doresc acest lucru, dar, aşa cum am spus anterior, interesul României, interesul românilor, este mai presus de ambiții, de joc politic sau de o campanie electorală.

Guvernul va continua pregătirile în termenele stabilite, cu aceeași seriozitate şi cu același profesionalism. Împreună cu membrii guvernului vom continua discuţiile legate de preluarea președinției, dar şi de exercitarea acesteia, iar pe data de 12 voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului președinției rotative, pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019. Nu în ultimul rând, salut şi faptul că președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, a reiterat faptul că România va deveni parte a Spațiului Schengen înainte de finalul actualului mandat al Comisiei Europene. Din punct de vedere tehnic, ştim că ţara noastră îndeplinește toate criteriile şi cred că acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care România este tratată ca şi celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Discutăm în şedinţa de astăzi Hotărârea de Guvern prin care majorăm salariul minim brut la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei, pentru angajații cu studii superioare şi cu 1 an vechime în domeniul acestor studii. Această decizie va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019. Adoptăm acest act având în vedere Ordonanța de Urgenţă prin care am modificat Codul Muncii şi am introdus noțiunea de salariu minim diferențiat. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară, garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei, aplicat pentru personalul cu studii superioare şi o vechime în muncă de cel puţin 1 an, reprezintă o creştere de 23,68%. Așadar, ne îndeplinim angajamentul de majorare a veniturilor populației şi vreau să subliniez cu această ocazie că salariile din sistemul bugetar vor continua să crească, potrivit Legii salarizării unitare, adoptată de Parlament.

Construcția bugetului pentru anul viitor are în vedere creșterea salariilor în sistemul public, cât şi veniturile pensionarilor, aşa cum este stabilit în Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor fi înghețate, ci vor creşte. Aceasta pentru că au apărut în spaţiul public anumite informații care pot crea incertitudine şi cred că nu este corect, nu este drept să creăm îngrijorări, să ne jucăm cu sentimentele pensionarilor, ale salariaților şi să ducem în spaţiul public informații eronate. Am vrut să pun capăt acestor speculații nefondate apărute în spaţiul public.

Printr-o decizie pe care o adoptăm astăzi, continuăm o măsură care a contribuit la dezvoltarea turismului românesc. Vom acorda voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei angajaților din sistemul public şi în următorii doi ani, 2019 şi 2020. Vorbim de o măsură apreciată şi de către români, peste 1.200.000 de persoane au primit vouchere de vacanță în acest an, pe care le-au utilizat în unităţi de cazare în România. Acest fapt a dus la o creştere cu peste 5% a numărului de turiști din ţara noastră, până în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, faţă de anul trecut se înregistrează o creştere cu 10% a solicitărilor de autorizații pentru unitățile de cazare din România.

 "Start-Up Nation" - Programul de susținere a antreprenoriatului lansat de Guvernarea PSD-ALDE s-a dovedit un succes. La prima ediție a programului, în anul 2017, au fost înființate peste 8.000 de noi afaceri şi au fost create peste 20.000 de noi locuri de muncă. Sunt rezultate care ne încurajează să continuăm acest program într-o formă simplificată însă, care să răspundă mai bine așteptărilor tinerilor care vor să pornească o afacere. Prin cea de-a doua ediție a acestui program, pe care o adoptăm în şedinţa de guvern de astăzi, ne propunem să oferim sprijin pentru 10.000 de proiecte. Fiecare beneficiar poate primi 200.000 de lei. Vom acorda o atenţie mai mare dezvoltării afacerilor în zonele ţării în care numărul întreprinderilor mici şi mijlocii este mai scăzut, precum şi o susținere mai puternică a antreprenorilor, prin eliminarea unor proceduri administrative şi acordarea unor sume de finanțare sub formă de avans.

Venim în şedinţa de guvern de astăzi şi cu măsuri de sprijinire a sectorului agricol. Pe de-o parte, creștem suma alocată subvenției pentru motorină folosită în agricultură cu 67 de milioane de lei, astfel încât suma totală să ajungă în acest an la 487 de milioane de lei. Pe de altă parte, aprobăm sumele destinate susținerii sectorului zootehnic. Suma totală pentru 2018 este de aproape 486 de milioane de lei, peste 104 milioane de euro.

O altă veste bună, venită chiar în această dimineaţă de la Comisia Europeană, este legată de ajutoarele privind combaterea pestei porcine. Astfel, României i se acordă un grant în valoare de 34.278.750 de euro, reprezentând 75% din costurile eligibile pe care ţara noastră le-a angajat pentru măsurile de urgenţă de combatere a pestei porcine africane.

Tot astăzi, vom lua mai multe măsuri şi vom asigura fondurile necesare pentru serviciile sociale destinate categoriilor vulnerabile şi sprijinirea autorităţilor locale.

Ca în fiecare an, veteranii de război şi văduvele veteranilor vor primi un ajutor pentru acoperirea unor cheltuieli cu energia termică şi energia electrică. Am luat decizia să majorăm acest ajutor astfel încât să ajungă la 400 de lei. Banii vor fi distribuiți odată cu pensia din luna decembrie. În același timp, alocăm comunităților locale sumele necesare pentru susţinerea centrelor în care sunt îngrijiți copiii aflați în sistemul de protecție socială şi persoanele cu dizabilități. La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele normative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi. Vă mulţumesc.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe