Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern

23 Mai 2019

[Check against delivery]

Bună ziua, tuturor,

În ultimele trei săptămâni am mers în mai multe județe din țară, iar colegii mei, miniștrii, au fost, de asemenea, în teritoriu. Am vrut să vedem cum sunt puse în aplicare programele guvernamentale, beneficiile acestora pentru români și ce putem face pentru a dezvolta în continuare comunitățile locale. Am stat de vorbă cu fermieri, cadre medicale și profesori, oameni de toate vârstele și din medii diferite, autorități locale. Am avut discuții utile, de care ținem cont în luarea deciziilor guvernamentale. Oamenii au așteptări legitime, iar noi  vrem să le răspundem cu măsuri concrete.
În ședința de guvern de astăzi, îmbunătățim funcționarea Fondului de Dezvoltare și Investiții, preluând propuneri venite din teritoriu. Fac precizarea că acest instrument este unul deosebit de apreciat, în doar 20 de zile au fost depuse aproximativ 1000 de cereri de finanțare. Extindem acest program, astfel încât să finanțăm și construcția și amenajarea spaţiilor de depozitare şi păstrare a produselor agricole, o măsură așteptată de mult timp de fermieri, care au nevoie de sprijin pentru valorificarea produselor. Pentru că România are nevoie de infrastructură modernă, includem în domeniul prioritar principal al Fondului și finanțarea investițiilor pentru realizarea aeroporturilor. 
Totodată, simplificăm procedura de solicitare a finanțării pentru că ne dorim mai multă eficiență în realizarea proiectelor. În acest sens, eliminăm autorizația de construcție din lista documentelor necesare la depunerea dosarului de solicitare a finanțării. Pentru a nu exista confuzii, fac precizarea că acest document va fi în continuare obligatoriu pentru începerea lucrărilor de construcție. Pentru a finanța cât mai multe proiecte, vor fi eligibile și alte cheltuieli, cum ar fi cele cu utilitățile, cele de proiectare, studiile de fezabilitate sau expertizele tehnice.
Așa cum am mai subliniat, 2019 este pentru Guvern anul investițiilor, pe care dorim să le realizăm atât din fonduri de la buget, fonduri europene, cât și prin finanțare privată. În acest scop, reglementăm modul de implicare a fondurilor sau societăţilor de investiţii, inclusiv a fondurilor de pensii administrate privat care doresc să participe în parteneriat public privat la realizarea proiectelor strategice. Am avut discuţii cu fondurile internaţionale de investiţii, care au un mare interes pentru a finanța astfel de proiecte. Instituim un mecanism simplu, prin care fondurile sau societaţile de investiţii vor transmite Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte, până la aprobarea Studiului de fundamentare. Pe baza acestor solicitări, se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect, inclusă în Studiul de fundamentare. Prin aceste modificări vom asigura surse financiare suplimentare pentru realizarea proiectelor în parteneriat public-privat.
O altă măsură pe care o luăm astăzi pentru sprijinirea comunităților locale este programul ”O comună, o ambulanță”, prin care asigurăm servicii medicale de urgență în toate localitățile României. Adoptăm un mecanism de sprijin prin care medicii de familie vor primi finanțare să achiziționeze și să doteze o ambulanță pentru urgențe. Este vorba despre o schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Banii pot fi folosiți atât pentru achiziția și dotarea ambulanțelor, cât și pentru cheltuieli de întreținere, plata salariilor și pentru dotarea cabinetelor medicale. Programul se va aplica în perioada 2019-2020 și va avea un buget total de 2,5 miliarde lei. 
Pentru a veni în sprijinul asistenței medicale comunitare, adoptăm astăzi reglementări detaliate privind organizarea, funcționarea și finanțarea acestei activități. Este important să asigurăm furnizarea acestor servicii în mod integrat, cu cele de asistență socială și prevenire a abandonului școlar. Astfel, oferim accesul la servicii sociale unui număr mai mare de persoane vulnerabile din comunitățile rurale sărace. În plus, România va putea beneficia de oportunitățile de finanțare din fondurile europene, în valoare de 355 milioane de euro. 
Un alt program pe care îl demarăm astăzi este ”Ana Aslan – rezidențe pentru vârstnici”, prin care asigurăm îngrijire și sprijin părinților și bunicilor noștri. Aprobăm în acest sens un memorandum prin care susținem construirea, înființarea și amenajarea centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, prin alocarea unei sume de până la 500.000 de euro fiecărui investitor sau organizație neguvernamentală care dorește să aplice. Programul se va derula până în 2020 și va avea asigurată o finanțare de 4 miliarde de lei credite de angajament.
Avem într-un stadiu foarte avansat și alte două proiecte sociale cu beneficii importante pentru români. 
Discutăm astăzi, în primă lectură, proiectul "O familie, o casă", o variantă mai aproape de nevoile cetățenilor a programului Prima casă.  Venim cu noi măsuri de reducere a costurilor de finanțare pentru românii care doresc să-și cumpere o locuință. Concret, ne propunem creșterea nivelului garanției guvernamentale de la 50%, cât este în prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de către stat a comisionului de gestiune și reducerea substanțială a dobânzii pentru familiile cu copii și pentru persoanele cu dizabilități.
De asemenea, vom promova în curând un proiect aflat deja în transparență decizională privind Programul guvernamental Dezvoltarea Regiunii Nord-Est”. Vrem să îmbunătățim condițiile de viață pentru românii, pentru cei care nu beneficiază de utilităţile necesare unui trai decent. În acest sens, vom acorda pentru fiecare gospodărie un ajutor nerambursabil de 20.000 de lei pentru  izolarea termică şi energetică a locuințelor, încălzire cu centrale termice, asigurarea de apă caldă menajeră prin sisteme solare, amenajarea de grupuri sanitare în interiorul locuinţei şi conectarea gospodăriilor la reţeaua de apă, canalizare şi gaze. 
Suntem încurajați să continuăm în această direcție și de progresele înregistrate în câteva proiecte de maxim interes pentru cetăţeni. 
Autostrada Ploieşti-Braşov are acum un constructor cert:  asocierea dintre cea mai mare firmă din China şi una dintre cele mai importante firme din Turcia. Documentaţia pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat de proiectare, construcţie şi operare a Autostrăzii Târgu Neamţ - Iaşi este finalizată şi transmisă în vederea publicării în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Pentru Autostrada Sudului, Studiul de fundamentare a fost finalizat şi se află în transparenţă decizională.
Un alt proiect important așteptat de mult timp de cetățeni este podul suspendat peste Dunăre, în zona Tulcea-Brăila, un proiect a cărui implementare am verificat-o în teren. Ministrul interimar al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, m-a informat că proiectul tehnic a fost finalizat, iar mâine va fi transmisă către Comisia Europeană aplicația de finanțare, astfel încât cele 363 de milioane de euro fonduri europene să poată fi accesate cât mai curând.
Îl felicit pe vicepremierul Daniel Suciu pentru că în sistemul electronic de licitații publice a fost ridicat proiectul privind reabilitatea și modernizarea cazinoului din Constanța. Așa cum ne-am angajat, impunem un ritm alert al implementării proiectelor pentru că românii nu mai au timp de așteptat.
Vreau să punctez și succesul Programului de sprijin a industriei cinematografice. Până în prezent, 70 de producţii cinematografice, naţionale şi internaţionale, au solicitat finanţare prin acest program. Deja a fost aprobată finanțarea pentru 31 de proiecte în sumă de 120 milioane lei. Ne așteptăm ca numărul proiectelor să crească având în vedere că  România participă pentru prima dată la târgul cinematografic organizat la Cannes în timpul Festivalului de Film, cu oferta Guvernului României de sprijin a producţiei cinematografice. 
Astăzi, doamna vicepremier Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a  lansat a două ediție a Programului Rabla pentru electrocasnice, inițiat anul trecut de Guvernul PSD-ALDE, din grijă pentru  oameni și pentru mediul înconjurător. În 2018, fondurile s-au epuizat în prima săptămână din momentul lansării, motiv pentru care anul acesta am alocat 40 de milioane de lei, dublu față de anul trecut. Dorim ca tot mai mulți români să beneficieze de vouchere pentru achiziția de electrocasnice. Așadar, românii care vor să achiziționeze un frigider, o mașină de spălat, un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat vase sau un televizor, o pot face, începând de mâine, prin intermediul aplicației informatice.
Luăm o decizie importantă și pentru cetățenii care trebuie să-și recupereze taxa auto. Printr-o Hotărâre pe care o adoptăm în cadrul ședinței de guvern de astăzi, transferăm suma de 700 de milioane de lei din Fondul de Rezervă Bugetară la dispoziția Guvernului către Fondul pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu, în scopul restituirii  sumelor către cetățeni. Astfel, vom continua să asigurăm fondurile necesare pentru recuperarea taxei auto de către toți românii care au acest drept. 
În urma întâlnirilor și a celor convenite împreună cu autoritățile locale, conducerea Complexului Energic Hunedoara și cu reprezentanții angajaților, avem în primă lectură un proiect de act normativ prin care urmărim revitalizarea activității acestei societăți.  Este nevoie de măsuri urgente pentru viabilizarea economică a CEH, societatea vitală atât pentru forța de muncă din regiune, continuarea activității de minerit,  pentru securitatea energetică națională, cât și pentru furnizarea de agent termic către comunitățile locale. Vrem să creăm cadrul legal și fiscal, împreună cu ANAF, în vederea salvării activelor viabile din CEH în concordanță cu prevederile europene și cu acordul Comisiei Europene.  Este primul pas al procesului de reorganizare și relansare a activității miniere și energetice din zonă, așa cum am stabilit recent, în cadrul vizitei mele în Valea Jiului. Este o măsură promisă și de alte guverne, dar nerealizată. Guvernului PSD-ALDE o pune în practică într-un timp cât mai scurt, pentru că activitatea de minerit trebuie să rămână în continuare definitorie pentru Valea Jiului.
Un alt subiect important aflat în atenția publică este reglementarea activității de ride-sharing, care aștepta de mult timp o soluție legislativă. Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au avut în ultima săptămână consultări repetate cu toți factorii implicați, proces apreciat de toate părțile. Astăzi proiectul de ordonanță de urgență referitor la acest subiect va fi pus în consultare publică, urmând ca săptămâna următoare să adoptăm soluțiile convenite.
Tot astăzi adoptăm un act normativ privind resursele hidrominerale, deosebit de important pentru economia românească, dar și pentru valorificarea bogățiilor naturale în folosul cetățenilor. Adoptarea acestui proiect înseamnă încă un angajament îndeplinit în fața românilor. Punem în valoare apele minerale, de izvor, de masă și medicinale, geotermale și terapeutice comercializate pe teritoriul României. Vrem să ne asigurăm că introducerea pe piață a apei de izvor respectă normele de protecție a consumatorului, că exploatarea acestor resurse va aduce beneficii și comunităților locale prin distribuirea unei părți din redevențe, iar investitorii vor avea reguli mai clare și simplificate pentru încheierea contractelor de concesiune.
Agricultura rămâne un alt domeniu strategic pentru Guvern, atât datorită contribuției economice, cât și urmare a importanței sociale.  După reducerea TVA pentru produsele bio și produse tradiționale, măsură foarte apreciată de toți producătorii pe care i-am întâlnit în deplasările în țară, astăzi venim cu noi decizii care să încurajeze angajarea tinerilor în agricultură.
Aprobăm un act normativ prin care sprijinim fermierii care creează locuri de muncă și angajează tineri, acoperind o parte importantă din cheltuielile cu forța de muncă. Astfel, cei care angajează cel puțin doi tineri cu studii superioare de specialitate vor primi, pentru fiecare angajat, 1.000 de lei lunar; Sprijinul este de 750 de lei pentru fiecare angajat cu studii medii de specialitate sau absolvenți ai unor cursuri de formare profesională, iar pentru persoanele fără studii ajutorul din partea statului este de 500 de lei pentru fiecare persoană. Sumele necesare pentru acest ajutor așteptat de tinerii fermieri sunt deja asigurate în buget, prin urmare această măsură va produce efecte în scurt timp. Ieri, aproape 107 milioane euro au intrat în conturile României pentru fermieri și pentru satul românesc. Această sumă se adaugă la cea primită în luna februarie, respectiv circa 298 milioane euro, pentru derularea proiectelor din zonele rurale. În prezent se află în implementare, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, 26.500 proiecte de investiții în agricultură și dezvoltare rurală. Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în 2019 pentru agricultură și dezvoltare rurală se ridică la peste 2 miliarde euro (plăți directe și investiții). Preocuparea constantă a Ministerului Agriculturii pentru accesarea fondurilor europene a determinat o absorbție de peste 8 miliarde euro, bani ce au intrat in conturile fermierilor români în perioada 2017-2019, prin eforturile susținute ale ministrului Daea și ale colegilor din APIA și AFIR. 

Tot în ședința de astăzi vom aproba recunoașterea Asociației Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii ca fiind de utilitate publică. Este o modalitate de sprijin a acestei Asociații, care a coordonat pregătirea dosarului de candidatură, precum și implementarea, monitorizarea și evaluarea programului cultural inclus în dosarul de candidatură. Programul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii este un proiect important pentru România și pentru promovarea culturii naționale în contextul multicultural european. În perioada următoare vom veni și cu alte măsuri de sprijinire a acestui proiect.
Continuăm să ne îndeplinim mandatul de Președinție la Consiliul Uniunii Europene cu toată implicarea şi responsabilitatea și ne putem mândri că lăsăm o moștenire vizibilă şi consistentă pentru cetățenii europeni.  Am reușit, în aproape 5 luni de mandat, să adoptăm decizii benefice pentru cetățeni, unele cu impact și vizibilitate mai mare în plan public, altele mai puțin mediatizate, dar la fel de importante. Aș dori să amintesc aici câteva dosare cu impact major din cele 90 pe care le-am soluționat în doar 100 de zile: Directiva privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată reprezintă un progres substanțial în eforturile Uniunii de a asigura și promova egalitatea de șanse și de gen pe piața muncii. De asemenea, Directiva privind transparența și predictibilitatea la locul de muncă. Aceasta va asigura o mai mare claritate în ceea ce privește condițiile de muncă ale lucrătorilor europeni. Directiva Gaze naturale, un dosar extrem de dificil pe care am reușit să obținem consens. Noile măsuri vor contribui la securitatea energetică europeană și la o mai bună protecție atât a investitorilor în infrastructura de gaze, cât și a utilizatorilor. Măsuri de consolidare a Pieței Interne, unele destinate asigurării unui tratament egal și echitabil al cetățenilor în întreaga Uniune. Astfel, Directiva privind dublul standard al produselor alimentare va permite corecta informare a consumatorilor privind calitatea ingredientelor din alimente și sancționarea abaterilor de la reguli. Totodată, am contribuit cu 13 măsuri legislative la îmbunătățirea normelor privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare și întărirea rezistenței la șocuri a Uniunii Bancare.
Acestea sunt doar câteva exemple din realizările lunilor de mandat parcurse deja ca Președinție la Consiliul Uniunii Europene, realizări cu impact major asupra cetățenilor. Confirmăm astfel, prin efectele acțiunilor noastre, că Uniunea lucrează în beneficiul cetățeanului și că această Uniune este în măsură să producă schimbări pozitive în viața noastră de zi cu zi. Sunt argumente în plus pentru cetățenii români și pentru cetățenii europeni să aibă încredere în proiectul european și în beneficiile acestuia.
Referitor la scrutinul de duminică, după cum știți, Guvernul României a luat toate măsurile pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor europarlamentare pentru care românii sunt chemați la urne duminică, 26 mai. De asemenea, ne-am îndeplinit responsabilitățile legale pentru organizarea în bune condiții a referendumului convocat pentru aceeași zi. Am încredere că autoritățile sunt pregătite ca cele două scrutine să se desfășoare în condiții de normalitate și că românii vor decide ce este mai bine pentru viitorul României și al Uniunii Europene.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele adoptate în ședință.

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe