Declarații susținute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

17 Septembrie 2019

Galerie foto

Bună ziua, tuturor,
În actuala guvernare am demonstrat că rezultatele bune ale economiei trebuie și pot fi transferate în creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Prin măsurile pe care le-am luat, prin implicare, curaj și determinare, veniturile tuturor românilor au crescut.
Cadrele medicale, angajații din învățământ, cei din construcții, dar și din alte sectoare, au în prezent venituri mult mai consistente decât în anul 2016.
Am majorat substanțial și veniturile pensionarilor. Prin  creșterea în mai multe etape a punctului de pensie, seniorii României au, în prezent, pensii care au crescut în medie cu 55% față de decembrie 2016. Dacă la finalul anului 2016, pensia medie era de 885 de lei, în prezent a ajuns la 1368 de lei.
Îmi doresc să continuăm pe acest drum pentru că românii au dreptul la o viață mai bună, care poate fi asigurată doar prin implicarea tuturor decidenților. De aceea, am propus la finalul săptămânii trecute Pactul pentru bunăstarea românilor. Nu am cerut mult. Am cerut doar o garanție scrisă că românii nu vor mai trece niciodată prin experiența tăierii veniturilor. De asemenea, am cerut o minimă garanție că mediul de afaceri autohton nu va fi sufocat de taxe, ci va fi sprijinit în continuare să se dezvolte.
Din păcate, liderii Opoziției, în frunte cu președintele Iohannis, fie au ales să ignore acest document, fie au condiționat semnarea sa de obținerea unor avantaje electorale. Acești politicieni ne-au arătat că nu îi interesează soarta oamenilor. Ne-au arătat că nu sunt capabili să facă un gest de normalitate pentru români dacă nu au ceva de câștigat din acest lucru. Sau mai grav, ne-au arătat că în lipsa unui program de guvernare, singurul lor plan este cel al austerității, al taxării și al tăierilor. Sunt ferm împotriva unei asemenea perspective și le mulțumesc încă o dată celor care deja au înțeles că bunăstarea românilor nu se negociază și s-au alăturat acestui angajament în interesul cetățenilor.
Îi chem încă o dată pe toți cei care au puterea de a-și asuma să mi se alăture în acest obiectiv, care trebuie să fie obligatoriu pentru oricine vine să ceară votul cetățenilor.
Mâine vom găzdui la București a doua rundă de consultări interguvernamentale româno-poloneze și voi avea o întrevedere cu omologul meu, prim-ministrul Republicii Polone. Va fi un bun prilej pentru susținerea demersurilor privind    consolidarea parteneriatului nostru strategic și a dialogului politic dinamic.
Membrii Guvernelor celor două state vor semna mai multe Memorandumuri de Înţelegere în domenii relevante pentru dezvoltarea ţărilor noastre, precum infrastructura, energia, transporturile, comunicaţiile, digitalizarea, antreprenoriatul și gestionarea fondurilor europene.
Aceste documente creează premise pentru dezvoltarea cooperării noastre economice, având în vedere faptul că Polonia rămâne unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din regiune. Volumul schimburilor comerciale bilaterale atinge niveluri din ce în ce mai ridicate, iar oamenii de afaceri din Polonia își sporesc investițiile în țara noastră, în timp ce investitorii români manifestă interes crescut pentru piața poloneză.
Consolidăm relațiile cu state membre ale Uniunii Europene, dar în același timp aprofundăm Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. Duminică voi începe o vizită de lucru în SUA, alături de mai mulți membri ai Cabinetului, în cadrul căreia voi avea întâlniri cu oficiali americani. Vizita de lucru va avea și o componentă economică puternică și va fi un bun prilej să prezentăm investitorilor americani oportunitățile de afaceri din România.
Așa cum ne-am angajat, continuăm susținerea investițiilor pentru comunitățile locale. Primele 116 proiecte finanțate prin Fondul de Dezvoltare și Investiții au fost aprobate astăzi. Este vorba despre lucrări de infrastructură – drumuri locale, modernizări și reabilitare străzi, școli și grădinițe, dar și spitale, construcția de rețea de distribuție și alimentare cu gaze naturale sau rețea de canalizare. Toate proiectele aprobate au documentaţia completă.
În perioada următoare, se vor  semna contracte de finanţare pentru aceste proiecte, astfel încât,  din  luna octombrie să înceapă implementarea lor. Valoarea celor 116 proiecte de investiții ce se vor derula în toate regiunile țării este aproximativ de 2 miliarde de lei. Acesta este un prim pachet de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare și Investiții. Vom continua analiza pentru a fi aprobate şi alte proiecte, până la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde lei pentru acest an.
Venim în sprijinul comunităților locale care au nevoie de fonduri guvernamentale pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitățile naturale. În ședința de astăzi vom aloca autorităților locale din 27 de județe peste 164 de milioane de lei din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Acești bani vor finanța lucrări de refacere și reabilitate a infrastructurii hidrotehnice, terasamente și maluri de apărare, drumuri județene și comunale, poduri și podețe, afectate de inundații și alunecări de teren.
Fondurile sunt alocate pe baza solicitărilor și evaluărilor făcute de autoritățile locale, Inspectoratele pentru situații de urgență și prefecturile din județele afectate.
Departamentul pentru Monitorizarea investițiilor în infrastructură a avut activitate intensă în ultima perioadă și mă bucur să anunț că s-au făcut progrese importante în mai multe proiecte pe care le avem în derulare.
Astfel, pe Autostrada Sibiu –Pitești, secțiunea 1, Sibiu – Boița, a fost emisă decizia de expropriere a imobilelor și au fost asigurate sumele pentru plata despăgubirilor către proprietari. Pentru secțiunea 3 - Cornetu – Tigveni estimăm că la sfârșitul acestei luni va fi gata documentația de atribuire a contractului. De asemenea, la sfârșitul lunii august au fost depuse 10 oferte pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a tronsonului Tigveni - Curtea de Argeș.
Pentru un alt proiect important, Autostrada de Centură București Sud, avem în prezent contractare pe toate tronsoanele. Lucrurile s-au mișcat repede și, la finalul lunii august, a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru lotul 1 al Centurii București Sud, iar săptămâna următoare se va putea emite ordinul de începere a lucrărilor.  Progrese importante s-au făcut și pe Drumul Expres Craiova-Pitești. Au fost emise autorizațiile de construire pentru tronsoanele 1 și 2, iar pentru tronsonul 2 deja a fost stabilită data începerii lucrărilor pentru 24 septembrie 2019.
În ceea ce privește Autostrada Ploiești Brașov, după cum știți, la finalul lunii trecute, am modificat cadrul legal pentru includerea proiectelor de investiții în domeniul obiectivelor strategice de interes național. În prezent este pe circuitul de avizare legislația secundară, prin aplicarea căreia putem finanța de la bugetul de stat aceste proiecte.
Sunt vești bune și în ceea ce privește realizarea Podului rutier peste Dunăre la Brăila, care a primit decizie favorabilă de finanțare din fonduri europene. Pentru această investiție importantă au fost stabilite costuri eligibile totale de peste 427 milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructura Mare.
S-au făcut pași importanți și în ceea ce privește proiectul de investiții Clinica Dr. Grozovici, de a cărui realizare în parteneriat public privat sunt interesați trei investitori. Ofertele au fost deschise luna trecută și în zilele următoare vor fi anunțați ofertanții admiși.
Așa cum am mai spus, ne dorim un ritm mai rapid al implementării proiectelor de infrastructură, iar modificările legislative pe care le facem ne permit să urgentăm lucrările pe care românii le așteaptă de foarte mult timp.
Luăm astăzi încă o măsură pentru sprijinirea agricultorilor români, aflați constant în atenția Guvernului, având în vedere și contribuția importantă adusă de acest sector la creșterea economiei.
Astfel, acordăm un ajutor financiar în limita a 37 milioane de lei pentru apicultorii afectați de fenomene hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie – mai 2019.
Banii sunt prevăzuți în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar apicultorii au timp până la sfârșitul lunii octombrie să depună actele necesare obținerii sprijinului guvernamental.
La finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt va detalia actele nprmative pe care le vom adopta în cadrul ședinței de astăzi.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe