Guvernul a decis înființarea Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic

19 Nov 2015

ŞEDINŢĂ DE GUVERN
COMUNICAT DE PRESĂ

 

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic va fi înființat și va funcționa ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în scopul constituirii și promovării unui cadru riguros de consultări publice cu societatea civilă, stabilește Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvern. Actul normativ include o serie de măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale, în concordanță cu Hotărârea și votul Parlamentului privind instalarea actualului Cabinet.
Organizarea, funcționarea și atribuțiile Ministerului pentru Consultare Publică  vor fi adoptate prin Hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență adoptate astăzi. Finanțarea noului minister se va face de la bugetul de stat, ministrul având calitatea de ordonator principal de credite. Pentru anul 2015, finanțarea Ministerului pentru Consultare Publică se asigură din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Personalul din cadrul noului minister va fi salarizat la nivelul celui din Secretariatul General al Guvernului.
Atribuțiile viceprim-miniștrilor, altele decât cele specifice ministerelor pe care le conduc, vor fi stabilite prin decizie a prim-ministrului.
Actul normativ prevede, de asemenea, înființarea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, prin preluarea activităților Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, care se desființează, și a activităților și structurilor din domeniul întreprinderilor mici și mijlocii și mediului de afaceri de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Totodată, Ministerul Energiei va fi înființat prin reorganizarea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, care se desființează.
Ministerul Educației și Cercetării Științifice se va numi Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, iar Ministerul pentru Societatea Informațională se va denumi Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.
     Actul normativ menține prevederea potrivit căreia Cancelaria Primului-Ministru este “structură fără personalitate juridică, în subordinea directă a primului-ministru, finanţată prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, condusă de şeful Cancelariei, cu rang de ministru, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru. În cadrul Cancelariei Primului-Ministru îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru”. Elementul de noutate introdus de actul normativ constă în faptul că în structura Cancelariei Primului-Ministru va funcționa directorul de cabinet al Primului-Ministru, cu rang de secretar de stat. 
    În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, ministerele ale căror structuri și denumiri au fost modificate vor supune aprobării Guvernului Hotărâri pentru organizarea și funcționarea acestor instituții. 
Preluarea personalului în ministerele reorganizate se va face cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat.

  Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe