Medici din state terțe UE vor putea profesa în România

31 August 2016

Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin Ordonanță de Urgență, Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Ordonanța se referă la mai multe aspecte legate de exercitarea profesiilor de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist și de moașă.

Noile prevederi legale facilitează accesul medicilor, cetățeni ai unui stat terț, care solicită sau sunt titulari ai Cărții Albastre a UE, în scopul exercitării profesiei pe teritoriul României. Măsura vine în completarea Strategiei Naționale pentru Resursa Umană din Sănătate - al cărei accent cade pe retenția medicilor în țară - și care va fi publicată la începutul lunii octombrie.

Prin măsura adoptată astăzi medicii cetățeni ai unui stat terț, titulari ai Cărții Albastre a UE eliberată în România sau de un alt stat membru al UE, membri ai Colegiului Medicilor din România, pot exercita profesia fără concurs în primii 2 ani numai în regim salarial în unitățile sanitare care înregistrează un deficit minim de 30% din necesarul de medici specialiști confirmați în specialitatea solicitantului.

Lista unităților sanitare publice de mai sus cu oferta de posturi vacante de medic specialist, precum și procedura de încadrare se publică pe site-ul Ministerului Sănătății. După expirarea termenului de 2 ani, încadrarea medicilor în alte unități sanitare publice decât cele menționate se face numai prin examen/concurs.

În cazul farmaciștilor, Colegiul Farmaciștilor din România întocmește și eliberează cardul profesional european de farmacist, cu respectarea prevederilor europene în materie. De asemenea, există noi dispoziții cu privire la libera prestare a serviciilor farmaceutice care se aplică farmaciștilor cetățeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparținând SEE sau ai Confederației Elvețiene.

Actul normativ  introduce și mecanisme de alertă, prin intermediul cărora autoritățile și instituțiile competente din România informează toate celelalte state membre cu privire la medicii și farmaciștii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autoritățile sau instanțele judecătorești să desfășoare, pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar și cu caracter temporar, activitățile profesionale.

Actul normativ adoptat de guvern transpune în legislația națională Directiva 2013/55/UE pentru modificarea Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale.

Ministerul Sănătății va elabora normele de aplicare a acestui act normativ împreună cu organizațiile profesionale de profil. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe