Proiecte din fonduri europene și naționale pentru foste zone miniere și comunități marginalizate din Moldova

28 Septembrie 2016

Fostele zone miniere Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași) vor primi asistență tehnică dedicată pentru dezvoltarea unor proiecte integrate finanțate din fonduri europene și naționale.

Măsurile sunt cuprinse în Memorandumul “Dezvoltarea unor programe-pilot integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației socio-economice a locuitorilor din fostele zonele miniere Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și din comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”, adoptat astăzi de Guvern, după o serie de consultări cu autoritățile administrației locale din aceste zone.

În vederea implementării strategiei de dezvoltare integrată a zonelor pilot de intervenție, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului se va înființa și organiza o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT) cu rol de coordonare a instituțiilor implicate în gestionarea programelor cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul național. Exercitarea funcțiilor de asistență tehnică se va realiza cu sprijinul direcțiilor de specialitate din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și din Ministerul Fondurilor Europene precum și prin colaborarea cu celelalte ministere care au în gestiune programe de finanțare care ar putea fi accesate de beneficiarii din zonele pilot de intervenție.

 

Unitatea Guvernamentală de Asistență Tehnică va avea trei birouri locale, cu rol de punct unic de contact pentru beneficiarii din zonele de intervenție, localizate în Petroșani, Roșia Montană și Vaslui.

Pentru zonele pilot de intervenție, instituțiile cu rol în gestiunea programelor cu finanțare de la Uniunea Europeană și de la bugetul național, în coordonarea Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică, vor adopta și  implementa următoarele măsuri de intervenție fără a fi limitate la:

 • Sesiuni de cereri de finanțare dedicate cu buget distinct din cadrul programelor de finanțare gestionate;
 • Introducerea unor punctaje suplimentare la nivelul criteriilor de evaluare, în cadrul apelurilor competitive, pentru:

o   cererile de finanțare ai căror beneficiari sunt localizați în zonele menționate;

o   cererile de finanțare care promovează proiecte integrate în aceste zone;

 • Modificarea cadrului de reglementare în privința intensității maxime admise a ajutorului de stat pentru regiunile în interiorul cărora sunt localizate zonele respective, în sensul creșterii acestui prag față de alte zone din interiorul aceleiași regiuni;
 • În zonele de intervenție identificate se vor introduce instrumente financiare inovative, pentru care există sume rezervate în programele operaționale, în vederea dezvoltării de proiecte cu finanțare de la Uniunea Europeană în sistem de Parteneriat Public Privat (PPP).

 

Zonele pilot pentru dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național în vederea îmbunătățirii situației socio-economice a locuitorilor sunt:

1. Zona Valea Jiului: sistem urban minier mono-industrial în declin

- Municipiul Petroșani cu localitățile aparținătoare Dalja Mare, Dalja Mică, Peștera Bolii, Slătinioara

- Municipiul Lupeni

- Municipiul Vulcan cu localitățile aparținătoare Dealu Babii și Paroșeni

- Orașul Petrila cu localitățile aparținătoare Lonea, Cîmpa, Jiet, Răscoala și Tirici

- Orașul Uricani cu localitățile aparținătoare Câmpul lui Neag și Valea de Brazi

- Orașul Aninoasa cu localitatea aparținătoare Iscroni

2. Zona Roșia Montană – Munții Apuseni: zona montană minieră mono-industrială în declin

Localitățile: Meteş, Zlatna, Almașu Mare, Bucureșci, Brad, Blăjeni, Buceș, Ciuruleasa, Abrud, Roșia Montană, Bucium, Mogoș, Ponor, Râmetea, Ocoliș, Poșaga de Jos, Sălciua de Jos, Baia de Arieș, Lupșa, Bistra, Câmpeni, Vadu Moților, Poiana Vadului, Avram Iancu, Vidra, Sohodol.

3. Zona Moldova (Vaslui – Iași): comunități marginalizate

Comunitățile marginalizate din județele Vaslui și Iași, nominalizate în Anexele Memorandumului, sunt cele indicate de Atlasul zonelor rurale marginalizate și Atlasul zonelor urbane marginalizate, care evidențiază că în aceste județe există cea mai mare concentrare la nivel național a comunităților marginalizate. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe