Suspendarea dispozițiilor prin care se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate

03 Februarie

Guvernul a adoptat astăzi,  prin Ordonanţă de Urgenţă, suspendarea, până la 1 septembrie 2016, a aplicării prevederii din art. 96 alin.(1) lit. f) potrivit căreia „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”. 
Măsura legislativă a fost adoptată de Guvern în contextul în care, în practică s-a constatat un abuz de drept, în care persoane condamnate au obținut reduceri substanțiale ale pedepselor aplicate, cu consecința accederii mai rapide la beneficiile liberării condiționate și, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări științifice, formalizând și golind de conținut aceste dispoziții legale.     
Adoptarea Ordonanței de Urgență reprezintă un prim pas pentru evaluarea dispozițiilor care au generat deturnarea unei instituții de drept penal, respectiv reducerea pedepsei prin elaborarea de lucrări științifice publicate, în vederea acordării mai rapide a liberării condiționate, de la scopul avut în vedere de legiuitor la momentul instituirii acesteia. 
Grupul de lucru, constituit in anul 2014, în scopul elaborării regulamentului pentru punerea în aplicare a Legii nr. 254/2013 curpinde deja reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Justiției, Agenția Națională a Penitenciarelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Educației, Ministerul de Interne, Direcția Națională Anticorupție. În perioada în care aplicarea acestei prevederi este suspendată, grupul se va extinde prin includerea reprezentanților următoarelor instituții: Ministerul Culturii, Cancelaria Primului Ministru, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul și Parchetul General. Grupul de lucru va identifica soluții legislative care să asigure o aplicare obiectivă și eficientă a dispozițiilor privind executarea pedepselor și liberarea condiționată şi va elabora un studiu privind posibilele soluţii legislative și impactul lor bugetar. 
Informații suplimentare:
În perioada 2014-2015 s-a constat o creștere fără precedent a numărului lucrărilor științifice elaborate și publicate de către persoanele condamnate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în penitenciar. Astfel, s-a ajuns la deturnarea prevederilor legale de la scopul lor legitim, precum și la practicarea, de către unele persoane condamnate care au beneficiat de aceste dispoziții legale, a unui adevărat abuz în utilizarea frecventă a acestor beneficii. Acest fapt a generat atât nemulțumirea opiniei publice, cât și scurtarea considerabilă a pedepselor, fără ca scopul general al acestora să mai poată ajunge să fie considerat atins. 
Evoluția elaborării de lucrări științifice de către persoanele condamnate a fost următoarea, potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor: 2006 – 0 lucrări; 2007 – 4 lucrări; 2008 – 2 lucrări; 2009 – 6 lucrări; 2010 – 3 lucrări; 2011 – 3 lucrări; 2012 – 6 lucrări; 2013 – 14 lucrări; 2014 – 89 lucrări; 2015 – 337 lucrări. Numărul lucrărilor cu caracter științific aflate în curs de elaborare a crescut de la 45, la data de 31 decembrie 2015, la 103 la data de 7 ianuarie 2016. 

 



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe