Marți, 26 Nov

Împreună combatem risipa alimentară. László Borbély: „Dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură”

Galerie foto

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat astăzi conferința internațională la nivel înalt „Împreună combatem risipa alimentară‘’, dedicată măsurilor pentru reducerea risipei alimentare, incluse în obiectivul de dezvoltare durabilă 12 din Strategia națională de dezvoltare durabilă a României 2030. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Sărbătoarea Gustului.

„Ne bucurăm că am reușit să organizăm o conferință de asemenea amploare pe tema risipei alimentare, una dintre cele mai importante componente ale dezvoltarii durabile. Impactul acestei probleme este mai mare decât pare la prima vedere.  Românii aruncă zilnic 6000 de tone de alimente. Vorbim despre resurse risipite, de impact negativ asupra mediului, dar și despre o problemă etică având în vedere că sunt încă foarte mulți oameni care nu reușesc să își asigure hrana zilnică”, a declarat László Borbély

Scopul conferinței este de a oferi o platformă pentru dezbatere între decidenți la înalt nivel din cadrul instituțiilor europene, miniștri din Guvernul României, parlamentari și alți reprezentanți de seamă din mediul academic, institute de cercetare, societatea civilă, bănci de alimente, mari companii din retail și industria HoReCa, legat de acțiuni concrete și bune practice.

În cadrul conferinței a ținut un discurs și Nabil Gangi, director adjunct al Departamentului Regional pentru Europa și Asia Centrală din cadrul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură  (FA0), prin care a subliniat amploarea fenomenului la nivel mondial: Fenomenul risipei alimentare generează  gaze cu efect de seră comparabile cu India.

Din partea autorităților, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului,ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian OROS și vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat, Barna TÁNCZOS.

Conferința a reunit aproximativ 150 de participanți și afost împărțită în trei paneluri. În prima sesiune discuțiile s-au concentrat asupra cadrului legal privind combaterea risipei alimentare și a reunit reprezentanți ai autorităților publice. În partea a doua marile magazine de retail, băncile de alimente și societatea civilă au expus modul în care acționează  pentru combaterea risipei și care sunt principalele provocări din acest domeniu.

Evenimentul s-a încheiat prin lansarea cărții „Arta de mânca bine” avându-l ca autor pe cunoscutul Chef cu o stea Michelin Alain Alexenian. Publicarea cărții a fost sprijinită de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și va ajunge la școlile din toată țara.

„Dezvoltarea durabilă presupune o schimbare la nivel de mentalitate, iar acest lucru înseamnă că trebuie să ne concentrăm foarte mult pe educație. Am sprijint publicarea acestei cărți în peste 6000 de exemplare care vor ajunge la toate școlile din România. Vom distribui de asemenea în nouasprezece mii de exemplare o broșură educativă către elevii de școală primară București. Este un exemplu de acțiune concretă pe care o facem pentru implementarea Agendei 2030 în România. Alimentația reprezintă o componentă extrem de importantă a unui stil de viață sănătos. Dacă ne dorim ca generațiile viitoare să aibă o viață durabilă, trebuie să le oferim o educație pe măsură.” a completat László Borbély. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe