Marți, 11 Octombrie

Întâlnirea dintre prim-ministrul Dacian Cioloș și comisarul european pentru cercetare și inovare, Carlos Moedas

Galerie foto

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș l-a primit astăzi pe comisarul european pentru cercetare și inovare, Carlos Moedas, aflat în vizită oficială în țara noastră. Vizita Comisarului a avut ca obiectiv general întărirea și eficientizarea dialogului bilateral pe tema consolidării participării României la Spațiul European al Cercetării, precum şi discutarea stadiului unor mari proiecte de infrastructură de cercetare pan-europene în care este implicată România, precum ELI (Extreme Light Infrastructure) și Danubius-RI. 
Întrevederea a început cu momentul festiv de lansare a emisiunii de mărci poştale „Dincolo de frontierele cunoaşterii Laser Valley - Land of lights” care promovează simbolic programul de dezvoltare integrată a zonei Măgurele. Programul, inițiat de Guvernul României pentru exploatarea potențialelor beneficii pe care le va genera proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), este pilonul românesc al proiectului pan-european ELI, prima investiție majoră în infrastructura de cercetare de nivel mondial și prima infrastructură internațională din domeniul laserilor.  Este o investiție europeană de pionierat, care utilizează fonduri structurale pentru dezvoltare regională. „Acest  proiect este o mare reușită a cercetării de vârf românești, țara noastră fiind  unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte cu fonduri europene un proiect european în care laserul să poate fi folosit în cercetare. În România, însă, ne dorim să mergem dincolo de cercetare. Intenția noastră este să folosim cercetarea și dezvoltarea acestui proiect și ca sursă a dezvoltării locale”, a spus prim-ministrul Dacian Cioloș cu ocazia lansării mărcii poștale.
În cadrul discuțiilor care au urmat, prim-ministrul a subliniat angajamentul României de a continua punerea în aplicare a programelor europene în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării. S-au abordat evoluțiile sectorului de cercetare-inovare în România, cu această ocazie fiind reliefate principalele măsuri pe care Executivul le-a pus în aplicare pentru sprijinirea activității în acest domeniu. A fost, de asemenea, exprimat interesul României pentru facilitarea unui mai bun acces al cercetătorilor români la programele europene, precum Orizont 2020, și pentru creșterea sprijinului Uniunii în vederea dezvoltării unor inițiative în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre.

 

***

 

[Check against delivery]

Dacian Cioloș: Vreau, foarte pe scurt, să felicit și să mulțumesc Romfilatelia pentru această inițiativă, împreună cu colectivul care se ocupă de ceea ce – o să vă spun pe românește – este Valea Laserului;  avem și noi o vale, alți au Valea Siliconului, avem și noi o “vale a laserului, tărâm al luminii”. Este un proiect la care și eu personal țin foarte mult. Este, din punctul meu de vedere, o mare reușită a României, a guvernelor precedente, a cercetării de vârf românești, să aducă acest proiect în România. Vă reamintesc faptul că România este unul din cei trei parteneri care urmează să dezvolte, cu fonduri europene, un proiect european unde laserul să poate fi folosit în cercetare. Însă, în România, ne dorim să mergem dincolo de cercetare și chiar dincolo de cercetare aplicată folosind acest laser. Intenția noastră este să folosim cercetarea și dezvoltarea ca un proiect, ca o sursă a dezvoltării locale. Este o modalitate de a aduce cercetători de vârf din Europa și din lume la Măgurele, ca să folosească această facilitate, dar și să dezvoltăm în jurul acestui centru de cercetare și al laserului o serie de alte proiecte aplicate, care să ducă la dezvoltare economică folosind cercetarea de vârf. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și se implică în promovarea acestui proiect. Veți mai auzi, cu siguranță, vorbindu-se despre acest proiect în săptămânile, lunile următoare. Tocmai datorită importanței acestui proiect i-am propus domnului Curaj, fost ministru al Educației și Cercetării, să se ocupe, din partea mea, de derularea acestui proiect. Cred că zilele următoare vom avea ocazia în care să vorbim despre modul cum putem implica autoritățile locale din Măgurele, București, din regiunea respectivă, împreună cu diferite ministere, pentru a face din acest proiect unul de dezvoltare locală care să includă și parte de infrastructură, și parte de educație, și parte de implantare a unor întreprinderi mici și mijlocii în această zonă și să putem vorbi, în anii următori, de un adevărat pol de dezvoltare a acestei părți a României folosind cercetarea, dezvoltarea și dezvoltarea de vârf. Doresc, pe această cale, să mulțumesc și Comisiei Europene pentru sprijinul pe care îl acordă pentru buna derulare a acestui proiect.

 

Întâlnire cu comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Carlos Moedas Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe