Miercuri, 06 Iunie

Întrevederea prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa

 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut miercuri, 6 iunie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul portughez, Antonio Costa, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Republica Portugheză.

 Discuțiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relații privilegiate între cele două țări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit elaborarea unei foi de parcurs pentru implementarea eficientă a unor proiecte comune de cooperare bilaterală.

În contextul vizitei oficiale au fost semnate o serie de acorduri și memorandumuri de înțelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum: cercetarea, inovarea și sănătatea:

1.Memorandum de Colaborare ştiinţifică privind implementarea Proiectului Infrastructură Luminoasa Extremă  – Nuclear Physics (ELI-NP) între Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” din România și Institutul Superior Tehnic din Portugalia;

2. Acord de cooperare între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea Lisabona;

3. Memorandum de Înţelegere în domeniul politicilor de sănătate între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății din Republica Portugheză.

 De asemenea, au fost abordate și aspecte privind cooperarea în domeniul militar, strategic și al securității cibernetice. Au salutat cooperarea bilaterală excelentă în materie de securitate şi apărare, afirmând intenția de aprofundare a acesteia, în vederea capitalizării potenţialului special creat prin derularea cu succes a programului F-16, în arii precum cercetarea pe tema echipamentelor şi tehnologiilor militare şi securitate cibernetică.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de relansare a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere, feroviare și aeroportuare, având în vedere proiectele de succes realizate în trecut cu parteneri din Portugalia.

 Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a menține constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, în contextul opiniilor comune într-o serie de dosare europene, precum Brexit, Cadrul Financiar Multianual, viitorul Europei, coeziunea economică și socială, Planul de implementare a strategiei globale în domeniul securităţii şi apărării. A fost discutată importanța găsirii unei soluții echilibrate privind viitorul buget european, care să păstreze, în același timp, un loc important politicilor tradiționale, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună.

 A fost subliniată importanța finalizării negocierilor pe subiecte precum Cadrul Financiar Multianual și politica de coeziune pe durata Presedinției române la Consiliul UE, pentru a nu transfera subiectele în dezbaterea electorală, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri pentru Parlamentul European.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru de crearea unui grup de lucru comun în domeniul absorbției fondurilor europene pentru a putea beneficia de experiența acumulată de Portugalia în acest domeniu.

Doamna prim-ministru a reiterat că aderarea la spațiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulțumind pentru susținerea constantă de care se bucură România din partea Portugaliei în acest dosar.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit la buna cooperare în formatele multilaterale existente, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă a candidaturilor.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit pentru atitudinea constructivă a autorităților și a societății portugheze față de comunitatea românească din Republica Portugheză.

 Cei doi demnitari au evocat, de asemenea, legăturile istorice, culturale și lingvistice dintre cele două țări. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe