Miercuri, 15 Martie

Premierul Sorin Grindeanu: Ne dorim ca noua lege a educației să pună bazele unui sistem educațional de calitate, performant și eficient

"Este nevoie de o nouă viziune în domeniul educației, adaptată realităților și cerințelor actuale", a afirmat prim-ministrul Sorin Grindeanu astăzi, la întâlnirea de lucru a rectorilor și președinților de senat din universitățile acreditate, eveniment desfășurat la Academia de Studii Economice.  

”Este imperios necesar să construim cu adevărat ”România competentă”, iar acest deziderat nu se poate atinge decât prin educație. Cred că a venit timpul să ne așezăm cu toții la aceeași masă și să găsim acele soluții care să ne permită să avem o legislație funcțională, transparentă și predictibilă în acest domeniu”, a precizat premierul.

Șeful Executivului a solicitat Ministerului Educației Naționale să continue colaborarea cu Administrația Prezidențială în ceea ce privește proiectul “România educată”, care va fundamenta viitoarele politici publice și orientările strategice. În domeniul educației, ”avem nevoie de o lege nouă, adaptabilă, concisă și cuprinzătoare pentru că reforma în domeniul educației trebuie să fie un proces continuu, adecvat unei societăți bazate pe cunoaștere, economie de piață, competiție a valorilor sau stat de drept”, a afirmat premierul.

Totodată, premierul Sorin Grindeanu a subliniat nevoia de stabilitate în domeniul educației, amintind că, în ultimii 27 de ani, legea educației a fost modificată punctual de 100 de ori, ceea ce nu a oferit un cadru oportun pentru performanță. ”Ne dorim ca prin noua lege să consolidăm un sistem educațional de calitate, performant și eficient, pornind de la valorile naționale și luând în considerare contextul european în care ne aflăm”, a precizat premierul.

Măsurile luate de la preluarea mandatului și până în prezent confirmă importanța pe care Executivul o acordă educației, domeniu strategic și prioritar. În acest sens, premierul a arătat că bugetul educației a crescut în acest an cu 15% față de 2016, salariile pentru personalul didactic și auxiliar din învățământul preuniversitar și universitar au fost majorate de la 1 ianuarie, în medie, cu 15%, studenții beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar și de burse mărite, de la 83 la 201 lei lunar.

Guvernul are în vedere și implementarea altor măsuri în domeniul educației, prevăzute în Programul de guvernare, precum înființarea Societății Antreprenoriale Studențești sau un program național de colaborare între studenți și agenți economici pentru rezolvarea unor probleme practice.

În ceea ce privește legea salarizării unitare, prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat că proiectul, în curs de finalizare, va așeza salarizarea pe baze corecte, punând în acord competențele cu nivelul veniturilor. ”Legea salarizării unice va așeza educația și oamenii care se dedică ei pe locul pe care îl merită cu adevărat”, a spus premierul.

La întâlnirea de lucru a rectorilor și președinților de senat din universitățile acreditate, eveniment desfășurat la Academia de Studii Economice, a mai participat, alături de premierul Sorin Grindeanu, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase. Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe