Video

Luni, 17 Ianuarie 2022

Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 10 - 15 ianuarie 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bună ziua, vă prezentăm Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 10-15 ianuarie 2022.


10 ianuarie
Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Islamice Pakistan, Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi, aflat în vizită la București, la invitația omologului său, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României. Este prima vizită a unui ministru de Externe pakistanez în România, după o pauză de peste două decenii.
Cu această ocazie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă i-a mulțumit ministrului de Externe Qureshi pentru rolul personal jucat, alături de statul pakistanez, în repatrierea cetățenilor români, odată cu preluarea puterii în forță de către regimul taliban la Kabul. Au fost aduși în România 49 de cetățeni români, alți 7 cetățeni europeni și 156 afgani vulnerabili. Prim-ministrul României a subliniat bunele relații bilaterale și perspectivele de extindere și consolidare a acestor relații în viitor, salutând vizita șefului diplomației pakistaneze.
La rândul său, oaspetele a remarcat relațiile foarte bune dintre cele două state și oportunitățile de dezvoltare a acestora în domeniul economic, al industriei de apărare, în domeniul investițiilor și comerțului, al învățământului și al forței de muncă. Pakistanul poate fi, în viziunea Ministrului de Externe Qureshi, o importantă placă turnantă pentru exporturile României în regiunea Asiei de Sud. Ministrul de Externe pakistanez a mulțumit României pentru donația de 500.000 de vaccinuri oferită de țara noastră și care urmează să ajungă, în perioada următoare, la Islamabad.

10 ianuarie
Guvernul României a analizat, în cadrul unei ședințe informale, oportunitățile de finanțare în valoare de peste 16 de miliarde de euro, fonduri de care țara noastră va putea beneficia până în 2030, pentru a-și dezvolta sectorul energetic în tranziția către o economie care să respecte mediul și să combată efectele schimbărilor climatice.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut ca România să prioritizeze în acest proces generarea de capacități proprii de producție a componentelor necesare proiectelor pentru producerea energiei din surse regenerabile. Aceasta abordare va genera atât beneficii economice, prin dezvoltarea sustenabilă, pe orizontală, a capacităților de producție din sectorul energetic, precum și crearea de noi locuri de muncă, în domenii tehnologice de viitor.
„România trebuie să își dezvolte sustenabil sistemul energetic, pentru a oferi resursele necesare cetățenilor, dar și mediului privat. Sursele curate de energie reprezintă viitorul, dar și garanția ridicării gradului de independență energetică. Investițiile programate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum și mixul energetic”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a prezentat Strategia energetică națională, Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice, precum și Instrumentele de finanțare în domeniul energiei până în 2030.
Valoarea investițiilor pe care România le va putea realiza utilizând fonduri europene prin intermediul PNRR și Fondul de Modernizare depășește 16 de miliarde de euro. Strategia are opt obiective strategice fundamentale planificate pentru perioada 2021-2030 și orizontul de timp al anului 2050.

10 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu CEO companiei OMV Petrom, Christina Verchere.
În acest context, reprezentanții OMV Petrom au prezentat planul de dezvoltare a investițiilor în România pentru orizontul 2030, în acord cu obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În continuare, discuțiile au fost axate asupra priorităților guvernamentale privind stimularea investițiilor în sectorul energetic, cu accent pe încurajarea tranziției la energia verde, eficientă și produsă cu respectarea condițiilor pentru un mediu mai curat.
Prim-ministrul a punctat faptul că prioritatea Guvernului este menținerea unui climat de afaceri stabil și predictibil, care să încurajeze investițiile cu efect multiplicator în economie și să contribuie la asigurarea de noi locuri de muncă.


11 ianuarie
Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Am participat astăzi, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la lansarea raportului ”Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”. Este un demers ce răspunde priorităților europene, angajamentelor asumate de România și preocupărilor cetățenilor, în condițiile în care efectele schimbărilor climatice se fac tot mai des resimțite. Seceta, ploile torențiale, inundațiile, fenomenele meteorologice extreme și codurile roșii de căldură au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Rapoartele Administrației Naționale de Meteorologie arată clar - încălzirea climei a generat cea mai călduroasă perioadă de zece ani din istoria măsurătorilor meteo.
Pactul climatic european este un important mecanism pentru promovarea educației în domeniul schimbărilor climatice, iar pentru România reprezintă o bază a măsurilor pe care le vom lua și un model de urmat, care să aibă în vedere schimbări profunde în plan economic și social. Guvernul României și-a asumat, prin Programul de Guvernare, implementarea măsurilor de eficiență energetică, producerea de energie din surse regenerabile, tranziția la energia verde, pentru care România are la dispoziție aproximativ 12 miliarde de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.”

11 ianuarie
Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Am convocat, astăzi, o ședință cu miniștrii Finanțelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului și Turismului, Mediului și președintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populației și a întreprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. (...)
Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a cetățenilor - consumatori casnici -, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități.
De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale.
În domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie și le vom menține active până la data de 1 iulie. (...)
Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.”

11 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, o întâlnire cu președintele USR, Dacian Cioloș, pe tema accesului autorităților publice locale la finanțare din fonduri publice naționale și europene. La întrevedere au participat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke și reprezentanți ai aleșilor locali USR.
Cu acest prilej, au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru unitățile administrativ teritoriale, care pot fi accesate în condiții de transparență, echilibru și acces egal.
„Trebuie să ne asigurăm că Programul Național de Investiții Anghel Saligny va fi un instrument de finanțare complementar PNRR, astfel încât cele două resurse de dezvoltare locală să fie valorificate optim”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Participanții au subliniat nevoia de coerență în finanțare, criterii obiective de repartizare și mecanisme de asigurare că banii s-au cheltuit corect pe fiecare proiect.
Totodată, consultările cu reprezentanții aleșilor locali privind procedurile și schemele de finanțare cu bani europeni se vor derula cu asigurarea incluzivă a implicării acestora în cadrul grupurilor de dialog la nivel ministerial care pregătesc alocările de fonduri.

11 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit, la Palatul Victoria, pe Secretarul General al Federației Internaționale de Baschet, Andreas Zagklis, aflat în vizită oficială la invitația președintelui Federației Române de Baschet, Carmen Tocală.
Principalele subiecte aflate pe agenda întrevederii au făcut referire la organizarea de către România, în luna octombrie, a Campionatului Mondial de baschet 3x3 tineret, precum și pregătirea și organizarea Campionatului mondial de baschet masculin din anul 2027.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis intenția României de a se înscrie pe lista statelor care doresc să găzduiască, la București, o grupă a Campionatului Mondial de Baschet Masculin din 2027.
„Apreciem, în mod deosebit, desemnarea României drept țară organizatoare a Campionatului Mondial de baschet 3x3 tineret, din luna octombrie a acestui an. Am înțeles că acest joc de baschet de 3x3 a fost introdus anul trecut la ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo și felicit Federația Română de Baschet pentru prezența la această premieră olimpică. România își dorește să devină partener activ în proiectele pe care FIBA le va demara în domeniul cercetării, medicinei sportive, comunicării, marketingului sau planificării. Este foarte important să putem beneficia de expertiza dumneavoastră în dezvoltarea acestui sport, atât în cadrul programelor, cât și la nivel instituțional”, a precizat premierul Ciucă.


12 ianuarie
Printr-o Hotărâre aprobată în cadrul ședinței de Guvern din data de 12 ianuarie se asigură finanțarea, în valoare de peste 240 de milioane de lei, pentru operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare electronică. În primă etapă, în sistem pilot, monitorizarea prin intermediul brățărilor electronice se va aplica în cazul ordinului de protecție și ordinului de protecție provizoriu pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, precum și în cazul aplicării ordinului european de protecție, dacă România este stat emitent.
Este un proiect ce se va derula pe o perioadă de patru ani și va fi o pârghie solidă pe care Poliția Română și Ministerul Afacerilor Interne o vor avea la dispoziție pentru protejarea cetățenilor.

12 ianuarie
Cetățenii care au neclarități cu privire la valoarea facturilor la energie electrică și/sau gaze naturale, se pot adresa furnizorului pentru discuții de clarificare. În cazul în care furnizorul nu oferă o explicație clară și ușor de înțeles a modului în care s-a calculat factura (mai ales dacă nu e bazată pe consumul real), consumatorul se poate adresa:
1.Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE  - 021/9782 - Call-center ANRE (sau 0374554265) sau să depună o petiție la adresa https://spv.anre.ro/depune-petitie/
2.Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor - 021/9551 - Call-center ANPC.
Important: dacă, în urma regularizării, consumatorul are de recuperat o sumă mai mare de 100 lei, furnizorul este obligat să îi restituie suma în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare; În cazul sumelor mai mici de 100 de lei, acestea se scad din următoarea factură.
ANRE și ANPC continuă, în această perioadă, controalele la furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru a asigura consumatorilor emiterea de facturi corecte, transparente, clare și complete.


13 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut joi, 13 ianuarie, o întrevedere cu CEO al companiei Azomureș S.A., Harri Kiiski. La întâlnire au participat ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, și reprezentantul Grupului AMEROPA, Mihai Aniței.
Discuțiile au fost axate pe identificarea unor soluții pentru a menține producția de îngrășăminte competitivă în România, în contextul actualei crize din energie care a dus la scumpirea gazului natural.
Premierul a apreciat eforturile conducerii companiei și a punctat faptul că menținerea unui climat de afaceri stabil și predictibil pentru companii este prioritară pentru guvernul pe care îl conduce. Susținerea producătorilor importanți din România va produce efecte semnificative în dezvoltarea economiei și va contribui la stabilitatea locurilor de muncă.

13 ianuarie
Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Am avut astăzi mai multe discuții, la nivelul Guvernului, pentru a crește capacitatea de tratament atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și pentru pacienții care suferă de alte probleme medicale. Împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și cu specialiștii în medicină la Centre de infarct și Centre de Stroke pregătim noi măsuri pentru tratarea infarctului miocardic și a accidentului vascular, în condițiile în care România, din păcate, se află pe ultimul loc la capacitatea de a trata aceste afecțiuni.
Cred foarte mult în mobilizarea echipei Ministerului Sănătăţii și în puterea specialiștilor de a sprijini acest demers şi de a găsi soluțiile necesare. Guvernul va sprijini cu resurse aplicarea acestor noi măsuri, integrate în programe dedicate tratării infarctului miocardic și a accidentului vascular.”

13 ianuarie
S-a desfășurat conferința de presă privind evoluția pandemiei de Covid-19, susținută de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Adriana Pistol, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță. Cele mai importante noutăți sunt următoarele:
-De la începutul pandemiei, au fost înregistrate 1.866.102 persoane infectate și 59.114 decese;
-numărul de cazuri care au fost confirmate în prima săptămână a anului 2022 a avut o creștere față de o săptămâna anterioară de 253,95%;
-în legătura cu campania de vaccinare, începând cu data de luni, 17 ianuarie, doza de „booster” se va putea face la minim 4 luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccinare (nu la 6 luni, așa cum a fost până acum);
-Se recomandă efectuarea dozei „booster” pentru întreaga populație, dar în mod special pentru persoanele vulnerabile (în vârstă sau cu boli cronice); de asemenea, se recomandă ca doza booster să fie făcută cu un vaccin pe bază de ARN mesager, inclusiv pentru cei care au făcut o doză de la „Johnson & Johnson”;
-Pe data de 26 ianuarie va începe și vaccinarea copiilor cu vârste între 5-11 ani;
-până la data de 12 ianuarie, au fost vaccinate în România, cu cel puțin o doză, peste 8.006.000 de persoane;

13 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat, la Palatul Victoria, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Principalele teme abordate au fost legate de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, salarizarea sectorului bugetar și gestionarea măsurilor de protejare a populației și a economiei de efectele pandemiei de Covid-19.
Participanții au subliniat nevoia dialogului social, pentru a găsi cele mai bune și eficiente soluții, care să contribuie la susținerea economiei și păstrarea locurilor de muncă.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii, precum și mediul economic afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, care, după ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide. Premierul a menționat și nevoia de a extinde măsurile de protecție și după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens.
În privința măsurilor de prevenire și combatere a efectelor generate de pandemia de COVID-19, a fost subliniată nevoia de a menține economia funcțională, prin respectarea măsurilor de protejare a populației.
În perioada următoare, au fost convenite dialoguri periodice atât în formatul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, precum și pe sectoare de activitate, cu reprezentanții sindicali, precum și cu cei ai patronatelor.

13 ianuarie
Premierul Nicolae Ciucă avut o vizită de lucru la Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Dan Vîlceanu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, și secretarul de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Iulian Popescu.
Premierul a vizitat facilitățile logistice ale institutului, sălile de experimente și laboratoarele din cadrul proiectului „Extreme Light – Nuclear Physics” (ELI-NP).
Discuțiile au avut în vedere o mai strânsă colaborare între mediul de cercetare, cel academic și domeniul privat. Obiectivul comun îl reprezintă valorificarea proiectelor de cercetare și în sectorul comercial, abordare ce va aduce beneficii economice și sociale.


14 ianuarie
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit astăzi cu o delegație a Consiliului Național al Elevilor, pentru a discuta despre acordarea burselor și aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei de COVID-19 în școli.
„Vrem să încurajăm performanța și garantarea șanselor reale la educație tuturor copiilor, fără discriminare. De accesul la educație depinde succesul în viață al viitorului adult. Susținem elevii performanți să continue și să aprofundeze studiile. În același timp, prin acordarea de burse sociale, într-un cuantum minim garantat dublu față de anul precedent, susținem copiii din medii defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a nu abandona școala și pentru a se integra pe piața muncii și în societate. Pentru a asigura transparență și predictibilitate, analizăm modificarea legii, în sensul includerii în lege, a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente și motivante”, a afirmat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Dialogul între reprezentanții Guvernului și cei ai Consiliului Național al Elevilor va continua, urmând a fi organizate periodic astfel de întâlniri.

14 ianuarie
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, astăzi, consultări cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, în contextul dialogului deschis pe care Guvernul îl are cu mediul economic și cu structurile asociative.
„Avem nevoie de un parteneriat real, care să valorifice potențialul de dezvoltare economică a României, acces la capital pentru mediul de afaceri și susținere în complementaritate cu zecile de miliarde de euro care vor intra în țară în următorii ani, prin PNRR și Programele Operaționale. Pe lângă cele 30 de miliarde de euro - investițiile pentru susținerea reformelor din PNRR, avem 12 miliarde de absorbit din fondurile pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă fondurile pentru perioada 2021-2027, pentru care trebuie sa primim avize pe Programe Operaționale. Banii europeni vor susține economia României, alături de instrumentele financiar-bancare. Mediul de afaceri, IMM-urile, fermierii români au nevoie de acces la capital. Vom crea o structură inter-ministerială de dialog cu sistemul bancar, la nivel guvernamental, în subordinea premierului. Dorim să demarăm împreună cu sistemul bancar un program de educație antreprenorială, de business, de lucru cu băncile, prin care oamenii de afaceri români să înțeleagă și să acceseze oportunitățile de dezvoltare oferite de accesul la capital”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.


15 ianuarie
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Premierul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj: „De mai bine de un deceniu, România își sărbătorește Cultura Națională pe 15 ianuarie, ziua de naștere a celui mai mare poet pe care țara noastră l-a dat culturii universale, în semn de apreciere pentru valoarea operei și pentru prestigiul pe care ni l-a adus pe plan internațional.
Este o zi în care ne exprimăm respectul pentru toți creatorii care au contribuit la istoria culturii române, pentru toți artiștii români contemporani și, în egală măsură, pentru toți iubitorii de cultură, grație cărora aceasta a putut să se păstreze în memorie și să se perpetueze.
Astăzi, România se poate mândri cu nume și opere sonore în patrimoniul cultural universal, în variate sfere ale manifestării artistice, literatură, sculptură, arhitectură, muzică sau teatru, inclusiv cu situri culturale introduse în Patrimoniul mondial UNESCO și elemente aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial. Acest fapt este dovada că personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, că identitatea națională și-a câștigat locul cuvenit în lume. (...)
Din păcate, multe categorii de artiști au fost afectate în timpul pandemiei, din cauza restricțiilor pentru protejarea sănătății publice. Instituțiile statului au făcut eforturi să ajute, dar a fost și este în continuare nevoie și de mobilizarea iubitorilor de cultură, care să ajute creatorii să revină la o viață și activitate cât mai apropiate de condițiile anterioare pandemiei. Artistul trebuie să poată trăi din arta sa.
De asemenea, cred că e important ca familia, școala și societatea să încurajeze copiii și tinerii cu înclinații artistice, pentru ca țara noastră să aibă un viitor cultural.
Un sincer omagiu creatorilor români din toate timpurile, multă inspirație artiștilor noștri contemporani și mult succes tuturor celor care aspiră la o carieră artistică! La mulți ani, dragii noștri, și să aveți un an cum vă doriți!”
Vă mulțumim! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe