Video

Marți, 29 Nov 2022

Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 21 – 25 noiembrie 2022

 

 

 

Bună ziua, vă prezentăm Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 21 – 25 noiembrie 2022.

21 noiembrie

Cu ocazia Zilei internaționale a drepturilor copilului, membri ai Boardului Copiilor din România și copii ucraineni refugiați s-au reunit în ședință de Guvern la Palatul Victoria pentru a propune măsuri în beneficiul tuturor copiilor.

Zece membri ai Boardului Copiilor din România și doi copii ucraineni refugiați au fost luni, pentru o zi, miniștri ai copiilor într-o ședință de guvern moderată de Mădălina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului și coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria, cu ocazia aniversării pe 20 noiembrie a Zilei internaționale a drepturilor copilului, ce marchează 33 de ani de la adoptarea în cadrul ONU a Convenției cu privire la drepturile copiilor.

Constituit la inițiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite orașe, din mediul urban și rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experiență variată în domeniul reprezentării.

Propunerile copiilor au fost: majorarea bugetului Ministerului Educației pentru renovarea școlilor, în special a celor din mediul rural, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în fiecare din cele 42 de tribunale din Romania, participarea copiilor la toate summiturile internaționale, curricula școlară actualizată cu informații în sfera competențelor digitale și a securității online, instruirea polițiștilor pentru interacțiunile cu copiii, simplificarea procedurii de accesare a fondurilor europene și linie de finanțare dedicată pentru copii și tineri, crearea de cabinete medicale în fiecare școală și cursuri de prim ajutor, sprijinirea părinților din medii defavorizate pentru a avea grijă de copiii lor, minim un asistent social în fiecare comunitate, program de motivare a elevilor pentru a putea alege cursuri facultative, susținerea de către România a Ucrainei în ceea ce privește problema electricității.

„Ne bucurăm că sărbătorim Ziua internațională a drepturilor copilului împreună cu Guvernul României, dându-le copiilor posibilitatea de a-și exprima opiniile și de a participa în procesul de luare a deciziilor, în spiritul Convenției cu privire la drepturile copilului, pe care o aniversăm în aceste zile. UNICEF susține Guvernul României pentru a lucra în beneficiul tuturor copiilor, mai ales al celor mai vulnerabili,  al copiilor cu dizabilități, din gospodării sărace, al copiilor romi și copiilor refugiați”, a declarat Anna Riatti, Reprezentantă UNICEF în România.

21 noiembrie

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, la Palatul Victoria, o întrevedere cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia. Discuțiile au vizat, în special,  demersurile abordate din perspectiva Guvernului României privind aderarea României la Spațiul Schengen și modul în care sectorul privat poate contribui activ la atingerea acestui obiectiv de țară.

Printre subiectele abordate s-au numărat și combaterea crizei generate de prețurile la energie și gaze naturale, legislația privind dialogul social, evoluția economiei în ultimul trimestru al acestui an și așteptările pentru 2023.

„Guvernul României a alocat resurse importante pentru sprijinirea cetățenilor și a economiei în acest an. Vom consolida aceste pachete de sprijin pentru a oferi siguranță și predictibilitate românilor și mediului de afaceri. În pofida dificultăților generate de efectele agresiunii militare ruse din Ucraina și a celor generate în economie de prețurile la energie, am continuat să facem eforturi substanțiale pentru atingerea obiectivelor de țară, precum aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE.  Sunt oportunități importante atât pentru cetățenii noștri, cât și pentru economie. Sprijinul acordat de societatea civilă și mediul de afaceri este esențial pentru reușita noastră”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

21 noiembrie

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-Soo. Întâlnirea a prilejuit o trecere în revistă a relațiilor bilaterale strategice dintre România și Republica Coreea, care împlinesc anul viitor 15 ani.

Cele două părți au prezentat prioritățile în relațiile bilaterale care vizează energia nucleară și regenerabilă, digitalizarea și industria de microcipuri și cooperarea militară. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a făcut o trecere în revistă a situației de securitate regională determinată de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și de recentele distrugeri de infrastructură critică energetică ce afectează în primul rând Ucraina, dar și statele vecine. Sprijinul necesar pentru statul ucrainean pentru a trece iarna este de primă importanță, ca și continuarea eforturilor pentru a sprijini exporturile de cereale ucrainene, din care 60% se realizează pe teritoriul României.

Ambasadorul Republicii Coreea, Rim Kap-Soo, a prezentat calendarul intens al schimburilor bilaterale din anul curent și începutul anului viitor și principale domenii de investiții pe care le vizează Republica Coreea prin intermediul firmelor care vor fi prezente la București în decembrie și în februarie. Ambasadorul coreean a subliniat importanța apartenenței României la Spațiul Schengen, care va duce la creșterea interesului și investițiilor în țara noastră.

21 noiembrie

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Andrew Bremberg, președinte și CEO al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului din Washington, DC.

În cadrul întrevederii a fost abordată inițiativa Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului de a construi un Muzeul al Victimelor Comunismului în Washington, DC, în luna iunie a.c. fiind inaugurată prima etapă a proiectului, care a constat în amenajarea unui muzeu intermediar, în proximitatea Casei Albe. Andrew Bremberg a salutat inițiativa României de a sprijini construcția muzeului, dat fiind faptul că, recent, a fost depus în Parlament un proiect legislativ, inițiat de 87 de senatori și deputați, printre care și premierul Nicolae-Ionel Ciucă, care prevede donarea unei sume în valoare de 3 milioane de dolari. De asemenea, președintele Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului i-a adresat invitația premierului României de a susține o prelegere în cadrul muzeului deschis în Washington.

Prim-Ministrul Nicolae Ciucă a subliniat că astfel de instituții joacă un rol prioritar în procesul de asumare a trecutului recent și de promovare a educației civice, în acest context amintind de inițiativele derulate la nivel național – Muzeul Ororilor Comunismului în România, Memorialul „Închisoarea tăcerii” și Centrul educațional privind comunismul din România de la Râmnicu Sărat, proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989 care urmează a fi construit la Timișoara. Toate aceste muzee vor onora memoria victimelor comunismului și vor reprezenta o mărturie a luptei poporului român pentru libertate. De asemenea, premierul României a reliefat importanța cunoașterii istoriei și interiorizării lecțiilor trecutului de către tânăra generație, educația privind comunismul constituind o prioritate în acest sens.

22 noiembrie

Premierul Nicolae Ciucă a participat la semnarea ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a „Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității”. Dl Prim-Ministru a declarat:

„Fetița Iris-Maria, alături de mama ei, de medici implicați în Programul guvernamental prin care susținem cuplurile și persoanele singure să aibă copii, a fost astăzi la Palatul Victoria la semnarea documentului prin care aducem acest program la stadiul de implementare.

Mă bucur că am reușit să extindem la nivel național inițiativa doamnei ministru al Familiei, Gabriela Firea, care a funcționat cu succes la nivelul Capitalei. Sute de familii sau persoane singure din București, inclusiv mama fetiței Iris-Maria, au fost susținute prin decontarea procedurilor medicale necesare.

Începând cu 5 decembrie, cuplurile și persoanele singure care din motive medicale nu pot avea copii, pot aplica pentru obținerea sprijinului financiar. Acest program asumat de Guvern și inclus în pachetul ”Sprijin pentru România” completează măsurile de sprijin luate la nivel guvernamental pentru a răspunde unei probleme acute a societății actuale, și implicit a țării noastre: declinul natalității.”

22 noiembrie

În urma publicării de către Comisia Europeană a Raportului privind România din cadrul MCV (= Mecanismul de Cooperare și Verificare), Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în Decizia de înființare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE.

Pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români.

În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca și în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept.

Raportul este și o recunoaștere și o confirmare la nivel european  a faptului că direcția reformelor pe care am urmat-o cu consecvență în ultima perioadă este cea corectă. (...)

La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României și intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancorați în viziunea pro-europeană a României, clară si pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democrație, stat de drept și valori împărtășite în mod egal de toate statele membre, pe baza acelorași instrumente.”

23 noiembrie

Ca urmare a publicării raportului misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, Premierul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj: „Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi, raport care consemnează evaluările foarte bune ale experților europeni în urma vizitei pe care aceștia au avut-o în România și la Istanbul, la 17 noiembrie 2022.

Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen. (...)

Guvernul României rămâne angajat pe aceleași coordonate de seriozitate și angajament pentru a contribui la siguranța cetățenilor europeni. Aderarea noastră la Schengen aduce o valoare adăugată incontestabilă în acest sens.

23 noiembrie

Astăzi, 23 noiembrie 2022, a avut loc prima ședință a Guvernelor României și Regatului Spaniei, la Castellón de la Plana, ședință coordonată de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și de omologul spaniol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

„Această reuniune este o confirmare concretă a relației istorice dintre țările noastre și a voinței comune de a o consolida pe toate palierele. Comunitatea românească din Spania contribuie la dezvoltarea țării și reprezintă un liant puternic pentru statele noastre. Mă bucură deschiderea omologului meu spaniol de a găsi o soluție care să răspundă dorinței comunității românești rezidente de a păstra cetățenia română în paralel cu obținerea cetățeniei spaniole. Succesul primei ședințe de guvern româno-spaniole va deschide calea unui dialog consolidat pentru promovarea intereselor noastre comune.  Vom continua acest dialog la următoarea ședință comună pe care sperăm să o găzduim anul viitor, în România”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul reuniunii, cei doi prim-miniștri au adoptat Declarația primei ședințe comune de guvern, document ce confirmă relația profundă dintre România și Regatul Spaniei și consolidarea cooperării, în plan bilateral, european și euroatlantic, prin amplificarea dialogului la toate nivelurile, a schimburilor economice, sociale, culturale și a cooperării sectoriale.

În contextul ședinței comune ale celor două guverne au fost semnate documente bilaterale care vor consolida dialogul sectorial, în particular în sfera afacerilor externe, muncă și securitate socială, cultură, sănătate, afaceri interne, agricultură.

Totodată, la nivelul celor două guverne a fost apreciată relația bilaterală economică și dorința de aprofundare și s-a stabilit că există domenii precum energia regenerabilă sau tehnologia digitală, care oferă noi posibilități și oportunități de investiții bilaterale.

S-a convenit, de asemenea, continuarea şi intensificarea sprijinului acordat de România și Regatul Spaniei, precum şi la nivelul NATO şi UE, atât pentru Ucraina, cât şi pentru ceilalţi parteneri din regiune, vulnerabili la acțiunile şi ingerințele Rusiei, în mod special Republica Moldova.

Șeful Executivului de la București a apreciat sprijinul constant al Regatului Spaniei în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. De asemenea, l-a asigurat pe președintele Guvernului Regatului Spaniei de întreg sprijinul României pe durata mandatului pe care această țară îl va deține în al doilea semestru al anului viitor în calitate de Președinție a Consiliului UE.

23 noiembrie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Le-am mulțumit și le-am transmis recunoștința mea românilor care trăiesc și muncesc în Spania, la întâlnirea avută la Castellón de la Plana. Priceperea lor, activitatea de zi cu zi, loialitatea față de societatea spaniolă sunt recunoscute și apreciate de autoritățile din Spania și în comunitățile din care fac parte.

A fost un bun prilej să subliniez cât este de important pentru guvern să întărim relația cu diaspora, pentru că avem responsabilitate față de toți românii din țară și din afara granițelor. (...)

Întâlnirea cu reprezentanți ai comunității de români din Spania a fost un bun prilej să aflu direct de la ei ce așteptări au din partea autorităților române și să le comunic cele mai noi măsuri, precum și proiectele în discuție la nivel guvernamental, pentru a păstra și dezvolta punțile de legătură cu familiile lor rămase în țară și pentru a le deschide oportunități de a reveni acasă dacă își vor dori acest lucru. (...)

Mi-aș dori ca experiența pe care au dobândit-o românii plecați la muncă și la studii în străinătate să poată fi într-o zi utilă acasă, în țară. România s-a schimbat mult, a evoluat și cred că, astăzi, orice român care dorește să revină în patrie va putea găsi un mediu mai bun în care să muncească și să-și poată educa și îngriji copiii.

Acționăm în continuare pentru transformarea permanentă a țării, pentru a crea  oportunități și pentru a face România locul în care românii din afara granițelor să-și dorească să se întoarcă și să se simtă oricând bineveniți!”

 

 

24 noiembrie

Premierul Nicolae Ciucă a participat la evenimentul de deschidere a Conferinței naționale „Comunismul românesc”, context în care a declarat următoarele:

„Bucureștiul are nevoie de un muzeu dedicat onorării memoriei victimelor totalitarismului. În  calitate de prim-ministru susțin realizarea acestui muzeu care sa promoveze educația în spiritul adevărului și al valorilor fundamentale.

M-am angajat să apăr și să promovez democrația, drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept, în paralel cu susținerea fără echivoc a luptei împotriva tendințelor și curentelor extremiste, revizioniste și xenofobe, care otrăvesc societatea. (...)

Istoria nu poate fi uitată. Ea este parte din identitatea noastră și ne învață ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea ființei umane ca fundament al existenței noastre în cadrul unei societăți democratice și a unui stat european.”

24 noiembrie

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.

În cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023.

Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei - din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

 

 

25 noiembrie

La împlinirea unui an de guvernare, Premierul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj:

„Preluarea guvernării de către Coaliția PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranța, stabilitatea și predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică și prețurile în creștere la carburanți, energie și gaze naturale, întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu materie primă și alimente, inflația care a cuprins întreaga Europă, inclusiv țara noastră.

Prioritățile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populația și economia de aceste efecte în lanț.

Astfel, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România, am venit în ajutorul celor vulnerabili și am consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Creșterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situației economice dificile și investițiile masive au contribuit la menținerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă și a dinamicii creșterii economice. (...)

Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăsește atât în creșterea nivelului de colectare a taxelor și impozitelor, cât și în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reușind astfel scăderea deficitului bugetar și înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european. (...)

2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturității atinse de țara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari, grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanțiile primite din partea partenerilor noștri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenența noastră la NATO, cea mai importantă organizație politico-militară, ne conferă protecția necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România.

Responsabilitatea noastră, la nivelul Guvernului, este să menținem echilibrul, într-o perioadă marcată de multe crize. Le vom traversa cu bine, așa cum deja am demonstrat că putem, împreună.

Vă mulțumesc!

 

25 noiembrie

Cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva violenței asupra femeilor, Premierul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj:

„De mai bine de 20 de ani, dedicăm ziua de 25 noiembrie luptei împotriva unei anomalii sociale, anacronică și globală: violența împotriva femeilor și fetelor.

De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale. (...)

Victimele violenței de gen provin din medii dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri și orientări sexuale variate, fac parte din categoria migranților sau refugiaților, reprezintă minorități etnice sau sunt persoane cu dizabilități. Ele trebuie înțelese și ascultate pentru a fi ajutate.

Înțelegerea resorturilor emoționale, credințelor și stereotipurilor, precum și a condiționărilor și limitărilor socio-economice care stau la baza acestui fenomen reprezintă fundamentul pe care articulăm componenta de prevenție în lupta contra violenței de gen. (...)

Salut inițiativa Ministerului  Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a promova Campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor (25 noiembrie – 10 decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului) pentru a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, cu grave consecințe trans-generaționale.

Consider că avem cu toții obligația să educăm generațiile viitoare în spiritul armoniei  care există în mod natural, indiferent de gen. Omenia și respectul trebuie să guverneze relațiile între oameni pentru a ajunge mai aproape de o societate a firescului, în care violența să nu-și mai găsească locul.”

Vă mulțumim!



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe