Video

Luni, 06 Decembrie 2021

Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 29 noiembrie – 5 decembrie 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bună ziua, vă prezentăm Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 29 noiembrie – 5 decembrie 2021.


29 noiembrie
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, împreună cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, au vizitat o fermă de creștere pui din localitatea Frâncești și o fabrică de nutrețuri combinate din localitatea Băbeni, județul Vâlcea. Grupul cu capital românesc 100%, din care fac parte cele două unități de producție moderne și tehnologizate, a investit peste 100 de milioane de euro după intrarea României în Uniunea Europeană. Dl Prim-Ministru a declarat:
„Am discutat despre principalele provocări și probleme pe care le întâmpină fermierii, precum și despre modalitățile concrete de remediere a acestora. (...) Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislația, cât și mecanismele de finanțare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum și pentru a le deschide oportunitățile oferite de Piața Unică europeană.
Pentru a reuși acest lucru, avem nevoie de previziune și proiecte pe termen mediu și lung, coerență în procesul de planificare și o stabilire a priorităților. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”.

29 noiembrie
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă salută deschiderea circulației pe Lotul 2 al Autostrăzii 10 Sebeș–Turda, începând de marți, 30 noiembrie, și îi felicită pe toți cei implicați în finalizarea acestui proiect.
„Dezvoltarea infrastructurii de transport din România este un punct important în programul nostru de guvernare, pentru beneficiile pe termen lung pe care le va aduce țării noastre, atât prin facilitarea legăturilor între regiuni, cât și prin creșterea economică firească generată de viteza și calitatea acestor legături. De aceea, îi felicit pe toți cei implicați în finalizarea proiectului de față și le urez succes celor angajați în proiecte similare. (...)
Proiectele de infrastructură din România au trecut prin multe situații complicate, în ultimele decenii. Guvernul României va susține și va urmări îndeaproape implementarea fiecărui proiect de infrastructură la nivel național ”, a declarat Primul-Ministru.
Lotul 2, între Alba Iulia Nord și Aiud, a fost deschis circulației pe 30 noiembrie 2021, cu anumite restricții de viteză. Pe tot lotul, viteza va fi limitată la 100 de km/h, iar în zona Dealului Oiejdea, unde se va circula pe o singură cale, pe câte o bandă de sens,  viteza va fi limitată la 60 de km/h, până în aprilie 2022 – termen asumat de constructor pentru încheierea tuturor lucrărilor.


30 noiembrie
Premierul Nicolae Ciucă a vizitat șantierul drumului care face legătura cu Podul Prieteniei, în zona Giurgiu. Dl Prim-Ministru a declarat: „Am venit, împreună cu dl ministru al transporturilor, cu dl ministru al afacerilor interne, să vedem stadiul în care se găsesc lucrările la această porțiune de drum care leagă Vama Giurgiu și practic ocolește municipiul Giurgiu pentru a putea să se elibereze traficul din municipiul Giurgiu. Am putut să avem o discuție tehnică la sediul punctului de lucru al companiei care a contractat acest proiect.
Am înțeles că au lucrat foarte bine până în acest moment și există posibilitatea ca până la sfârșitul anului să dea în folosință acest tronson de drum și cred că este important de menționat că în plan era planificat ca finalizarea să fie în luna a patra, în aprilie anul viitor. Ca atare, am vrut să vedem cu ochii noștri, să vedem că se întâmplă, că este adevărat. Am primit garanții că va fi deschis traficul pe această porțiune de drum pe patru benzi, ceea ce este foarte bine pentru intrarea în România pe la acest punct de trecere de frontieră, care de fiecare dată, ne aducem cu toții aminte că a constituit o problemă și au fost momente în care s-a așteptat mai mult, fie că s-a trecut în partea cealaltă a Dunării, fie când a fost vorba de intrarea în țară.”


1 decembrie
Cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 decembrie, Premierul Nicolae Ciucă a transmis următorul mesaj: „1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului național: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluția de la 1848 și săvârșită doar parțial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung șir de lupte, după nenumărate sacrificii umane și materiale.
Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinței românilor și rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecție despre perseverență și coeziune, care acum ne este deosebit de utilă și necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăși perioada dificilă pe care o traversăm.
Am încredere că vom reuși să trecem împreună prin aceste greutăți și am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, care ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe.
Pentru mine, eroii acestui an sunt românii, care, în ciuda crizei generate de pandemia de COVID-19 și a suferințelor, au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii și au depus zi de zi eforturi în această luptă dură cu virusul. Le mulțumesc în mod special și tuturor celor care fac parte din personalul medical și au luptat în linia întâi pentru a salva vieți și pentru limitarea efectelor pandemiei.
Dar, să nu uităm niciodată sacrificiile înaintașilor noștri, pe care îi cinstim cu respect și prin grija pentru absolut toți românii și pentru toate regiunile istorice ale României. Ne onorăm trecutul, cu speranța că lecțiile istoriei reprezintă un exemplu pentru fiecare dintre noi să luptăm pentru un viitor mai bun și mai prosper. (...)
Am încredere că vom trece cu bine peste aceste grele încercări, privind, azi, la mai bine de un secol de la Unirea tuturor românilor, la reușita extraordinară a înaintașilor noștri. Prin determinarea, unitatea și sacrificiile lor, au oferit sens vieții lor atunci și viitorului nostru astăzi.
La mulți ani, dragi români! Trăiască România!”


2 decembrie
Prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, a avut pe data de 2 decembrie, la Palatul Victoria, o întâlnire cu domnul Edwin Feulner, președintele fondator al Heritage Foundation, președinte al Victims of Communism Memorial Foundation.
Cu această ocazie, premierul i-a mulțumit oaspetelui pentru contribuția experților Heritage Foundation la valorificarea parteneriatului strategic dintre Statele Unite ale Americii și România, în domenii precum securitate, economie și prosperitate. În cadrul dialogului, cei doi au analizat situația de securitate în zona Mării Negre, cu accent pe rolul important al României în această zonă a Europei.
Președintele Fundației Victims of Communism Memorial a prezentat inițiativa construirii, la Washington, al unui muzeu Memorial dedicat victimelor comunismului.
„Muzeele memoriale privind victimele comunismului sunt o prioritate pentru România, țară ai cărei cetățeni au suferit atrocitățile și abuzurile  sistemului comunist în perioada 1945-1989”, a declarat Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. Cele trei muzee dedicate memoriei victimelor comunismului, care vor fi construite la București, Râmnicu Sărat și Timișoara vor contribui la prezentarea acestor crime și abuzuri suferite de români timp de 44 de ani pentru generațiile viitoare, care vor cunoaște astfel ororile regimului comunist.

2 decembrie
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut consultări cu reprezentanții cultelor religioase din România, prima reuniune între reprezentanții statului și cei ai cultelor, care a avut loc într-un lăcaș de cult, respectiv, Templul Coral. Șeful Executivului a subliniat că dialogul autorităților cu reprezentanții cultelor religioase creează punți de legătură pentru a găsi căile comune de a acționa în slujba oamenilor, pentru a proteja sănătatea și viața cetățenilor, îndeosebi în această perioadă dificilă provocată de criza pandemică.
„Autoritățile guvernamentale și societatea civilă, în care cultele religioase reprezintă un pilon de stabilitate, urmăresc binele oamenilor. Guvernul susține și promovează libertatea religioasă, prin participarea la activitățile religioase în condiții de siguranță sanitară și respect reciproc. Aplicarea măsurilor de protecție sanitară și vaccinarea sunt soluții sigure și eficiente pentru protejarea sănătății cetățenilor și combaterea crizei COVID-19. Fac apel la unitate și coeziune și vă rog să vă alăturați eforturilor guvernamentale care au în centru protejarea sănătății și vieții cetățenilor. Oamenii au nevoie de încredere și speranță, iar contribuția cultelor religioase este esențială în această perioadă”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

De asemenea, premierul a arătat că la nivelul Guvernului vor fi preluate mesajele și propunerile reprezentanților cultelor religioase, inclusiv cele privind sprijinirea financiară legată de construirea și repararea lăcașurilor de cult și a salarizării personalului de cult. „Preluăm și învățăm din mesajul pe care îl aduc cultele religioase din rândul comunităților pe care le păstoresc pentru că acestea reprezintă aproape 99% din cetățenii României”, a menționat premierul.
Reprezentanții cultelor religioase au mulțumit prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă și reprezentanților Guvernului pentru deschiderea la dialog și colaborare și au propus înființarea unui mecanism permanent de cooperare, care să funcționeze la nivel tehnic, prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

2 decembrie
România a primit prima tranșă din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), în cuantum de 1,851 mld. euro din prefinanțarea totală de 3,793 mld. euro din valoarea contribuției financiare pe anul 2021. Până la finalul anului, țara noastră va primi și prefinanțarea din componenta de împrumut, în cuantum de 1,942 mld. euro. În plus, anul viitor țara noastră va primi o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Pentru anul 2021 și primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare. Cele cinci obiective atinse sunt:
• Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România - S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere - S.A. (CNIR);
• Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G;
• Creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate);
• Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spațiul Privat Virtual);
• Intrarea în vigoare a modificării legislației naționale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).
În perioada următoare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va semna acordurile de finanțare cu ministerele care au calitatea de coordonator de reforme și investiții, în baza țintelor și jaloanelor prevăzute a fi îndeplinite de aceste instituții.


3 decembrie
La finalul Ședinței de Guvern, Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat: „Astăzi, în ședința de guvern, Ministerul Muncii a promovat o Hotărâre de Guvern privind acordarea unor ajutoare de urgență în următoarele cuantumuri. Știm cu toții că la Vâlcea a avut loc un accident nefericit și ne dorim să sprijinim familiile aparținătoare victimelor de acolo. Se acordă, prin Hotărârea de Guvern de astăzi, o sumă de 10.000 de lei pentru fiecare persoană decedată, 8.000 de lei pentru fiecare persoană rănită și 5.000 de lei pentru fiecare persoană aflată în șoc traumatic.”
În ședința de Guvern au mai fost analizate următoarele subiecte importante:
- Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, urgentarea avizării proiectului de lege privind măsurile de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale şi psihosociale, pentru a fi supus aprobării Guvernului;
- De asemenea, șeful Executivului a solicitat finalizarea cu prioritate și prezentarea în Guvern a Ordonanței de Urgență privind stabilirea cadrului de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență, mecanism prin care România a primit o prima tranșă în sumă de 1,8 miliarde de euro;
- Membrii Cabinetului au analizat previziunile bugetare și necesarul de finanțare a proiectelor prioritare din Programul de Guvernare, în perspectiva elaborării proiectului bugetului de stat pentru anul viitor;

3 decembrie
Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă a participat pe data de 3 decembrie 2021, cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, la evenimentul „Învingători pe frontul de acasă”, organizat de INVICTUS România și Asociația CONIL, cu sprijinul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea și incluziunea pot funcționa în România.
Echipa INVICTUS România, formată din militari români răniți în teatrele de operații, a organizat pentru copiii cu dizabilități o tabără militară în care cei mici au descoperit secretele tirului cu arcul, au realizat trasee aplicative, demonstrații cu biciclete speciale și alte activități sportive adaptate dizabilităților fizice.
Începând din acest an, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un mecanism articulat de suport în luarea deciziei. România va face cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilității: persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, ci, prin modificările aduse Codului Civil, care vor fi aprobate în scurt timp în Guvern, persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească și să-și manifeste voința și preferințele cu sprijinul necesar.
Totodată, în cadrul Programului România Educată, este urmărită cu atenție componenta de educație incluzivă și sprijin pentru copiii cu dizabilități, care au dreptul la educație de calitate, alături de toți ceilalți copii.
În egală măsură, în contextul pandemiei de COVID-19, care a marcat substanțial starea de bine psiho-emoțională a copiilor, aceștia vor beneficia, de la începutul anului 2022, de servicii de consiliere și psihoterapie gratuite prin intermediul Programului Național – „Din grijă pentru copii”.
„Copiii cu dizabilități și familiile lor sunt un altfel de eroi ai noștri, care duc, din păcate, o luptă inegală cu un sistem care încă nu le valorifică pe deplin potențialul în educație și, în general, în societate. Pe ei, pe familiile lor, pe adulții cu dizabilități și pe eroii noștri militari răniți în teatrele de operații, camarazii noștri de la Echipa INVICTUS România, vreau să îi salut cu recunoștință și respect. Vă asigur că aveți în mine un partener de încredere în promovarea și implementarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilități și mă voi asigura, alături de specialiștii din Guvern, societatea civilă și toți partenerii sociali, că vom lua acele măsuri prin care copiii și adulții cu dizabilități să poată trăi demn în România. Pentru că noi nu lăsăm pe nimeni în urmă!”, a declarat prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă.

3 decembrie
La solicitarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanții Guvernului au analizat împreună cu primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, situația alimentării cu energie termică a celor două municipii și impactul prețului gigacaloriei asupra populației.
La începutul întâlnirii, desfășurată la Palatul Victoria, prim-ministrul a solicitat reprezentanților Guvernului să găsească urgent soluții pentru ca cetățenii să beneficieze de apă caldă și căldură și să fie redus impactul pe care scumpirea gigacaloriei îl are asupra facturilor plătite de populație. Primarii celor două municipii au prezentat problemele cu care se confruntă sistemele de producție și distribuție a energiei în sistem centralizat.
Ca soluție imediată, pentru a sprijini autoritățile locale, la nivelul Guvernului va fi inițiat un proiect de Hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităților administrativ-teritoriale, pentru plata restanțelor la energia termică. De această formă de sprijin vor beneficia locuitorii din București, Constanța, precum și din alte localități care se confruntă cu disfuncționalități în livrarea energiei termice.
Totodată, s-a discutat despre soluții viabile de modernizare și eficientizare a sistemelor de termoficare, prin creșterea accesului primăriilor la fonduri europene alocate prin Fondul de Modernizare. Discuțiile între reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților publice locale vor continua în perioada următoare.


5 decembrie
Ca urmare a confirmării prezenței tulpinii Omicron în România, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, de la ora 11.00, la sediul Guvernului, o  întâlnire cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei: ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.
Primul punct al ordinii de zi a fost starea cetățenilor români depistați cu Omicron, aceștia fiind vaccinați și cu o evoluție bună a sănătății.
Deoarece specialiștii anticipează o posibilă creștere a incidenței în următoarele săptămâni, vaccinarea persoanelor rămâne cea mai eficientă și importantă formă de protecție, mai ales a celor din categoriile vulnerabile.
În acest sens, Guvernul face apel către autoritățile locale, ca prin serviciile de asistență comunitară să se coordoneze cu structurile medicale din teritoriu și să reevalueze situația persoanelor nevaccinate. Prioritate vor avea persoanele din categoriile vulnerabile, care vor beneficia de centre mobile de vaccinare, puse la dispoziție de MApN și MAI.
S-a discutat ca, pentru limitarea răspândirii Omicron,  românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile. Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile. Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.
Se va actualiza lista statelor din Africa, ai căror cetățeni nu pot intra temporar în România. Aceste propuneri urmează a fi aprobate prin Hotărâre CNSU.
Având în vedere numărul mare de români așteptați să revină în țară în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru protejarea populației și facilitarea liberei circulații, în contextul apariției și extinderii noii tulpini Omicron, a fost analizată utilizarea, începând cu data de 20 decembrie, la intrare în România a formularul de localizare a pasagerului. La nivel guvernamental, se va elabora în acest sens o strategie de comunicare pentru folosirea tuturor vectorilor de informare și o cale nouă de legătură, între țară și românii din diaspora.
Vă mulțumim! Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

 • Galerie foto

  Galerie foto

  Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

  Află mai multe
 • Comunicate de presă

  Comunicate de presă

  Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

  Află mai multe
 • Guvernare

  Guvernare

  Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

  Află mai multe
 • Posturi vacante

  Posturi vacante

  Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

  Află mai multe
 • Cabinetul de miniștri

  Cabinetul de miniștri

  Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

  Află mai multe