Video

Luni, 13 Februarie 2023

Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 6-12 februarie 2023

 

 

Bună ziua, vă prezentăm Sinteza activității Guvernului adaptată pentru persoane cu deficiențe de auz, pentru perioada 6-12 februarie 2023.

6 februarie

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

6 februarie

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

7 februarie

Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România. 

Salvatorii români au început să construiască baza de operații,  concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.

Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.

7 februarie

Primii români au revenit în țară, azi noapte, din zonele afectate de cutremurul din Turcia. Cei opt cetățeni români - cinci studenți și trei cadre didactice - s-au întors la bordul unei aeronave Spartan, trimisă ieri în misiune cu salvatorii români care vor ajuta autoritățile si poporul turc în urma tragediei care a lovit aceasta țară .

La bordul aceleiași aeronave au fost aduși în România doi cetățeni polonezi.

În funcție de evoluția situației, Forțele Aeriene Române vor fi în măsură să aducă în țară și alți cetățeni care solicită evacuarea din zona afectată de seismul devastator care a lovit Turcia.

7 februarie

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o convorbire în format videoconferință cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Galab Donev.

Discuția s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la București și Sofia.

Cei doi șefi de Guvern au confirmat interesul pentru avansarea pașilor concreți în vederea asigurării navigabilității permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou în zona Giurgiu-Ruse, acestea fiind proiecte complementare, în concordanță cu interesele ambelor state, ale întregii regiuni și ale UE în ansamblu.

În context, prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare aprobării și implementării proiectului european Fast Danube, care, prin dragarea Dunării, va asigura condiții propice de navigație indiferent de sezon.

Cei doi lideri au agreat să fie continuate discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune în domeniul energiei regenerabile.

Premierii Ciucă și Donev au reconfirmat interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanța menținerii bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european.

În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluții europene pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

8 februarie

Luând în considerare acțiunile autorităților române de monitorizare continuă a situației aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure și, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autoritățile turce, care solicită în continuare asistență internațională prin intermediul mecanismului european de protecție civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea președintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede următoarele:

- Suplimentarea acordării de asistență internațională pentru Republica Turcia care constă  în mobilizarea și trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

- Aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfășoară acțiuni de intervenție pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistență umanitară internațională.

- Abilitarea Ministerului Apărării Naționale de a desfășura misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor și echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, care nu dispun de aceste capabilități, la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Menționăm totodată, că alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa și 2 medici și 2 asistenți din cadrul UPU-SMURD București (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanți cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofițeri de legătură din cadrul DSU.

8 februarie

În contextul lucrărilor din ședința de guvern, Premierul Nicolae Ciucă a declarat următoarele:

„Menținem ritmul și coerența măsurilor pe care le aplicăm pentru susținerea cetățenilor și economiei, în contextul crizei energetice.

Am orientat resurse importante din fonduri europene - peste 7,6 miliarde de euro pentru programele economice și sociale.

Cetățenii vulnerabili vor beneficia și anul acesta de voucherele pentru alimente, iar începând cu 20 februarie, peste 2,8 milioane de gospodării își vor putea achita utilitățile cu ajutorul cardurilor pentru energie.

Am demarat o serie de investiții masive pentru creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea confortului termic al clădirilor de locuit și instituțiilor publice. În total, peste 2,5 miliarde de euro din PNRR și alte surse europene sunt orientate către anveloparea, renovarea și reabilitarea blocurilor de locuit, a spitalelor, unităților de învățământ, clădirilor publice.

Avem cel mai mare volum de finanțare europeană de care a beneficiat până acum mediul de afaceri din România. Întreprinderile Mici și Mijlocii au la dispoziție peste 4,6 miliarde de euro pentru capital de lucru, eficiență energetică, digitalizare, investiții în retehnologizare, producere de energie din surse regenerabile. În curând, vom lansa apelul pentru programul de digitalizare a IMM-urilor, în valoare de 350 de milioane de euro, măsură importantă pentru creșterea competitivității.

Susținem în continuare, cu finanțare, agricultura românească. Astăzi am instituit o schemă de ajutor de stat de peste 217 milioane de lei pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale care s-au confruntat cu probleme legate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale. Acești bani se adaugă celor peste 1,1 miliarde lei, pe care i-am alocat săptămâna trecută din fonduri naționale și care vor ajunge la peste 800.000 de fermieri.”

De asemenea, dl Prim-Ministru a mai precizat: „Am solicitat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației să pregătească până săptămâna viitoare o situație privind stadiul și măsurile prin care putem accelera implementarea celor două programe gestionate la nivelul Guvernului pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, unul cu finanțare de la bugetul de stat și unul cu finanțare de la Uniunea Europeană.

Avem în curs de derulare Planul național de consolidare a clădirilor, cu un buget de aproximativ 700 milioane lei, din care 200 milioane lei de la bugetul de stat și 500 milioane lei credite de angajament, pentru consolidarea a peste 300 de clădiri de locuințe și clădiri publice. La acești bani se adaugă fondurile pe care le putem accesa prin componenta Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență, care include și o finanțare de 500 de milioane de euro pentru consolidare antiseismică. Ceea ce este important pentru cetățenii care locuiesc în clădiri care vor fi consolidate prin aceste două programe este că sumele alocate vor acoperi integral lucrările necesare, fără a fi necesară vreo contribuție suplimentară din partea locatarilor. (...)

Suntem solidari cu poporul turc în fața tragediei de proporții prin care trece. Echipe de salvatori români au ajuns deja în Turcia, pentru a sprijini misiunile de căutare și salvare a oamenilor. De asemenea, am dispus ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ofere sprijin cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur.

Le mulțumesc echipelor de salvatori români, care sunt convins că își vor face datoria în slujba vieții cu aceeași dăruire și același curaj cu care au acționat și în alte misiuni de salvare din țară sau de peste hotare și tuturor echipelor implicate în misiunile de repatriere a cetățenilor români.”

9 februarie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Am avut astăzi deosebita onoare să fiu gazda unui eveniment important dedicat aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și beneficiilor care decurg din acest statut. Ne-am bucurat de participarea unor înalți reprezentanți ai OCDE, ai echipei guvernamentale și ai mediului de business, aflat, alături de instituțiile statului, în prima linie a pregătirii aderării la această organizație.

Am încredere că formatul de dezbateri pe care l-am lansat în premieră cu acest prilej va oferi consistența și susținerea necesare pentru concretizarea cât mai curând a aderării la OCDE. Apartenența la cea mai puternică organizație de cooperare economică globală, având sub umbrela sa state reprezentând mai mult de 70% din comerțul mondial și aproximativ 90% din valoarea investițiilor de capital va deschide un nou capitol în modernizarea României începută odată cu aderarea la Uniunea Europeană și la Alianța Nord-Atlantică, precum și multiple oportunități pentru dezvoltarea economică.

Apreciez contribuțiile tuturor participanților și multumesc pentru susținerea acestui format de discuții! (...)

Pentru 2023 avem planuri ambițioase și acțiuni consistente în termeni de politică internă și externă, după un an al provocărilor, în care capacitățile noastre de reacție și reziliență au fost din plin puse la încercare prin contextul internațional extrem de complex generat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și crizele generate în plan economic, energetic și alimentar, pe lângă efectele încă resimțite ale pandemiei.

Vrem să continuăm în mod susținut dinamica creșterii economice, la care mediul de business a avut o contribuție constructivă, iar apartenența la OCDE va impulsiona acest ritm.”

În contextul aceluiași eveniment, dl Prim-Ministru a adăugat: „Îi mulțumesc secretarului general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, pentru mesajul de sprijin și încredere în capacitatea României de a-și atinge întregul potențial în atingerea obiectivului de aderare la această organizație.

Referirile sale la performanța economică a României din ultimele două decenii, prin reducerea la jumătate a decalajului dintre Produsul Intern Brut pe locuitor al României și media OCDE, ne încurajează să ținem mai departe ritmul pregătirilor.

Totodată, convingerea exprimată de domnia sa, că aderarea la această organizație va fi un proces benefic pentru ambele părți, ne responsabilizează pentru implementarea bunelor practici în materie de politici guvernamentale, de la politica agricolă la educaţie şi formare profesională, la guvernanţă, inovare, fiscalitate și multe alte domenii, astfel încât să ne putem atinge obiectivul de aderare la OCDE.

Experiența pregătirilor de aderare ale Statului Israel și Lituaniei, împărtășite astăzi la dezbaterea noastră, dar și susținerea mediului de afaceri și întregii societăți românești, sunt factori determinanți pentru aderarea la organizația care va aduce României prosperitate, investiții, administrație mai performantă, economie care se adresează viitorului, politici mai bune, pentru vieți mai bune.”

9 februarie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat: „Cu inima îndurerată, am semnat astăzi în cartea de condoleanțe deschisă la Ambasada Republicii Turcia la București.

Gândul meu s-a îndreptat către cei care au plecat din această lume, în urma cutremurelor devastatoare, și către familiile lor.

Pentru supraviețuitorii dezastrului, am transmis mesajul nostru de compasiune, sprijin necondiționat și am speranța că salvatorii vor reuși să salveze la timp cât mai multe vieți.

România și lumea întreagă sunt alături de poporul turc și de Turcia, prieten și partener strategic al țării noastre.”

9 februarie

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat astăzi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Urmare a solicitării Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională, Guvernul României a decis transmiterea, cu titlu gratuit, a unui ajutor umanitar, constând în bunuri materiale, produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar și produse alimentare, conserve. Acestea vor fi puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

Detaliile privind efectuarea transportului materialelor se stabilesc între Departamentul pentru Situații de Urgență și Comisia Europeană iar transportul se realizează pe cale aeriană cu sprijinul logistic al Ministerului Apărării Naționale sau din alte surse, în funcție de necesități.

10 februarie

Având în vedere cutremurul major produs în data de 06.02.2023 pe teritoriul Republicii Turcia și luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecție Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziție Republicii Turce, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilitățile ce revin țării noastre, ca parte a proiectului Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt), astăzi, premierul României, Nicolae Ciucă, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotărârea nou adoptată prevede:

- Acordarea asistenței internaționale pentru Republica Turcia, constând în asigurarea transportului de produse pentru adăpost, aflate în rezerva rescEU, de pe teritoriul României.

- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, va asigura sprijin pentru încărcarea și transportul produselor de adăpost, de la locul de depozitare până la stațiile CFR Marfă ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. de pe raza localității/municipiului.

- Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A. va asigura preluarea și transportul produselor în Republica Turcia, pe ruta România-Bulgaria-Turcia.

- Ministerul Apărării Naționale va asigura transportul personalului specializat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care va asigura la destinație, instruirea privind punerea în funcțiune/montarea echipamentelor, a personalului autorităților de protecție civilă din Republica Turcia.

- Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin structurile de specialitate, întreprinde demersurile necesare pentru centralizarea informațiilor reprezentând parametrii tehnici și descriptivi (formular Part A) ai misiunii și bugetul estimativ și promovarea dosarului de rambursare a cheltuielilor proprii de transport, precum și a celor efectuate de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii sau, după caz, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă”

- S.A. și Ministerul Apărării Naționale, în procent de 100%, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale și în legătură cu proiectul cu titlul Romanian Shelter Capacity (RO-Shelt).

Vă mulțumim!



 Răspundem cetăţenilor

qa

Una dintre întrebările frecvente este cea privind salarizarea diverselor categorii de personal. Astfel, Andrei din Bucureşti a vrut să ştie cum sunt calculate salariile...

Mai multe-->
Barbu CatargiuApostol  ArsacheNicolae KretzulescuMihail Kogalniceanu

Prim-miniștri în istorie

Galeria foștilor prim-miniștri ai României de-a lungul istoriei

  • Galerie foto

    Galerie foto

    Fotografii de la evenimentele şi activităţile publice la care participă prim-ministrul și cele de la Palatul Victoria

    Află mai multe
  • Comunicate de presă

    Comunicate de presă

    Cele mai recente comunicate de presă referitoare la activitățile desfășurate de prim-ministru şi de cabinetul Guvernului.

    Află mai multe
  • Guvernare

    Guvernare

    Situația politică dificilă cu care România se confruntă astăzi impune promovarea unui program de guvernare cu obiective pe termen scurt care să pregătească reformele necesare pentru modernizarea României în spirit european.

    Află mai multe
  • Posturi vacante

    Posturi vacante

    Lista posturilor vacante de funcționar public din cadrul autorităților și instituțiilor publice din România.

    Află mai multe
  • Cabinetul de miniștri

    Cabinetul de miniștri

    Prim-ministrul conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, cu respectarea atribuțiilor legale.

    Află mai multe