Guvernul RomânieiMiercuri, 24 August

Comunicat de presă - ședință de guvern - Asistență financiară pentru investiții în infrastructura preșcolară și programe adresate comunităților locale din Republica Moldova


România va acorda sprijin în valoare de cinci milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte de investiții în infrastructura preșcolară și a unor programe adresate comunităților locale din Republica Moldova, în baza Acordului între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro, semnat la București la 27 aprilie 2010.

În ședința de astăzi, Guvernul a adoptat două memorandumuri.

Unul dintre documente are în vedere încheierea Programului de cooperare pe 2016 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova, care va constitui baza legală pentru acordarea sumei de trei milioane de euro asistență financiară nerambursabilă pentru renovarea și dotare a 85 de grădinițe din Republica Moldova. Lista grădinițelor propuse să beneficieze de sprijin financiar a fost stabilită de autoritățile Republicii Moldova. Aceste fonduri se adaugă celor 23 de milioane euro transferate pentru grădiniţe, în două etape:

  • în anul 2014 -  20 de milioane euro prin Acordul între Guvernele celor două state privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 milioane de euro. De aceste fonduri au beneficiat 774 grădinițe, în care sunt înscriși 72.000 de copii.
  • 3 milioane euro prin asistenţa oficială pentru dezvoltare – lucrările finanțate sunt în curs de derulare și vizează 36 de grădinițe.

Prin cel de-al doilea Memorandum, vor fi alocate două milioane de euro pentru finanțarea unor programe adresate comunităților locale, respectiv:

  • 1 milion de euro prin Agenţiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova, pentru lucrări de infrastructură rurală în 20 de localităţi propuse de autoritățile de la Chișinău. 
  • 1 milion de euro prin Fondul de Investiţii Sociale din Republica Moldova, pentru 15 proiecte de investiții în domeniul lucrărilor publice de interes pentru comunităţile locale.

 

***

Acordul, semnat în anul 2010, a fost completat prin 5 protocoale adiționale ulterioare, prin care au fost extinse domeniile de cooperare dintre cele două țări, prin acest instrument. Autoritățile naționale de coordonare ale Acordului sunt Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova.

Până în prezent, în baza Acordului şi a celor cinci Protocoale Adiționale au fost derulate o serie de proiecte cum ar fi interconectarea sistemelor naţionale de transport gaze naturale și investiţiile în infrastructura educaţională preşcolară.