Guvernul RomânieiJoi, 21 Mai

21 mai - Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern


Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Ludovic Orban: Bună ziua. Vă propun să începem. Domnule ministru, suntem pregătiți cu Ordonanța de urgență privind schema de stat pentru companiile mari?

Florin Cîțu: Astăzi, vom prezenta în primă citire schema memorandumului, în şedinţă de guvern, şi la şedinţa următoarea va trebui să o şi aprobăm. Voi prezenta detaliile principale astăzi.

Ludovic Orban: Adică?

Florin Cîțu: Ce am discutat: un plafon maxim de opt miliarde de lei prin această schemă. Se vor califica companii care au cifră de afaceri mai mare de 20 de milioane de euro și sistemul va fi de garantare de până la 80% din credite, tot pe o perioadă de șase ani, dar cu subvenția dobânzii nu mai mult de 50%...

Ludovic Orban: Deci maxim 50%.

Florin Cîțu: Corect, schema a fost notificată Comisiei Europene, prin Consiliul Concurenţei, şi detaliile schemei le vom negocia, le vom face exact cu Comisia Europeană, aşa cum am făcut şi la IMM Invest.

Ludovic Orban: E un produs așteptat și creditele pentru capital de lucru și pentru investiții se vor acorda în baza aceluiași mecanism ca la IMM Invest?

Florin Cîțu: Corect, da.

Ludovic Orban: Bine. După cum știți, hotărârea Parlamentului de adoptare a stării de alertă, ne-a complicat existenţa Parlamentul şi distribuirea de măști către persoanele vulnerabile, care inițial trebuia făcută după mecanismul pe care îl gândisem, prin Ministerul Muncii și cu susținerea Poștei, a fost complicată, fiind mandatat Guvernul, prin Ministerul Sănătății. Domnule ministru Tătaru, suntem pregătiți cu proiectul de act normativ?

Nelu Tătaru: Da, îl avem. Vreau să vă rog să trecem pe lista suplimentară Ordonanța de Urgență a Guvernului privind acordarea de către Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, a autorităților publice locale a necesarului de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale, precum și pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetar aflat la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020.

Ludovic Orban: Cu 150 de milioane, aşa cum ne-am înțeles, da?

Nelu Tătaru: Da, 150 de milioane.

Ludovic Orban: Deci, la o mască, care este până în 2 lei, la un număr de beneficiari de aproximativ 1,1 milioane – nu, cam asta este estimat, beneficiarii diferitelor forme de sprijin în baza Legii venitului minim garantat și beneficiarii alocației de sprijin. Aici ar trebui Ministerul Muncii să se uite cu mare atenţie să nu omitem vreo categorie de la distribuirea acestor măşti. Sigur că ne-au complicat existenţa. Acum trebuie să aşteptăm de la administraţiile locale să transmită către direcţiile de sănătate publică numărul de beneficiari pe fiecare localitate. Centralizaţi informațiile și, în funcție de asta, știți exact ce cantitate de măști vom achiziționa.

Nelu Tătaru: Da, iar noi, pe urmă, distribuim, prin DSP-uri, către autorităţile locale, măşti.

Ludovic Orban: Am înţeles. Trebuie operaționalizat cu viteză maximă, aici trebuie termene scurte, autoritățile locale să ne transmită lista beneficiarilor, DSP-urile să nu stea, să ne transmită imediat informațiile. Achiziția trebuie derulată, sigur, în conformitate cu prevederile din Legea 55, care ne permite o procedură rapidă de achiziție. Aici achiziția trebuie făcută transparent, să nu existe niciun fel de discuție privitoare la prețul cel mai mic şi apoi trebuie rapid asigurată distribuția măștilor, să ajungă cât mai rapede la persoanele vulnerabile. Doamnă vicepremier, știți că trebuie prezentat un raport Parlamentului privitor la starea de urgență și, aici, ministerele și autoritățile implicate ar trebui să prezinte, practic, activitatea derulată în perioada stării de urgență. V-aş ruga să coordonaţi acest proces.

Raluca Turcan: Da, domnule prim-ministru, este necesar să concretizăm toate acțiunile instituționale într-un raport privind starea de urgență. Dacă plecăm cu o analiză comparativă între România și alte țări care au intrat odată cu noi în această criză sanitară mondială, putem vedea că evoluția României a fost una net superioară. Acest lucru este datorat unui efort comun între autoritățile publice, societatea civilă, companii și un respect deosebit din partea oamenilor față de măsurile adoptate de Guvern privind distanțarea socială și regulile sanitare și de aceea vom finaliza, sperăm noi, până la finalul săptămânii viitoare acest raport care va fi direcționat pe trei mari paliere și anume: ordonanțele de urgență ale guvernului, ordonanțele militare, măsurile specifice ale ministerelor și toate acestea într-un context deosebit de dificil, nu doar internațional, ci și intern, să nu uităm că am avut stocuri zero, un Parlament ostil, instituții slăbite, deprofesionalizate și insuficient populate cu oameni profesioniști și lucrurile acestea se vor reflecta foarte bine în analiza pe care o vom face.

Ludovic Orban: Vă mulțumesc, doamnă viceprim-ministru. Oh, Belina! Am o veste bună să vă dau. După o lungă perioadă în care Insula Belina și Brațul Pavel au rătăcit prin mâinile prietenilor din Teleorman ai PSD-ului și ai lui Dragnea, astăzi Insula Belina va reveni în administrarea statului. Astăzi se semnează procesul verbal de preluare de către Apele Române a Insulei Belina și a Brațului Pavel. Iar preluarea, că de aia a și apărut o întârziere față de planul pe care l-am avut, se va face fără contractele pe care le încheiase Consiliul Județean, adică beneficiarul, știți foarte bine, Tel Drum şi, practic, preluarea va fi curată. Sigur, după aia trebuie văzut tot ce s-a construit în mod ilegal în Insula Belina și trebuie dispuse toate măsurile necesare. Aici, Ministerul Mediului va trebui să vină cu o hotărâre de guvern în care să reglementeze toate aspectele legate de modul de administrare a Insulei Belina și a Brațului Pavel. Domnule secretar de stat.

Secretar de stat: Am înțeles, domnule prim-ministru. Vom veni cu...

Ludovic Orban: Așteptăm hotărârea de guvern cu celeritate, astfel încât să încheiem acest episod trist prin care baronii roșii au încercat să transforme în moșie proprie proprietăți ale statului român. Domnule ministru Ciucă, contractul cu IAR de modernizare a Șoim.

Nicolae Ciucă: Domnule prim-ministru, așa cum ne-am angajat atunci când am fost împreună în vizită la IAR Craiova, am finalizat tot ceea ce a însemnat documentația tehnică pentru a putea să începem procedura de achiziție a modernizării avioanelor IAR-99 și de upgradare a avioanelor Șoim și în felul acesta așteptăm uzina de la Craiova să vină cu propunerea tehnică și financiară. Sperăm ca într-o lună de zile sau sperăm că nu mai mult de o lună de zile să încheiem contractul.

Ludovic Orban: Care este alocarea financiară?

Nicolae Ciucă: Are alocare financiară, prima etapă - 60 de milioane de euro, a doua etapă - aproximativ 40 de milioane de euro. Ca atare, uzina de la Craiova are toate șansele să intre în partea aceasta de relevanță a industriei de apărare românești.

Ludovic Orban: Vă mulțumesc, domnule ministru. Sunt convins că celelalte proiecte de revitalizare a industriei de apărare vor continua.

Nicolae Ciucă: Domnule prim-ministru, astăzi am avut o întâlnire cu liderii de sindicate din industria de apărare, am discutat cu dumnealor toate aceste aspecte, atât problemele dumnealor, cât și nevoile și cerințele noastre, dar cred că tot ceea ce am discutat cu domnul ministru al economiei, Virgil Popescu, s-a realizat până în momentul de față și putem să mergem mai departe cu speranță că industria de apărare din România se va reabilita.

Ludovic Orban: De asemenea, am solicitarea să perfecționăm mecanismul de offset, astfel încât să beneficiem de transfer tehnologic și de realizarea de capacități industriale la fiecare achiziție pe care o facem.

Nicolae Ciucă: Exact, toate aceste decizii ale noastre se vor concretiza în activitățile și acțiunile de achiziții pe care le vom iniția în perioada următoare.

Ludovic Orban: Vă mulțumesc mult, domnule ministru.

Nicolae Ciucă: Vă mulțumesc.

Ludovic Orban: Mai avem un obiectiv care era stabilit, respectiv distribuția ajutorului alimentar în cadrul POAD, domnule ministru Boloș.

Marcel Boloş: Da, este vorba de un număr de 1.188.000 de beneficiari care așteaptă această măsură și venim astăzi cu un proiect de ordonanță de urgență care reglementează sistemul de distribuție a acestor pachete alimentare. Pe lângă aceasta, de asemenea, avem trusele de igienă corporală, care vor ajunge, în general, la persoanele care au venituri şi se află în risc de sărăcie. Este, de asemenea, un proiect de act normativ așteptat de industria alimentară, fiindcă discutăm de un pachet care conține...

Ludovic Orban: Ce valoare are alocarea de fonduri europene?

Marcel Boloş: 225 de milioane de euro. Şi vă dau câteva exemple: pentru făina albă sprijinim industria panificației din domeniu cu 35.000 de tone de făină albă, care ar urma să fie cumpărată din piață și să ajungă în pachetele alimentare sau, alt exemplu, pe ceea ce înseamnă făină de mălai, 28.000 de tone. Deci, este un proiect pe care îl așteaptă industria alimentară.

Ludovic Orban: Procedura de de licitaţie...

Marcel Boloş: A fost încheiată, contractele sunt încheiate. Cu data de 4 iunie începe distribuția pachetului de igienă corporală și începând cu data de 15 iunie începe distribuția pachetelor alimentare.

Ludovic Orban: Cred că e un moment bun pentru distribuţia acestor pachete, care vor ajunge la oamenii aflaţi în situații defavorabile.

Marcel Boloş: Da, şi începem cu județele care au fost afectate de criza coronavirusului, încercăm să ajungem cât mai repede cu aceste ajutoare la județele care sunt cele mai afectate de problemele actuale, din domeniul sănătății publice.

Ludovic Orban: Mulțumesc, domnule ministru! Mulțumesc, de asemenea, mass-media.