Guvernul RomânieiMarți, 07 Septembrie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern din 7 septembrie


Galerie foto

 

[Check against delivery]

 

Florin Cîţu: Bună ziua! În ședința de guvern de astăzi am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021 - prima rectificare bugetară pentru acest an. Câteva elemente importante: la baza rectificării stă o reevaluare a Produsul Intern Brut în lumina informațiilor pe care le-am avut chiar şi astăzi referitor la creșterea economică; Produsul Intern Brut are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde, față de 1,11 miliarde la începutul anului. Aici aș vrea să fac o paranteză să vă aduc aminte, sau ar trebui să ne uităm cu toții, că în prima parte a anului investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție. Cred că în trimestrul II am avut o contribuție de peste 5% din creșterea economică, cinci puncte procentuale, de fapt, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice. Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% față de o estimare inițială de 4,3%. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, crește de la 80 de miliarde la 83,8 miliarde și acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare. Asta pentru că am văzut în spațiul public că lumea nu înțelege cele două diferențe și trebuie explicate.
Veniturile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2,1 miliarde de lei venituri din fonduri europene.
Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu suma de 18,77 miliarde de lei. Și aici să ne uităm puțin de unde vin aceste cheltuieli. În această rectificare bugetară avem alocări pentru a susține sectorul de sănătate de 4,5 miliarde de lei, ținând cont de cheltuielile suplimentare create de pandemia COVID, precum și continuarea proiectelor de investiții la nivel central și local, un plus de 6,6 miliarde de lei, dar și asigurarea sumelor necesare pentru măsurile active luate de guvern în perioada stării de alertă. Știți foarte bine acele măsuri active pe care le-am luat: șomaj tehnic etc.
Cheltuielile pentru investiții la această rectificare cresc cu 6,6 miliarde de lei, ajung la o sumă-record în ultimii 30 de ani de zile, de 69,7 miliarde de lei, 5,9% din PIB - și, atenție, cu 14,7 miliarde de lei mai mult față de 2020. Deci, suma pe care noi o alocăm la această rectificare pentru investiții sau anul acesta față de anul trecut este mai mare cu 14,7 miliarde de lei. Această sumă, în anii trecuți, 14,7 miliarde de lei, reprezenta toată suma investită într-un an. De asemenea, impactul măsurilor temporare cuprinse în bugetul pentru anul 2021 privind această rectificare determinată de efectele pandemiei de COVID-19 sunt în sumă de 7,4 miliarde de lei sau 0,63% din PIB.
Până să intru pe ministere și să discutăm puțin sumele, să vorbesc despre acest impact al măsurilor „one-off”, cum le spunem noi, care sunt 0,63% din PIB – și aici, sumele necesare achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19 și a materialelor necesare vaccinării, precum și măsuri de stimulare a vaccinării sunt de 2,1 miliarde de lei. Deci aceste sume se regăsesc în acest buget; nu estimăm că vor fi în bugetele viitoare, de aceea spunem că sunt măsuri „one-off”.
Măsuri active pentru combaterea efectelor create de pandemia de COVID-19 – 2,2 miliarde de lei. Grantul pe care îl dăm Societății „Complex Energetic Oltenia” SA pentru cumpărare de certificate verzi – deci produce energie, dar are nevoie certificate verzi – 1,1 miliarde de lei. Schema de ajutor de stat pentru HoReCa - 1 miliard de lei.  Şi mai sunt sume mai mici: măsuri temporare pentru campanii de informare publică, plăți restante – 95 milioane de lei, sumă care reprezintă cheltuieli necesare efectuării recensământului general agricol și al populației şi locuințelor – 323 de milioane, rambursarea cheltuielilor pentru campanii electorale – 178 de milioane cred că este toată suma.
Şi acum, pe ministere. Primele patru ministere care primesc cei mai mulți bani la această rectificare bugetară: Ministerul Sănătății, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor, Ministerul Transporturilor. Acestea sunt primele patru ministere care primesc cele mai mari sume la rectificarea bugetară. Şi acum intrăm în detaliu: Ministerul Sănătății - 3,7 miliarde de lei. La capitolul Sănătate, după rectificare, sunt mai mult cu 3 miliarde de lei decât în 2020. Deci față de anul trecut, când eram în plină pandemie, anul acesta alocăm cu 3 miliarde de lei mai mult la Sănătate și cu 4,4 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018. Suntem într-un an important, în care am alocat sume importante Ministerului Sănătății.
Ministerul Finanțelor - Acțiuni Generale. Am văzut că este o mare dezbatere despre suma care este inclusă la Ministerul Finanțelor - Acțiuni Generale. Aș vrea doar să vă spun că până acum am strâns cereri de un miliard de lei pentru unitățile administrativ-teritoriale în urma inundațiilor din acest an. Sunt orașe, sate, comune unde sunt distruse drumuri, poduri ş.a.m.d. și sumele pe care acestea ni le cer în urma inundațiilor sunt de un miliard de lei. Şi sunt mai multe astfel de lucruri acolo.
Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice are un plus de 2,3 miliarde de lei: 2 miliarde pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, 200 de milioane de lei pentru Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social ș.a.m.d.; Ministerul Educației - un plus de 964 de milioane de lei; Ministerul Investițiilor - un plus de 760 de milioane de lei; Transporturi - 660 de milioane de lei; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - 533 de milioane. Veți vedea detaliile în rectificarea bugetară. Și pentru bugetul general centralizat al unităților administrativ-teritoriale se alocă o sumă de 1,6 miliarde de lei, știți foarte bine, aceasta e alocată prin formulă, iar Programul pentru școli al României s-au înregistrat economii în valoare de 63,7 milioane de lei, calculate ca diferență între sumele alocate cu această destinație prin Legea nr.15/2021 a bugetului de stat pe anul 2021. Cam acestea sunt detaliile rectificării bugetare. În ședința de guvern, s-au suplimentat și pentru schema cinematografică, au fost reduse acolo sumele; și la turism, iarăși, au mai fost suplimentate cu opt milioane de lei. Întrebări dacă sunt.
Reporter: Bună ziua! Puteți să ne spuneți când veți lua act de demisiile miniștrilor USR și când veți numi miniștri interimari și dacă ne puteți da și numele.
Florin Cîțu: Rectificarea bugetară nu reprezintă așa mult interes, înțeleg. Dați-mi voie să analizez întâi situația și după aceea o să vin cu un răspuns. Când am un răspuns, o să vin, dar în momentul ăsta încă analizez situația politică în care ne aflăm.
Reporter: Dar ați văzut documentele? Care e opinia dumneavoastră, s-au retras deja din guvern?
Florin Cîțu: Încă analizez, nu le-am văzut. Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Urmează cumva să fie demiși secretarii de stat USR din guvern în zilele următoare?
Florin Cîțu: Când o să iau o decizie, o să vă anunț. Nu am luat nicio decizie în acest sens. Eu în continuare, repet, mizez pe o guvernare de dreapta în România.
Reporter: Pentru că vorbiți de rectificarea bugetară, ar trebui să ne uităm și la cursul valutar, un euro se apropie de 5 lei - 4,9488 lei. Ce măsuri ar putea lua guvernul pentru a opri creșterea euro, adică o slăbire a leului, și mai ales dacă știți câți români sunt afectați de efectele acestei crize politice în economie?
Florin Cîțu: Dumneavoastră faceți aici o mică speculație și legați evoluția cursului de schimb de ceea ce se întâmplă în rest în economie. E cam complicat asta! Cursul de schimb are și influențe externe și influențe interne. E complicat să vedem ce determină, dar vă spun de fiecare dată, cursul de schimb este determinat de piață, nu de o acțiune a guvernului. Ceea ce face guvernul este să se țină de programul de guvernare și să reducă deficitul bugetar. Aici știm toți, și economiștii, chiar dacă au diferențe de opinie, de foarte multe ori, sunt toți de acord că atunci când reduci deficitul bugetar, și este o reducere credibilă a deficitului bugetar pe termen mediu și lung, susțin moneda națională. Este singurul lucru pe care poate să îl facă guvernul, și asta facem. Mulțumesc.
Reporter: Vă rugăm să ne spuneți dacă și ce ați discutat cu președintele Klaus Iohannis și dacă luați în considerare o retragere din funcție.
Florin Cîțu: Am spus ce am vorbit cu domnul preşedinte și a spus guvernarea continuă. În rest, în ceea ce privește a doua... nu am înțeles.
Reporter: Retragerea dumneavoastră din funcție, dacă luați în calcul...
Florin Cîțu: Partidul Național Liberal este un partid responsabil, un partid care a dat, deja, un vot pentru susținerea premierului. Noi vrem să guvernăm, românii au votat să guvernăm, suntem aici să guvernăm. Gândiți-vă că urmează o perioadă complicată, serioasă pentru România. Am intrat în valul patru și aici vreau să aduc aminte că singura soluție de a ieși din pandemie reprezintă vaccinarea. Și toți românii ar trebui să înțeleagă că trebuie să ne vaccinăm dacă vrem să trecem peste această perioadă. Este important să avem un guvern funcțional în această perioadă și noi vom acționa ca atare. Așa cum am spus, în perioada următoare mă voi întâlni din nou în această săptămână, așa cum am făcut și săptămâna trecută, voi avea discuții cu prefecții, voi avea discuții cu autoritățile responsabile pentru începerea anului școlar săptămâna viitoare, să mă asigur că totul este în regulă. Trebuie să pregătim sezonul de iarnă, iarăși trebuie să mă asigur că totul este în regulă. Bineînțeles că avem o soluție deja pentru facturile din iarnă la energie, dar vreau să mergem mai departe și voi avea încă o discuție în această săptămână. Deci, lucruri importante pe care trebuie să le rezolvăm, lucruri pe care le poate face doar un guvern care este în funcție, un guvern responsabil.
Reporter: În spațiul public s-a discutat despre retragerea dumneavoastră din funcția de premier după Congresul Partidului Național Liberal. Care este poziția dumneavoastră față de acest scenariu care a fost discutat de colegii dumneavoastră?
Florin Cîțu: Nu discut speculații. Vă dați seama, PNL a dat un vot în unanimitate, unde era prezent și președintele PNL, pentru susținerea premierului Florin Cîțu. Deci, nu avem ce discuta.
Reporter: Moțiunea a fost transmisă, ați fost informat, guvernul a fost informat că s-a depus o moțiune de cenzură; veți avea suficiente voturi să rămâneți la conducerea guvernului? În momentul de față nu aveți 234 de voturi.
Florin Cîțu: Vom vedea în parlament, acest lucru se va tranșa în parlament. Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Domnule premier, după ”divorțul”, ca să îi spunem așa, de USR PLUS la guvernare, ați criticat și ați acuzat o alianță toxică între USR PLUS și AUR. Pe de altă parte, după ce atât PNL, sau, mă rog, o parte din PNL și PSD au boicotat în repetate rânduri ședințele de birou permanent reunit în care urma să se stabilească calendarul moțiunii, cei de la USR PLUS au acuzat un abuz fără precedent, inclusiv colegul dumneavoastră domnul Ludovic Orban a criticat tentativele de amânare a dezbaterii calendarului moțiunii, și nu în ultimul rând s-a vorbit despre un blat PSD-PNL despre refacere USL-ului. Aș vrea să vă întreb cum comentați aceste acuzații și care credeți că e percepția în rândul votanților PNL, care mulți dintre ei au fost convinși de retorica anti-PSD când au pus ștampila?
Florin Cîțu: Retorica anti-PSD este mai actuală ca niciodată. Mie îmi place ipocrizia pe care o văd astăzi - îmi place, între ghilimele - în spațiul public. Avem un partid care este la guvernare, care adoptă metoda Dragnea și depune moțiune împotriva propriului guvern, face o alianță toxică, poate cu cel mai toxic partid care a existat pe scena politică în ultimii 30 de ani de zile, cu AUR, dorește să se alieze cu PSD, dar dacă PSD spune, nu știu, iau ei decizia lor, atunci PSD nu mai este ok. Dar atunci, dacă PSD ar fi fost alături de USR, nu ar mai fi fost blat niciodată. Vreau să stăm să ne gândim la această ipocrizie pe care o vedem astăzi pe scena politică din România. Cu toate acestea, eu cred în continuare că soluția pentru a guverna România până în 2024 este o guvernare de dreapta. Deși trebuie să ne întrebăm ce înseamnă de dreapta în aceste condiții, dar este o guvernare de dreapta. Avem multe lucruri de făcut, PNRR-ul o să fie aprobat la finalul acestei luni, trebuie să fie implementat și avem nevoie de un guvern funcțional. Fac apel la toți oamenii politici responsabili din România să lăsăm orgoliile de-o parte și să ne punem la muncă. Responsabilitatea mea este aceea de a avea un guvern funcțional. Nu am ezitat să iau decizii chiar dacă ele au fost controversate pe termen scurt, dar pe termen lung s-au văzut că au fost decizii bune, și la Ministerul Sănătății am avut un minister funcțional, și  la Ministerul Finanțelor am avut un minister funcțional. Vă spun că putem să găsim o soluție să mergem mai departe împreună și să nu legitimăm partide cum sunt AUR sau PSD. Ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică este trist în România și este o dovadă de ipocrizie pe care nu am văzut-o de foarte mult timp.
Reporter: Și vorbind de alianța cu AUR. Consilierul dumneavoastră Alexandru Muraru anunța duminică faptul că a informat oficial Comisia Europeană, guvernele din SUA, Israel și Germania referitor "la intenția USR PLUS de a crea o majoritate parlamentară". Aș vrea să vă întreb dacă ați avut reacții, feedback de la respectivele cancelarii?
Florin Cîţu: Nu era nevoie să fie chiar așa un eveniment. Lumea se uită deja, deși știe ce se întâmplă în România. Nu e nevoie neapărat să le spunem noi. A te alia cu AUR este o știre. Un partid care este în Parlamentul European să se alieze cu un partid extremist este o știre care nu trece neobservată de cei care se uită cu mare atenție la stabilitatea din zonă, de aici.
Reporter: Dar ați avut reacții? Și-a manifestat cineva vreo îngrijorare?
Florin Cîţu: Am văzut doar câteva comentarii de la cei de la PPE. Am văzut că cei din Europa, de la partide parlamentare europene, din Parlamentul  European am văzut câteva reacții.
Reporter: Mulțumesc.
Florin Cîţu: Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Domnule premier cum a permis guvernul de la București unui partid extremist să candideze la două tururi de alegeri, ținând cont că partidele extremiste sunt interzise prin lege în România.
Florin Cîţu: Aici trebuie să fie, dacă a fost permis să candideze și Curtea Constituțională a decis că e ok sau, în fine, a fost o decizie la final..., dar noi considerăm că este un partid extremist.
Reporter: De asemenea, cum vedeți dumneavoastră demersurile parlamentarilor PNL în Birourile Permanente reunite de a bloca moțiunea de cenzură depusă de grupurile parlamentare USR și AUR ținând cont că este un precedent, în 30 de ani nu s-a întâmplat niciodată acest lucru.
Florin Cîţu: Eu cred că demersurile sunt pentru respectarea procedurilor și regulamentului Parlamentului. La asta trebuie să ne uităm. Și dacă există o suspiciune cât de mică că cineva a falsificat semnături, eu aș fi fost mai dur decât atât, eu aș fi cerut anchetă penală. Dacă cineva a falsificat semnături și nu a respectat regulamentul, trebuie să răspundă. Dar cred că colegii mei parlamentari au obligația să vadă că se respectă regulamentul Parlamentului și toate regulile din Parlament.
Reporter: Niciun parlamentar AUR sau USR nu s-a plâns că cineva le-a falsificat semnătura pe moțiunea de cenzură. De ce vine acest control din partea parlamentarilor PNL asupra altor semnături a altor parlamentari?
Florin Cîţu: Dacă nu există nicio problemă, atunci nu cred că ar fi fost o problemă să fie verificate. Asta este doar opinia mea, dar, repet, este decizia lor. Văd că nimeni nu a făcut nicio plângere penală până acum. Mulțumesc!
Reporter: Bună ziua, domnule premier. Câteva precizări, vă rog, dacă se poate. În primul rând, ce credeți că se poate schimba după întâlnirea de astăzi de la Palatul Cotroceni, pentru că vă tot aud spunând că puteți guverna împreună, în continuare, cu cei de la USR?
Florin Cîţu: Dar nu trebuie neapărat după decizia de azi. Eu, în continuare, cred că avem aceleași obiective cu care am pornit la drum acum opt luni de zile. Sunt diferite de obiectivele celor de la AUR sau celor de la PSD, asta este clar. Dar, în fine, eu cred că aceste obiective rămân și în jurul lor putem să construim în continuare.
Reporter: Dar credeți că, după discuția cu președintele, există vreo posibilitate de retragere a demisiilor sau vreo variantă de acest gen credeți că este posibilă?
Florin Cîţu: Este posibil, bineînțeles, orice.
Reporter: Dar domnul Ghinea poate să rămână interimar, cumva, în guvern, ținând cont de PNRR și de cât de important, spuneți și dumneavoastră, și este proiectul?
Florin Cîțu: Am fost implicat din primul moment în ceea ce privește PNRR, vom vedea, voi lua o decizie la un moment dat.
Reporter: Și o precizare, încă una, dacă se poate: vă pregătiți în acest interimat de 45 de zile, dacă se schimbă componența guvernului, să mergeți în fața parlamentului pentru un vot de încredere, am cum cere Constituția?
Florin Cîțu: Cred că trebuie să mergem, asta este Constituția, trebuie să mergem în parlament, dacă se schimbă, trebuie să mergem în Parlamentul României.
Reporter: Vă mulțumesc!
Reporter: Pentru că românii trebuie să știe, domnule premier, rectificarea bugetară a fost adoptată cu întârziere față de termenul anunțat chiar de dumneavoastră, din cauza neînțelegerilor pe "Anghel Saligny" cu USR. Spuneți că sunteți pregătit să vă întoarceți la masa negocierilor, în aceste condiții, cum puteți să mai funcționați cu un partener care provoacă criză o dată la cinci luni?
Florin Cîțu: Greu, dar putem. Vă arăt că putem să mergem mai departe. Și, vă spun, aceste argumente nu țin. Mi-aduc aminte că dl. Cioloș era într-un guvern lângă dl. Dîncu și exista un PNDL2, parcă, de unde se plăteau facturi și așa mai departe. Nu am auzit nicio problemă că atunci furau primarii din acești bani. Aș vrea să uităm acest eveniment și să ne gândim ce provocări avem în față. Pe de o parte, avem provocarea PNRR, de implementare a PNRR, și să știți că este o provocare majoră pentru România. Avem provocarea aceasta cu prețul la energie în această iarnă, avem pandemia, iarăși este o provocare majoră. Aștept mai multă responsabilitate de la politicienii români, sunt oameni de stat, nu sunt doar copii răsfățați. Aștept mai mult acest lucru.
Reporter: Aveți ceva a vă reproșa în relația cu USR?
Florin Cîțu: Să știți că eu am fost foarte transparent și poate la un moment dat o să vă spun că discuțiile despre fiecare persoană care a plecat din guvern nu au fost peste noapte, au început cu mult timp în urmă.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Domnule prim-ministru, ați încercat să discutați cu liderii USR PLUS sau cu președintele Klaus Iohannis despre o ofertă prin care USR PLUS să revină la guvernare, bineînțeles, și cu dumneavoastră premier?
Florin Cîțu: Încă nu, dar îi așteptăm. Eu întotdeauna am spus că sunt deschis pentru discuții.
Reporter: Dar le-ați propus celor de la USR PLUS funcția de șef al Camerei Deputaților?
Florin Cîțu: Nu, nu, este deja un... nu am vorbit despre așa ceva, deci aici trebuie să fim foarte clari. Avem o negociere, este făcută, eu niciodată nu am negat portofoliile colegilor de la USR PLUS, nici ei pe ale noastre, doar discuțiile sunt pe cum mergem înainte.
Reporter: Astăzi cine a participat în locul miniștrilor USR PLUS la ședința de guvern?
Florin Cîțu: Nu a participat nimeni, trebuie să ai cvorum jumătate plus unu, dar au fost secretari de stat în sală, bineînțeles.
Reporter: Și încă o precizare: un guvern minoritar PNL și UDMR mai poate fi investit doar prin voturile PSD. Veți negocia cu PSD în acest sens?
Florin Cîțu: Haideți să ajungem acolo. Eu cred în continuare că avem maturitatea să menținem o coaliție de dreapta în România. Știu că s-au spus multe lucruri în această perioadă, s-au semnat moțiuni cu extremiști, s-a încercat să se aducă PSD lângă USR și AUR, de către cei de la USR. Cu toate acestea, eu zic că putem să trecem peste. Și ne vom uita la acest eveniment, peste câtva timp, ca la o eroare. Să știți că va fi foarte greu să explicăm românilor această asociere a USR cu PSD și cu AUR, pentru că este clar că astăzi USR se roagă de PSD. Vă dați seama unde am ajuns? Se roagă de PSD să fie alături de ei, după ce i-au luat pe AUR lângă ei. Este o situație dificilă, dar cred că avem tăria să trecem peste ea și peste ceva timp să ne uităm în urmă și să spunem că bine am făcut că am trecut peste acest moment, a fost o eroare în istorie, dar noi suntem aici pentru români. Mulțumesc.
Reporter: Aș dori să ne spuneți mai clar care sunt schimbările din rectificarea bugetară. Proiectul de rectificare bugetară a fost pus acum o oră, mai puțin de o oră în urmă, pe site-ul SGG-ului, și am vrea să știm dacă s-a schimbat ceva în ședința de guvern față de ce era anunțat?
Florin Cîțu: S-a schimbat ceva în ședința de guvern, au fost două solicitări - una de la AEP pentru a avea aceeași sumă ca anul trecut la subvenția pentru partide, nu mai mare, nu mai mică; este aceeași sumă, a fost aprobată. Și, în același timp, a fost o solicitare pentru Ministerul Economiei, unde fuseseră tăiate resursele pentru o schemă de film, cred că erau 27 de milioane de lei, și banii pentru turism erau opt milioane, fuseseră tăiați, și acestea au fost repuse în rectificarea bugetară. Alte schimbări nu au fost.
Reporter: La ministere nu s-au...?
Florin Cîțu: Nu s-a mai schimbat nimic.
Reporter: La Ministerul Educației?
Florin Cîțu: Nu, nimic, v-am citit exact cum au fost. Au fost singurele două modificări.
Reporter: Și în legătură cu Fondul de rezervă, că spuneați, este 1,89 miliarde lei față de 600 milioane lei.
Florin Cîțu: Corect. Dar un miliard de lei avem doar proiecte pentru asigurarea sumelor necesare refinanțării proiectelor pentru beneficiari și/sau continuării finanțării proiectelor în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene și mai avem deja un miliard de lei pentru calamități, cerute deja. Deci, vă dați seama că nici acum nu avem bani. Mai mult, suntem în plină pandemie. Anul trecut am dat din Fondul de rezervă 2 miliarde și ceva numai pentru pandemie. La începutul acestui an, am transferat către Ministerul Sănătății 230 de milioane de lei pentru Remdesivir. Trebuie să avem bani acolo pentru astfel de situații. Suntem încă în pandemie și dacă avem o situație de urgență, ați văzut că nu putem să luăm din altă parte resurse decât din Fondul de rezervă. Un miliard sunt doar pentru a repara ce au stricat inundațiile și, după aceea, avem și alte cheltuieli.
Reporter: Spuneți că cel mai mare păcat, cea mai gravă pată recentă este asocierea USR PLUS cu cei de la AUR...
Florin Cîțu: Este opinia mea.
Reporter: ... dar nu la fel este și imaginea PNL-ului care va fi, practic, la mâna dușmanului poporului, cum ați zis, la mâna PSD-ului și toată această alianță pe care o faceți acum...
Florin Cîțu: Noi nu facem nicio alianță, nu văd că noi semnăm ceva cu PSD, că am semnat ceva cu PSD.
Reporter: Aveți nevoie de susținerea PSD-ului.
Florin Cîțu: Vom vedea dacă se ajunge acolo. Eu încă mizez pe maturitatea colegilor de la USR, care fac o alianță și cu PSD, altfel nu ar putea să se întâmple nimic, doar împreună cu AUR, deși și aici este toxic, doar dacă vine PSD lângă cei de la USR. De asta spun că avem în față, în România suntem într-un moment al ipocriziei politice și ar trebui să depășim, să discutăm. Nu putem să stăm USR, AUR, PSD să fie ok și să spunem că celelalte lucruri nu sunt bune. Aceasta alianță care se prefigurează deja, AUR - USR - PSD, este una care va crea probleme României pentru următorii ani. Gândiți-vă ca cei de la AUR să vină, să fie în guvern cu USR și cu PSD și să administreze PNRR-ul sau fonduri europene, împreună cu PSD și cu USR. Gândiți-vă ce situație ar fi. Eu cred, în continuare, într-o guvernare de dreapta în această guvernare și suntem, în continuare, deschiși să discutăm.
Reporter: Nu ar fi trebuit să existe maturitate și din partea noastră dumneavoastră, să vă gândiți și dumneavoastră la aceste scenarii extreme? Practic, i-ați pus la zid pe cei de la USR PLUS.
Florin Cîțu: Nu, nu este adevărat.
Reporter: Adică nu puteți să cereți maturitate doar într-o parte și dialog doar într-o parte, dar...
Florin Cîțu: Datoria mea este ca actul de guvernare să meargă mai departe. Un ministru care obstrucționează actul de guvernare nu poate fie într-un guvern. Mulțumesc!
Reporter: Bună ziua! Aș vrea să vă întreb dacă l-ați contactat pe domnul Ghinea în încercarea de a-l face să se răzgândească cu privire la demisia dumnealui?
Florin Cîțu: Nu, am vorbit cu domnul Ghinea săptămâna trecută în fiecare zi și chiar și în această dimineață despre PNRR. Au fost detalii pe care a trebuit să le agreăm, au fost comentarii pe care să le trimitem înapoi Comisiei Europene pe ultima sută de metri; discutăm încă și astăzi, se negociază. Eu am spus doar că am colaborat foarte bine cu domnia sa, îmi pare rău că pleacă, dar este o decizie... știți cum e, demisia e decizie unilaterală, nu am ce să zic aici.
Reporter: Ați putea amâna cam cu două săptămâni demisia efectivă a domnului Ghinea. Vă gândiți să faceți acest lucru?
Florin Cîțu: Când o să iau o decizie, o să vă anunț. Vă mulțumesc mult.