Guvernul RomânieiMiercuri, 09 Aprilie

Briefing susținut de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul ședinței de Guvern


Robert Cazanciuc: Bună ziua, doamnelor și domnilor. O scurtă declaraţie, care nu este legată de justiţie. În calitate de membru al CSAT, aş vrea să vă spun că astăzi am adoptat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Ce prevede în esenţă acest proiect de act normativ? Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele prepay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă.

Într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele prepay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra. Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului, până când deţinătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate.

Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de a informa, de a notifica toţi deţinătorii de cartele prepay cu privire la această obligaţie. Practic, din momentul intrării în vigoare a legii, toţi cei care vor dori să achiziţioneze cartele prepay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate şi, de asemenea, acest lucru va fi valabil şi pentru persoanele juridice de a depune documente de constituire a societăţii.

Acestea erau, în mare, câteva lucruri despre acest proiect de act normativ. El va merge imediat în Parlament, pentru dezbatere. Mulţumesc.

Redactor: Puteți să ne dați câteva lămuriri/.../

Robert Cazanciuc: O să vă dăm proiectul, să vedeţi exact ...

Redactor: /.../

Robert Cazanciuc: Proiectul de act normativ are cinci articole. Este foarte uşor de înţeles pentru toată lumea şi, cum spuneam, va merge în Parlament pentru dezbatere şi orice lucru neclarificat, cu siguranţă va fi clarificat acolo. Mulţumesc.