Guvernul RomânieiLuni, 22 Septembrie

Declaraţii ale premierului Victor Ponta la începutul şedinţei de guvern


Bună ziua, stimați colegi. Să începem ședința de guvern. În primul și în primul rând, este o ședință în ziua de luni pentru că mâine, împreună cu ministrul de Externe, dl Corlățean, voi merge în Statelu Unite ale Americii, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, voi prezebta în plen intervenţia naţională şi, de asemenea, este o vizită extrem de importantă din punct de vedere economic. Împreună cu domnul ministru Nicolescu avem întâlnire programată cu principalele companii din energie din SUA, cu speranţa că, alături de cele care deja au investit, să convingem şi alţi investitori în acest domeniu cheie. Asta înseamnă că azi e şedinţa de guvern. Următoarea, evident, săptămâna viitoare, miercuri. 
Doar ca să ştiţi când mai auziţi tot felul de lucruri neserioase pe la televizor sau probabil veţi auzi şi azi în parlament, apropo de ordonanţe de urgenţă: 2010 - au fost 140, 2011 - 130 şi ceva. Noi avem 50, deocamdată. Cei care au dat 140 şi 130 azi ne vor critica că am dat doar 50. Eu, însă, vă rog pe toţi să avei grijă, tot ce se poate şi nu e absolut urgent, să trecem prin parlament, să păstraţi acest lucru. 
Azi sunt pe ordinea de zi doar două ordonanţe de urgenţă, una care era o îndreptare a unui lucru extrem de important, şi anume repunerea în drepturi a artiştilor, sportivilor şi academicienilor, dacă nu mă înşel, care aveau drepturi conferite printr-o lege din 2002, suspendate de către guvernul Boc, şi a doua ordonanţă - Ministerul de Interne mi-a spus că e foarte important ca să putem opera o aeronavă medicală. Sunt de acord, pentru că vreau să mulţumesc public tuturor reprezentanţilor MAI şi Sănătate, Departamentul de intervenţii în situaţii de urgenţă, care ieri au intervenit chiar şi în Bulgaria pentru a ajuta victimele unui accident. Din păcate, azi a fost un alt accident în Ungaria. Se întâmplă aceste lucruri, dar, să ştiţi că nu ştiu dacă mai există vreo altă ţară, în regiune, cel puţin, care să aibă un asemenea sistem capabil să intervină să-şi ajute cetăţenii. Şi vreau să-i mulţumesc şi domnului Arafat şi celorlalţi, medicilor, toţi cei care stau zi de zi şi intervin nu doar pentru necazurile care se întâmplă în ţară, ci şi acolo unde putem, din punct de vedere logistic, în afara ţării. Sper doar ca toţi cei salvaţi să se însănătoşească. 
Vreau să mai spun trei lucruri. În primul rând, împreună cu domnul ministru Teodorovici şi doamna ministru Plumb şi doamna ministru Aurelia Cristea, azi am organizat un mic eveniment legat de semnarea unor contracte pe POS-DRU de aproape 200 de milioane de euro. Eu sunt de vină că îi iau în serios pe cei care spun pe la televizor că nu absorbim fonduri europene, că nu merge POS-DRU; i-am luat în serios şi v-am întrebat: domnule, aşa e? Au venit miniştrii. Se semnnează contractele, sunt în derulare şi faptul că prin aceste contracte creăm locuri de muncă şi condiţii de muncă persoanelor defavorizate este cel mai important lucru de arătat, că societatea românească se civilizează şi acordă drepturi tuturor.
Vreau să vă spun că, după lupte seculare, până la urmă preşedintele a fost obligat să promulge reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Avem oportunitatea, alături de alte măsuri economice, despre care am vorbit prea puţin, şi anume schemele de ajutor de stat şi pentru IMM-uri şi cele pentru marile întreprinderi, avem posibilitatea să luăm măsuri pro-economie, pro-economie privată şi aceste efecte se vor vedea nu într-o lună sau două, dar sunt convins că se vor vedea în anul care urmează. 
De asemenea, pe baza tuturor lucrurilor care au fost discutate şi cu ministerele şi la Bruxelles, cu Comisia Europeană, săptămâna viitoare o să avem rectificarea, o rectificare pozitivă şi vreau, de pe acum, să vă spun - sper că doamna ministru şi domnul ministru al bugetului sunt de acord - să daţi un mesaj foarte clar: absolut, salarii, drepturi salariale, persoanele cu dizabilităţi, deci însoţitorii, acele drepturi de natură salarială sau îndemnizaţii, le avem acoperite fără nici un fel de problemă. Restul, vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate şi pentru dezvoltare locală. 
Ultimul lucru: vreau să vă rog pe toţi miniştrii să continuăm să implementăm toate proiectele concrete, pragmatice de sprijin pentru Republica Moldova. Ştiu că microbuzele sunt aproape gata, domnule vicepremier?
Liviu Dragnea: Sunt aproape gata. În momentul în care convenim cu Guvernul Moldovei...
Victor Ponta: La fel, sprijinul pentru instituţiile de cultură, pentru administraţia publică, pentru absolut tot ceea ce avem în derulare. Gândiţi-vă că oamenii de dincolo de Prut trebuie să vadă că sunt sprijiniţi în mod concret şi că drumul lor spre Europa e un drum bun. E adevărat că în Europa sunt şi câţiva cetăţeni necivilizaţi, care vorbesc de rău şi insultă primul-ministru al Moldovei. Dar, din fericire, sunt cazuri speciale şi vreau, în numele Guvernului României, să mulţumesc Guvernului Republicii Moldova pentru drumul european pe care a înscris Moldova şi să spun că este datoria dumneavoastră, a fiecărui ministru în parte care aveţi proiecte bilaterale, să ne ţinem de program şi să sprijinim exact cum ne-am asumat. Mulţumesc celor de la presă. La final, dacă mai sunt alte lucruri o să vă anunţăm. Dacă nu, la ora 16:00 o să fim cu toţii la Parlament.