Guvernul RomânieiMiercuri, 06 Nov

Declaraţii susținute de premierul Ludovic Orban şi de şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după ședința de guvern


Galerie foto

(Check Against Delivery)

Ludovic Orban: Sărut mâna, bună ziua! Bine aţi venit la primul briefing guvernamental, după prima şedinţă de guvern a guvernului învestit de parlament. Voi fi foarte scurt.

După consultarea președintelui Klaus Iohannis, am luat decizia, împreună, să trimitem către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, doi candidați pentru funcția de comisar european. Este vorba despre europarlamentarii Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

De asemenea, vă anunț că, în conformitate cu prevederile legale, voi trimite către președinții celor două Camere solicitarea de a organiza audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului României fie pentru cei doi candidați, fie pentru candidatul care va fi decis de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmând ca să fie audiați când va stabili conducerea celor două Camere. Mai am un anunț de făcut, privitor la două numiri pentru funcțiile cele mai importante în aparatul de lucru al guvernului. Domnul Ionel Dancă va ocupa funcția de șef al cancelariei. A intrat în activitate de astăzi. De asemenea, am luat decizia de a-l numi în funcția de secretar general al guvernului pe domnul Antonel Tănase, care își va începe activitatea pe data de 8 noiembrie, când va intra în vigoare decizia de eliberare din funcție a actualului secretar general al guvernului, care şi-a prezentat demisia, demisie în urma căreia voi emite decizia de eliberare din funcție începând cu data de 8 noiembrie.

Îmi permiteți să mă retrag. Îl las pe noul șef al cancelariei să vă prezinte cele două acte normative care au fost pe ordinea de zi a guvernului. Trebuie să particip la instalarea ministrului de finanțe. Cu siguranță, la următorul briefing guvernamental vă voi sta la dispoziție cu răspunsuri la întrebări. Îl las pe domnul Ionel Dancă la dispoziția dumneavoastră. Să îi puneți întrebări la care într-adevăr are posibilitatea de a da răspunsurile potrivite.

Reporter: Măcar o clarificare în privinţa portofoliului. Vor merge pentru acelaşi portofoliu al transporturilor sau mergem pentru portofoliul extinderii UE?

Ludovic Orban: Sigur că, dacă va fi vorba de posibilitatea schimbării portofoliului, în cazul acesta va exista o discuție, cu siguranță, între președintele României, subsemnatul, ca premier, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vă mulţumesc și vă doresc o zi frumoasă!

Ionel Dancă: Bună ziua! Vă rog să îmi permiteți să continui prezentarea actelor normative aprobate astăzi în ședința de guvern. A fost o ședință extraordinară, prin urmare, nu a fost timpul necesar pentru punerea lor în dezbatere publică.

Avem două acte normative care au fost discutate în ședința de guvern. În primul rând, o ordonanță de urgență în primă lectură, care vizează situația minerilor blocați în minele de la Uricani și Paroșeni. Este un act normativ solicitat de minerii care urmează să fie disponibilizați de la Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului și Complexul Energetic Hunedoara și a cărui amânare nu mai poate fi acceptată. Prin acest act normativ se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate și, în această privință, potrivit programului de disponibilizări, urmează să fie acordate venituri complementare pentru un număr de persoane, astfel: în 2020 - pentru 350 de persoane, în 2021 - pentru 362 de persoane și o programare a lor până în anul 2023. Impactul bugetar pentru anul următor este de aproximativ 15 milioane de lei și va fi prevăzut în proiectul de buget pentru anul care vine. Este o situație gravă în care se află minerii blocați de la minele Paroșeni și Uricani, care a fost amânată, ignorată, prin insistența fostului guvern de a prelungi o stare de interimat în unele situaţii, care a dus la această situație dramatică pentru minerii din Valea Jiului și familiile lor, pe care Guvernul Ludovic Orban, așa cum a promis, a tratat-o în prima ședință de guvern și a identificat soluțiile care, în acest moment, sunt pe circuitul de avizare, după parcurgerea ordonanței de urgență în primă lectură.

Al doilea act normativ adoptat astăzi în ședința de guvern este ordonanța de urgență privind unele măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Pe scurt, vorbim despre restructurarea guvernului, reducerea numărului de ministere la 16 în actualul guvern, care a implicat modificarea mai multor acte normative. Dacă îmi permiteţi o parcurgere pe scurt a principalelor modificări. La nivelul Ministerului Finanțelor Publice, se preia în subordine Oficiul Național al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum și Oficiul Național pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor, iar Compania Națională Loteria Română trece în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări. În ceea ce privește Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul Turismului, care se desființează, Ministerul Energiei, care se desființează, iar atribuțiile și structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cazul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, de asemenea, avem de-a face cu o reorganizare a acestuia, prin comasare cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Agenția pentru Agenda Digitală, care se afla la Ministerul Comunicațiilor, devine Autoritate pentru Digitalizarea României la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Alte modificări importante la nivelul Ministerului Educației și Cercetării - are loc reorganizarea Ministerului Educației Naționale, prin preluarea activității și structurilor specializate de la Ministerul Cercetării și Inovării, activități și structuri care vor fi coordonate de un secretar de stat. Această prevedere a fost inclusă în textul ordonanței de urgență pentru a evidenția, în mod distinct, importanța domeniului cercetării și inovării în cadrul în cadrul structurii noului Minister al Educaţiei și Cercetării. La nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale se schimbă denumirea în Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Se înființează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, prin preluarea activităților și atribuțiilor de la Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități și de la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Noua Autoritate pentru Persoanele cu Dizabilități, Copii și Adopţii, va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat. În cadrul Secretariatului General al Guvernului, se înființează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, de asemenea, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Departamentul pentru relația cu Parlamentul; un alt departament este cel pentru Relația cu Republica Moldova și sunt transferate în subordinea SGG companiile Transelectrica și Transgaz.

Acestea sunt principalele modificări. Vă stau la dispoziție cu răspunsuri la întrebări.

Reporter: În privința ordonanței, aţi spus că este în prima lectură, deocamdată, cea destinată minerilor. De ce în prima lectură, mai sunt necesare...?

Ionel Dancă: În acest moment, după cum bine știți, are loc un proces de preluare a mandatelor de către fiecare ministru și sunt necesare proceduri de avizare în circuit normal. Ordonanța de urgență pentru restructurarea guvernului a beneficiat, cu ghilimelele de rigoare, de un tratament special, fiind o ședință extraordinară de guvern, pentru că altfel nu era posibilă preluarea activităților de către noii miniștri.

Reporter: Încă o întrebare: în ceea ce privește declaraţiile pe care le-a făcut la începutul şedinţei de guvern premierul, referindu-se la angajații executivului - bănuiesc că nu numai din aparatul central al guvernului, ci și din restul ministerelor - a zis că îşi dorește ca angajații să muncească suplimentar. Se iau în calcul, nu știu, o serie de modificări ale programului de lucru, să se muncească în ture, pentru că oamenii au un program de lucru normal de opt ore, sau vor fi plătiţi suplimentar, tocmai pentru a sta mai mult la muncă, așa cum a solicitat premierul?

Ionel Dancă: Nu. Sensul afirmaţiilor făcute de domnul prim-ministru a fost acela de a face un apel către miniștrii și aparatul de lucru al acestora să arate implicare în activitatea guvernului, astfel încât, să spunem, să fie eliminate practicile unor, să spunem pe româneşte, ale unor sinecuriști care au poposit la diverse cabinete ale unor demnitari. Este o situație inacceptabilă, aceea în care oamenii, pur și simplu, se fac că muncesc la nivelul acestor cabinete. Este o chestiune legată de motivarea, mobilizarea aparatului de lucru al fiecărui demnitar.

Reporter: Şi încă o clarificare: vorbea de un audit premierul Ludovic Orban la început. Când ar urma să fie acesta demarat? La începutul şedinţei informale a guvernului, de luni, ştim că a solicitat miniştrilor să vină cu nişte priorităţi, cu problemele pe termen scurt. Pe lângă acest audit, au venit cu aceste priorităţi pe termen scurt, le-au prezentat la începutul acestei şedinţe de guvern şi de când ar urma să fie demarate?

 Ionel Dancă: Priorităţile fiecărui minister sunt prezentate la momentul instalării noului ministru. Aşa cum aţi observat, acest proces este în derulare, premierul este prezent la instalarea miniștrilor în diverse ministere. În ceea ce priveşte chestiunea legată de modul în care se va face auditul, aici sigur sunt mai multe etape. Prima etapă este, evident, la momentul preluării. Fiecare minister, fiecare titular de portofoliu poate şi trebuie să înceapă deja o evaluare a situaţiei în care se află instituţia respectivă. Auditul va avea în vedere nevoile stringente ale fiecărei instituţii publice afle în coordonarea miniştrilor. Aceasta este o primă etapă de audit. Sigur că, pe măsură ce vom finaliza procesul de instalare în funcţii a miniştrilor şi a demnitarilor din aparatul de lucru la fiecare minister, acest audit poate să continue şi cu formule de audit externe, acolo unde se impune. Dar, în momentul de faţă, este nevoie ca la fiecare minister să ştim exact ce s-a găsit, ce probleme stringente sunt şi în ce măsură structura respectivă a instituţiei publice răspunde nevoilor existente, că poate nu intreaga structură este necesară.

Reporter: Ludovic Orban a spus că trebuie să fie blocate concursurile, posturile scoase la concurs de Viorica Dăncilă pe final de mandat şi a cerut și o evaluare a numirilor în mediul diplomatic. Când vom avea primele rezultate, când vom şti care sunt consulii care fie vor fi rechemaţi, fie vom avea înlocuitori pentru ei? Ce orizont de timp avem?

Ionel Dancă: Imediat după publicare ordonanţei de urgenţă privind restructurarea guvernului în Monitorul Oficial, lucru care se va întâmpla în decursul acestei zile, miniştrii au posibilitatea de a rechema, de a elibera din funcţie, de a face numiri – deci, imediat.

Reporter: Şi încă o clarificare. Spunea premierul la începutul şedinţei de guvern că, în momentul de faţă, sunt facturi restante la PNDL de cinci miliarde de lei. Din informaţiile pe care le avem /.../ este efectiv pe execuţie bugetară. /Ar mai fi restanțe/ de plată de aproximativ un miliard de lei.

Ionel Dancă: Aici sunt informaţii contradictorii. Aşa ştiam şi noi, că restanţele erau de un miliard de lei. Nu, la momentul preluării în gestiune a acestui program, am aflat – şi, într-adevăr, este o informaţie extrem de îngrijorătoare, pentru că impactul asupra bugetului este unul devastator - am aflat că finanţarea necesară este mult mai mare, undeva la cinci miliarde de lei. Aş vrea să vă reamintesc aici declaraţia fostului premier, Viorica Dăncilă, care, într-o şedinţă de partid, a îndemnat pe toţi ordonatorii de credite, primari, consilii judeţene, toţi cei care au lucrări şi servicii contractate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală să trimită facturile, care vor fi achitate în integralitate, indiferent de consecinţe. Acea formulare s-a referit la faptul că nu au în vedere respectarea vreunei rigori în ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru anul în curs. Este o iresponsabilitate a fostului guvern, pe care, în acest moment, trebuie să o gestionăm şi al cărei impact la nivelul bugetului trebuie să-l limităm.

Reporter: Bună ziua! Dacă aveţi informaţii, în momentul de faţă, cât de mare a ajuns să fie aparatul de lucru al demnitarilor din fostul cabinet? De exemplu, ar fi interesant de văzut numărul secretarilor de stat. Au fost vehiculate mai multe cifre pe această temă. Sub 200, între 120...? Aveți astfel de informații în momentul de față?

Ionel Dancă: Nu avem cifra exactă, dar, oricum, sunt prea mulți.

Reporter: Şi încă un detaliu: când va avea loc o discuţie între domnul premier şi președințele Camerei Deputaților pe tema audierilor din comisiile de specialitate? Spunea dumnealui, la un moment dat, că îl va suna mâine.

Ionel Dancă: Din câte cunosc, va trimite în cursul zilei de astăzi scrisoarea către președinții celor două Camere pentru audierea propunerilor de comisar european din partea României. Probabil va avea și o discuție telefonică, dacă este necesar, probabil tot în cursul zilei de astăzi.

Reporter: Mulţumesc!

Reporter: Bună ziua! Puteți să ne precizați dacă, prin ordonanța aceasta de urgență, a fost desființat cumva Institutul Limbii Române, care organiza ore de limba română pentru copiii românilor din diaspora? Și, dacă da, cine va organiza aceste ore și din ce fonduri?

Ionel Dancă: Regimul juridic al Institutului Limbii Române rămâne neschimbat.

Reporter: Deci nu s-a desfiinţat. Ok. Mulțumesc.

Reporter: Încă o precizare, vă rog. Această ordonanță pentru mineri a fost scrisă în exclusivitate de membrii Cabinetului Orban? Ați avut date și de la guvernul precedent în acest sens? Că știm că minerii au venit la Palatul Victoria, au discutat cu premierul.

Ionel Dancă: Este o ordonanță inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, și care, în acest moment, încă după prima lectură, intră pe circuitul de avizare. Deci, este rezultatul elaborării de către aparatul de lucru al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Reporter: Așa cum era înainte de preluarea puterii de către Guvernul Orban. Da? Corect?

Ionel Dancă: Asta este formula din ordonanța de urgență, este formula care a fost propusă în ședința de guvern de astăzi. Noi am solicitat încă din prima zi elaborarea acestei ordonanțe de urgență și aceasta este ordonanța. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulţumesc şi eu, o zi bună!