Guvernul RomânieiMarți, 04 Februarie

Declarații susținute de premierul Ludovic Orban și de alți membri ai executivului la începutul ședinței de guvern


Galerie foto

 

[Check against delivery]

***

Ludovic Orban: În debutul şedinţei, dați-mi voie să vă aduc aminte că împlinim frumoasa vârstă de trei luni și m-am uitat în programul de guvernare. Vă aduceți aminte că gradul de îndeplinire a programului de guvernare de către guvernele PSD după trei ani și aproape jumătate era de sub 15% raportat la obiectivele stabilite în programul de guvernare. Uitându-mă la programul de guvernare - sigur, m-am uitat des la programul de guvernare -, vreau să vă spun că este absolut impresionant ritmul de îndeplinire a angajamentelor. Am să dau citire numai privitor la măsuri urgente: restructurarea guvernului - realizat prin Ordonanța de Urgență prin care am adus de la 29 la 16 numărul de ministere; asigurarea condițiilor de desfășurare a alegerilor prezidențiale - realizat; nominalizarea candidatului pentru funcția de comisar european - realizat din prima, nu ca PSD-iștii; rectificarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat - realizat; elaborarea proiectului legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2020 - realizat; organizarea examenului de rezidențiat în condiții mai bune pentru absolvenții facultăților de medicină - realizat; pregătirea stocurilor de energie și a infrastructurilor de transport pentru perioada de iarnă – realizat; e adevărat că ne-a ajutat și iarna, hai să fim cinstiți, adică așa iarnă… Abrogarea recursului compensatoriu - realizat; inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor - în curs de realizare, dar, din perspectiva guvernului, procedura a fost realizată; prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea magistraților - realizată; desecretizarea documentelor din Ministerul Afacerilor Interne necesare pentru ancheta privind dosarul 10 august - realizat; adoptarea măsurilor necesare pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement - realizat aproape integral, oricum, nu am pierdut nici un euro. Anul trecut, dimpotrivă, ritmul de absorbție a crescut.

Marcel Boloş: Am realizat în plus 400 de milioane de euro.

Ludovic Orban: Absorbţie în plus 400 de milioane de euro. Desfiinţarea schemei putrede de finanțare fictivă a Fondului de Dezvoltare și Investiții – realizat; Modificarea Ordonanței de Urgență 51, care pune în pericol accesul elevilor, în special din mediile sărace - realizat. Sigur că ne-a întors Curtea Constituțională. Doamna viceprim-ministru, v-aţi pregătit soluțiile pentru...

Raluca Turcan: Da, există o soluţie în doi paşi. Așteptăm decizia și motivarea Curții Constituționale. Astăzi vom propune o ordonanță de urgență pentru a scoate noțiunea de abonament din Legea educației naționale, pentru a pune Legea educației naționale în acord cu decizia Curții Constituționale. Suntem într-o evaluare privind numărul de elevi navetiști, cursele parcurse de ei, sumele necesare pentru decontarea integrală și inclusiv posibilitatea condiționării licențelor transportatorilor de realizarea transportului gratuit pentru elevii navetiști și vom propune o ordonanță de urgență pentru a corecta această gravă deficiență care, practic, duce la nerespectarea unui articol constituțional pentru elevi și anume, educație gratuită.

Ludovic Orban: Aici mai trebuia să pregătească Ministerul Educației un proiect de ordonanță pentru verificarea situației în urma deciziei Curții Constituționale din decembrie. Sunteţi pregătită, doamna ministru?

Monica Anisie: Este pregătit proiectul de ordonanță de urgență, domnule prim-ministru.

Ludovic Orban: Eliminarea pensiilor speciale, evident, cu excepția pensiilor de serviciu pentru militari. Sigur că şi aici, proiectul de act normativ e sesizat. Reluarea procedurii pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO - realizat. Desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție - în curs de realizare. Domnule ministru?

Cătălin Predoiu: Domnule prim-ministru, proiectul este finalizat, este pus pe site-ul Ministerului Justiției și a fost transmis astăzi Consiliului Superior al Magistraturii, pentru emiterea avizului. Deci, din punct de vedere al Guvernului, sarcina este îndeplinită. Urmează, desigur, discuțiile și dezbaterile la Consiliul Superior al Magistraturii.

Ludovic Orban: De asemenea, știți foarte bine că au fost și alte obiective care au fost incluse în programul de guvernare, pentru care Guvernul, practic, s-a achitat de obligație sau sunt în curs de realizare. V-am menționat recursul compensatoriu, am menționat o serie de alte realizări - corectarea prevederilor nocive pentru economie ale Ordonanței 114, de asemenea, realizat; Finalizarea execuției bugetare și mai ales respectarea legii, a contractelor și a hotărârilor judecătorești în execuţia bugetară –realizat; revizuirea legislației în domeniul fiscal și economic, prin corectarea actelor normative adoptate în ultimii ani, realizată prin Ordonanță 114. De asemenea, am desfiinţat supraacciza la carburanți, suprataxarea contractelor part-time, split account TVA. Putem să fim extrem de mulțumiți de acțiunea foarte angajată a Guvernului, de rapiditatea cu care am găsit soluții nu numai la problemele pe care le-am inclus în programul de guvernare, ci la multitudinea de probleme cu care am fost confruntați datorită administrării catastrofale a treburilor publice în ultimii ani.

Trecem la ordinea de zi a ședinței. După cum bine știţi, mâine se dezbate și se votează moțiunea de cenzură, așa au anunțat inițiatorii moțiunii de cenzură. Văd că până una, alta, au fugit de la BPR-uri, după ce tot ei le-au convocat. Să vedem dacă anunțul extrem de pompos pe care l-au făcut privitor la programarea moțiunii și la numărul de voturi pe care îl au se va dovedi real, dar noi trebuie să ne facem datoria şi să soluționăm toate chestiunile care au un caracter de urgență. Din acest motiv, știți că am purtat discuția în urmă cu aproximativ două săptămâni, să facem astăzi o ședință în care să soluționăm toate chestiunile extrem de necesare, evident, punând în față și riscul ca să nu mai putem emite ordonanțe de urgență în perioada următoare.

Propuneri de introducere de proiecte de acte normative pe ordinea de zi. Domnule ministru, mă uit la dumneavoastră. Trebuia finalizată ancheta în cazul Caracal. Aţi finalizat?

Marcel Vela: Domnule prim-ministru, ieri s-a finalizat materialul în Consiliul de disciplină și astăzi, inspectorul general al IGPR, șeful Poliției Române a emis decizia de destituire din poliție pentru adjunctul șefului Inspectoratului județului Olt, cel care a fost la comandă în ziua tragică, comisarul șef Nicolae Alexe. Urmează și ceilalți, care sunt în concedii medicale, să...

Ludovic Orban: Dar am solicitarea către dumneavoastră să îi verificaţi. Au intrat în concedii medicale, trebuie verificaţi, inclusiv diagnosticele care sunt puse, dacă nu sunt bolnavi închipuiți și au dispărut de la locul de muncă ca să fugă de consecințele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu. Ştiți că am discutat, sunteţi pregătit în urma Comitetului pentru Situații de Urgență de duminică?

Marcel Vela: Da, vă propunem să suplimentăm ordinea de zi cu o ordonanță de urgență a guvernului privind stocurile de urgență medicală, precum și pentru unele măsuri aferente instituirii carantinei. Mai avem încă o propunere: o ordonanţă de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului numărul 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Este vorba de reglementarea de...

Ludovic Orban: Reglementarea circulației cu trotinete electrice?

Marcel Vela: Da, în linii mari va fi o echivalare cu circulația pe bicicletă, în sensul în care minorii nu au voie să circule, trebuie să aibă și cei de pe trotinete mijloace de protecție și ceea ce ține de disciplina în trafic. A treia ordonanță propusă este cu privire la modificarea și completarea Legii numărul 364 din 2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare...

Ludovic Orban: Asta e în urma deciziei Curții Constituționale.

Marcel Vela: Exact, în 21 mai 2019 s-a publicat o decizie foarte importantă pentru reglementările activității din zona judiciară, ordonanță care trebuia să reglementeze tot ceea ce ține de activitatea poliției judiciare în zona juridică, în zona anchetelor comune cu magistrații și trebuie să reglăm toate aspectele care țin de această decizie. Din păcate, anul...

Ludovic Orban: Deci, să asigurăm colaborarea dintre procuror și judiciar, poliția judiciară.

Marcel Vela: Exact!

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Vela: Vă mulțumesc! Şi a patra ordonanță pe care vă rog să o aprobaţi ca și supliment pe ordinea de zi se referă la modificarea și completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate, având în vedere că există un vid legislativ pentru reglementarea alegerilor anticipate în situația de dizolvare a parlamentului...

Ludovic Orban: Bun, asta e clar, că trebuie reglementată, dar aţi introdus prevederile de creștere a numărului de parlamentari în diaspora?

Marcel Vela: Da, de la doi la patru senatori, de la patru la opt deputați, extinderea zilelor de votare...

Ludovic Orban: Aţi introdus prevederile care au permis votul în cele mai bune condiţii la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare?

Marcel Vela: Exact. Similar. Şi termen de vot şi condiţii. Şi corelăm şi alte termene, pentru a fi pregătiţi pentru orice eventualitate.

Ludovic Orban: Aveţi AEP-ul ca şi co-iniţiator?

Marcel Vela: Suntem co-iniţiator cu Autoritatea Electorală Permanentă.

Ludovic Orban: Aprobat!

Marcel Vela: Mulțumesc!

Ludovic Orban: Domnul ministru Ionuţ Ştefan.

Ionuţ Ştefan: Domnule prim-ministru, aş vrea să vă anunţ că Ministerul Lucrărilor Publice are ridicat pe site un proiect de lege, tot în ideile discutate mai devreme, un proiect cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului de modificare și completare a Legii 115. Nu vă citesc tot titlul, el este în consultare publică, aș vrea să vă aduc la cunoștință că cu părere de rău, avem un punct de vedere negativ din partea Ministerului Justiției, iar Autoritatea Electorală Permanentă ne propune să sistăm procedura de avizare a acestui proiect. Noi, prin acest proiect, ne-am propus...

Ludovic Orban: Vă referiți la alegerea preşedinţilor de Consilii Județene.

Ion Ştefan: Alegerea preşedintelui de Consilii Judeţene prin vot indirect, din rândul consilierilor județeni. Cred că e un proiect de lege asteptat de cetățeni, cred că trebuie să mai facem ceva...

Ludovic Orban: E proiect de ordonanţă, l-ați lansat în dezbatere publică şi l-aţi introdus pe circuitul de avizare. Deci AEP-ul nu susţine proiectul şi Ministerul Justiţiei...

Ionuţ Ştefan: A dat un punct de vedere...

Ludovic Orban: Domnule ministru.

Cătălin Predoiu: Domnule prim-ministru, într-adevăr, deşi soluţia politică este corectă, şi eu salut efortul colegului nostru, din păcate, din punct de vedere constituțional, avem o problemă și o vulnerabilitate de netrecut, în opinia mea, pentru că acest sistem nou de alegere a primarilor într-o manieră indirectă, reprezintă o...

Ludovic Orban: A preşedinţilor Consiliilor Judeţene.

Cătălin Predoiu: A preşedinţilor Consiliilor Judeţene într-o manieră indirectă, reprezintă o schimbare față de situația anterioară, ceea ce ar intra în contradicție cu prevederile și conținutul deciziei Curții Constituţionale 682 din 2012. Această Curte Constituțională impune păstrarea sistemelor de vot, într-o perioadă de un an de zile, înainte de alegeri, neschimbate. Deci această schimbare nu se încadrează în termenul de un an de zile și subliniez aici, pentru că deja anticipam puțin ce voiam să explic: nu există aceeaşi situaţie ca în cazul alegerii primarilor într-unul sau în două tururi, pentru că acolo avem același sistem de vot direct. Aici este vorba de cu totul altceva, e o schimbare radicală şi ar contraveni principiului securităţii juridice. Din acest motiv, cu tot regretul şi, repet, aprecierea pentru efortul colegilor...

Ludovic Orban: Bun, şi ce soluţie putem lua pentru a reglementa?

Cătălin Predoiu: Soluţia este în Parlament, domnule prim-ministru, prin deblocarea dezbaterilor parlamentare, din păcate, oprite, printr-o decizie a fostei majorităţi PSD, la nivelul acelei comisii speciale de elaborare şi analizare a Codului Electoral după pronunțarea CCR.

Ludovic Orban: Dar în cazul în care Parlamentul adoptă, nu e nicio problemă legală. Cătălin Predoiu: Dacă Parlamentul adoptă şi prevede anumite reguli, care să ”amenajeze” aceste prescripţii ale Curţii Constituţionale, e voinţa Parlamentului. Dar, din păcate, Guvernul în acest moment...

Ludovic Orban: Nu, acolo e respingere. Practic, trebuie să respingă Ordonanţa 40, care ar reglementa şi se face /.../ de respingere.

Cătălin Predoiu: Da, aşa este.

Ludovic Orban: Am înţeles.

Cătălin Predoiu: Dar deja e o chestiune în responsabilitatea Parlamentului, nu e în puterea Guvernului acest lucru.

Ludovic Orban: Deci consideraţi că sub nicio formă nu putem reglementa acest domeniu prin ordonanţă de urgenţă?

Cătălin Predoiu: Încă o dată, cu tot respectul, aprecierea pentru efortul colegilor de a încerca să încadreze juridic o soluţie, nu se poate.

Ludovic Orban: Dar AEP de ce nu a vrut să susţină proiectul?

Ion Ştefan:  AEP, momentan, a constatat că am pus în consultare publică această ordonanță de urgență pe data de 27, unde ne cere să avem 10 zile...

Ludovic Orban: /.../mă rog, condiții de tehnică. Da, mă rog, ăsta-i mai mult un pretext /../

Cătălin Predoiu: Probabil problema de pe fond rezidă din decizia Curţii Constituţionale şi...

Ludovic Orban: Bine. Atunci trebuie să le transmitem colegilor din Camera Deputaților să ceară introducerea pe ordinea de zi a plenului. Mulțumesc.

Ludovic Orban: Domnule ministru, mai aveți proiecte de acte normative?

Ion Ştefan: Da, aș dori să acceptaţi să introducem pe ordinea de zi o hotărâre de guvern cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzută în Bugetul de stat pe anul 2020 pentru comuna Ceahlău, județul Neamț.

Ludovic Orban: De acord.

Ion Ştefan: Tot la acest capitol, o altă hotărâre de guvern, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2020, comuna Stroiești, județul Vâlcea.

Ludovic Orban: De acord.

Ion Ştefan: O altă hotărâre de guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzută în Bugetul de stat pentru anul 2020, pentru comuna Suhaia, județul Teleorman.

Ludovic Orban: Nu.

Ion Ştefan: O altă hotărâre de guvern vă propunem, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzută în bugetul de stat pentru anul 2020, pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Constanța.

Ludovic Orban: Vă referiți la situațiile Medgidia – Adamclisi. De acord. Dar cum au ajuns să aibă alocarea bugetară la jumătate din alocarea bugetară de anul trecut? Sau au fost suplimentări probabil similare din Fondul de rezervă? Am înțeles. Am aprobat. știu cazurile.

Ion Ştefan: Aș dori să acceptați introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanțe de urgență privind exonerarea clienților băncilor de economisire-creditare din domeniul locativ de la rambursarea unor sume reprezentând prima de stat și accesorii.

Ludovic Orban: De acord. Aici este vorba de programul de economisire-creditare care a fost introdus de cele două bănci și pentru care Curtea de Conturi a considerat că nu este corect din punct de vedere legal și, practic, câteva sute de mii de români trebuie să înapoieze banii de care au beneficiat în cadrul programului respectiv.

Ion Ştefan: Peste 700.000 de români au avut încredere în acest acest contract cu băncile respective și astăzi, prin decizia Curții de Conturi, ar fi nevoiți să ramburseze aceşti bani, când vorbim de o sumă de peste 1.000 de euro.

Ludovic Orban: Dar explicaţi-mi şi mie programul ăsta, că dumneavoastră aţi asigurat, să zic, subvenţionarea, plăţile pentru programul respectiv. Cum adică? A fost inclus într-o lege programul ăsta. Cum a putut să fie considerate ilegale sumele de care au beneficiat sute de mii de români?

Ion Ştefan: Într-adevăr, programul s-a desfăşurat în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2006, iar, în 2016, Curtea de Conturi, printr-un control, a considerat că aceste sume sunt necuvenite; şi din acel moment au urmat lungi procese, iar finalul lunii.

Ludovic Orban: În regulă, domnule ministru, cunosc cazul, ştiu că există şi un proiect de lege depus şi semnat de toţi liderii grupurilor parlamentare. Din păcate, nu există timpul necesar pentru adoptarea proiectului de lege, pentru că ei trebuie, sunt forţaţi să demareze acţiunile de recuperare, şi asta mi se pare ceva foarte ciudat, adică sunt puse nişte bănci să execute în numele statului nişte cetăţeni. Asta iar este o anomalie, care, după părerea mea, este absolut inacceptabilă. Deci, de acord.Mai aveţi altceva?

Ion Ştefan: Nu.

Ludovic Orban: Doamnă ministru Violeta Alexandru, completăm ordinea de zi. Vreţi să vă referiţi la proiectul de act normativ? Spuneţi, domnule ministru.

Lucian Bode: Mulţumesc, domnule prim-ministru! În legătură cu o propunere - şi mă refer aici la propunerea domnului ministru Ion Ștefan -, propunerea de proiect de hotărâre de guvern privind alocarea unor sume din fondul de rezervă către unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa. Întrebarea mea este dacă aţi luat în discuţie şi alocarea - n-am reţinut exact la ce anume vă referiţi - dacă aţi luat în discuţie şi alocarea unor sume pentru Cumpăna. Cunoaşteţi situaţia de acolo.

Ludovic Orban: Nu o cunosc situaţia, încă nu e suficient de bine documentată. Ştim că e o situaţie în care există risc de cădere a malurilor. Cel mai probabil săptămâna viitoare, când avem toate datele şi ştim exact nevoia de finanţare vom introduce.

Ion Ştefan: Acum vorbim doar de municipiul Medgidia şi Adamclisi.

Ludovic Orban: Da, cunosc. Doamnă ministru Violeta Alexandru!

Violeta Alexandru: Domnule prim-ministru, pe lângă proiectul de hotărâre privind acordarea prestaţiilor sub formă de bilete de tratament balnear pentru pensionari pe care-l avem pe ordinea de zi şi cu privire la care fac precizarea că este pentru prima dată după ani buni, în care guvernul vine cu un asemenea proiect la începutul anului, pentru a crea posibilitatea pensionarilor să opteze din timp asupra locurilor în care doresc să meargă la tratament, vă solicit respectuos să completăm ordinea de zi cu două proiecte: un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă. Proiectul de hotărâre de guvern se referă la ajutoarele de urgenţă pentru familiile şi persoanele singure afectate de inundaţii, respectiv victime ale diferitelor accidente. S-au terminat anchetele de teren realizate de către agenţiile judeţene de prestaţii sociale şi rezultă un număr de 470 de familii şi persoane singure care au nevoie de acest sprijin, în valoare totală de 1.647.800 de lei, fonduri aflate în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi vă rog să fiţi de acord.

Ludovic Orban: De acord.

Violeta Alexandru: Al doilea proiect pe care vi-l solicit pe ordinea suplimentară este un proiect de ordonanţă de urgenţă şi se referă la amendarea Legii pensiilor, în sensul în care, deşi avem o serie de analize în lucru şi materialul pe care l-am promis a fi dat publicităţii este aproape de finalizare sub aspectul prezentării tuturor categoriilor categoriilor de probleme, apreciez că după consultările avute, respectiv după avizele ministerelor cărora le-am cerut punctul de vedere, pot veni în fața dumneavoastră cu propunerea de a introduce ordonanța de urgență privind institutele de prospecțiuni și explorări geologice. Este vorba de un număr de 510 persoane care au desfășurat activități miniere. Ele nu sunt echivalate în acest moment minerilor, deși condițiile de muncă, respectiv stagiul de cotizare este similar celui acoperit pentru pensia unui miner și vă solicit, în vederea clarificării situației lor, în acest moment, să fiți de acord cu această ordonanță de urgență, care, practic, îi echivalează.

Ludovic Orban: Doamna ministru, ştiţi că am discutat asupra subiectului. Iniţial am optat pentru un proiect de lege. Vă spun că m-a sunat un fost angajat care mi-a spus că de aproape doi ani de zile de când au solicitat guvernelor anterioare reglementarea acestei situații în care dreptatea este de partea lor, din păcate, mulți dintre cei care aveau dreptul nu au mai putut să beneficieze de acest drept. Ca atare, sunt de acord cu ordonanță de urgență și mi se pare un act reparatoriu cât se poate de normal și firesc.

Violeta Alexandru: Vă mulţumesc! Aş avea și o informare. Voi fi pregătită pentru următoarea de ședință de guvern cu un text de ordonanță de urgență care dă posibilitatea beneficiarilor care au nevoie de diferite tipuri de beneficii sociale să opteze pentru trimiterea în varianta electronică a documentelor suport. Suntem deja în lucru, într-un grup de lucru între anii...

Ludovic Orban: Dar de ce e de ordonanţă? Ca să trimită în format, ca să obligăm funcţionarii să primească documentele în format electronic?

Violeta Alexandru: Ca să se poată operaţionaliza mai repede aceste schimbări. Așa cum știți, și la Ministerul Muncii și la celelalte instituții din coordonare suntem în plin proces de simplificare, debirocratizare și încurajarea folosirii mijloacelor electronice pentru a scuti persoanele să redepună niște documente pe care instituțiile le au, respectiv să meargă de la o instituție la alta în vederea obținerii lor. Este o scurtă informare. Vom analiza împreună cu Ministerul Justiţiei...

Ludovic Orban: Angajaţii Trezoreriei se mai plimbă cu trenul să ducă avizele de expediție?

Violeta Alexandru: Da, se plimbă în acest moment tot cu trenul pentru OP-urile de la București în teritoriu, dar și eu și domnul ministru Cîţu suntem aproape de a pune punct acestui mod rudimentar de a comunica.

Ludovic Orban: În cel mai scurt timp posibil trebuie rezolvată problema asta. Parcă suntem pe vremea primei căi ferate din România: Bucureşti - Giurgiu.

Violeta Alexandru: Da, OP-urile de la Bucureşti către teritoriu pleacă, într-adevăr, cu trenul. Dacă sunt condiții meteo deosebite și trenul întârzie, aceste lucruri afectează calendarul de plăți în pensii. Sunt împreună cu domnul ministru Cîţu aproape de emiterea unui ordin pentru a înlocui acest sistem rudimentar de trimitere a OP-urilor. Vă mulțumesc!

Ludovic Orban: Domnul secretar de stat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiți de acord cu includerea pe lista suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență a guvernului pentru modificarea și completarea Legii 95/2006, precum și reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, are toate avizele.

Ludovic Orban: De acord. Aripa dreaptă a guvernului, mai aveți proiecte de acte normative de introdus pe ordinea de zi?

/…/: Domnule prim-ministru, noi suntem deja înscriși pe ordinea de zi.

Ludovic Orban: Da, da, da. Înseamnă că eraţi cu toate avizele la zi în momentul ședinței pregătitoare, ceea ce înseamnă că v-aţi făcut temele. Domnul secretar general, aţi ridicat mâna?

Antonel Tănase: Da, domnule prim-ministru. Cu voia dumneavoastră, am dori să introducem două proiecte de ordonanță de urgență pe ordinea de zi şi un proiect de hotărâre de guvern. Un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative cu privire la introducerea în baza de reprezentare și protocol a Palatului Elisabeta care necesită o intervenție din partea Regiei..

Ludovic Orban: De acord.

Antonel Tănase: Și totodată, tot în acest proiect de ordonanță de urgență, pentru a eficientiza activitatea Regiei, să introducem pentru permise și taloane auto o taxă de 15 lei, dacă sunteți de acord.

Ludovic Orban: Da.

Antonel Tănase: Astfel încât Regia care până acum furniza acest serviciu gratuit să își poată recupera costurile.

Ludovic Orban: Sunt de acord cu introducerea actului normativ pe ordinea de zi, vedem conținutul lui.

Antonel Tănase: Da. Vă mulțumesc! Următorul proiect de ordonanță de urgență se referă la Autoritatea Națională de Achiziții Publice pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact asupra acestui sistem de achiziții publice, sunt mai multe acte avut în vedere pentru a fi modificată Legea 98/2016, legea...

Ludovic Orban: Domnul preşedinte Cojoacă e aici?

Antonel Tănase: : Este, da.

Ludovic Orban: Deci sunteţi pregătiţi să susțineți modificările, da? De acord cu introducerea.

Antonel Tănase: Da. Şi proiectul de hotărâre privind reorganizarea aparatului de lucru al guvernului cu privire la SGG și cele două departamente.

Ludovic Orban:  De acord.

Antonel Tănase: Mulțumesc!

Ludovic Orban: Domnul ministru Cîțu.

Florin Cîţu: Domnule premier, un proiect ordonanță urgență și o hotărâre de guvern. Ordonanţa de urgenţă a guvernului privind unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative şi hotărârea guvernului pentru modificarea și completarea Articolului 3 din anexa numărul 1 la hotărârea Guvernului 706/2009 privind aprobarea normei de implementare a programului "Prima Casă".

Ludovic Orban: În fine…Ca să închidem gura mincinoşilor din PSD. 

Florin Cîţu: E doar o formalitate. Programul funcţiona oricum.

Ludovic Orban: Sigur că funcţiona oricum, dar oamenii nu știu şi atunci când se confruntă cu o minciună nerușinată, în prima fază sigur că se sperie.

Florin Cîţu: Bineînţeles, plafoanele erau deja...

Ludovic Orban: Deci, practic, adoptăm HG-ul referitor la Prima Casă, să se înţeleagă.

Florin Cîţu: Ordonanța de urgență?

Ludovic Orban: De acord. Sper că în urma acestei ordonanţe de urgenţă privind îmbunătățirea funcționării ANAF să crească colectarea și eficiența acestei instituții, să realizăm și digitalizarea ei.

Florin Cîţu: Domnule premier, pe prima lună avem încasări cu aproape 300 de milioane de lei mai mari decât programul iniţial. Aşa că deja se văd rezultate.

Ludovic Orban: Deci avem încasări mai mari, 300 de milioane, raportat la ce?

Florin Cîţu: La luna ianuarie. Programul din luna ianuarie a fost depășit.

Ludovic Orban: Raportat la programul pe luna ianuarie. Credeam că faceți cum făcea PSD, făcea comparație cu luna ianuarie a anului trecut. Deci raportat la program. Asta e o veste bună, dar asta nu trebuie să ne slăbească angajamentul pentru a pune în practică măsurile pe care le-am stabilit.

Florin Cîţu: În nici un caz. Informatizarea ANAF este obiectivul numărul unu.

Ludovic Orban: Nu numai - și atacarea evaziunii fiscale acolo unde se cunoaște foarte clar că e evaziune fiscală. Să mai lase în pace proprietarii de magazinaşe de comune și comersanții din târguri și mai ştiu eu ce pensiune, pe care le călăresc tot timpul când vor să își realizeze planul, ci să atace evaziunea acolo unde este ea, în toate domeniile, pe țigări, unde avem peste 30% din țigările care sunt desfăcute pe piaţă sunt consumate, sunt fără plata accizelor; în domeniul legume-fructe, în domeniul petrolier, în toate domeniile unde există evaziunea și unde ea este organizată, este sistematică. Acolo vrem atacul.

Florin Cîţu: Bineînţeles.

Ludovic Orban: Şi de asemenea, să vă gândiţi, să urmăriţi: e foarte interesant ce au făcut italienii. Italienii, practic, au, să zic, au fiscalizat facturile și au permis înregistrarea fiecărei facturi și au avut o creştere absolut spectaculoasă a gradului de colectare a TVA. Studiaţi acea măsură şi vedeţi dacă e posibil să o implementăm şi noi.

Florin Cîţu: Am început deja programul /.../ face acel fișier electronic care este,  de fapt /.../ fiscalizare și legarea caselor de marcat de la ANAF de sistemul de la ANAF.

Ludovic Orban: /.../ nu putem lua serverelea astea o dată...

Florin Cîţu: Serverele sunt luate, soluţia va fi, la jumătatea acestui an va fi implementat.

Ludovic Orban: Sunteţi pregătiţi pentru prima şedinţă a CSAT, să discutăm subiectul?

Florin Cîţu: Documentele sunt.

Ludovic Orban: Bine, mulțumesc, dle ministru. Dle ministru al justiţiei, nu aveţi nimic? Aţi avut. Spuneţi, dle ministru Popescu.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, aş dori introducerea a două proiecte de ordonanță: Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii petrolului numărul 238/ 2004 și a doua ordonanță de urgență privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat individual pentru salvarea societății Complexul Energetic Oltenia. Vă readuc aminte că am aprobat cu câteva ședințe în urmă memorandumul cu privire la...

Ludovic Orban: Ăsta este acelaşi act normativ care fixează un cadru general sau e strict pentru CEO?

Virgil Popescu: E strict pentru Oltenia şi mai este unul pentru Tarom și probabil o să...

Ludovic Orban: Acela e distinct?

Virgil Popescu: Este distinct.

Ludovic Orban: Păi dacă stabilim un cadru, de ce trebuie două ordonanţe de urgenţă?

Virgil Popescu: O să facem unul singur, dar cu acordul domnului ministru al finanțelor. Așteptam de la dânsul.

Ludovic Orban: În regulă. Discutăm acest subiect. Deci am vorbit cu vicepreşedintele Comisiei Europene, cu doamna Vestager, în care am informat-o că, sigur,  nu luăm decizia de acordare a ajutorului de restructurare, dar stabilim cadrul legal necesar. Sub nicio formă decizia de acordare a ajutorului de stat nu se poate lua fără respectarea prevederilor la nivel european. I-am explicat că trebuie să adoptăm această reglementare cu caracter de lege, pentru că e moțiunea de ce cenzură şi trebuie să fim pregătiți pentru orice situație, dar decizia de acordare a ajutorului de stat, în mod evident, trebuie discutată cu Comisia Europeană, trebuie notificată în prealabil, trebuie foarte bine fundamentată, iar noi trebuie să avem garanția că ajutorul de restructurare care se acordă duce cu adevărat la creșterea calității managementului, la scăderea costurilor și la eficientizarea companiei, adică punerea în stare de profitabilitate a companiilor. Deci, proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii petrolului e cel pe care l-am avut în primă citire. Practic, să prevenim eventualele situații în care poate fi pusă în pericol securitatea națională. Am înțeles, domnule ministru. De acord. De acord și cu cealaltă ordonanță de urgență, dar trebuie stabilit un cadru, corelată și să fie o ordonanță de urgență cadru. Domnule ministru?

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, în continuarea a ceea ce spunea domnul ministru Popescu și în baza discuţiilor avute cu domnul ministru Florin Cîțu, propun ca până la sfârșitul ședinței de guvern, staff-urile celor două ministere să lucreze la contopirea celor două proiecte de ordonanță. Menționez faptul că noi am adoptat în guvern, în 16 ianuarie, un memorandum cu tema aprobării ajutorului de salvare pentru anul 2020, societățile comerciale: Compania Naţională de Transporturi Aeriene Tarom SA. Precizez și eu faptul că Ordonanța de Urgență va intra în vigoare numai după și în condițiile autorizării ajutorului de salvare de către Comisia Europeană. Vă rog să fiți de acord, aşadar, să contopim cele două ordonanțe, care vizează, pe de o parte, Complexul Energetic Oltenia și, pe de altă parte, Compania Tarom.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă rog să îmi permiteţi, să introduceți pe ordinea de zi, să propun introducerea pe ordinea de zi a încă trei proiecte de acte normative - proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru completarea unor acte normative în domeniul transportului naval; aici avem o directivă europeană, avem termen de implementare 16 februarie 2020. Practic, prin această Ordonanță de Urgență, noi propunem completarea unor legi, Legea 214/2015, Legea 31/2016, respectiv Legea 229/2017, cu câte o dispoziție conform căreia Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor va elabora și va supune spre aprobare Guvernului normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor convenției.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode: : Mulțumesc. De asemenea, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi, suplimentar, a unui proiect de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanței 43/'97, privind regimul juridic al drumurilor. Aici avem o directivă netranspusă în legislație, practic, fiecare stat membru trebuie să efectueze, în fiecare an calendaristic, un număr adecvat de controale privind greutatea vehiculelor sau ansamblurile de vehicule în circulație, proporțional cu numărul total de vehicule inspectate anual pe teritoriul său - tot despre transpunerea unei directive este vorba.

Ludovic Orban: De acord.

Lucian Bode: Mulţumesc. Şi ultimul proiect de Hotărâre de Guvern, de această dată, pe care vi-l propun, vizează stabilirea unor măsuri pentru aplicarea regulamentului 956 pe 2018, al Uniunii Europene, al Parlamentului European și al Consiliului, din 28 iunie 2018, privind monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor grele noi și Regulamentului 631 pe 2019 a Parlamentului și al Consiliului, din 17 aprilie 2019, de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele noi și pentru vehiculele utilitare ușoare noi și de abrogare a Regulamentului Comisiei 443/2009.

Ludovic Orban: Sunt mai lungi titlurile decât textul actelor normative.

Lucian Bode: Aşa este.

Ludovic Orban: Aprobat.

Lucian Bode: Mulţumesc.

Ludovic Orban: Domnule ministru Boloş. Înainte de a-i da cuvântul domnului Boloş, domnule secretar general, am solicitat în mod expres introducerea pe ordinea de zi a actului normativ privind declararea utilităţii publice pentru Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici.

Antonel Tanase: Aşteptam să se termine; am proiectul în faţă cu toate avizele.

Ludovic Orban: Dar aţi avut rândul să cereţi introducerea pe ordinea de zi.

Antonel Tanase: Acum luam cuvântul.

Ludovic Orban: Vă dau cuvântul după domnul ministru Boloş...

Marcel Boloș: Mulţumesc! Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiţi de acord cu proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027. Este vorba de pregătirea portofoliului de proiecte pentru următoarea perioadă de programare, mai ales pentru zona proiectelor de infrastructură, unde avem o urgenţă aparte.

Ludovic Orban: De acord, domnule ministru.

Marcel Boloș: Am doilea proiect de ordonanţă de urgenţă este legat de unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului fondurilor europene, structurale şi de investiţii la nivel regional. Este vorba de descentralizarea pe care…

Ludovic Orban: Pentru constituirea autorităţilor de management la nivelul ADR-urilor pe Programul Operativ Regional.

Marcel Boloș: Da, al treilea proiect de ordonanţă de urgenţă este.

Ludovic Orban: Putem să-l scriem și pe acesta - din programul de guvernare, obiectiv realizat.

Marcel Boloș: Este scris în programul de guvernare şi astăzi sperăm să se şi realizeze

Ludovic Orban: Da, de acord.

Marcel Boloș: Ordonanţa de urgenţă a guvernului privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri structurale, în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum şi de modificare şi completare a unor acte normative. Acest proiect de ordonanţă priveşte buna implementare a proiectelor în anul 2020, având în vedere că avem …

Ludovic Orban: Măsuri care să asigure implementarea în cele mai bune condiţii a proiectelor.

Marcel Boloș: În special a celor de infrastructură au un mers mai lent.

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Boloș: Următorul proiect de ordonanţă de urgenţă este cel privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020. Am avut un lot de proiecte, cele din zona de apă, apă-canalizare, care, deşi au fost fazate în perioada de programare 2014-2020, acum sunt în risc de nefinalizare din nou.

Ludovic Orban: Adică ele au început în 2007-2013...

Marcel Boloș: Exact.

Ludovic Orban: ... s-a acceptat fazarea şi acum nu suntem în stare să le terminăm până…

Marcel Boloș: Acum nu suntem în stare, iar noi avem obligaţia să le închidem aceste proiecte. În caz contrar, trebuie să restituim Comisiei Europene două miliarde de lei.

Ludovic Orban: Aici este obligatoriu să finalizeze proiectele.

Marcel Boloș: Da, da.

Ludovic Orban: Bine.

Marcel Boloș: Şi ultimul proiect de ordonanţă.

Ludovic Orban: Dar poate îmi daţi şi mie proiectele, să vedem cine sunt responsabili de implementare.

Marcel Boloș:  Le avem. Sunt incluse în proiectul de ordonanță.

Ludovic Orban: În regulă.

Marcel Boloș:  Sunt cuprinse în anexă, se aprobă o dată cu proiectul de ordonanță.  Ordonanță de urgență pentru programul naţional de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid. Este...

Ludovic Orban: Începem pe exercițiul financiar actual, există posibilitatea, avem acordul Comisiei?

Marcel Boloș:  Da, da. Deci am avut o discuție de principiu cu Comisia Europeană, ne-au solicitat clarificări, suntem la a patra rundă de clarificări pe care ni le-au solicitat. Cadrul general pe care îl aprobăm astăzi ne permite să utilizăm și sursa de finanțare din fonduri externe nerambursabile și este primul proiect pilot...

Ludovic Orban: Deci, practic, asta este pentru finanțarea înființării de distribuții de gaz în localități.

Marcel Boloș: Exact.

Ludovic Orban: Vizează și extinderea distribuției din localități unde sunt rețele sau numai înființarea de distribuţie?

Marcel Boloș:  Înființare este în acest moment pentru că...

Ludovic Orban: De asta voiam să vă spun că numai înființare pentru că la extindere acolo unde există o rețea de gaz responsabilitate extinderii în localitate este a firmei care deține, practic, licenţa de distribuţie.

Marcel Boloș:  Pe de altă parte, prin extinderi se pot crea probleme în zona ajutorului de stat și am încercat să fim destul de prudenți, fiind primul test pilot pe care îl facem.

Ludovic Orban: Şi aici trebuie avut grijă să se pună niște condiții de accesare, adică măcar să existe studiile de fezabilitate finalizate, chiar aprobarea indicatorilor tehnico-economici.

Marcel Boloș: Da. Mergem spre zona proiectelor care au un grad de maturitate destul de avansat pentru ca să avem perspectiva implementării până în 2023.

Ludovic Orban: De acord.

Marcel Boloș:  Și ultimul proiect de act normativ - este, de fapt, o hotărâre de guvern pentru înființarea Comitetului interinstituţional pentru coordonarea şi monitorizarea participării României la programele și inițiativele europene gestionate centralizat de către Comisia Europeană. Este vorba de sprijinirea potențialilor beneficiari care să acceseze direct programele Comisiei Europene.

Ludovic Orban: Da. Cum e programul Horizon, programul de modernizare.

Marcel Boloș:  Aici, ideea acestui comitet și acestei platforme pe care am gândit-o este ca să sprijinim potențialii beneficiari din țara noastră pentru ca să avem și noi acces...

Ludovic Orban: Să acceseze programe care sunt finanţate...

Marcel Boloș:  Da. Deci cea mai mare parte din aceste fonduri sunt accesate de către contributorii neţi şi România, din punctul acesta de vedere, nu a avut, mă rog, n-au fost făcute demersurile necesare pentru ca să putem accesa unele fonduri.

Ludovic Orban: De acord, domnule ministru. Doamna ministru Anisie?

Monica Anisie: Domnule prim-ministru, vă rog să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale numărul 1/2011. Este vorba de modificarea articolului 84, alineatul 3, referitor la transportul elevilor, mai precis, decizia...

Ludovic Orban: Adică trebuie să desfiinţăm cuvântul "abonament"?

Monica Anisie: Exact. Mai precis, punem în acord decizia Curții Constituționale cu Legea Educației Naționale. Mulțumesc!

Ludovic Orban: Domnule şef al Cancelariei.

Ionel Dancă: Domnule prim-ministru, vă rog să aprobați includerea pe ordinea suplimentară a ședinței de guvern a două proiecte de ordonanță de urgență privind organizarea și desfășurarea recensămintelor pentru anul 2020 - 2021 de către Institutul Național de Statistică. Fac precizarea că este nevoie de reglementarea cadrului legal și acest lucru ar fi trebuit inițiat încă din 2018 și suntem în mare întârziere cu măsurile pregătitoare în vederea organizării recensământului agricol care ar trebui să înceapă în această toamnă și recensământul populației, care este programat pentru anul viitor. Sunt două anchete statistice extrem de importante pentru...

Ludovic Orban: 2021 este recensământul?

Ionel Dancă: Populaţiei.

Ludovic Orban: Recensământul populaţiei.

Ionel Dancă: Da. Şi fiind...

Ludovic Orban: Şi ce au păzit ăştia din 2018?

Ionel Dancă: Pur și simplu au lăsat de izbeliște un proiect de lege în Parlament, care nu a avut nicio susținere, nicio preocupare, iar la nivelul Guvernului se pare că au existat alte preocupări, mai puțin aceasta, de respectare a unui angajament atât în relația cu instituțiile de profil europene, cât și pentru acuratețea datelor privind populația și situația agricolă a României.

Ludovic Orban: De acord.

Ionel Dancă: Mulțumesc!

Ludovic Orban: Domnule secretar general.

Antonel Tănase: Domnule premier, cu scuzele de rigoare, pentru că între timp au venit toate avizele, vă propun hotărârea de guvern pentru recunoașterea Asociației Foștilor Deținuți Politici și victime ale dictaturii din România ca fiind de utilitate publică. Are toate avizele.

Ludovic Orban: La 30 de ani, la 30 de ani de la Revoluție...

Antonel Tănase: Trebuie să reparăm.

Ludovic Orban: Măcar să reparăm noi, măcar să reparăm noi. Ştiți în ce situaţii sunt, că sunt evacuați, că...

Antonel Tănase: Au suferit tot felul de nedreptăţi şi abuzuri.

Ludovic Orban: Nu au resursele financiare pentru a îşi susţine activitatea şi sunt oameni în vârstă, oameni care...

Antonel Tănase: Vreau să vă spun că cei trei fondatori nu mai sunt astăzi în viaţă şi...

Ludovic Orban: Da, de acord! Dacă mai aveți propuneri pentru ordinea de zi. Cred că e destul. Cred că o să avem o ședință foarte lungă. Mulțumim mass-media că ne-a onorat cu prezenţa în debutul şedinţei.