Guvernul RomânieiMarți, 10 Februarie

Declarații susținute de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de guvern


 

Victor Ponta: Bună ziua, stimați colegi! Bine ați venit la ședința de guvern! Vreau să vă spun câteva cuvinte cât timp se află și reprezentanții mass-media aici. În primul rând, vreau să vă rog pe toți să continuăm toate proiectele importante de dezvoltare economică, socială, de consolidare. Sunt multe lucruri pe care partenerii noștri internaționali le-au apreciat ca fiind realizate. Vă rog să nu citiți titlurile din presă, să citiți fiecare analiza celor de la Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional. În 2014, PIB-ul a revenit la nivelul anterior crizei, practic, am închis și noi cinci ani de deșert și ne-am întors deasupra anului 2008, iar momentul de creştere se consolidează. Consumul privat şi exporturile puternice au susţinut relansarea economică. Important este ca prin toate măsurile pe care le adoptăm în continuare să păstrăm această direcţie. Şi Codul Fiscal, şi creşterea absorbţiei de fonduri europene şi îndepărtarea tuturor barierelor birocratice ne ajută în acest sens. Vreau să spun încă o dată public şi în şedinţa de guvern: avem acord cu instituţiile internaţionale, vreau să-l finalizăm cu bine. Nu am semnat ieri scrisoarea de intenţie pe două lucruri pe care trebuie să le negociem mai bine şi să le gândim în interesul celor care ne-au ales şi ne-au trimis aici, la guvernare: în primul rând, preţul gazelor la consumatorii casnici - şi din nou vă citez din poziţia oficială a partenerilor internaţionali - "dereglementarea pieţei gazelor şi electricităţii pentru consumatorii industriali reprezintă o realizare majoră". Adică am reuşit - 90% din piaţă tot ce este consumator necasnic este pe o piaţă liberă. La consumatorii casnici, vreau să fim siguri, pe de o parte că este necesar să mărim preţurile, în condiţiile în care preţurile mondiale la energie au scăzut şi în al doilea rând, că sunt suportabile, pentru că altfel, în noiembrie, decembrie, o să ne trezim că şi oamenii şi CET-urile nu pot să-şi plătească facturile. Şi atunci, ce am făcut?! Luăm dintr-un buzunar şi punem în celălalt. Mi se pare o greşeală. Al doilea lucru, şi aici domnul ministru Gerea are sarcina cea mai grea, eu cred şi o să cred cât o să fiu şi prim-ministru şi în politică, că România are nevoie de energie electrică produsă pe cărbune. Povestea asta cu "să închidem minele şi centralele pe cărbune" e o poveste veche, cred că de prin anii '96-'97 tot trebuie să închidem. Eu zic că nu trebuie să închidem. Eu zic că trebuie să avem energie şi hidroelectrică, şi nuclearelectrică, şi regenerabilă, şi pe cărbune, dar cu restructurările şi cu eficientizarea şi cu investiţiile în mediu necesare. Şi domnul ministru Gerea până în aprilie vine cu propunerile concrete în această direcţie. Puteţi, domnule ministru?
Andrei Gerea: Sigur, asta a fost propunerea pe care am făcut-o delegaţiei Fondului şi Comisiei, de a nu se lua nici o măsură în acest moment, până nu se definitivează o analiză care trebuie să răspundă unor cerinţe evidente din partea acestui domeniu şi ne-am înţeles că avem la dispoziţie o lună în care noi să putem propune un plan viabil. Totodată, trebuie să menţionez, ieri, la întâlnirea pe care am avut-o la Sofia, sigur, pe temele regionale ale reţelei de gaze, coridorul vertical ş.a.m.d., am discutat cu vicepreşedintele Šefčovič şi cu comisarul Cañete despre această problematică, a acestui raliu de închidere a tuturor facilităţilor de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Şi în contextul actual, în care, din punctul nostru de vedere, securitatea energetică este pe primul plan şi domniile lor au fost de acord că poate că ar trebui să se facă o nouă gândire la nivelul Uniunii Europene cu privire la aceste facilităţi de producţie. Deci, în primul rând, ar trebui să ne concentrăm pe securitatea energetică.
Victor Ponta: Bine, să facem cele două companii mai eficiente, să treacă înapoi şi CE Oltenia pe profit, iar CNH să reducă pierderile într-un program substanţial. De asemenea, astăzi avem în şedinţa de guvern alocările pentru programul ”Prima maşină”. Le avem, domnule  ministru?
Darius Vâlcov: Le avem, sunt 350 de milioane. Până acum s-au înscris zece bănci, urmează să permitem până pe 2 martie să se înscrie şi alţi finaţatori.
Victor Ponta: Eu cred că programul ”Prima casă” a fost şi este de succes şi este bine să îl continuăm, şi programul ”Prima maşină” . Vreau să vă rog să verificăm dacă ceea ce am pus noi în ordonanţă se şi aplică, în sensul în care şi românii din afara graniţelor ţării pot să aplice la cele două programe în momentul în care vin acasă. 
Darius Vâlcov: Am verificat şi de anul trecut deja a fost aplicată.
Victor Ponta: Atunci poate anunţăm mai mult - să ştie lumea din afară - că atunci când se întorc pot să acceseze şi programul ”Prima casă” şi ”Prima maşină”. Ultimul lucru şi trecem la treabă. O să merg la Washington pentru a avea întâlniri cu secretarul de stat al comerţului şi cu alţi reprezentanţi ai mediului de afaceri pe dimensiunea economică a parteneriatului strategic România - SUA. O spun de fiecare dată, la relaţii excelente politice şi militare trebuie să avem relaţii mai bune şi economice. Vreau să vă rog pe toţi  cei care aveţi atribuţii în economie, energie, să continuăm să înlăturăm bariere administrative și birocratice aşa cum am făcut pentru piaţa de capital, cum am făcut pentru investiţiile în energie. Vreau să arătăm că suntem o ţară în care merită să investeşti nu doar pentru că suntem parteneri strategici ai SUA, ci şi pentru că avem o legislaţie şi un sistem care sprijină investiţiile americane. Mulţumesc celor de la presă.