Guvernul RomânieiLuni, 14 Septembrie

Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern din 14 septembrie


Galerie foto

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Am convocat ședința de guvern, în principal, pentru adoptarea hotărârii de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 15 septembrie 2020 şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata a 30 de zile, cât ne permite legea să prelungim starea de alertă. Înainte de a discuta subiectul, doamnă ministru Anisie, în ce situație stăm cu deschiderea școlilor?

Monica Anisie: Astăzi a fost prima zi de școală. Inspectorii școlari generali au luat toate măsurile ca la fiecare unitate de învățământ să se desfășoare activitățile specifice primei zile de școală. Vă informez că, la momentul acesta, avem 12.423 de unități de învățământ care funcționează în scenariul verde, adică vin toți copiii la școală, 4.915 unități de învățământ în care se desfășoară activități în scenariul galben și 263 de unități de învățământ în care avem activități didactice în sistem online. Vreau să vă precizez faptul că sunt 11 județe în care nu există nicio unitate de învățământ în scenariul roșu. Vorbim despre Harghita, Caraș, Hunedoara, Ialomița, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Vaslui.

Ludovic Orban: Am înţeles. Deci, practice, toți sunt în scenariu verde sau scenariul galben.

Monica Anisie: Exact. Nu avem acolo nicio unitate de învățământ în care să existe probleme.

Ludovic Orban: Doamnă ministru, vreau să le transmiteți cadrelor didactice, inspectoratelor școlare încrederea și aprecierea mea, solicitarea și rugămintea mea către ei să facă față tuturor provocărilor. Sigur, nu va funcționa totul ceas din prima, o să apară mici disfuncționalități, imperfecțiuni. Întreg sistemul Ministerului Educației, Inspectoratele Şcolare trebuie să monitorizați cu mare atenție, să interveniți prompt la fiecare situație în care trebuie corectată o disfuncționalitate sau... Așa, vă spun sincer, din ce am văzut, în cea mai mare parte a școlilor sunt lucruri bune care s-au întâmplat. Sigur că nu toate școlile - asta depinde și de administrația locală și de, mă rog, de corpul profesoral, de directorul școlii, depind lucrurile acestea, dar să cereți Inspectoratelor Şcolare să monitorizeze cu mare atenție, să fie pregătiți să intervină exact cum am discutat, inclusiv prin constituirea unor stocuri tampon de măști, de tablete, de camere web, să verificați să fie camere web, astfel încât să se poată face transmiterea on line a lecțiilor pentru jumătatea din clasă care participă la lecții online.

De asemenea, trebuie verificat în ce măsură colaborarea cu autoritățile locale funcționează, în ce măsură primarii s-au implicat. Aşa, eu vă spun, am fost în mai multe județe și, în județele în care am fost - am fost inclusiv în orașe, în comune, să văd cum arată școli - și chiar în locurile în care am fost, am fost impresionat; inclusiv în comune; școli foarte bine pregătite, cu toate măsurile luate, măsurile de siguranță și eu cred că putem să facem față la orice situație care apare. Important este să accentuăm acest mesaj: copiii au nevoie de școală!

Monica Anisie: Aşa este!

Ludovic Orban: Întreruperea procesului de educație afectează întreg procesul de educație; dacă acumulezi restanțe sau ai lacune, o lună, două în procesul educațional, îți poate afecta înțelegerea în anii următori de școală și aici va trebui să comunicăm foarte limpede acest mesaj, că este extrem de important pentru copii să urmeze procesul școlar, indiferent cum se face școala, în clasă sau online, astfel încât să obținem sprijinul părinților. De altfel, cred că, încetul cu încetul, lucrurile tind să revină la o atmosferă mai normală și nu mai există atmosfera aia de tensiune care s-a generat. Totuși, începerea școlii e o bucurie; și pentru copii, și pentru profesori, poate și pentru părinți. Și cred că, încetul cu încetul, trebuie să asigurăm o normalitate, să arătăm că lucrurile pot fi rezolvate în funcție de orice situație care apare.

Monica Anisie: Da, voi transmite, domnule prim-ministru, tuturor inspectoratelor școlare mesajul dumneavoastră. Şi, dacă îmi permiteți, aș face un apel și către părinți în această perioadă, să fie alături de școală, să îi sprijine pe copii, să fie parteneri cu cadrele didactice, pentru că este necesar, așa cum spuneați și dvs, să continuăm.

Ludovic Orban: Acelaşi lucru trebuie transmis și către cadrele didactice, adică învățători, învățătoare, educatori, educatoare, diriginții de clasă trebuie să fie într-o comunicare permanentă cu părinții și împreună să ia lucrurile astfel încât să funcționeze cât mai normal. Mulțumesc, doamnă ministru.

Monica Anisie: Şi eu vă mulțumesc, domnule premier.

Ludovic Orban: Domnule secretar de stat Raed Arafat, am votat în CNSU, suntem pregătiți cu proiectul de hotărâre de guvern?

Raed Arafat: Da, domnule prim-ministru. S-a votat prin Hotărârea 45 din 2020 propunerea către guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei și în ziua votului. Aici, dacă îmi permiteți, subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfășura nu numai mitinguri electorale, dar și demonstrații.

Ludovic Orban: Da, exact cum am discutat...

Raed Arafat: Exact, în limita de 100 de persoane maximum.

Ludovic Orban: Exact același sistem pe care l-am folosit pentru adunările electorale este şi pentru alte adunări publice care au alte obiecte decât campania electorală.

Raed Arafat: Şi bineînțeles, respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secțiile de vot, s-a adăugat pe lângă măsurile de port mască, distanțare, s-a adăugat și obligativitatea alegătorilor, la intrare în secția de vot şi la ieșire din secția de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă.

Ludovic Orban: În ordinul comun, va trebui clarificată procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolați la domiciliu; trebuie să fie foarte clară procedura de solicitare a urnei mobile, pentru că urna mobilă trebuie să le asigure exercitarea dreptului de vot tuturor celor care fie sunt izolați la domiciliu ca fiind infectaţi, fie sunt carantinaţi pentru că sunt în ancheta epidemiologică ca persoane de contact și trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului de vot. Am văzut că e foarte bună ideea - întâi să se ducă urna mobilă la cazurile care necesită deplasarea urnei mobile non-COVID și, abia după aceea, să se ducă la cei care sunt fie afectați, fie sunt persoane de contact.

Raed Arafat: S-a mai introdus o modificare, de fapt, o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care, cei care au carte de identitate, vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau de la aparatul care o citește. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane cu buletine vechi, vor fi prelucrate manual, cu dezinfecția mâinilor lucrătorului.

Ludovic Orban: Dar asta este obligatoriu, deci instituirea obligației alegătorului ca atunci când vine, trebuie să se dezinfecteze la intrarea în secția de votare și să se dezinfecteze la ieșirea din secție de votare...

Raed Arafat: Dar şi a celui care trece buletinul.

Ludovic Orban: ... pentru că aici pune mâna pe mai multe lucruri, pe buletinul de vot, pe ștampilă, semnează de prezență, adică sunt operațiuni pe care le derulează și trebuie să reducem pericolul asupra reprezentanților din birourile electorale ale secțiilor de votare de a atinge lucrurile atinse de persoane care nu s-au dezinfectat.

Raed Arafat: Da.

Ludovic Orban: Mai avem alte măsuri?

Raed Arafat: Măsurile au rămas cele pe care le cunoaștem, deci nu există măsuri... Au fost scoase sporturile de contact din categoria sporturilor care sunt limitate. Deci, la acest moment, nu mai figurează sporturile de contact la interdicții.

Ludovic Orban: Am avut o solicitare din partea HoReCa, dar aici, după părerea mea, este acoperită. Cred că şi ei organizează evenimente, traininguri, spectacole în hoteluri…Și să li se aplice și lor același regulile ca la teatre, cinematografe, adică să poată să organizeze...

Raed Arafat: Dacă se organizează un seminar sau un workshop, există reguli și pot să organizeze în aceleași condiţii /.../

Ludovic Orban: Deci nu există nicio interdicţie...

Raed Arafat: /.../ respectând regulile de organizare a seminariilor și workshop-urilor.

Ludovic Orban: Bine. Mulțumesc, domnul secretat de stat!

Raed Arafat: Vă mulţumesc!

Ludovic Orban: Domnule ministru Bode, săptămâna trecută a fost săptămâna dezbaterilor, când deschide metroul Drumul Taberei. În ce situație suntem?

Lucian Bode: Domnule prim-ministru, vă informez că suntem pregătiți să dăm în trafic, cu călători, magistrala de metrou M5, Drumul Taberei-Eroilor, în cursul zilei de mâine, 15 septembrie. Așa cum aţi spus, după semnarea celor două procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcțiune, pe data de 11 septembrie, am anunțat public că Metrorex va realiza o serie de activități administrative, astfel încât, începând cu data de 15 septembrie, magistrala M5 să poată fi dată în exploatare, cu călători, în condiții de siguranță și confort.

Ludovic Orban: Deci suntem pregătiți cu garnituri de tren, cu personalul necesar, cu toate sistemele funcționale.

Lucian Bode: Categoric, da!

Ludovic Orban: Bine. Bine, domnul ministru! Ne vedem la darea în trafic.

Lucian Bode: Exploatare.

Ludovic Orban: Darea în funcţiune. Asta e o veste bună, mai ales că mulți speculau săptămâna trecută că nu suntem în stare să deschidem metroul. Cam acestea au fost așa, punctele. Dacă mai aveți propuneri pe ordinea de zi suplimentară, domnule ministru Popescu?

Virgil Popescu: Da, domnule prim-ministru, aş dori să fiți de acord cu introducerea unei hotărâri de guvern pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului 124/2020 privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2020 pentru operatorii economici din industria națională de apărare, care desfășoară activități conform prevederilor articolului 24 din Legea numărul 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Ludovic Orban: E vorba de Programul "Nucleul", da?

Viegil Popescu: Da, Programul "Nucleul". După ordonanța de rectificare bugetară, s-a alocat un număr de bani şi trebuie repartizat pe un alt numeric și, practic, se modifică doar o anexă.

Ludovic Orban: De asta e necesară adoptarea, ca să se poată...

Virgil Popescu: Să se poată plăti salariile mai departe numărul de personal...

Ludovic Orban: Am înţeles. De acord, domnule ministru. Mai am o întrebare către dumneavoastră, care mi-a fost pusă peste tot pe unde am mers, când lansăm apelul de proiecte pe miliardul de euro pentru capital de lucru și capital de investiții?

Virgil Popescu: În acest moment, între Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene se finalizează, în zilele următoare, procedura ca Ministerului Economiei să devină administratorul acestui acestui fond. În paralel, în această seară, cel mai târziu mâine-dimineață, va fi lansată aplicația informatică în așa fel încât absolut toți beneficiarii celor trei scheme să se poată înrola în ea, să poată să vadă, să își verifice firma, să îşi verifice interconectările cu baza de date și, în momentul când va fi lansată, probabil în zilele imediat următoare, după încheierea contractului între Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene, să aplice efectiv, să încarce documentele. Practic, e o fază premergătoare pentru nu a suprasolicita sistemele informatice, așa am gândit-o cu STS-ul, în două etape. Prima etapă, care va începe în seara asta, cel târziu mâine-dimineață, orice beneficiar care dorește să aplice la schemele de ajutor de stat se va înscrie, își va introduce toate datele necesare ale companiei, datele generale ale companiei.

Ludovic Orban: Bine. Mulțumesc! Mulțumesc, mass-media!