Guvernul RomânieiMiercuri, 21 Septembrie

Ședința de guvern din 21 septembrie


 

Declaraţii susținute de membrii Guvernului la începutul şedinţei de guvern

[Check against delivery]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi, în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act cu îngrijorare de declarațiile preşedintelui Putin, referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze.

Am desfășurat mai multe activități de analiză atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul coaliției, de unde a reieșit o serie întreagă de demersuri despre care trebuie să ne asigurăm că vor fi îndeplinite la nivelul Executivului. În sensul acesta am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și să gestionăm inflația, concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, asigurând, totodată, măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile. În acest sens, Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, va veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar, în luna noiembrie, bugetul să intre la analiză și vot în Parlament.

Au fost, de asemenea, discutate măsurile pe care le vom adopta la nivelul Guvernului în ceea ce privește compensarea prețului la carburant. Rog Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor ca, în ședința de guvern de săptămâna viitoare, să putem să adoptăm actul normativ.

Pentru sprijinirea populației care folosește lemne pentru încălzire am luat, de asemenea, decizia să identificăm măsurile care se impun, astfel încât să avem pe masa guvernului, nu mai târziu de finele acestei luni, proiectul de act normativ astfel încât să putem să adoptăm și măsurile necesare sprijinirii acestui segment de populație.

Iar în ceea ce privește eficientizarea energetică, am discutat și am luat decizia ca Ministerul Mediului să vină cu acea măsură prin care să sprijinim populația în vederea înlocuirii becurilor cu filament cu cele pe bază de LED, concomitent, desigur, cu măsuri similare care să contribuie la reducerea risipei la nivelul instituțiilor guvernamentale.

În ședința de guvern de astăzi vom adopta un proiect de lege care va crea un nou mecanism de cooperare și asociere între unitățile administrativ-teritoriale. În felul acesta, vom oferi posibilitatea constituirii consorțiilor administrative, astfel încât să poată să întocmească și să dezvolte proiecte de amploare care să faciliteze atât asigurarea finanțării, cât și un buget consistent pentru dezvoltarea la nivelul comunităților și cetățenii să poată să beneficieze de toate proiectele de dezvoltare pe care noi le-am asumat prin programul de guvernare. Domnule ministru Cseke, dacă puteți să dezvoltați elementele principale ale proiectului.

Cseke Attila: Mulțumesc, domnule prim-ministru! Așa cum ați menționat și dumneavoastră, proiectul de lege urmărește transpunerea în practică a principiului colaborării între unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât acolo unde există resurse umane limitate specializate să putem să folosim resurse umane de la alte unități administrativ-teritoriale. V-aș da trei exemple, pe categorii de persoane. În ceea ce privește personalul abilitat pe partea de urbanism, astăzi, la nivelul autorităților administrației publice locale sunt vacante și temporar vacante 1.571 de posturi, pentru personalul abilitat pe controlul financiar preventiv - 451 de posturi, iar pentru cele pe domeniul achizițiilor publice - 1.925 de posturi. Practic, printr-un acord de asociere între autoritățile administrativ-teritoriale se creează acest consorțiu administrativ, care, specific, nu are personalitate juridică și prin care resursa umană disponibilă din cadrul acestei asocieri este pusă la dispoziția și altor UAT-uri. De ce este necesar acest lucru? Pentru că, pe funcția publică, pe funcționari publici, nu există temei legal ca un funcționar public să exercite o altă funcţie publică, chiar și parțial, într-un alt UAT. Rolul nostru este acela de a facilita ca acest lucru să se întâmple, adică să asigurăm resursa umană specializată pentru cât mai multe UAT-uri. Este un proiect legislativ care, după aprobarea în guvern, intră în dezbaterea parlamentului.

Nicolae-Ionel Ciucă: Da, vă mulțumesc, domnule ministru! De asemenea, pe agenda ședinței de astăzi, avem un proiect de ordonanță de urgență prin care ne dorim să diminuăm efectele creșterii prețurilor la energie și materii prime în domeniul industriei de apărare și, în felul acesta, prin ordonanța de urgență, vom lua măsuri de ajustare a prețurilor în domeniul apărării și securității. Domnule ministru Spătaru, vă rog, de asemenea, să menționați care sunt elementele principale de conținut ale ordonanței.

Florin Spătaru: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Cu ajutorul acestei ordonanțe, putem să acoperim o parte din creșterile necontrolate și care nu puteau fi prevăzute la momentul contractării, în domeniul industriei de apărare. În acest sens, se impune o intervenție legislativă de urgență în vederea creării cadrului legal pentru ajustarea prețului contractelor de achiziție publică de produse și servicii specifice, care nu intră sub incidența Ordonanței Guvernului nr.15 din 2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică. Cu ajutorul a unei astfel de ordonanțe, vom putea să ajustăm prețurile pentru contractele care deja sunt semnate sau sunt în curs de derulare, pentru o perioadă de 45 de zile, astfel încât riscul contractării produselor în domeniu militar să poată fi împărțit corespunzător.

Nicolae-Ionel Ciucă: Vă mulțumesc! Tot în cadrul ședinței de astăzi, vom adopta o hotărâre de guvern pentru aprobarea strategiei naționale privind economia circulară. Este un domeniu de mare perspectivă pentru dezvoltarea sustenabilă a României. Căutăm și vom identifica cu certitudine soluțiile cele mai eficiente pentru colectarea și reutilizarea tuturor tipurilor de deșeuri. La această hotărâre și-au adus contribuția mai multe ministere și apreciez că, odată cu adoptarea ei, vom reușim să atingem și jalonul din PNRR privind adoptarea acestei strategii.

În încheiere, doresc să fac mențiunea că săptămâna viitoare România va găzdui unul dintre evenimentele internaționale cele mai importante. Este vorba de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, care își va desfășura activitatea în România; este un demers care a început cu mai mult timp în urmă. Iată, astăzi, Guvernul a luat toate măsurile necesare, prin Ministerul Cercetării și Digitalizării, precum și celelalte instituții de linie care au avut ca obiectiv principal pregătirea și desfășurarea acestei reuniuni. Este cât se poate de important să menționăm că, nu întâmplător, se desfășoară în țara noastră. Este, practic, un semnal de recunoaștere a profesionalismului cu care specialiștii români au convins, atât prin activitatea desfășurată în țară, cât și prin activitatea desfășurată în organismele internaționale. Vorbim de liderii a 193 de țări care vor fi prezenți la București și, sigur, esența aceste activități este aceea de a trasa liniile principale de dezvoltare digitală la nivel mondial. Domnule ministru Burduja, vă rog prezentați elementele principale ale activității.

Sebastian Burduja: Domnule prim-ministru, în primul rând, vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat și toată atenția pentru acest subiect complicat. Efortul de organizare a început relativ târziu, dar, în special prin ceea ce ANCOM a reușit să facă - și le mulțumesc public - el este în linii corecte și va fi un eveniment de mare succes și, într-adevăr, o mare onoare pentru România, câștigată acum ani de zile, după cum domnul vicepremier Grindeanu știe. Pentru noi, ca țară, înseamnă un semnal pentru toată industria de profil. De asemenea, România are șansa să transmită tuturor românilor că participă la scrierea viitorului. Este vorba de toate noile tehnologii ale viitorului: în zona de telecomunicații, în zona de inteligență artificială, toate marile subiecte care preocupă omenirea.

La București, se va semna o declarație foarte importantă - Declarația de la București -, prin care, practic, la nivelul Națiunilor Unite, se garantează accesul tuturor cetățenilor planetei la internet, la tehnologiile noi, participarea la progresul viitorului; deci, este un moment de mare semnificație și de mare importanță pentru țara noastră și o onoare că îl găzdui. Încă o dată, vă mulțumim pentru sprijin!

Nicolae-Ionel Ciucă: Vă mulţumesc! Intrăm în agenda ședinței de guvern de astăzi.