Guvernul RomânieiMiercuri, 21 Iulie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 21 iulie, susținut de premierul Florin Cîţu și de membri ai cabinetului


Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! În ședința de guvern de astăzi a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care s-au acordat 148,7 milioane de lei din fondul de intervenții pentru 17 județe afectate de inundații și alunecări de teren; hotărârea o va detalia domnul ministru Cseke Attila. Banii sunt destinați reparării drumurilor județene, comunale, podurilor, podețelor și digurilor. Este vorba de județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Tulcea, Vrancea. Aș mai avea aici o informație pe care să v-o dau: este vorba de 1.085 de obiective și 243 de UAT-uri. Tot în ședința de guvern de astăzi, a fost aprobată o ordonanță de urgență cu privire la aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru specia de urs brun. Domnul secretar de stat Róbert Szép este astăzi aici pentru a vă da toate detaliile. Am transmis, în şedinţa de guvern, dincolo de acest act normativ, nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control a populației de urși pe termen lung; înțeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect -doresc, domnule secretar de stat, să vă rog să dați mai multe detalii - și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile. Tot în ședința de guvern de astăzi, am aprobat acordarea sumei de 2,7 milioane de lei pentru finanțarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și 200.000 de lei pentru finanțarea Astra Film Festival. Nu în ultimul rând, dacă țineți minte, am cerut un raport Ministerului Sănătății în ceea ce privește capacitatea statului român de a îngriji marii arşi. În ședința de guvern de astăzi, a fost prezentat acest raport de către Ministerul Sănătății și avem secretarul de stat de la Ministerul Sănătţii, doamna Althamer, care va prezenta raportul cu toate detaliile. Un semn bun din raport este că se vor construi trei centre de mari arşi la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială. Acestea au fost lucrurile pe care voiam să le menționez eu din ședința de guvern. Dacă sunt întrebări pe aceste teme sau altele, care țin de activitatea Guvernului, câte o întrebare de fiecare, pentru că avem mai multe lucruri de explicat. Vă ascultăm.

Reporter: Bună ziua. Noi am făcut astăzi rost de un document în exclusivitate, potrivit căruia 19 unități şcolare au fost afectate de inundațiile din ultima perioadă. Când vor fi refăcute aceste unități școlare, ţinând cont că anul școlar va începe peste o lună și jumătate?: Guvernul va aloca bani pentru refacerea acestora în timp util până la începerea noului an școlar?

Florin Cîţu: Sigur vom aloca bani. Avem și o evaluare preliminară, dar aștept evaluarea finală.  Este adevărat, este vorba despre 17 unităţi şcolare, nouă în Cluj-Napoca, o şcoală în Botoşani, trei grădiniţe în Braşov, un grup sportiv în Satu Mare şi trei şcoli în Alba. E e vorba de infiltraţii de apă, acoperişuri avariate, în unele cazuri sunt demisoluri inundate. Aşa cum am acordat, aţi văzut, suma de peste 148 de milioane de lei - 148,7 milioane lei - pentru a repara tot ce a fost distrus în ultima perioadă din cauza inundaţiilor, vom acorda, în timp, resursele pentru a repara ceea ce s-a întâmplat cu aceste şcoli. Vă mulţumesc mult.

Reporter: Vor fi reparate până la începutul anului şcolar? Asta este întrebarea.

Florin Cîţu: Sigur, noi vom acorda resursele imediat ce am raportul de evaluare, deci, sper să fie gata până atunci.

Reporter: Domnule premier, datoria publică a ajuns la 49,7% din PIB. La 50%, salariile ar trebui îngheţate, aşa spune legea. Cum veţi proceda?

Florin Cîţu: Să ajungem la 50% întâi...

Reporter: Probabil deja am ajuns. Dacă luăm în calcul estimările, am putea spune că suntem foarte aproape. La ce se pot aştepta bugetarii? Vorbim de milioane de angajaţi.

Florin Cîţu: Este vorba de estimări, deocamdată. Haideţi să vedem, datoria, ca procent din PIB, are două elemente. Una este datoria publică, cealaltă este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne aşteptam. Nu ştiu dacă vom ajunge la 50%, vom vedea când vom ajunge la 50%. În acelaşi timp, este o recomandare, nu este o lege; vom vedea ce se va întâmpla atunci, dar eu vă aduc aminte că, în sectorul public, la începutul anului, am îngheţat salariile în sectorul public înainte de avea această trecere peste 50%. Deci, nu aici este problema. Vă mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Eu voiam să vă întreb, domnule premier, având în vedere scandalul care a apărut ieri, în presă, legat de acel document care s-a scurs de la Cancelaria dvs, dacă v-aţi lămurit şi dacă documentul este real şi, în cazul în care este real, dacă vor fi luate ceva măsuri.

Florin Cîţu: Am spus şi ieri, o spun şi astăzi, eu nu pot să comentez decât pe baza unor documente oficiale. Din punctul meu de vedere, document oficial înseamnă înregistrat, cu semnături ş.a.m.d..

Reporter: Documentul avea antetul Guvernului şi era semnat.

Florin Cîţu: Repet ceea ce am spus mai devreme: documente oficiale, din punctul meu de vedere, înseamnă documente înregistrate, documente care au trecut printr-o anumită procedură. Acestea sunt documente oficiale. Nu pot să comentez documentele...

Reporter: Dar aţi verificat măcar dacă e real sau nu?

Florin Cîţu: Repet răspunsul meu...

Reporter: Ar trebui organele statului să se sesizeze pentru a verifica? Pentru că vorbim de un document la guvern, nu oricine poate folosi antentul Guvernului, domnule premier.

Florin Cîţu: Vă mulţumesc.

Reporter: Bună ziua! Cel mai recent barometru de opinie Avangarde arată că a crescut numărul persoanelor care nu văd necesară vaccinarea cu 5% în ultima lună, ajungând la 36. Cum se închide această problemă a vaccinării, având în vedere faptul că anumite categorii de populaţie nu ascultă apelul Guvernului de a se vaccina şi în condiţiile în care ministrul sănătăţii anunţa ieri că la un vârf al unui eventual val 4 vom avea în jur de 4.000 de persoane infectate pe zi.

Florin Cîţu: Aşa cum am făcut şi până acum, vom face în continuare toate eforturile pentru a-i convinge pe cetăţeni că soluţia de a scăpa de pandemie este vaccinarea. Ministerul Sănătăţii a venit ieri şi a prezentat, am avut o discuţie la Guvern şi după aceea în coaliţie, mai multe soluţii, unele sunt pe partea de restricţionare, altele pe partea de motivare, vom vedea care dintre soluţii vor fi acceptate în coaliţie, eu mi-am spus părerea despre unele dintre ele, dar, repet, căutăm soluţii pentru a continua o campanie de vaccinare. Până la urmă eu spun că este şi responsabilitatea fiecărei persoane din România, fiecărui cetăţean, de a-şi proteja familia, de a-şi proteja pe cei apropiați şi propria sănătate, să se vaccineze.

Reporter: Dacă permiteți, vă rog frumos, cum interpretați dumneavoastră faptul că 73% dintre cetățeni nu au putut să numească un ministru de încredere a Cabinetului dumneavoastră, în afară de premier, cu 7% ?

Florin Cîţu: Nu am văzut studiul, o să mă uit, să văd cum a fost făcut studiul. Mulţumesc!

Reporter: DNA şi DIICOT se confruntă cu o criză de personal, iar recenta decizie a CCR riscă să agraveze şi mai mult această criză, ar fi afectate nu doar cele două parchete în sine, ci ceea ce reprezintă ele, lupta împotriva corupţiei, lupta împtriva criminalităţii organizate şi, respectiv, şi parteneriatele internaționale pe care le are DIICOT, pentru că traficul de persoane, traficul de droguri sunt transfrontaliere. Aş vrea să vă întreb, domnule premier, dacă în aceste condiţii ne putem aştepta să vedem o încercare de rezolvare cu celeritate, o ordonanţă de urgenţă sau un act normativ, pentru că soluţii ar exista, domnul Bologa spunea, de exemplu, că ar putea fi redusă vechimea necesară procurorilor pentru a accede la Parchetul General, ceea ce ar duce automat şi la o reducere a vechimii celor care se vor angaja la DNA şi DIICOT. Se discută în coaliţie? Vom vedea un act normativ, în curând?

Florin Cîţu: Această soluţie cu ordonanţă de urgenţă nu a fost în coaliţie. Cealaltă coaliţie a fost aprobată în coaliţie, ea a fost declarată neconstituţională. Dacă vor veni şi alte soluţii pentru a rezolva criza de personal, bineînţeles că ne vom uita la ele şi vedem ce acte normative sunt necesare. Dumneavoastră vă uitaţi doar acolo, vă uitaţi la DIICOT şi la DNA, eu mă uit în economie, că este o criză de personal în mai multe sectoare, iar soluţiile, să ştiţi, că în niciun sector în economie nu sunt soluţii pe termen scurt, de obicei, când găsim soluţii care încercă să accelereze sau să "taie" colţurile - cut corners - nu sunt soluţiile care sunt cele mai bune. Iată, trebuie să avem o strategie pentru toate sectoarele în economie pe termen lung, cum aducem un personal calificat în toate sectoarele din economie, iar unde arde acolo, pe termen scurt, va trebui să găsim soluţii. Deocamdată, în coaliţie nu avem alte soluţii, în acest moment. Ceea ce a fost a trecut de coaliţie, doar că a fost respins, ştiţi foarte bine, de Curtea Constituţională.

Reporter: Dar cum spunea procurorul şef al DNA, a avansat deja o soluție. Credeţi însă că va exista voinţă politică, mă refer în contextul în care UDMR-ul deja manifestă o aversiune foarte mare pentru întoarcerea dosarelor vizând corupţia magistraților la DNA?

Florin Cîţu: Nu, nu intrăm acum în speculații. Eu doar vă spun, şi fac o precizare, că este a doua întrebare, dar vă spun doar că această soluţie nu a venit la coaliţie în acest moment.

Reporter: Mulţumesc.

Florin Cîţu: Mulțumesc.

Reporter: Astăzi am văzut că numărul de noi cazuri de infectări a depăşit pragul de 100. De la ce număr Guvernul consideră că trebuie să se gândească la măsuri de protecţie a populației şi dacă dumneavoastră considerați că ideea avansată de ministrul sănătăţii, ca părere personală, ca persoanele nevaccinate să aibă restricţii la participarea la evenimente în interior e o idee bună, fezabilă?

Florin Cîţu: Dar noi avem şi în acest moment anumite praguri la care nu am renunțat: 0,5 la mie, 1,5 la mie, 2 la mie, 3 la mie. Deci atunci când ajungem la acele praguri, intră în vigoare anumite reguli la care noi nu am renunțat niciodată. Deci nu trebuie să reinventăm ceva nou. Am avut şi anul trecut aceste praguri, ele au funcţionat, le folosim şi în continuare.

Reporter: Deci considerați că sunt suficiente aceste măsuri până la ce punct? La câte infectări ar trebui să schimbăm totuși ceva?

Florin Cîţu: Păi repet, aşa cum au funcţionat până acum, vor funcţiona şi în continuare. Aceste praguri le-am folosit şi ele vin cu o serie de măsuri pe lângă ele.

Reporter: Am înţeles. Deci le considerați suficiente.

Florin Cîţu: Da.

Reporter: Mulțumesc.

Reporter: Telefonul mobil al preşedintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de programul Pegasus al serviciilor secrete ale Marocului. În acest context, voiam să vă întreb, Pegasus este un program care a ajuns sau ajunge vreodată, a avut cineva intenția să ajungă şi în România? Ce știți despre astfel de supravegheri la noi şi dac se face o anchetă, dacă suntem vulnerabili?

Florin Cîţu: Nu ştiu nimic despre acest program şi sunt foarte atent cu telefonul ce aplicaţii pun pe telefonul meu. Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Referitor la acea ordonanță de urgență, dacă a fost discutată în coaliție sau dacă a fost şi discutată în guvern referitor la medicii care nu sunt vaccinați și ar putea să fie testați din ..

Florin Cîţu: Este una dintre propunerile discutate la coaliție, când se va la o decizie vom vedea. Sunt mai multe variante, dar este una dintre ele. Nu știu dacă doamna ministru mai e aici, dacă nu...

Reporter: În sensul în care o susțineți, ar putea exista modificări, rămâne așa ? Florin Cîţu: Am spus deja că o susţin. Am spus deja în spaţiul public că susţin o măsură de acest gen.

Reporter: Şi dacă îmi mai permiteţi o întrebare referitor la declarațiile lui Ludovic Orban. Susţinea, apropo de remanierea pe care ați făcut-o, a ministrului finanțelor, că nu a fost consultat și totul s-a făcut împotriva voinței sale, nici măcar partidul nu a fost consultat. Este așa sau nu? Mulțumesc.

Florin Cîţu: O spun a nu știu câta oară: decizia de a remania un ministru este atributul constituțional al premierului, declarație pe care a făcut-o și domnul Orban de foarte multe ori, nu înțeleg de ce și-a schimbat acum declarațiile.

Reporter: Revin cu subiectul documentului cu antetul Guvernului. Folosirea de resurse publice pentru partid este ilegală. Aţi cerut dovezi, aţi spus că nu veți tolera așa ceva, dar că doriţi o dovadă. Documentul, care a ajuns în mai multe media, are la proprietăți numele Mioarei Costin, care este consilier de stat, apare acolo şi Dana Păcurar, aici de faţă. Spuneţi-ne, vă rog, sunt totuși niște dovezi definitive că acest document a existat şi în ce măsură se manifestă intoleranța dumneavoastră? Cine a luat decizia privind această comunicare cu antetul Guvernului?

Florin Cîţu: Eu, din funcția de premier, pot să comentez doar pe documente oficiale. Ceea ce înțeleg eu că e un document oficial este un document care a fost înregistrat, care a fost prezentat. Niciodată un astfel de document nu a fost înregistrat sau mi-a fost mie prezentat în niciun moment. Despre documente care apar în presă sau hârtii, că nu ştiu dacă sunt documente, fiţuici...

Reporter: Dar aţi vorbit cu consilierele dumneavoastră?

Florin Cîţu: O secundă, dați-mi voie să răspund: documente care apar în presă, fiţuici sau documente editabile care apar în presă, nu pot să comentez. Eu pot să comentez doar pe documente oficiale. Vă mulțumesc.

Reporter: Aţi vorbit cu consilierele dumneavoastră pe această temă? Veţi lua măsuri...

Florin Cîţu: Vă mulţumesc, o întrebare. Mulţumesc.

Reporter: Aş continua, totuși, pentru că e vorba de o semnătură electronică care atestă veridicitatea documentului. Înţelegem că n-a fost înregistrat la Cancelarie, înţelegem că n-a fost înregistrat în Guvern, ne-aţi explicat şi ieri, dar este redactat de un consilier de stat din Guvern cu scop politic.

Florin Cîţu: Eu cred că noi înțelegem diferit semnătură electronică, ce înseamnă semnătură electronică. În Guvern nu avem semnătură electronică, în acest moment, deci asta este un lucru diferit de ceea ce se întâmplă...

Reporter: Autorul documentului, la asta mă refeream.

Florin Cîţu: Mulțumesc.

Reporter: Întrebarea legată de ceea ce...

Florin Cîţu: Vă mulţumesc. A fost o întrebare, mulţumesc mult de tot. Domnul ministru Cseke!

Cseke Attila: Sărut-mâna, bună ziua! Așa cum a anunțat şi domnul prim-ministru, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, guvernul a aprobat o hotărâre de guvern pentru alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru unele UAT-uri afectate de calamitățile naturale. Este vorba despre alocări pentru 17 județe, 243 de UAT-uri, și un număr de 1.085 de obiective afectate de calamități naturale, care cu acest ajutor guvernamental vor putea fi refăcute, reabilitate, readuse la situația inițială. Este vorba despre 27 de decolmatări de pârâuri și râuri, 191 de drumuri comunale afectate, 69 de drumuri județene, 487 de drumuri forestiere sătești, ulițe și diguri, 87 de maluri surpate, 38 de obiective economico-sociale afectate, 186 de poduri şi podețe afectate. Este vorba despre calamități naturale care s-au produs, pentru care Ministerul Dezvoltării, conform procedurilor legale, a primit solicitările de la instituțiile Prefectului din județele tarii, rapoarte care se întocmesc la nivelul instituției Prefectului, împreună cu cei de la ISU şi ISC. Aceste rapoarte se transformă în proiecte de hotărâre de guvern pentru judeţul respectiv, pentru UAT-urile din judeţul respectiv și se trimit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației, care face o analiză a lor, o statistică a lor şi vine în ședință de guvern şi propune acest proiect de hotărâre de guvern. Urmează, mai mult ca sigur, şi alte alocări, având în vedere calamitățile naturale produse în ultima perioadă. În momentul în care acest proces de HG a fost întocmit, acestea au fost cele 17 județe și 243 de UAT-uri afectate care aveau documentația în regulă, deplină, transmisă Ministerului Dezvoltării. În momentul în care avem noi solicitări de la instituțiile Prefectului, vom prezenta, desigur, situația în ședința de guvern. Dacă aveți întrebări legat de acest subiect, vă rog!

Reporter: Bună ziua! Aș vrea să vă întreb după ce model se vor da aceste despăgubiri, adică cum se ia decizia ca undeva să se dea nişte bani şi în altă parte mai mulţi sau mai putini?

Cseke Attila: Deci toate judeţele care au făcut solicitări, solicitări făcute prin Instituţia Prefectului din judeţele, ... dacă vreţi, pot să le enumăr, evident, toate judeţele pe acele unităţi administrativ-teritoriale propuse, pentru că analiza se face la nivel teritorial, Ministerul Dezvoltării nu face o analiză pe teren, dacă vreţi, a calamităților produse, ci ISC, împreună cu cei de la ISU şi cu Instituția Prefectului, fac aceste verificări, aceste analize şi, în urma verificărilor şi a analizei, întocmesc un raport, obligatoriu, care se întocmește pentru fiecare calamitate naturală produsă.

Galerie foto