Guvernul RomânieiJoi, 14 Octombrie

Briefing de presă susținut de premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de guvern din 14 octombrie


Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! În şedinţa de guvern de astăzi, am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 10 milioane de lei, bani ce vor fi folosiți pentru achiziționarea vaccinului DTPa pentru copiii de 14 ani şi pentru gravide, prevăzut în calendarul naţional de vaccinare, pentru implementarea Programului național de vaccinare. Aceste fonduri sunt necesare pentru deblocarea și finalizarea contractului de 71.000 de doze de vaccin pentru care Ministerul Sănătății are încheiat un acord-cadru.

Tot în ședința de guvern de astăzi, referitor la spitale, pentru că știm foarte bine că avem nevoie spitale și ele trebuie construite, am aprobat un Memorandum privind negocierea contractului de finanțare dintre România și BEI, semnarea acestuia și acordarea împuternicirii de semnare a ministrului finanțelor. Contractul de finanțare este în valoare de 305 milioane euro și are în vedere susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Tot pe sănătate, am cerut o situație a ceea ce s-a întâmplat în perioada 8 septembrie-12 octombrie la Ministerul Sănătății, ce măsuri am luat pentru a lupta cu pandemia. În primul și în primul rând, în această perioadă au fost suplimentate paturile în ATI cu 1000; deci am suplimentat numărul de paturi cu 1000. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1017 din 29 septembrie 2021, bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 386 de milioane de lei pentru achiziționarea de Remdesivir și, pentru optimizarea derulării acțiunilor prioritare necesare îngrijirii şi acordării  tratamentului pacienților critici din secțiile ATI, suma de 70 de milioane de lei. Mai mult, activități care sunt acum în derulare: repartizarea celor 5.206 fiole de anticorpi monoclonali neutralizați, primiți de România prin donație din partea statului italian; s-au demarat procedurile pentru încheierea contractului de furnizare a 10.000 de tratamente anticorpi monoclonali în baza acordului-cadru încheiat de Comisia Europeană și încheierea unui nou contract pentru furnizarea cantității de 139.200 flacoane de Remdesivir. La începutul lunii septembrie au fost plătite toate plățile restante către medicii vaccinatori din centrele de vaccinare pentru perioada mai-august. Deci, în septembrie, am plătit pentru trei luni de zile toate părțile restante în sumă de 91,4 milioane de lei, pentru lunile mai-august - 91,4 milioane de lei și pentru luna septembrie - 24,5 milioane de lei. Pentru asigurarea procesului de testare, Ministerul Sănătății a repartizat către DSP un număr de 509.000 teste rapid antigen, testate, pentru unităţile școlare 280.000, centre rezidențiale 144.900 și farmacii 85.000. A fost deblocată campania de vaccinare antigripală gratuită - știți foarte bine, şi, bineînțeles, am implementat cele două măsuri de schimbare a campanie de vaccinare împotriva COVID-19 ordinul ministrului sănătății privind acordarea alocației de hrană sub formă de tichete de masă persoanelor care se vaccinează și, bineînțeles, Loteria vaccinării. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care le-am luat în această perioadă pentru a ne asigura că în sistemul sănătății ne luptăm cu toate resursele, punem toate resursele împotriva pandemiei; pentru a sprijini personalul medical în depășirea dificultăților create de pandemie și pentru a identifica soluții pentru asigurarea accesului pacienților cronici la serviciile sănătate ANMCS a reluat vizitele de suport și îndrumare metodologică în spitale, deci am reluat aceste vizite în spitale.

Un lucru mai puțin plăcut, dar ar trebui să îl știți. A existat în luna iulie, Comisia Europeană a lansat o linie de finanțare destinată statelor membre în vederea asigurării accesului la certificatele verzi COVID, în cadrul instrumentului de finanţare ESI. Au fost solicitate depuneri de aplicații pentru finanțare către statele membre interesate. Ministerul Sănătăţii a depus o aplicație pentru obținerea de fonduri în data de 2 iulie, care a fost analizată de Comisia Europeană şi aprobată pentru suma de 4,7 milioane de euro pentru asigurarea decontării unui număr mare, în număr de 88.350 teste PCR şi 89.760 teste rapid antigen. Decontarea, rambursarea testelor se poate realiza doar în corelare cu eliberarea certificatelor verzi pentru persoane solicitante pentru perioada iunie-octombrie 2021. În ceea ce priveşte semnarea contractului de finanţare menționăm următoarele: acesta a fost transmis spre avizare internă în prima jumătate a lunii august, Direcția Juridică a discutat de mai multe ori despre necesitatea semnării urgente a acestuia cu ministrul de la acel moment, însă contractul a fost returnat Direcției Juridice neavizat în 7 septembrie. Deci, acești bani au fost pierduți pentru că ministrul de la momentul respectiv nu a dat curs acestui lucru.

Tot astăzi, alături de patru membri din guvern, dl Kelemen Hunor, dl Cseke Attila şi dl Lucian Bode am semnat un proiect de lege pe care îl vom depune în Parlamentul României. Pe scurt, persoanele, angajații care nu sunt vaccinaţi sau și nu au trecut prin boală, din sistemul de sănătate public şi privat, vor trebui să se testeze pe banii proprii. Este un proiect de lege pe care îl depunem astăzi în Parlamentul României, și cei din IGSU și Aviație. Această propunere a venit de la domnul ministru Bode. Acest proiect de lege este astăzi depus. Dacă nu am fi avut moțiunea de cenzură săptămâna trecută, am fi avut acest proiect de lege aprobat în şedinţa de guvern şi apoi transmis Parlamentului în procedură de urgență.

Şi, nu în ultimul rând, cred că ați văzut cu toții, ieri, informații despre evoluția prețurilor, informații îngrijorătoare, dinamica prețurilor a depășit estimările Băncii Naționale și, aici, bineînţeles, politica monetară în România este independentă, deciziile, bineînţeles, sunt ale Băncii Naționale, dar aș vrea să menționez un lucru: cred că este nevoie de un comitet de macrostabilitate, de aici decide domnul guvernator când să îl facă. Dacă  această inflație este doar temporară, deci dacă o vedem ca pe un eveniment temporar, tranzitoriu, lucrurile sunt ok și vom merge pe ceea ce estimează Banca Centrală. Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut și acum să ne grăbim să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creșterea economică, dar sunt sigur că Banca Națională ia cele mai bune măsuri și le va lua pentru a asigura că inflația va scădea în perioada următoare și va reveni pe trend descrescător, așa cum arată estimările Băncii Centrale. Acestea au fost informațiile din şedinţa de guvern şi cele mai noi informaţii pe care le avem. Dacă sunt întrebări.

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, am văzut că în ultima perioadă crește numărul cazurilor de COVID-19, numărul pacienților internați pe secțiile de terapie intensivă este mult mai mare, iar astăzi incidența pe Capitală a depășit 15,42 de cazuri la mia de locuitori. În acest context, am văzut un epidemiolog care vine cu recomandarea de a fi carantină în Capitală și județul Ilfov pentru următoarele 14 zile. Dumneavoastră luați în calcul o astfel de măsură?

Florin Cîţu: Nu în acest moment, nu luăm această măsură aţi văzut că şi anul trecut a fost această discuție despre carantinarea Bucureștiului și a Ilfovului și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru al sănătății ar fi acela de a impune sau de a cere certificatul verde pentru toate activitățile pe care le avem în România, pentru orice activitate unde intrăm în contact cu persoanele, să avem acest certificat verde în activităţi economice. Dacă dorim în continuare să avem economia deschisă, cred că aceasta mai este o măsură care ar ajutat foarte mult. Încă n-am discutat despre a reduce de exemplu numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice, acest lucru nu s-a discutat, dar ne uităm la toate măsurile. Eu spun că a avea certificatul verde pentru orice activitate economică este un pas important și ne gândim la acest lucru.

Reporter: Referitor la discuțiile pe care le aveți cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, am văzut că a fost o primă întâlnire fără nicio concluzie, iar astăzi cei din USR spun că prioritatea ar fi refacerea coaliției de guvernare, însă, dacă nu se reface coaliția până duminică, vor veni cu o listă de miniștri din partea USR, vor rămâne inclusiv miniștrii care au făcut parte din guvernul dumneavoastră. Întrebarea este: în acest context, mâine aveți o nouă întâlnire, credeți că există această variantă ca Partidul Național Liberal să susțină, dacă nu ajungeți la un punct de vedere comun, să susțină acest cabinet al lui Dacian Cioloş?

Florin Cîţu: Deciziile, bineînţeles, le luăm în forurile de conducere ale Partidul Național Liberal. Noi avem deja o decizie BEx care spune foarte clar că nu putem să fim la guvernare cu partidul care a votat moțiunea împotriva noastră. Și aici aș vrea... că trecem foarte ușor peste modul în care am ajuns astăzi aici și aud foarte mult în spațiul public cuvântul responsabilitate, aruncat foarte ușor în spațiul public de la cei care au votat sau au depus o moţiune alături de AUR, de la cei care au votat o moțiune cu AUR şi PSD, moțiunea PSD alături de AUR și PSD, de la cei care acum o lună de zile au luat ministrul sănătății, l-au scos din guvern și au lăsat România fără ministru într-o perioadă dificilă. Este complicat să iei în serios acest cuvânt responsabilitate care vine de la aceşti oameni, dar unde suntem de acord cu toții - că pentru România importantă este stabilitatea și refacerea coaliției este un lucru important, dar, bineînțeles, refacerea coaliției în jurul Partidului Național Liberal este soluția pe care noi o avansăm. Din punctul nostru de vedere este soluția viabilă - refacerea coaliției în jurul Partidului Național Liberal. Dar, repet, nu aş trece foarte ușor peste modul în care s-a ajuns astăzi aici. Nu poți să spui azi că ești responsabil când ai fost iresponsabil acum o săptămână, când ai fost iresponsabil acum o lună. De o lună și ceva avem un atac la acțiunile Guvernului, avem o semnare de moțiune cu cei de la AUR, o majoritate cu AUR și PSD și acum să spună că sunt responsabili. Dacă vrem să trecem peste acest moment, trebuie să recunoască o greșeală şi apoi putem să mergem mai departe.

Reporter: Refacerea coaliției în jurul Partidului Național Liberal presupune, în contextul declarațiilor venite din partea liderilor USR, că ar putea Partidului Național Liberal să renunțe la o eventuală numire a dumneavoastră, mă rog desemnare, pentru funcția de premier?

Florin Cîțu: Eu văd foarte mult că lumea se uită la PNL și nu prea vrea să ne ia în serios. PNL este cel mai mare partid de dreapta din România, a avut un congres unde s-au exprimat 5.000 de oameni, deciziile sunt luate în context statutar, putem să discutăm dar vom vedea care sunt condițiile. Pentru PNL este important să trecem peste această perioadă și când vorbim de responsabilitate să ne asumăm unele decizii pe care le-am luat, să asumăm public că am greșit și apoi să mergem mai departe.

Reporter: Domnule premier, aș dori să revin puțin la măsurile anunțate de dumneavoastră. Poate Guvernul să ia noi măsuri în contextul în care sunteți un Guvern demis de către Parlament?

Florin Cîțu: Nu sunt noi măsuri, sunt măsuri pe care le luăm în contextul de astăzi care sunt pe bugetul de acum, nu sunt politici noi, nu sunt măsuri care implică bugetul în perioada următoare.

Reporter: Poate Guvernul să modifice hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, că promovați o nouă politică publică pe viitor ?

Florin Cîțu: Aici experții Ministerului Justiției au spus că este legal și s-au făcut toate procedurile legale. Dacă cineva o contestă, vom vedea. În acest moment Ministerul Justiției a spus că este ok.

Reporter: De asemenea, de ieri demisia domnului Adrian Oros a devenit definitivă și irevocabilă de la conducerea Ministerului Agriculturii. Pe cine veți numi în această poziție sau cine va asigura conducerea Ministerului?

Florin Cîțu: Vom vedea pe cine, cum vom asigura conducerea ministerului, vom comunica în momentul când avem o decizie.

Reporter: În momentul de faţă nu avem o conducere la minister, Adrian Oros nu mai este ministru.

Florin Cîțu: Şi-a delegat atribuțiile domnul Oros de mai mult timp secretarului de stat, deci atribuțiile sunt deja delegate. Mulţumesc!

Reporter: Bună ziua! Vorbeați despre o guvernare în jurul Partidului Național Liberal. Cătălin Drulă, care este acum vicepreședinte al USR PLUS, a înaintat un scenariu în cazul în care Partidul Național Liberal vine cu o nouă propunere de premier, alta decât dumneavoastră, atunci Dacian Cioloş este dispus să își depună mandatul și să negocieze cu PNL. Sunteți președintele Partidului Național Liberal, cum vedeți aceste scenariu?

Florin Cîțu: Știți dumneavoastră, vorbim despre scenarii. Până acum nu s-au discutat aceste scenarii. Noi spunem că suntem de acord să trecem peste acel moment și să refacem coaliția în jurul PNL, dar să discutăm. Ceea ce spun eu foarte clar este - și aș vrea să ne amintim că astăzi suntem aici și revenim la responsabilitate, suntem aici pentru că cei care vorbesc de responsabilitate au fost iresponsabili, s-au dus și au semnat o moțiune cu AUR, au votat o moţiune a PSD, împreună cu AUR, au demis un guvern cu puteri depline suntem astăzi aici și vorbim despre responsabilitate. N-aş vrea să trecem foarte ușor peste acest lucru, pentru că dacă nu ar fi fost această moţiune săptămâna trecută, voturile USR nu s-ar fi dus către PSD și împreună cu AUR, ci doar către PSD, nu am fi avut această problemă astăzi și puteam să discutăm mai multe lucruri în acel context. Astăzi, acum, putem să discutăm, dar după ce vor înțelege public să își asume această greșeală și să mergem mai departe. Noi, în continuare înțelegem de fapt- cum înţelegem noi și vreau să vă spun din nou, cum înțelegem această nominalizare: credem că domnul Dacian Cioloș a avut în spate voturile AUR și PSD când s-a propus la Cotroceni pentru funcția de premier. Deci credem că ăsta a fost raționamentul. Dacă era altul, ar fi bine să ni-l comunice, ca să știm și noi.

Reporter: Şi ca o completare, domnul Dacian Cioloș - au apărut cel puțin informații - că a discutat aseară cu președintele Klaus Iohannis. Dumneavoastră ați mai discutat între timp cu președintele?

Florin Cîţu: Eu niciodată nu vă spun despre discuțiile mele cu dl preşedinte. Mulţumesc.

Reporter: Şi aş mai avea o întrebare despre prețuri, pentru că cei de la Comisia Europeană au venit cu câteva recomandări pentru statele membre, inclusiv pentru România...

Florin Cîţu: La energie, vă referiți?

Reporter: Da, printre care plata facturilor să mai fie amânată, dar și o scădere temporală a taxelor și impozitelor. Cum vedeți dumneavoastră aceste măsuri, pe lângă măsurile deja luate de către guvern?

Florin Cîţu: Să știți că sunt măsuri pe care le putem lua în calcul. Anul trecut am făcut şi acest lucru cu taxele. Anul trecut am amânat plata taxelor o perioadă pentru companii; nu aș vedea de ce nu am putea să facem acest lucru și anul acesta pentru persoane fizice sau pentru companii, împreună. Deci, sunt măsuri pe care eu le consider bune, le vom lua în calcul și putem să le folosim. Deci, nu văd aici o problemă. Deja am avansat cu acea compensare, am vorbit de plafonare, de amânare a facturilor... este ceea ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut.

Reporter: Bună ziua! Au existat aseară discuții în cadrul acestor întâlniri, le-aţi cerut celor de la USR să își retragă mandatul și să susțină un guvern al Partidului Național Liberal?

Florin Cîţu: Nu. Nu am cerut așa ceva. Noi am spus doar că refacerea coaliției se poate face doar în jurul PNL.

Reporter: Ieri vorbea Ludovic Orban despre o conducere a Partidului Național Liberal instalată cu forța. Spunea că şi-a dat demisia, pe de o parte, din funcția de președinte al Camerei, pentru că nu mai este o funcție legitimată de cetățeni, și că nu mai poate continua în acest fel în direcția în care merge Partidul Național Liberal. Se vorbește totuşi despre o rupere a lui Ludovic Orban de Partidul Național Liberal și aș vrea să vă întreb cum vedeți atât declarațiile, cât și acest presupus nou partid?

Florin Cîţu: În primul rând, noua conducere a PNL a venit după votul în congres, un congres cu 5.000 de oameni la care au participat cei mai mulți oameni din istoria congresului PNL. Deci este cel mai legitim, am putea spune, congres al PNL. Să spui că votul acestor oameni, membrii PNL, a fost unul fraudat este o jignire pe care o aduci membrilor PNL. Sunt oameni care au venit acolo, şi-au exprimat votul independent. Au fost 40% care au votat cu dl Ludovic Orban, 60% care au votat pentru mine şi echipa mea.

Florin Cîţu: Deci, a fost o competiție transparentă pe care a văzut-o toată lumea patru luni de zile, care la final a avut un rezultat. În continuare, înțeleg supărarea fostului preşedinte, care este membru al Partidului Naţional Liberal şi continui să cred că va trece peste acest moment, pentru că experiența domniei sale, experiența politică este una care poate să ajute Partidul Naţional Liberal în perioada următoare. Sunt sigur că poate să aibă intervenții constructive în ceea ce privește conducerea Partidului Naţional Liberal în perioada următoare.

Reporter: Bună ziua! Domnule prim-ministru, aş vrea să ne spuneți ce se întâmplă cu 50 de pacienți care ar urma să fie transferați în străinătate. Când vor fi transferați și în ce condiții, când vor ajunge exact acolo?

Florin Cîţu: Toată comunicarea despre cei 50 de pacienți o să fie făcută de Ministerul Sănătății. Am vorbit cu domnul Cseke, el va face comunicarea, cum vor avea informaţii, vor veni şi le vor face publice.

Reporter: Înţelegem că spitalele din ţară sunt pline, cele de stat. V-aţi gândit la o variantă de parteneriat cu spitalele private pentru a mai exista locuri? Şi ce demersuri ați făcut până acum?

Florin Cîţu: Există o discuţie şi în acest sens, de parteneriat cu spitale din sectorul privat. Mai sunt și spitale de stat care pot să mai ofere în perioada următoare. Noi am spus şi ne îndreptăm...am spus că 2.000 de paturi ATI este ţinta unde vrem să mergem. Deja am alocat mai mult de 1.000 de paturi de la începutul acestui val 4, din septembrie. Erau 600 şi ceva de paturi, acum sunt 1.700 de paturi. Aţi văzut că de fiecare dată suplimentăm. Ne uităm la toate variantele pentru a ne asigura că avem totul. Spitalul Pipera deja are cred că 30 de persoane acolo. Vom vedea care sunt variantele cele mai bune şi le vom folosi pe toate. Dar, repet, soluția...deci acum noi încercăm să /.../ în mijlocul valului 4 şi sistemul de sănătate este sub presiune, dar ca să reducem presiunea pe sistemul de sănătate, trebuie să ne vaccinăm. Este singura soluţie pe care o avem, vaccinarea este singura soluție care va reduce presiunea de pe sistemul de sănătate.

Reporter: Sunt voci din societatea civilă care spun că în aceste spitale modulare, cum e cel de la Leţcani, de pildă, sau de la Pipera, nu ar fi respectate normele sanitare. Este chiar și o postare a doamnei Oana Gheorghiu pe Facebook.

Florin Cîţu: Eu am văzut spitalul, să ştiţi că am vorbit cu oameni care au fost acolo și în primăvară și au spus că de multe ori condiţiile de acolo sunt mai bune decât în alte spitale. Să ştiţi că oamenii aceia au lucrat, au lucrat foarte mult, condiţiile sunt bune. Sunt 100 de paturi acum, fiecare cu oxigen, camere în care există persoane individuale, un singur pat, o singură persoană, oxigen. Sunt ok pentru acest moment. Mulţumesc!

Reporter: Bună ziua! Domnule premier, voiam să vă întreb ce se întâmplă cu administrațiile locale unde nu sunt suficienți bani pentru sistemele centralizate de încălzire. Înțeleg că foarte mulți primari, inclusiv liberali, cel de la Mangalia, de exemplu, Radu Cristian, anunță că vor tăia toate investițiile pentru anul viitor, pentru că bugetele sunt construite în funcție de niște prețuri și efectiv nu ajung să acopere costurile necesare cu sistemele centralizate de încălzire. Ce se poate face în acest caz?

Florin Cîțu: Va fi o soluție prin care va trebui - de la bugetul de stat - să suplimentăm subvenția pentru aceste primării. Altă soluție nu există în acest moment.

Reporter: Deci, doar la rectificarea bugetară?

Florin Cîțu: La rectificare... se poate face și până atunci, ne uităm la mai multe variante, dar, e adevărat, sunt în toată țara, această problemă  a apărut în toată țara. Repet, soluția pentru prețul la energie va trebui să fie una pentru toate entitățile, vorbim de consumatorul casnic, consumatorul non-casnic, avem aceste autorități locale unde au o subvenție pe gigacalorie ş.a.m.d. Pentru toate vom găsi o soluție. Deja putem să gândim amânarea facturilor etc. Avem aceste soluții dacă ne uităm.

Reporter: Şi banii necesari de unde îi mai ia guvernul, că înțelegem că nu mai sunt atât de mulţi, nici măcar în Fondul de Rezervă.

Florin Cîțu: Fondul de Rezervă poate alimentat, sunt venituri suplimentare...

Reporter: Dar doar la rectificarea bugetară.

Florin Cîțu: Nu. Se poate până atunci. Art.54 din Legea 500 spune foarte clar, dar o să vedeți, veniturile la buget sunt mai mari decât am estimat și de acolo putem să suplimentăm. În plus, avem dividendele companiilor de stat din energie care anul acesta vor fi folosite pentru a susține acest efort.

Reporter: Da. Şi aş fi vrut să vă mai întreb: câte medicamente a achiziționat Ministerul Sănătății până în luna octombrie, de la început de an, pentru a trata pacienții cu coronavirus?

Florin Cîțu: O să rog pe cineva acum să vă dea toate informațiile de la început de an. Eu le am, v-am dat cele din luna septembrie, câte au fost în septembrie.

Reporter: Da. Aş fi vrut să ne mai spuneți de când, o precizare aici, pentru că ne vorbeați puţin mai devreme despre reducerea programului în weekend pentru activitățile economice, de când s-ar putea aplica măsura asta?

Florin Cîțu: Nu o luăm în calcul. V-am spus că nu o luăm în calcul. Sunt propuneri, dar în acest moment eu cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație.

Reporter: De când s-ar putea aplica?

Florin Cîțu: Propunerea ar trebui să fie cât mai rapidă. Am vorbit cu domnul ministru al sănătății și trebuie să vorbesc şi cu dl Arafat, cu CNSU, dar eu aș propune acest lucru cât mai rapid.

Reporter: Am înțeles. Și vorbeați despre prețuri, spuneați, citez, sper doar că nu am ratat o măsură în trecut, ca să reducem acum prețurile. La ce vă refereați?

Florin Cîțu: Da. Mă gândesc, pentru că am văzut estimările Băncii Centrale, eu vă spun acum, mă uit la evoluția inflației. Este clar că este o surpriză și vreau să știu, adică Banca Centrală ne va comunica dacă este o surpriză temporară sau dacă este ceva permanent. Dacă este ceva permanent, era mult mai bine să fie atacat din trecut, decât acum, pentru că e efortul ar fi mult mai mare acum să reduci inflația, dar cu siguranță Banca Centrală are cele mai bune măsuri și le va lua în perioada următoare. Mulțumesc.

Reporter: Bună ziua. Dacă nu se reface coaliția, iar PNL pierde guvernarea, vă este teamă că veți plăti cu funcția de președinte pentru acest lucru?

Florin Cîţu: Aveți foarte multe scenarii acolo. Haideţi să mergem în primul rând, avem acum o situaţie, încercăm să o rezolvăm în acest moment şi vom vedea care sunt pașii următori.

Reporter: Iar dacă președintele face o a doua nominalizare în persoana dumneavoastră, nu credeți că se deschide astfel calea către anticipate?

Florin Cîţu: Ştiți foarte bine că noi, în momentul în care USR a decis să meargă alături de PSD și AUR, am spus foarte clar că toate variantele sunt pe masă, toate variantele sunt pe masă și noi am spus că vom face ceea ce este mai bine pentru PNL şi pentru români. În momentul acesta în continuare guvernăm România și venim cu măsuri pentru români, pentru că suntem responsabili, noi nu am plecat de la guvernare și în continuare facem acest lucru. Vom vedea care sunt deciziile în perioada următoare şi vom lua cele mai bune măsuri pentru PNL și pentru români, dar, e adevărat, toate scenariile sunt pe masă.

Reporter: Şi v-aş mai întreba ca o clarificare legată de certificatul verde și de ce spuneați dvs, să fie folosit în toate activitățile economice, aici mă gândesc și la magazine. Asta ar însemna o restricționare a accesului cumpărătorilor în baza acestui certificat verde?

Florin Cîţu: Asta nu este restricționare, este doar o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat, deci sunt trei variante simple. Așa și când mergi la doctor, să știţi, trebuie să testezi pe propriii bani dacă vrei să mergi la spital.

Reporter: Deci aţi merge pe ideea de impunere...

Florin Cîţu: Aş merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine, da.

Reporter: Supermarketuri, hypermarketuri?

Florin Cîţu: Da. Aş merge pe această idee, da.

Reporter: Şi aş mai dori tare mult să ne explicați situația de la Ministerul Sănătății din luna iulie până în septembrie spuneați că nu s-a dat acel aviz, astfel încât...

Florin Cîţu: Da, o să-i rog pe colegi să vină... Am, toată procedura este mai lungă, ce s-a întâmplat, o să-i rog pe colegi să comunice, de la Ministerul Sănătăţii, exact ce s-a întâmplat cu acea procedură, este mai lungă și nu are sens să o citesc aici, dar o să îi rog pe colegi să vă prezinte exact toți pașii care au fost făcuți în acea perioadă. OK, există birocrație, dar rolul unui ministru este acela de a rezolva probleme.

Reporter: Dar dacă măsura certificatului verde folosit în supermarketuri ar fi luată, va fi luată această decizie doar de un guvern cu puteri depline, așadar după...

Florin Cîţu: Putem să o luăm în Parlamentul României şi putem face amendamente, sunt mai multe lucruri.

Reporter: Bună ziua! Eu vin iarăşi cu clarificările. Apropo de ce spuneați, această măsură cu certificatul, eu îmi aduc aminte pe domnul Bode explicând că un guvern interimar nu poate să dea noi restricții prin hotărârile CNSU care să treacă de guvern, deci practic toate aceste modificări se duc în parlament, la acea lege de aprobare a ordonanţei...

Florin Cîţu: Am făcut astăzi o propunere... Exact, acolo sunt modificări pe care le facem la aprobarea ordonanței, dar eu spun uitându-mă la măsuri aceasta ar fi una dintre cele mai bune măsuri, cred eu, de punctul meu de vedere, folosirea certificatului verde.

Reporter: Asta înseamnă că săptămâna viitoare, din ce știm, la Cameră săptămâna viitoare ar trebui să treacă acel proiect, săptămâna viitoare se impune certificatul verde. Se reintroduce testarea, pentru că știu că este o decizie pe care aţi luat-o și în partid, și asta înseamnă că trebuie să aibă certificat verde şi cei care merg la serviciu? Practic, un fel de testare obligatorie?

Florin Cîțu: Nu. Noi am făcut acest proiect de lege doar pentru sistemul de sănătate, public şi privat şi IGSU şi aviație, celelalte nu sunt incluse, celelalte instituţii. Dar pentru privat, nu... certificatul verde nu este pentru angajați, știţi foarte bine că asta a fost și până acum situația.

Reporter: Ştiu. Mă întrebam dacă cumva urmează să fie?

Florin Cîțu: Dacă specialiștii... Sunt comisii de sănătate în Parlamentul României și ar trebui să vorbim cu ei, dacă ei consideră că este oportun acest lucru, vom vedea și vom analiza. Dar în acest moment nu este o propunere.

Reporter: Şi iarăși o clarificare, spuneați că puteți alimenta fondul de rezervă, chiar dacă vorbim despre un guvern interimar, practic până acum noi am văzut că doar prin rectificări bugetare s-a întâmplat acest lucru. Dacă da, când și ce sumă va fi dată către fond, înțeleg că acum mai sunt 38 de milioane?

Florin Cîțu: În funcție de nevoi, dacă sunt nevoi vom suplimenta fondul de rezervă. Există o diferență...

Reporter: Prin HG se poate face treaba asta?

Florin Cîțu: Se poate face prin mai multe modalități este în Articolul 54 din Legea 500/2002.

Reporter: Deci urmează, așteptăm... ?

Florin Cîțu: Dacă este nevoie. Deocamdată azi am avut, avem bani în bugetul, în fondul de rezervă, am suplimentat Ministerului Sănătății.

Reporter: Acum mai sunt 28 din ce înţelegem...

Florin Cîțu: Da. Şi dacă e nevoie să suplimentăm, suplimentăm. În acest moment nu este nevoie. Mulţumesc!

Reporter: O completare dacă se poate, în legătură cu certificatele verzi. În primul rând dacă ați avut o discuție pe subiect cu deputații liberali și ce amendamente ar fi față de varianta adoptată în Senat?

Florin Cîțu: N-am auzit întrebarea...

Reporter: Pe subiectul certificatelor verzi.

Florin Cîțu: Nu. Este o propunere pe care am discutat-o cu ministrul sănătății, Cseke Attila, o vom duce să o discutăm și în grupurile parlamentare, este doar o propunere pe care am făcut-o eu, am discutat-o cu domnul ministru și vom merge cu ea în grupurile parlamentare.

Reporter: Şi aţi discutat-o și cu deputații liberali?

Florin Cîțu: Nu. Am spus că o ducem în grupurile parlamentare. Mulțumesc mult de tot! Mulțumesc.