Guvernul RomânieiMarți, 18 Ianuarie

Declarații ale premierului Nicolae-Ionel Ciucă pe tema situației din energie


Nicolae-Ionel Ciucă: Bună seara! Am reușit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei per kilowatt. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kilowați la 500 de kilowați, pentru care se calculează acest preț. Practic, reiese o compensarea de 0,291 lei per kilowatt, ceea ce la consumator se va percepe 0,68 lei per kilowatt.
De asemenea, pentru IMM, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat prețul la 1 leu per kilowatt.
La gaz plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt, iar limita de consum pentru cinci luni de zile va crește de la 1.000 la 1.500 kilowați. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se astfel un preț de 0,221 lei per kilowatt. De asemenea, pentru IMM, școli, spitale, biserici, industria alimentară, se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt. În același timp, am luat decizia ca toate facturile să fie stornate, cele care au fost emise greșit, să fie stornate și retrimise, fără ca oamenii să fie debranșați sau să plătească penalități.
Reporter: La curent electric de când se aplică şi cât timp?
Nicolae-Ionel Ciucă: Se aplică de la 1 februarie, până la data de 31 martie, urmând ca în această perioadă de timp să venim, de asemenea, cu o analiză şi să luăm decizii în continuare.
Reporter: Se poate din februarie? Constituțional vorbind, există vreo problemă?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu există nicio problemă. Am ținut cont, de aceea am și întârziat atât de mult, să luăm măsuri care să fie aplicabile, să nu fie modificări în soft și să poate să fie aplicată de la 1 februarie.
Reporter: Ca să înțelegem, va fi o plafonare, practic nu o reglementare, cum vorbise inițial domnul Cîțu. Adică nu se renunță la liberalizarea pieței pentru o perioadă determinată de timp, ci este o plafonare a prețului.
Nicolae-Ionel Ciucă: Este o plafonare a prețului. Nu se renunță la liberalizare.
Reporter: Care este impactul în buget?
Nicolae-Ionel Ciucă: Calculul pe care l-am făcut în această seară, impactul pentru cele două luni de zile, aproximativ 3 miliarde de lei.
Reporter: Şi spuneați de facturile calculate greșit; dacă puteți să ne spuneți şi cât au fost, în cele două luni?
Nicolae-Ionel Ciucă: Discuțiile pe care le-am avut... cifra a depășit un milion de facturi greșite.
Reporter: Care a fost poziția ANRE, pentru că au fost ceva contre din partea lor, nu au fost de acord cu aceste măsuri... Spuneau că la nivelul Uniunii Europene nu ar fi acceptate.
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am impactat pe piața liberă a energiei, ca atare nu avea de ce să fie sau să nu fie de acord.
Reporter: Spuneți că un milion de facturi trebuie să fie recalculate, practic? Se va întâmpla din oficiu...? Ce se întâmplă...
Nicolae-Ionel Ciucă: Toate facturile greșite. Ați văzut că au fost o serie întreagă de acțiuni în teritoriu, vom continua aceste acțiuni. Vreau să asigur populația că vom lua toate măsurile astfel încât să nu mai avem astfel de greșeli care, să sperăm că nu sunt voit făcute, pentru că oamenii nu au de ce să plătească greșelile altora. Şi în felul acesta considerăm că este cât se poate de deschisă ușa la nivelul Guvernului și la dispoziția cetățeanului... Orice instrumente de care dispunem...
Reporter: Măsura când va fi luată, acum, săptămâna aceasta?
Nicolae-Ionel Ciucă: Ordonanța de urgență nu va întârzia mai mult de săptămâna viitoare ca să poată să fie aplicată.
Reporter: Toată această plafonare va fi suportată doar de către stat sau și furnizorul va avea, de exemplu, o plafonare a prețului pe care poate să îl ceară în plus în momentul în care vinde energia? Pentru că exista această discuție ca furnizorul să fie limitat cât să pună câștig pe preț.
Nicolae-Ionel Ciucă: În acest moment a rămas ca mâine dimineață să avem o discuție și cu furnizorii și cu distribuitorii și în funcție de această întâlnire vom stabili celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse în ordonanța Guvernului.
Reporter: Aţi discutat cumva şi ce se întâmplă cu cei care au apucat deja să își plătească facturile care au fost calculate greșit?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am discutat acest detaliu, dar decizia este cât se poate de clară la nivelul Guvernului, ca acele facturi să fie stornate și refăcute.
Reporter: Spuneați că e posibil ca după 31 martie să fie continuate aceste măsuri?
Nicolae-Ionel Ciucă: Dacă evoluția prețului va produce efectele pe care le resimțim cu toții, vom avea un proces de analiză continuă astfel încât să putem să luăm măsuri din timp.
Reporter: Firmele ar putea odată să fie obligate să nu mai facă concedieri, așa cum s-a vehiculat, dacă primesc ajutor de la stat?
Nicolae-Ionel Ciucă: Toate aceste măsuri au fost discutate și dezbătute astfel încât să nu se închidă firmele, să nu se închidă companiile, să păstrăm locurile de muncă pentru oameni și, desigur, să avem o perspectivă astfel încât să nu ne confruntăm cu o astfel de situație.
Reporter: Dar le veți cere expres să nu facă în această perioadă concedieri?
Nicolae-Ionel Ciucă: este o condiție pe care o vom discuta cu mediul de afaceri, pentru că, iacătă, statul vine și asigură tot suportul de care noi dispunem, astfel încât firmele să nu închidă.
Reporter: Despre TVA zero la alimentele de bază ați discutat? Aveți de gând să luați această măsură?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am discutat în această seară.
Reporter: Despre Certificatul Verde ați discutat?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu am discutat în această seară. Au fost discuții pentru a reglementa prețurile la energie și la gaze. Vă mulțumesc.
Reporter: Mâine e o nouă ședință a coaliției?
Nicolae-Ionel Ciucă: Nu, nu. Vă mulțumesc, o seară bună!