Guvernul RomânieiDuminică, 18 Iulie

Declarații susținute de premierul Florin Cîțu în zonele afectate de inundații din județul Alba


Galerie foto

[Check against delivery]

Florin Cîţu: Bună ziua! Este un miracol că nu avem victime în toată această zonă, văzând ce s-a întâmplat- înţeleg că s-au înregistrat cantități de apă de 250 de litri pe metrul pătrat. Nu avem victime  şi este un lucru bun. Înseamnă că sistemul RO-Alert a funcționat. Înțeleg că și oamenii s-au avertizat între ei. Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând, începem cu gospodăriile oamenilor; acolo unde este nevoie -  am discutat deja dacă este nevoie de apă - vom aduce containere de 1.000 de litri de apă, ca să fie apă potabilă în zonă. Dacă este nevoie de locuințe, saltele, utilaje de armata dar și utilaj greu - am vorbit personal cu domnul general personal, pentru a ajuta. Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede situația, în această ordine: în primul rând, gospodăriile cetățenilor,  să poată își revină cât de curând la normal și apoi, bineînțeles că vom începe și cu arterele principale, drumuri; a fost aici un drum care deja este distrus, este un drum către o pășune. Oamenii trebuie să aibă acces cu animalele. I-am asigurat pe cei patru primari din cele mai afectate zone că  vor primi susținere din partea Guvernului. Am creat cadrul legal, în urmă cu circa că o lună și ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără să mai avem nevoie de o şedinţă de guvern, ceea ce înseamnă că, după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor începe să primească susținere financiară, materială, tot ceea ce este nevoie. Fac apel și prin intermediul dumneavoastră la cei care au fost afectați să ia legătura cu primăriile din zonele unde sunt afectaţi, să spună exact ce au nevoie și, în timpul cel mai scurt, vom aduce aceste resurse.

Reporter: Vă referiţi, sigur, și la zona Cărpiniș - Gura Roșie.Deci nu numai aici, la Păuliş.

Florin Cîţu: Toate zonele - am vorbit cu primarii din mai multe zone, Roşia Montană, cu toată lumea, Abrud, Câmpeni -, toate zonele afectate vor primi susținere.

Reporter: Vor fi sume fixe, ca să fie mai simplu?

Florin Cîţu: Ştiți bine că sunt sume fixe, așa este, într-adevăr, dar dacă este nevoie să suplimentăm, vom suplimenta. În acest moment, repet, este foarte importantă siguranța oamenilor, să ne asigurăm că oamenii pot să își recupereze și să își repună gospodăriile, dacă se poate, cât mai repede, la situația inițială. Vom face tot ce este nevoie pentru asta.
Reporter: Cei din Moldova şi-au primit banii, de acum trei săptămâni, o lună?

Florin Cîţu: Cei din Moldova au primit banii, acum vom trimite resurse şi pentru unităţile administrativ teritoriale; în şedinţa de guvern de miercuri (vom decide) să trimitem nu numai Moldova; au fost inundaţii în Moldova, au fost şi în Ardeal, în mai multe zone şi aceste UAT-uri vor primi acum resursele pentru a reface  sau a plăti, de fapt, facturile pentru ceea ce au de făcut în ultima perioadă.

Reporter: Şi pentru domnul Bode o întrebare. Fiţi amabil, să ştiţi că sistemul RO-Alert, s-au plâns oamenii, au primit alerta după ce a venit viitura. Trebuie o anchetă acolo.

Lucian Bode: Au fost mai multe mesaje RO-Alert date imediat după ce au fost constatate aceste fenomene. Sigur că, discutând cu colegii de la ISU pe seama telefoanelor pe care cetățenii de aici, din zonă, le-au dat la 112, apelul pe care l-au făcut la 112, noi am venit în foarte, foarte scurt timp cu zeci de pompieri, jandarmi, polițiști, am reușit să ajungem chiar aici, în zonă, ocolind viitura, pentru că nu puteam să ne deplasăm pe /aliniamentul/ râului și pompierii au reușit să avertizeze, să scoată din case o parte din cetățenii care au fost, așa cum bine ştiți, evacuaţi. Ce este foarte important, că așa cum spunea domnul prim-ministru, nu avem victime, cu toate că avem aproape 300 de persoane evacuate, avem peste 120 de case distruse, două drumuri naționale unde se lucrează şi acum, dar faptul că noi, astăzi, suntem aici, domnul prim-ministru, ministrul apărării, vreau să se înțeleagă foarte clar: mesajul nostru este pentru toți cei afectați, nu lăsăm pe nimeni la greu, intervenim imediat. Mâine, Guvernul poate să aloce resursele necesare pentru familiile afectate, pentru cetățenii afectaţi și bineînțeles, pe seama rapoartelor realizate de UAT-uri, să intervenim și să-i ajutăm să-şi refacă drumurile, alimentarea cu apă. Ce este foarte important este că, spre exemplu, alimentarea cu energie electrică este rezolvată în proporție de 95%. Din peste 10.000 de consumatori casnici, mai sunt în jur de 50 nealimentați.
Florin Cîţu: Astăzi, în jur de ora 20:00 ar trebuie să fie toate aceste probleme soluţionate. Aş vrea să mulțumesc tuturor structurilor din MAI şi MApN care au intervenit rapid şi vreau să mulţumesc şi voluntarilor - şi aceştia au venit şi au răspuns imediat nevoilor cetăţenilor. Este o situație dramatică și cu toții îi vom susţine pe oamenii de aici.

Reporter: Când estimaţi că o să primească despăgubiri oamenii din zonă /.../?
Florin Cîţu: Începând de mâine, după decizia de guvern, bineînţeles că banii pot să ajungă la cetăţeni. Vă multumesc mult! La revedere!